Novinky od Nokie se stávají členy rodiny Android One a Android 8 (Go edition)

3
Novinky od Nokie se stávají členy rodiny Android One a Android 8 (Go edition)
  • Pokud jste se v uplynulých dnech ztráceli v záplavě článků z veletrhu MWC, možná jste nepostřehli jednu zajímavost
  • Všechny nové Nokie se staly součástí rodiny Android One, nejlevnější Nokia 1 pak součástí programu Android Go
  • Změny se dotknou i již vydaných telefonů, počínaje Nokií 3

Nokia do toho v rámci veletrhu MWC opět pořádně šlápla a představila hned 4 novinky – Nokii 8110 4G, Nokii 1, Nokii 7 Plus a Nokii 8 Sirocco. Zároveň jsme se dočkali i reálného kontaktu s Nokií 6 (2018), kterou HMD Global představilo v lednu.

Jak už od nás víte, Nokia 1 se stala členem rodiny Android Oreo (Go edition), což je speciální verze systému Android Oreo, která šetří interní paměť a zároveň instaluje speciální Go varianty aplikací, které jsou úspornější jak na paměť, tak také na data v mezipaměti. Android Go je v podstatě plnotučná náhrada za platformu Android One, která byla dříve cílená na smartphony pro rozvojové trhy. Během svého života se však platforma přeorientovala na smartphony vyšší střední třídy a nově se dostane i do pater nejvyšších, a to právě s novinkou Nokia 8 Sirocco.

Android One tady, Android Oreo támhle...

Je tomu tak – všechny nové Nokie, respektive Nokia 6 (2018), Nokia 7 Plus a Nokia 8 Sirocco, se stávají členy rodiny Android One. Nokia na spolupráci náležitě upozorňuje logem na zadní straně novinek, pro Google jde prakticky o referenční smartphony, protože rozložení systému je jen nepatrný kousek od toho z Pixelů. Jaké výhody může naopak čerpat potencionální zájemce o tyto telefony? Těšit se může na pravidelné a hlavně rychlé aktualizace, a to včetně těch bezpečnostních. Jakmile se objeví nová verze systému, nové Nokie budou hned po Pixelech první smartphony, které se inovací dočkají, a to i v rámci beta programu.

Možná se ptáte, jak je to s telefony, které Nokia už prodává. Platforma Android One se zpětně podívá i na modely 3, 5, 6 (2017) a 7, které se již nějaký ten pátek prodávají, nedostane se tak jen na Nokii 2. Ne snad, že by zpětná podpora byla nezbytná, i aktuálně prodávané kousky se mohou pyšnit velice rychlým přísunem nových aktualizacích a například taková Nokia 3 se dočká Orea již za pár týdnů, Nokia 6 pak dokonce již nějaký ten týden Oreo nabízí formou aktualizace.

Android One, Android Go a KaiOS s „Android“ aplikacemi

Už víme, že mezi Nokií a Googlem začínají vznikat úzké vazby, co ale nově představená Nokia 8110 4G bez dospělého operačního systému? Ani ta nepřišla zkrátka, Google se domluvil s vývojáři KaiOS, což je systém na základech Firefox OS, kterým Nokia 8110 4G disponuje a přetvořil pro ni pár svých nejlepších aplikací.

Konkrétně se jedná o Google Mapy, Google Asistenta a pár dalších kousků, další budou navíc časem přibývat. I na této spolupráci je zřejmé, že vazby Nokie na Google jsou poměrně silné a do budoucna mohou být ještě silnější.

Diskuze ke článku
Kensi Blye Deeks
Kensi Blye Deeks
zdravim, budou i podrobné dojmy z nokie 6(2018) z MWC?
Děkuji za odpověď
Matěj
Dobrý den a nezachytili jste někde informaci i o Nokii 8? Vypsali jste všechny jejich modely, ale 8 (2017) jsem nikde neviděl, nevíte jak to sní bude?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze