Roaming v rámci EU by měl skončit za dva roky, rozhodla komise

9

Roaming je tradičním strašákem při vycestování z domovské vlasti. Tento pojem by však již za dva roky, alespoň co se týče území států patřících do Evropské unie, měl být minulostí. Evropská komise předběžně rozhodla o jeho úplném zrušení.

Evropská unie

Evropská komise oznámila, že bylo konečně dosaženo dohody ohledně roamingových poplatků v zemích Evropské unie. Ty by měly být dle aktuální dohody zcela zrušeny a to dokonce již za necelé dva roky. Konkrétní datum je předběžně stanoveno na 15. červen 2017. To je velmi dobrá zpráva vzhledem k jarním zvěstem, že roaming bude zrušen nejdříve v roce 2018. Snahy o zrušení roamingu se vedou již od roku 2007, avšak Evropská komise se často setkávala s odporem ze strany Evropského parlamentu a také jednotlivých členských států a samozřejmě také z řad operátorů. Členské státy stále mohou do dohody zasáhnout, neboť ji musí během následujících šesti měsíců schválit.

TIP! Kolik zaplatíte za mobil na dovolené? Přinášíme srovnání roamingu

Mapa členských států EU

Před případným úplným zrušením roamingu na území EU však dojde ještě k jednomu zlevnění, nutno však podotknout, že velmi výraznému. Minuta volání v rámci zemí EU by totiž měla klesnout na maximálně pět centů, což je přibližně 1,40 Kč. V případě SMS zpráv je v návrhu cena pouhé 2 centy za jednu zprávu v rámci EU, což je v přepočtu asi 60 haléřů. Zajímavostí je tedy to, že případné snížené ceny jsou mnohem nižší než běžné ceny za volání a SMS zprávy u našich operátorů, respektive v rámci vnitrostátní komunikace. Snížit by se měla také cena za 1 MB dat v rámci EU a to opět na 5 centů, tedy zhruba 1,40 Kč za 1 MB. Ke snížení cen by mělo dojít v příštím roce, konkrétně 30. dubna 2016.

Zdroje: slashgear.com, ceskatelevize.cz

Diskuze ke článku
vena4
Řecko také ? :D
Milan
To že by mal Roaming skončiť počujem najmenej 5 rokov... a stále nič.. Tam sú veľké tlaky mobilných operátorov. Prečo až o dva roky? Prečo neskončí hneď? Minimálne 5 rokov to naťahujú. A o dva roky to bude zas inak.. :) poznáme takéto keci.
Anonymní jméno
Dúfam, že ten roaming fakt skončí, operátori sú proste nenažrané svine. Aj keď, ako napísal Milan (nado mnou), tak o zrušení roamingu sa hovorí už pomerne dlho.
Honza
To už tu jednou bylo a za tři roky to zase odloží zase za tři roky a tak pořád dokola.... hajzli....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze