Retro: Nokia 3110 – předchůdkyně pozdějších legend

13

V dnešní vzpomínkovém ohlédnutí se ponoříme hluboko do mobilní historie, konkrétně do roku 1997. Právě ten má v rodném listě Nokia 3110, což je předchůdkyně pozdějších legendárních modelů. Zapamatovat jste si ji možné mohli díky tlačítku Navi Key, který nabídla jako vůbec první model finského výrobce.

V roce 1997 ještě světu mobilních telefonů nevládla finská Nokia, ale vše se k jejímu nástupu již schylovalo, což může dokreslit i model, na který dnes vzpomínáme, Nokia 3110.

Krátké představení

Samotné označení může působit lehce zmateně, neboť Nokia jej posléze ještě použila u novějších modelů, avšak vždy již s nějakým přívlastkem. Dnes vzpomínaný model je posledním v trojkové řadě, který ještě neměl integrovanou anténu a na první pohled působí jako mobilní zařízení z poloviny devadesátých let. Klasické rozměry se značnou výškou i tloušťkou, které doplňuje hmotnost téměř 190 gramů.

Retro: Nokia 3110

Lákadlem tehdejší doby však mohl být poměrně rozměrný displej, na který se teoreticky vměstnalo až 5 řádků informací. Standardně telefon pracoval se třemi řádky. Displej byl grafický, což bylo na svou dobu nadstandardem a zeleně podsvětlený.

Premiéru si na Nokii 3110 odbylo populární tlačítko Navi Key, které se poté objevovalo po dobu několika let jako nedílná součást mnoha modelů Nokie. Kouzlo tohoto tlačítko tkvělo ve zjednodušeném ovládání. Zatímco konkurence měla s nadsázkou pro každou funkci samostatnou klávesu. Naproti tomu Nokia si vystačila se čtyřmi tlačítky. Funkce Navi Key se totiž měnila dle aktuální potřeby a její aktuální možnost jste se dozvěděli skrze displej. O tom, že šlo o skvělý tah, asi netřeba dlouze debatovat.

Mánie kolem textových zpráv dorazila až o pár let později a tak ačkoliv je klávesnice modelu 3110 rozměrná, příliš pohodlná není. Je vyrobená z pryže a tlačítka jsou dosti tuhá. Dlouhé psaní by patrně příliš pohodlné nebylo.

Výbava

Nokia 3110 se zrodila v době, kdy telefon sloužil primárně k volání. Proto byla připravena především na hovory a SMS zprávy. Žádný prostor pro ukládání zpráv či kontaktů jste však čekat nemohli. Vše obstarávala SIM karta běžné velikosti, která se vkládala do slotu pod baterií. Ta měla mimochodem kapacitu 550 mAh. Jako zajímavost můžeme poukázat na zcela původní baterii v našem kusu a především na fakt, že byla vyrobena u nás, což dokazuje nápis Made in Czech Republic.

Žádné další pokročilejší funkce byste v prostředí telefonu nenašli. Samotné prostředí ještě nebylo animované, ani doprovázené obrázky, jako například u nástupkyně 3210.

Závěr

Nokia 3110 se na českém trhu objevila zhruba v polovině roku 1997 a ačkoliv šlo o telefon, který měl být dostupnější, její počáteční cena atakovala 17 000 Kč.

Technické parametry Nokia 3110

Kompletní specifikace
Konstrukce136 × 45 × 21 mm, 187 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displej?, ?" (? × ? px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 0 B, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor550 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 1997, 17 000 Kč
Diskuze ke článku
Driver
Tuhle 3310 jsem měl v roce 1999 a byla to bomba. Byl to první mobil pro lidi, kteří neholdují elektronice. Vše jednoduché, intuitivní, mega display a nádherná grafika a už bylo menu pěkně lokalizováno do CZ. Jediná nevýhoda byla cena. Myslím že jsem ji kupoval dva roky starou za 13tis a bylo problém ji sehnat, všichni ji chtěli a tehdy to byl jeden z nejlepších mobilů. No a 3210 už jsem kupoval u Oskara za 9977kč myslím jestli se nepletu a to bylo někdy v roce snad 2001 nebo 2? A to už byla dokonalá hračka. Reklamy v Blesku přes celou stranu a velmi povedené stroje. Na 3210 se dalo psát tak rychle, že to bylo neuvěřitelné. Každý byl mistr v rychlo psaní sms
IOSHater/AndroidHater
Mě se stejně nejvíc stýská po čistokrevných Ericssonech...
rrrr
Baterka velká jak kráva a má jenom 550 mah :D
jarda
Nokii 3210 jsem mel. Ta byla bez viditelne anteny. Byla dobra. A mela i hry, myslim. Hada aj. To byly casy. Ale bylo to drahy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze