Kolik zaplatíte za mobil na dovolené? Přinášíme srovnání roamingu

6

V prvním díle našeho roamingového přehledu jsme se zaměřili na roaming v obecné formě. Vysvětlili jsme si, jak nejlépe ušetřit své náklady například nákupem místní SIM karty a jak zamezit telefonům stahovat data na pozadí. V dnešním přehledu se podíváme na konkrétní cenovou politiku a nabídku roamingových balíčků u našich operátorů.

Doba dovolených a výletů je na spadnutí, proto jsme si pro vás přichystali roamingového průvodce. V našem prvním díle jsme se zaměřili na obecné otázky ohledně roamingu, nastavili jsme si roaming u operátora a také ve svém telefonu. I když už roaming dávno nepůsobí jako velký strašák, nebude od věci podívat se na něj také z konkrétnějšího hlediska, a to konkrétně na cenovou politiku, nabídku různých balíčků a doprovodných služeb u našich operátorů. A právě podrobné ukázky cen se stanou součástí našeho druhého, dnešního, dílu.

Roaming

Hned na úvod můžeme zmínit, že ceny v rámci Evropské unie jsou u všech našich operátorů prakticky totožné, což má na svědomí evropská regule, která roaming postupem času omezuje a snaží se ho „stlačit“ na nulu. To však ještě několik let potrvá, spekuluje se o roku 2018 a nebo 2019. I tak ale operátoři mohou nabídnout rozdílné ceny za své balíčky, které roaming zvýhodňují ještě o trochu více. Mimo Evropskou unii je však situace zcela odlišná, nad operátory žádná regulace nebdí a tak mohou vesele nabízet to, co sami uznají za vhodné. A to nikdy nevěstí nic dobrého pro zákazníky jako takové...

Tři zóny

Na začátek trochu teorie. Celý svět se v řeči operátorů skrývá pod 3 zónami. Zní to jednoduše, bohužel ne všichni operátoři řadí všechny země do stejné zóny, stejně tak i některé podmínky jsou trochu odlišené, což se vždy dozvíte až na webu daného operátora. Zónou číslo 1 je však obecně myšlena Evropská unie a pár dalších zemí, zóna 2 zastřešuje bližší oblasti zóny číslo 1 a zóna 3 pak zastřešuje zbytek světa jako celek. Vždy před cestou je tedy dobré vzpomenout na to, kam vlastně cestujeme a podle toho by měla následovat také příprava. Je jasné, že zákazník směřující do Chorvatska bude ve výsledku řešit mnohem méně problémů, než zákazník, který se rozhodne vycestovat na Nový Zéland, obezřetní by však měli být všichni.

T-Mobile

Jak již víme (nebo jak bychom vědět měli), podle nařízení Evropské unie museli všichni operátoři od 1. července roku 2014 zlevnit v rámci EU všechny svoje služby, tedy volání, SMS, MMS a data. Nejdříve si srovnáme fixní ceny za základní služby v Zóně 1 (bez jakéhokoliv balíčku), to v případě T-Mobile zahrnuje všechny evropské země včetně Norska, Lichtenštejnska, Islandu a Andorry. Důrazné doporučení však platí pro zákazníky, kteří mají v plánu cestovat na Kypr.

T-Mobile

V takovém případě se může stát, že se váš telefon přihlásí v severní části kyperského území do sítě, která již nepatří do zóny EU (turecká část Kypru) a ceny za služby v roamingu se budou řídit zónou 2. Dodáme, že ceny se oproti minulému roku nezměnily.

Zóna 1 Fixní ceny
Odchozí hovory 6,29 Kč
Příchozí hovory 1,66 Kč
SMS 1,98 Kč
MMS 6,63 Kč
Internet Kč/MB 6,63 Kč

Ceny v tabulkách jsou samozřejmě včetně DPH, příchozí hovory se v Zóně 1 účtují po vteřinách (tarifikace je tedy 1+1), u odchozích hovorů se účtuje prvních 30 vteřin a poté opět po vteřinách (tarifikace je tedy 30+1). Ceny v Evropské unii samozřejmě nejsou vším, proto naše další kroky povedou k cenám roamingu mimo ni. Zde se žádné velké změny neodehrály, ceny jsou tak stále velmi vysoké.

Služby Zóna 2 * Zóna 3 **
Odchozí hovory 35 Kč 69 Kč
Příchozí hovory 18 Kč 49 Kč
SMS 9,60 Kč 14,60 Kč
MMS 16,60 Kč 21,60 Kč
Internet Kč/MB 75 Kč 360 Kč

(Zóna 2 *: zbytek Evropy, USA, Kanada, Rusko, Čína, Izrael, Egypt, Palestina, Hongkong Zóna 3 **: zbytek světa + provoz v letadlech a lodích)

Ve 2. a 3. zóně se příchozí i odchozí hovory účtují po minutách (tarifikace 60+60). Dodáme, že volání z lodí (jedná se o velké lodě, trajekty atd.) se účtuje jako volání v 3. zóně.

Ceny internetových balíčků

Dovolená ovšem není pouze o volání a poslání zpráv, zákazníci chtějí mnohem častěji také datovat. V tomto ohledu si T-Mobile připravil hned několik lákavých balíčků, které jsou zpoplatněny fixní částkou za spotřebovaná data. Právě na letošní léto si T-Mobile připravil akci, kdy v Evropské unii za stejné peníze dostanete více dat. Na druhou stranu ve zbytku světa se ceny zvýšily, což rozhodně nepotěší (minulý rok platila akce na stejné ceny po celém světe, což jistě ocenil nejeden zájemce). Pojďme se na balíčky tedy společně podívat.

Roamingové balíčky v EU Internet v zahraničí na den Internet v zahraničí 100 MB
Cena 24/70 Kč 185 Kč
FUP 5/50 MB 150 MB
Platnost 24 hodin měsíc
Působnost EU EU

Balíček Internet v zahraničí na den lze využít dvěma způsoby. Pokud vyčerpáte data do 5 MB, zaplatíte pouze 24 Kč, pokud tuto hranici překročíte (až do výše 50 MB, což je o 20 MB více než minulý rok) zaplatíte 70 Kč. Balíček je platný 24 hodin od prvotní aktivace, po této lhůtě se sám automaticky deaktivuje a pro jeho další využívání je nutná reaktivace, tedy opět pomocí úvodního formuláře, nebo přímo skrze webovou samoobsluhu. Pro dlouhodobější využívání internetu v zahraničí (typicky tedy na delší dovolené) lze využít balíček Internet v zahraničí 100 MB.

Ten má platnost celý měsíc od prvotní aktivace (30 dní), FUP limit je 150 MB (o 50 MB více, než minulý rok). Cena tohoto balíčku je přitom 185 Kč. Důležitá informace pro majitele předplacených karet Twist je ta, že balíček Internet v zahraničí 100 MB pro ně dostupný není, vybrat si mohou pouze denní balíček nebo možnost placení za všechny vyčerpaná data. Nyní se podíváme na ceník dat v případě, že se pohybujete ve zbytku Evropy a nebo ve zbytku světa.

Roamingové balíčky ve zbytku Evropě Internet v zahraničí na den Internet v zahraničí 100 MB
Cena 60/240 Kč 850 Kč
FUP 5/30 MB 100 MB
Platnost 24 hodin měsíc
Působnost Evropa+ Evropa+

Abychom byli zcela konkrétní, T-Mobile do zbytku evropy počítá i další země, konkrétně USA, Kanadu, Rusko, Čínu, Izrael, Egypt, Palestinu a Hong-Kong. A nyní se podíváme na ceny ceny pro zbytek světa.

Roamingové balíčky ve zbytku světa Internet v zahraničí na den Internet v zahraničí 100 MB
Cena 180/725 Kč 2 750 Kč
FUP 5/30 MB 100 MB
Platnost 24 hodin měsíc
Působnost zbytek světa zbytek světa

Čerpání dat si zdarma v telefonu zkontrolujete na http://www.tmo.cz/dl. Po vyčerpání přiděleného FUP limitu (jak u balíčku Internet v zahraničí na den, tak i u Internetu v zahraničí 100 MB) se internet pozastaví, zákazník má však možnost balíček obnovit (opět za stejnou cenu). Žádné „zpomalené“ surfování tedy v zahraničí nefunguje.

Účtování za přenesená data

Jak jsme již zmínili, u T-Mobile existuje také možnost platit za všechna vyčerpaná data. Zde už je samozřejmě situace typická, platíte takovou částku, podle toho, v které zóně se pohybujete. V Zóně 1, která zahrnuje všechny země evropské unie včetně Norska, Lichtenštejnska, Islandu a Andorry platíte za každý 1 MB 6,63 Kč, účtování probíhá po kilobitech. V Zóně 2 (zbytek Evropy, USA, Kanada, Rusko, Čína, Izrael, Egypt, Palestina, Hongkong) je cena za 1 MB 75 Kč, v Zóně 3 pak 360 Kč. Účtování v Zónách 2 a 3 probíhá po 10 kilobitových blocích.

Účtování za data Zóna 1 Zóna 2 Zóna 3
Země EU, Norsko, Lichtenštejnsko, Island, Andorra zbytek Evropy, USA, Kanada, Rusko, Čína, Izrael, Egypt, Palestina, Hongkong zbytek světa
Cena (1 MB) 6,63 Kč 75 Kč 360 Kč
Útování po 1 kB po 10 kB po 10 kB

Data Roaming Limit

Samozřejmostí je pak nastavení limitu (Data Roaming Limit). Jde o částku, přes kterou vám už operátor nedovolí dále využívat internet v zahraničí, respektive aktivovat nové balíčky (tento limit se automaticky obnoví k novému zúčtovacímu období). Limity lze nastavit v následujících hodnotách: 600 Kč, 1 450 Kč, 5 000 Kč, 10 000 Kč, 18 000 Kč nebo 32 000 Kč. Nastavení je zdarma, provedete ho přes webovou samoobsluhu, případně na infolince operátora.

Suma sumárum

U T-Mobile je situace pro letošní rok o dost horší, než jak tomu bylo rok minulý. Tehdy totiž platily datové balíčky celosvětově, zákazníci tedy datovali za stejné ceny po celém světě. Bohužel, pro tento rok jsou jenom částečně zvýhodnění zákazníci, kteří budou cestovat v rámci EU, jinak budou ceny opravdu velmi nepříjemné.

O2

Po vzoru T-Mobile si u O2 srovnáme ceny za základní služby v Zóně 1, to v případě O2 zahrnuje všechny evropské země včetně Norska, Lichtenštejnska, Islandu a San Marina. Tyto ceny se řídí tarifem O2 Eurotarif, který je přednastavený u všech zákazníků, kteří si aktivují roaming u O2.

Zóna 1 Fixní ceny
Odchozí hovory 6,30 Kč
Příchozí hovory 1,65 Kč
SMS 1,95 Kč
MMS 6,60 Kč

O2 má však nadále v nabídce roamingový tarif Volání bez hranic, zde je jednotná cena 3,90 Kč za minutu hovoru (odchozí i příchozí), tak také za SMS. V EU se navíc neplatí žádný sestavovací poplatek za příchozí a odchozí hovor (ten je jinak 50 Kč, respektive 80 Kč v závislosti na zóně). V zóně 2 a zóně 3 je výhodné si Volání bez hranic aktivovat v případě, že posíláte často SMS a když už vám někdo zavolá, nebo vy voláte někomu jinému, je hovor delší. V takovém případě vás totiž hovor vyjde díky jednotnému poplatku a následné velmi nízké sazbě za minutu už většinou v druhé nebo třetí minutě levněji, než u standardního účtování několika desítek korun za minutu hovoru. O2 si připravilo i akci, kdy v EU vychází v rámci tarifu Volání bez hranic minuta hovoru na 3,50 Kč, příchozí hovor pak dokonce na 1,50 Kč. SMS vyjde rovněž na 1,50 Kč, tarif je tedy aktuálně ještě výhodnější, než základní O2 Eurotarif (akce platí 15. 5. - 30. 9. 2015).

Aktualizace: výhodné volání za ceny jako doma – příchozí hovor 3,90 Kč/min, odchozí hovor a SMS 1,50 Kč platí v období 15.5. – 30.9. pro všechny zákazníky bez nutnosti cokoli aktivovat. Do 30.9. tedy neexistuje rozdíl v cenách mezi Eurotarifem a Voláním bez hranic, zákazníkovi se vždy počítá právě výhodnější sazba.

O2

Samozřejmě se zaměříme také na provoz v jiných zónách jinde ve světě. Tyto ceny jsou opět řízeny tarifem O2 Eurotarif.

Služby Zbytek Evropy Zbytek světa
Odchozí hovory 35,00 Kč 55,00 Kč
Příchozí hovory 20,00 Kč 45,00
SMS 10,00 Kč 10,00 Kč

Datové balíčky

Stejně jako T-Mobile, tak i O2 má v nabídce datové balíčky. Nejprve se podíváme na jednorázové, tedy denní, balíčky, které mohou využívat tarifní zákazníci, tedy zákazníci s paušálním zvýhodněním. O2 u balíčků na rozdíl od T-Mobile rozlišuje, jestli se nacházíte v Evropě (EU + Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko a Island) nebo mimo ni, tedy „jinde ve světe“. Na výběr máte vždy ze třech možností, přičemž maximem je v obou případech 250 MB. V Evropě zaplatí zájemce o tento balíček 500 Kč, mimo ni pak rovnou dvakrát tolik.

Balíček FUP Účtování Cena (včetně DPH)
Evropa S 100 MB po 10 kB 100 Kč
Evropa M 300 MB po 10 kB 300 Kč
Evropa L 500 MB po 10 kB 500 Kč
Svět S 50 MB po 10 kB 200 Kč
Svět M 150 MB po 10 kB 600 Kč
Svět L 250 MB po 10 kB 1 000 Kč

Aktivaci daného balíčku můžete provést několika způsoby. Buď si do zařízení stáhnete speciální aplikaci, ve které balíček zvolíte (aplikace navíc zastřešuje také informace o cenách za volání, SMS a MMS) nebo balíček objednáte pomocí příkazové SMS (ve formátu INTZ evropa S,M,L pro surfování v Evropě, a nebo INTZ svet S,M,L mimo ni. SMS pak zašlete na číslo 999 111. Další možností je objednání balíčku pomocí webové samoobsluhy či pomocí roamingové linky *30.

Balíčky pro tarifní zákazníky – měsíční

Stejně tak si mohou zákazníci O2 aktivovat i měsíční balíčky, ty mají pochopitelně platnost 30 dní od prvotní aktivace. Balíčky jsou opět rozděleny do dvou skupin, a to balíček pro Evropu (EU + Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko a Island) a balíček pro zbytek světa.

Balíček FUP limit Účtování Cena (včetně DPH)
Evropa 50 50 MB po 1 kB 100,83 Kč
Evropa 250 250 MB po 1 kB 504,17 Kč
Evropa 500 500 MB po 1 kB 1008,33 K
Evropa 1 000 1 000 MB po 1 kB 2016,67 Kč
Svět 50 50 MB po 1 kB 201,67 Kč
Svět 250 250 MB po 1 kB 1008,33 Kč
Svět 500 500 MB po 1 kB 2016,67 Kč
Svět 1 000 1 000 MB po 1 kB 4033,33 Kč

Po vyčerpání stanoveného objemu dat v rámci balíčku je další užívání zpoplatněno standardními cenami dle datového roamingového tarifu. Měsíční paušál je účtován za každé započaté zúčtovací období s nárokem na plný objem MB. Účtovací jednotka je v tomto případě 1 kB. Nevyčerpané jednotky se bohužel nepřevádějí do dalšího zúčtovacího období.

Balíčky pro předplacené karty

Pro uživatele předplacených karet je situace horší, na výběr mají pouze mezi třemi balíčky, přičemž platnost je vždy celý měsíc, tedy standardních 30 dní. U balíčků je výhoda celosvětového využití, je tedy jedno, v jaké destinaci se zrovna nacházíte.

Balíčky FUP Platnost Působnost Cena
2 MB 2 MB měsíc celosvětově 60 Kč
4 MB 4 MB měsíc celosvětově 120 Kč
10 MB 10 MB měsíc celosvětově 240 Kč

Účtování za přenesená data

Také u O2 existuje také možnost platit za všechna vyčerpaná data. Zde už je samozřejmě situace typická, platíte takovou částku, podle toho, v které zóně se pohybujete. V Zóně 1, která zahrnuje všechny země Evropské unie, platíte za každý 1 MB 6,60 Kč. V Zóně 2, tedy ve zbytku Evropy je cena za 1 MB 240 Kč, v Zóně 3 pak 300 Kč. Jak si můžeme povšimnout, cena za 1 MB v Zóně 2 je oproti ceně T-Mobile více než trojnásobná.

Zóna Cena (včetně DPH)
Zóna 1 6,60 Kč
Zóna 2 240 Kč
Zóna 3 300 Kč

Vodafone

Jako poslední je na řadě Vodafone, i u něj si nejdříve ukážeme ceny za základní služby v Zóně 1, to v případě Vodafone zahrnuje všechny evropské země včetně Švýcarska. Příchozí SMS jsou zdarma. Při volání s tarifem Vodafone World Roaming z Evropské unie (Zóny 1) do zemí mimo Evropskou unii (mimo Zónu 1), zůstává cena beze změny, tedy 7,47 Kč. Tarif Vodafone World Roaming je určen především pro zákazníky, kteří volají a píší méně a datové připojení využívají minimálně.

Zóna 1 Fixní ceny
Odchozí hovor 6,30 Kč
Příchozí hovor 1,66 Kč
SMS 1,99 Kč
MMS 6,63 Kč
Internet Kč/MB 6,63 Kč

Poznámka: Všechny ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Pro zákazníky cestující do EU a Švýcarska je nejvhodnější tarif Vodafone Roaming na den, zde zákazník zaplatí jednorázový denní poplatek 69 Kč, a od té chvíle má k dispozici volné minuty a SMS do všech sítí tak, jako kdyby byl doma.

Vodafone

V případě, že má daný zákazník aktivovaný některý z neomezených tarifů, volá a SMSkuje neomezeně a navíc surfují až do výše 100 MB za den. Příchozí hovory a SMS jsou v rámci tarifu Roaming na den zdarma. Tento tarif mohou využít zákazníci, kteří používají Red tarify, Tarif na míru, Férový tarif či tarif Start. Tarif Red Premium již roaming v zóně 1 zahrnuje. V případě, že dojde k vyčerpání volných jednotek, bude další minuta volání stát 6,55 Kč vč. DPH a SMS 1,51 Kč vč. DPH.

Zákazníci využívající tarif Vodafone World Roaming v rámci EU budou o změně cen informováni prostřednictvím SMS. Ceny v ostatních zónách zůstávají nezměněné, přesto se na ně společně podíváme.

Služby Zóna 2 * Zóna 3 **
Odchozí hovory 30,52 Kč 61 Kč
Příchozí hovory 17,81 Kč 35,59 Kč
SMS 9,68 Kč 14,52 Kč
MMS 11,50 Kč 11,50 Kč

Datové balíčky

Připojení ze zahraničí na den

Pro příležitostné připojení k internetu v zahraničí mohou zákazníci Vodafone využít balíčku Připojení ze zahraničí na den, tento balíček je tak trochu podobný nabídce T-Mobile. Stejně tak i zde je dvojí možnost účtování, do 5 MB je placena pouze část balíčku, nad 5 MB (až do 50 MB) je balíček účtován celý. Každý další využitý MB je účtován speciální sazbou 5 Kč za MB v EU a 30 Kč/MB ve zbytku světa.

Na den Zóna 1 Zóna 1 + 2 Zóna 3
Objem dat max 50 MB max 50 MB max 50 MB
Cena (spotřeba do 5 MB) 79 Kč 89 Kč Kč 99 Kč
Cena (spotřeba do 50 MB) 269 Kč 339 Kč 369 Kč
Cena za každý další 1 MB 5 Kč 30 Kč 30 Kč

Připojení v zahraničí na stálo

Pro uživatele, kteří se budou v zahraničí pohybovat déle je zde možnost Připojení v zahraničí na stálo, kterou má platnost po dobu celého zúčtovacího období. Důležitá je také informace pro cestující do Zóny 3, zde nejsou v rámci Připojení v zahraničí na den ani Připojení v zahraničí na stálo žádné volné jednotky, platíte tak pouze speciální sazbu 30,25 Kč za 1 MB.

Na stálo Zóna 1 Svět
Objem dat 300 MB 150 MB
Cena balíčku 369 Kč 1 369 Kč
Cena za každý další 1 MB 5 Kč 30 Kč
Platnost měsíc měsíc

Účtování za přenesená data

Také u Vodafone existuje také možnost platit za všechna vyčerpaná data. Zde se opět dostáváme do obvyklé situace, kdy platíte takovou částku, podle toho, v které zóně se pohybujete. V Zóně 1, která zahrnuje všechny země evropské unie, platíte za každý 1 MB 6,64 Kč. V Zóně 2, tedy ve zbytku Evropy je cena za 1 MB 252,08 Kč a v Zóně 3 pak 302,50 Kč Kč. V Zóně 1 se přenesená data účtují po kilobytech, v Zóně 2 a 3 je účtovací krok 100 kB (10 kB u WAPu).

Zóna Cena včetně DPH
Zóna 1 6,63 Kč
Zóna 2 252,08 Kč
Zóna 3 302,50 Kč

Ukázkové příklady

Aby celý náš dnešní článek nebyly jen nudná fakta a ceny, podíváme se také na příklady. Vybereme trojici fiktivních zákazníků a zkusíme si porovnat, jaký operátor a jaký balíček je pro daného klienta u jakého operátora nejvýhodnější.

Paní Marcela

Paní Marcela letí na dovolenou na Kypr, za svoji dávnou kamarádkou ze střední školy. Zdrží se 10 celých dní. Rodině chce obden den poslat alespoň 1 MMS zprávu, která bude simulovat pohlednici a nastíní aktuální dění. Volat nebude vůbec, využívat chce ale internet. Na den ji stačí 10 MB, jenom aby si prohlédla e-maily a dva české weby v mobilní podobě. V roamingu chce utratit maximálně 300 Kč.

T-Mobile

Řešení u T-Mobile

Kypr je součástí Evropské unie. Ušetřit za MMS zprávy nejde, proto musíme počítat 5 × 6,63 Kč za MMS zprávy. Paní Marcela celkem prodatuje 100 MB, proto pro ni bude nejlepší balíček na měsíc s limitem 150 MB, který je v rámci EU dostupný za 185 Kč. Navíc ji zbude ještě prostor, nemusí se tedy tolik omezovat. Denní balíček by se paní Marcele nevyplatil, surfovat totiž bude chtít každý den. Celkově tedy paní Marcelu vyjde roaming u operátora T-Mobile na necelých 220 Kč.

Řešení u O2

U O2 je fixní sazba za MMS zprávu 6,60 Kč, 5 MMS zpráv tedy vyjde na 33 Kč. Co se týče dat, paní Marcela může sáhnout po balíčku Evropa S, který nabízí 100 MB dat a stojí 100 Kč. Celkem tedy utratí 133 Kč, což je ještě méně než u T-Mobile, a to poměrně citelně.

Řešení u Vodafone

U Vodafone je fixní sazba za MMS 6,63 Kč, 5 MMS tedy vyjde na 33,15 Kč. Co se týče internetu, paní Marcela by měla sáhnout po balíčku 300 MB v zóně 1, zaplatí za něj 369 Kč. Celkem tedy zaplatí 402,15 Kč, což je více než u O2 a dokonce i více než u T-Mobile.

Pan Michal

Pan Michal jede na služební cestu do Ruska, jeho operátor je O2, má předplacenou kartu, ovšem uvažoval by i o změně operátora. V Rusku bude 2 celé dny, po které chce psát často domů (každý den minimálně 8 SMS zpráv). Každý den také provolá 5 minut (každý den jeden hovor), to aby se ujistil, že je jeho maminka v České republice v pořádku. MMS zprávy posílat nechce, internet nepotřebuje.

O2

Řešení u T-Mobile

Minuta volání z Ruska vyjde u T-Mobile na 35,00 Kč, 10 minut tedy vyjde na 350 Kč. Co se týče SMS zpráv, za ty u T-Mobile zaplatí 9,60 Kč za jednu zprávu, celkem tedy 16 × 9,60 Kč = 153,6 Kč. Za všechny služby tedy utratí 503,6 Kč.

Řešení u O2

U O2 si pan Michal může vybrat ze dvou možností. Buď zaplatí spojovací poplatek 80 Kč, protože Rusko se nachází v zóně 3 a následně bude volat za 3,90 Kč za minutu, nebo si vybere možnost volání za 66,55 Kč za minutu, ovšem bez spojovacího poplatku. Celkem pan Michal provolá 10 minut, pokud by si tedy vybral variantu číslo 2, provolal by 665,5 Kč. Pokud si ovšem vybere variantu číslo jedna (respektive možnost Volání bez hranic), zaplatí 2× spojovací poplatek 80 Kč a 10× sazbu za jednu minutu 3,90 Kč, tedy 160 + 39 = 199 Kč. SMS vyjde v tarifu Volání bez hranic na 3,90 Kč, celkem tedy 16 × 3,9 Kč = 62,4 Kč za SMS zprávy + 199 Kč za volání = 261,4 Kč.

Řešení u Vodafone

Minuta volání z Ruska vyjde u Vodafone na 61 Kč, za 10 minut tedy pan Michal utratí 610 Kč. Za SMS zprávy utratí pan Michal 14,52 Kč x 16, tedy 232,32 Kč. Celkem by u pana Michala činila útrata 842 Kč, což je nejvíce z celé trojice. Kdyby měl ovšem pan Michal u Vodafone tarif, mohl by si aktivovat balíček Vodafone Roaming na den, kde by v zóně svět zaplatil 199 Kč na den a nadále by ušetřil za služby. Konkrétně by měl všechny volné jednotky ze svého tarifu v rámci balíčku. V takovém případě by se cena snížila na 398 Kč (2 × 199 Kč). I tak je ale cena vyšší než u O2.

Slečna Markéta

Slečna Markéta letí za svoji babičkou do USA, její operátor je v současné době Vodafone a má u něj také tarifní zvýhodnění RED bez závazku. Strávit zde chce jeden týden (7 celých dní) a rozhodně se nechce nijak zvlášť omezovat. Každý den chce minimálně 70 MB dat, to ji vystačí na komunikaci skrze WhatsApp a odeslání pár zmenšených fotek. Kolik tedy zaplatí?

Vodafone

Řešení u T-Mobile

U T-Mobile by byla cena činila konkrétně 36 750 Kč (75 Kč × 490 MB), s balíčkem Internet v zahraničí 100 MB pak dokonce ještě nižší (490 MB : 100 MB) = 5× balíček za 850 Kč = 4 250 Kč.

Řešení u Vodafone

USA se nachází v zóně 2, proto by slečna Markéta měla počítat s fixní sazbou 252,08 Kč za jeden stažený MB. To ovšem není nic pro nás, celkem by totiž v rámci Vodafone Word Roamingu Markéta zaplatila 123 519,2 Kč (7 × 70 MB × 252,08 Kč). Markéta se tedy podívá po možnosti Připojení ze zahraničí na stálo, který je platný jeden měsíc od data aktivace a je v něm celkem 150 MB dat (v zóně svět, kde se USA dle Vodafonních tabulek nachází) za cenu 1 369 Kč. To je ovšem málo, Markétina potřeba je 490 MB. Každý další MB nad 150 MB je zpoplatněn 30 Kč, nad rámec 150 jich budeme potřebovat 340 MB. 340 × 30 = 10 200 Kč, což stále není to, co by slečna Markéta asi chtěla na svém vyúčtování vidět. Nehledě na cenu samotného tarifu (1 369 Kč).

Řešení u O2

U operátora O2 by jsme se dostali v rámci měsíčního balíčku Svět 500 MB na částku 2016,67 Kč, což je nejméně z celé trojice.

Slečna Markéta tedy usoudila, že takové částky se ji opravdu nevyplatí. Sáhne tedy po SIM kartě místního operátora. Například T-Mobile v USA nabídne za 10 dolarů na týden internet s limitem 1 GB, jednoduchými počty se dostáváme na částku 244 Kč. A to už je o poznání lepší situace.

Shnutí

Zkusíme si celé dnešní povídání shrnout. Pokud chceme datovat v Evropě, vychází nejvýhodněji O2 a T-Mobile, pokud chceme volat a psát SMS zprávy, vychází nejvýhodněji O2. Vodafone bohužel stojí trochu mimo a nevyplatí se díky svým cenám téměř nikde, tedy až na výjimku v podobě Vodafone Roamingu na den, kdy za cenu 69 Kč na den (v rámci EU) získáte vaše volné jednotky i v zahraničí. Zde je ovšem několik omezení, například země a také tarif, který musíte vlastnit (konkrétně Tarif na míru, Férový tarif, tarif Start, Smart 100 a Smart 250 nebo tarify Red a Red LTE (kromě Red Premium).

Pro zbytek světa pak platí následující rovnice: datovat můžete nejvýhodněji u O2, který nabízí poměrně výhodné datové balíčky. O2 je výhodné i v případě, když chcete využít připojení na delší dobu. Co se týče běžných služeb jako volání, SMS a MMS, vychází opět velmi výhodně nabídka O2, a to při zvolení tarifu Volání bez hranic. Zde ale záleží, jak dlouhé hovory chcete mít, je zde totiž nutné počítat se sestavovacím poplatkem (50 nebo 80 Kč). Na druhou stranu SMS vyjdou výhodně vždy, z celého světa můžete psát za 3,90 Kč. MMS vyjde na 9,60 Kč, zde je na tom O2 opět nejvýhodněji. O2 tedy pro tento rok dominuje a dá se doporučit jako vhodný operátor na roamingové toulky.

Diskuze ke článku
René
To je raketa,ještě že tu máme Voip a free wifi na každém kroku i v zahraničí.
Míša
Tak a teď se již těším na poslední článek s cizími simkami na internet v zahraničí. Srovnání a podrobnosti, které ani google nevydá. :D Jinak díky, alespoň víme, že s našima opama to na data ještě nejde.
Standa
Zlatej GO Mobil. Volání 2,50 Kč domů, příchozí volání a SMS 1,50 Kč a data 2,50 Kč/MB. Balíček je taky 100 MB za 180 Kč kdo potřebuje. Jinak venku v Německu kde jsem celý pracovní týden jedu NettoKom kde je 1 GB za 9,90 €.
Leoš
Vodafone jako největší nadnárodní gigant se ukazuje v krásném světle! :-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze