ZTE Grand S Flex
recenze

ZTE Grand S Flex

Kráska v dvoubarevném kabátku

S modelem Grand S Flex, který je vylepšenou verzí letošní vlajkové lodi Grand S představené na letošním CES v Las Vegas, to ZTE zkouší ve vodách pětipalcový modelů vyšší střední třídy. Zákazníky se snaží nalákat kromě solidní výbavy s vynikající výdrží na kombinaci atraktivního designu a příznivé ceny. Jak si vedl v naší recenzi?

Když ZTE představilo původní Grand S, zaujal nejen svým designem a tloušťkou 6,9 milimetrů, což z něj dělalo jeden z nejtenčích telefonů na trhu, ale i dostatečně výkonným hardwarem. Jeden parametr však nicméně ZTE hrubě podcenilo, a tou byla kapacita baterie. Ukázalo se, že 1780 mAh je na pětipalcový displej a čtyřjádrový procesor přece jen zoufale málo.

Výrobce na výtky briskně zareagoval a představil verzi s přídomkem Flex. Ta nabízí stejný design, ale s několika významnými změnami pod kapotou. Kromě baterie s výrazně vyšší kapacitou však došlo i k ústupkům v hardwaru a místo čtyř jader si nyní musí vystačit uživatel pouze se dvěma a na polovinu se snížila i hodnota RAM. Díky těmto ústupkům se však podařilo dostat cenu lehce pod osm tisíc korun.

Obsah balení

  • nabíječka
  • USB kabel
  • sluchátka s mikrofonem
  • jehla na otevření slotu pro micro SIM
  • návod

ZTE Grand S Fle – videopohled

Technické parametry ZTE Grand S Flex

Kompletní specifikace
Konstrukce143 × 70,9 × 8,5 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8930, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:00 hodin
Dostupnostříjen 2013, 7 790 Kč

Design a zpracování: vypadá dražší než ve skutečnosti je

ZTE Grand S Flex chce zaujmout zákazníka elegantním designem, který ho dělá dražší, než ve skutečnosti je. Vzhled zdědil po svém nepovedeném předchůdci, ale o něco narostl v pase. Jeho tloušťka se zastavila na ještě příjemných 8,9 milimetrů, což je o rovné dva milimetry více než měl Grand S. Díky tomu se, ale do těla vešla použitelná baterie. Ostatní rozměry jsou pak 143 × 70 milimetrů. Telefon má tak navzdory úhlopříčce svého displeje, a díky tenkému rámečku, ještě vcelku přijatelné rozměry i pro menší ruce a vejde se bez problémů i do kapsy u kalhot.

Na testování jsme dostali černo-bílou variantu telefonu. Černá je celá přední strana a rozměrný zaoblený obdélník v horní části zad, který skrývá čočku fotoaparátu a přisvětlovací LED diodu. Zbytek těla je pak vyroben v tomto případě z bílého plastu. Zatímco černé části jsou dokonalým lapačem otisků, bílá záda jsou matná a nic zde neulpívá.

Kromě rozměrného displeje našly na přední straně své místo tři tradiční senzorová tlačítka. Ta mají bílé popisky, takže jsou rozeznatelná i zhasnutá, a bílé podsvícení. Nad displejem narušuje čerň drobné stříbrné logo výrobce, nalevo od něj je, což kvituji s povděkem, barevná notifikační dioda a vedle ní čočka přední kamery.

Na levý bok se netradičně přestěhoval microUSB konektor, což subjektivně považuji za nepraktické řešení, a v horní části je pak podlouhlý regulátor hlasitosti. Přímo proti němu na protějším boku je tlačítko vypínače. Takže se mi během testování často stávalo, že jsem při odemykání nechtěně stiskl i regulátor hlasitosti.

Pod vypínačem můžete spatřit nenápadná šuplíček pro microSIM, do kterého se dostanete pomocí speciální jehly, kterou naleznete v balení. Je to stejné řešení jako u některých Lumií s unibody tělem od Nokie, a i ta jehla má obdobný design.

ZTE nicméně unibody tělo nemá, ale díky tomu, že zadní kryt není snímatelný, je telefon pevný. Hodnocení konstrukce je nicméně subjektivní. Zatímco já jsem s ní nezaznamenal žádné problémy, ani při silnějším stisku a snaze telefon zkroutit. Kolega, který připravoval videopohled si na ní ztěžoval.

Hardware a výkon: zahrajete si i Real Racing 3

Na rozdíl od Grand S, který byl vybavený čipsetem Qualcomm S4 Pro APQ8064 se čtyřjádrovým procesorem taktovaným na 1,7 GHz, grafikou Adreno 320 a 2 GB RAM, míří Grand S Flex o poznání níže. Pod kapotou mu tepe pouze dvoujádrový Qualcomm S4 Plus MSM8930 s taktem 1,2 GHz a grafickým čipem Adreno 305. Klesla i hodnota operační paměti na stále přijatelný 1 GB. Po spuštění máte přitom k dispozici volných 202,1 MB, což není mnoho.

Jediné, co zůstalo zachováno, je kapacita interní paměti, která dosahuje solidních 16 GB, z toho je uživatelsky přístupných 11,04 GB a při prvním spuštění vám zbývá přes 9 GB volného místa. Tato velká interní paměť je však vykoupena tím, že telefon postrádá na rozdíl od Grand S slot na microSD karty. Pokud jste zvyklí nosit sebou svou celou hudební knihovnu, datově objemná videa nebo mapy, můžete toto místo rychle zaplnit. Méně náročný uživatel by však s tím neměl mít problém.

Co se týče výkonu, telefon v benchmarku Antutu 4.0 dosáhl 13 605 bodů, což ho v žebříčku aplikace zařadilo například těsně za HTC One X. Jednoduché casual hry, jako jsou Angry Birds nebo Plants vs. Zombies 2 si na něm zahrajete zcela bez problémů. Troufnout si však můžete i na náročnější 3D hry, jako je Real Racing 3.

Baterie a výdrž: dva dny nepředstavují problém

Co se týče kapacity baterie, byl původní Grand S pro ZTE skutečnou lekcí, a proto dostal Grand S Flex baterii s kapacitou 2 300 mAh. Navzdory rozměrnému displeji se může Grand S Flex pochlubit velmi dobrou výdrží. Při běžném používání, která zahrnovala i synchronizaci v práci přes mobilní data a doma přes Wi-Fi, vydržel telefon v provozu bez problémů dva dny a při střídmějším používání bez synchronizace i dva a půl dne.

Samozřejmě, že náročnější aktivity jako hraní her, sledování videa nebo navigování způsobí, že ukazatel baterie doslova klesá před očima. V takovém případě můžete být rádi, když vydrží alespoň půl dne.

Pokusil jsem se provést náš standardizovaný test, při kterém je na telefonu nastavena hlasitost na 50 procent, poloviční jas displeje a telefon streamuje přes Wi-Fi v kvalitě 720p. Bohužel však při přehrávání v libovolném prohlížeči přehrávání neustále padalo a test tak nebylo možné dokončit. V sekundárním testu, ve kterém se měří maximální doba prohlížení webu přes Wi-Fi při 50% jasu displeje, kdy přístroj každou minutu načte náhodně vybraný článek na m.mobilenet.cz, se Grand S Flex vypnul po 10 hodinách a 12 minutách.

V testu nabíjení se telefon za jednu hodinu nabil na 44 procent. Dosažení 80 procent mu trvalo hodinu a 50 minut. Plný stav pak hlásil za velmi dlouhé tři hodiny.

Displej: zaslouží jedničku za reálné barvy i čitelnost na slunci

ZTE Grand S Flex dostalo pětipalcový IPS displej s rozlišením 720 × 1280 pixelů, což dává solidní jemnost 294 ppi. Někteří výrobci u této úhlopříčky dávají přednost FullHD rozlišení, ale v těchto případech se již jedná o vyšší a dražší modely a například nedávno testovaný Huawei Ascend Mate má na úhlopříčce 6,1“ stejné rozlišení jako ZTE na 5“.

Displej je jemný, abyste zahlédli rastr, musíte se opravdu snažit. Při běžném používání potřebu vyššího rozlišení pociťovat nebudete. Díky použité technologii se může displej pochlubit reálnými barvami a překvapivě skutečnou černou. Stejně tak jsou na velice dobré úrovni i pozorovací úhly a čitelnost na přímém světle. Pouze jas by mohl být vyšší nebo by alespoň neškodila možnost ho manuálně nastavit jemněji. Celkově nicméně musím kvality displeje pochválit.

Zvuk: potěší i náročnějšího posluchače

Spolu s telefonem dostanete solidně znějící špuntová sluchátka, ale s kvalitními sluchátky dosáhnete ještě lepšího výsledku. Zvuk je čistý a není plochý, ale naopak v něm můžete zaregistrovat plastičnost včetně výšek a basů. Špatný přitom není ani hlasitý reproduktor, přestože kvalit nejlepších telefonů nedosáhne.

Uživatelské prostředí: výrobce do Androidu příliš nezasahoval

ZTE Grand S Flex běží na dnes již starším Androidu 4.1.2 Jelly Bean. V praxi je ZTE vcelku svižné, prakticky jsem se nesetkal se zadýcháváním, pády aplikací nebo zamrzávání systému. Je však škoda, že výrobce nepoužil některou z novějších verzích. Zvlášť, když do Androidu zasahoval v mnohem menší míře než například Samsung nebo HTC se svými robustními nadstavbami. Zda se v budoucnu dočkáme aktualizaci na některou z vyšších verzí, je tak v tuto chvíli ve hvězdách.

První změny zaregistrujete už na odemykací obrazovce. Delším podržením telefon klasicky odemknete, ale pohybem prstu libovolným směrem se odemykací tlačítko rozvine do květiny tvořené až šesti barevně odlišenými kruhy, kde každý spouští jednu předvolenou funkci nebo aplikaci. Napevno je zde přednastaveno ovládání hlasitosti. Ostatní si však můžete nastavit podle svého.

Domácí obrazovka je tvořena až devíti obrazovkami, což je dostatečný prostor pro vaše widgety a zástupce. Mezi jednotlivými obrazovkami se přitom rotuje v nekonečném pásu. Tahem dvou prstů od sebe se dostanete do náhledu všech obrazovek, kde je můžete odstraňovat nebo přidávat.

Na spodním okraji, pod tenkou čárou, která při posunu domácích obrazovek signalizuje, kde právě jde, je pětice ikon. Středová pro přístup do menu je pevno. Zbylé čtyři si však můžete změnit podle svého. Ve výchozím stavu zleva doprava se jedná o telefon, kontakty, zprávy a internet.

Praktickou vychytávkou, která má usnadnit používání telefonu, je aplikace Mi-POP, která na displeji zobrazí tlačítko nahrazující Zpět a Domů. Nemusíte tak často přehmatávat na spodní panel, což ocení zejména ženy s drobnějšíma rukama.

Notifikační lišta je standardní. Ve své horní části obsahuje pás ikon pro ovládání základních funkcí. Jedná se o: Automatického otáčení displeje, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, Zvuk, Data, Synchronizace, Režim Letadla, Jas.

Menu je tvořeno maticí ikon 4 × 5, u nichž si můžete vybrat, jak je chcete řadit, zda například podle abecedy, hitů nebo časů. Seřadit si je však můžete i podle své nálady a osobních preferencí a s výjimkou systémových aplikací můžete nepohodlné aplikace i skrývat. Widgety mají svou vlastní část menu a jsou umístěny v matici 2 × 3. Jejich řazení není nicméně možné nijak ovlivnit.

Multimediální funkce: FullHD s Dolby Digital

Pro prohlížení fotografií najdete v telefonu klasickou galerii, která zvládá kromě obsahu z telefonu zobrazit i alba z Picasy. Na jednu stránku se přitom vejdou čtyři alba na výšku a dvě a půl alba na šířku. Listuje se mezi nimi tahem prstu horizontálně. Pokud by vám zobrazení podle alb nevyhovovalo, tak si je můžete řadit i podle lokality, času nebo tagů.

Přehrávač videa si poradí s formáty MP4, H.264, H.263. Problém mu přitom nedělá ani FullHD video. Funkčně je jednoduchý, ale nabízí všechny funkce nutné pro přehrávání. Co však potěší, jsou regulátory jasu a hlasitosti přímo v přehrávači. Škoda jen, že nepodporuje i titulky.

Hudební přehrávač nabízí základ čistého Androidu a podporuje přehrávání formátů MP3, WAV, eAAC+. Skladby v něm můžete třídit podle interpreta, alba, skladby, ale také si vytvářet své vlastní skladby. Při přehrávání se vám na zamykací obrazovce zobrazí pouze název skladby. V hudebním přehrávači však uvidíte i náhled alba a kromě názvu skladby i jméno interpreta. Při přehrávání máte možnost zapnout opakované nebo náhodné přehrávání . Za povšimnutí však stojí i vylepšení zvuku Dolby Digital Plus, které nabízí několik předvoleb podle zvuku, včetně dvou vlastních.

Pokud by vám však lokální hudba nestačila, můžete jí streamovat z internetu přes předinstalovanou aplikaci Hudba Play a ve výbavě telefonu nechybí ani FM rádio s RDS.

Fotoaparát: lehký nadprůměr

Telefon dostal do vínku zadní fotoaparát s rozlišením 8 Mpx, autofokusem a přisvětlovací LED diodou. Z funkcí fotoaparát nabízí možnost manuálně nastavit vyvážení bílé a ISO. Několik scénických režimů, HDR, panorama, sekvenční snímání, detekci obličeje, ale také obrazové režimy.

Výsledné snímky, které fotoaparát produkuje, jsou vcelku povedené, dalo by se říct, že až lehce nadprůměrné, zvláště co se týče ostrosti a barevné podání. Se zhoršujícími se světelnými podmínkami v obraze přibývá šumu, který je ale vcelku jemný a není výrazněji rušivý.

Kromě statických snímků zvládá telefon i natáčet video v rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů (FullHD) při 30 snímcích za sekundu. I zde platí slova o ostrém obrazu a dobrém barevném podání. Stejně tak platí i to, že s ubývajícím světlem přibývá šumu. Video je navíc plynulé bez záseků.

Samsung Galaxy Gear (testovací video) – 1080p, exteriér

Grand S Flex má však i přední kameru, která má rozlišení rovný megapixel. Mimo pořizování autoportrétů je však její hlavní využití při videohovorech například přes Skype, a tuto úlohu zvládá naprosto bez problémů.

Telefonní funkce: základ, který neurazí

Základní funkcí všech mobilních telefonů je samozřejmě volání a v tomto ohledu jsem nezaznamenal s Grand S Flex sebemenší problém. Telefon je dostatečně hlasitý a zvuk postrádá jakoukoli plechovost nebo jiné zkreslení. Protějšek jsem ve všech případech slyšel jasně a zřetelně, jak při normálním hovoru, tak i při hlasitém odposlechu. Stejně tak si nikdy nestěžovala ani protější strana.

Aplikace Telefon i Kontakty jsou základ, z Androidu a ZTE je nijak neupravovalo. Při vytvoření nového kontaktu si můžete vybrat, kam chcete kontakt uložit. Kromě jména a řady telefonních čísel, můžete ke kontaktu přiřadit fotografii, email, skupinu, ale i celou řadu dalších polí s údaji, jako jsou Organizace, IM, Poznámky, Přezdívka, Webová stránky, Události.

S telefonním seznamem můžete standardně synchronizovat celou řadu účtů a jednotlivé kontakty z nich libovolně spojovat a rozdělovat s těmi z telefonu nebo SIM. Někdy však automatické návrhy nefungují zcela spolehlivě a musíte je dohledat ručně.

Zprávy: standardní Android bez překvapení

Pro příjem SMS a MMS je v telefonu nativně nainstalovaná aplikace Zprávy. Při psaní zpráv se vám zobrazuje počet zbývajících znaků nad tlačítkem odeslat. K MMS můžete připojit celou řadu multimediálních souborů, ale i polohu, kontakt, poznámku, nebo záznam z kalendáře. Příchozí zprávy jsou zobrazeny ve formě konverzací.

Stejně jako každý jiný smartphone s Androidem nabízí ZTE dvě aplikace pro správu emailových schránek. Svou vlastní má Gmail od Googlu, která podporuje push synchronizaci, štítky, prioritu pošty nebo odeslání příloh do velikosti 35 MB. Pro ostatní poskytovatel emailu je zde samostatná aplikace E-mail, která si poradí s protokoly POP3, IMAP4, SMTP a MS Exchange. U jednotlivých emailových schránek si můžete, pro odlišení nastavit různá upozornění. Nastavit si můžete i různé intervaly synchronizace. Pro uživatele sociálních sítí si ZTE připravilo předinstalované klienty pro Facebook, Google+ a Twitter.

K zadávání textu si můžete vybrat buď standardní QWERTZ klávesnici nebo předinstalovanou klávesnici QWERTY klávesnici TouchPal, která nabízí kromě obvyklého zadávání znaků jejich vyťukáváním, i psaní tahem prstu po klávesnici ve stylu Swype. Záleží čistě jen na vás, kterou klávesnici zvolíte, a která bude vyhovovat vašim potřebám. Není subjektivně možné říci, která je lepší.

Organizační funkce: kancelářský balík zdarma

Základem organizačních funkcí každého telefonu je kalendář, který si ZTE přebarvilo do příjemného hnědého odstínu. Kalendář nabízí náhled na jeden den, týden nebo měsíc a agendu. Zároveň podporuje i více kalendářů, které jsou barevně odlišeny, a při zadávání nové události do kalendáře si můžete vybrat, kam jí chcete uložit. Do stejné hnědé je pak laděný i poznámkový blok.

To, co musím z hlediska organizačních funkcí dále ocenit je předinstalovaná plná verze kancelářského balíku Kingsoft Office, která neumožňuje dokumenty pouze prohlížet, ale i je plně editovat a vytvářet nové. Z dalších funkcí nemůže chybět správce souborů a správce procesů, kalkulačka, světový čas, opakovaný budík, diktafon, stopky, odpočet.

GPS a navigace: velké zklamání

ZTE Grand Flex S obsahuje samozřejmě i GPS kterému nechybí podpora A-GPS a zpřesnění polohy pomocí informací o Wi-Fi sítích. Ale ani A-GPS a použití Wi-Fi nezakryjí fakt, že GPS je velice pomalá a špatně chytá signál. V místnosti, kde se ostatní testované telefony vždy bez problémy chytaly, jsem byl s tímto telefonem bez šance. Při navigování v autě trvalo dlouhé minuty, než telefon chytl signál a zafixoval ho. Při ztrátě signálu trvalo obvykle až dvě minuty než se znovu připojil.

Pro navigování nabízí telefon předinstalované mapy od Googlu. V tomto případě se však zcela neobejdete bez připojení k internetu, což může být nepříjemné zejména v zahraničí. Pokud hledáte čistě offline řešení, budete se muset porozhlédnout po obchodě Google Play.

Data a internet: rychlá data LTE, ale bez NFC

Po datové stránce se Grand S Flex chlubí zejména podporou LTE, které však u nás stále příliš nedoceníme. Nechybí však ani rychlá mobilní data HSDPA a HSUPA. Z dalších bezdrátových možností připojení je zde samozřejmě Wi-Fi ve 802.11b/g/n s funkcí Wi-Fi Hotspot a Bluetooth 4.0 s A2DP. To, na co však ZTE bohužel zapomnělo je NFC, což je vzhledem k jeho prudkému rozmachu škoda.

Prohlížení internetu u ZTE Grand S Flex, jak se již u smartphonů s Androidem stalo standardem, zajišťují hned dva předinstalované internetové prohlížeče, kdy si kromě toho základního androidového můžete vybrat Chrome.

Oba prohlížeče nabízí solidní možnosti prohlížení. Nezadýchávají se ani při otevření většího počtu oken. Spíše než na výkonu prohlížeče záleží na vašich osobních preferencích, který se rozhodnete používat. Pro Chrome v tomto ohledu hovoří jeho provázanost s Chromem na desktopu.

Závěr

ZTE Grand S Flex je vizuálně velice povedený telefon, který vypadá mnohem dráž než ve skutečnosti je. Vděčí za to nejen zajímavé kombinaci dvou barev, ale i díky příkladnému dílenskému zpracování.

Pochválit ho musím zejména za kvalitní displej, nadstandardní výdrž a také za lehce nadprůměrné fotografie. Přesto, že má pouze dvoujádro a nemůže se tak rovnat nejrychlejším čtyřjádrům, na běžné používání má výkonu více než dost. Potěší i přítomnost LTE, přestože ho tady ještě příliš neoceníte.

Moje hlavní výtka pak směřuje na špatně fungující satelitní navigaci. Pokud hledáte telefon především na navigování, tak tento není ten pravý. Škoda je rovněž absence slotu na paměťové karty, přestože kapacita interního úložiště bude pro většinu lidí dostatečná. Dále zamrzí i absence NFC.

V českých internetových obchodech se v současnosti ZTE Grand S Flex prodává v průměru za 7805 Kč a míří tak nejen výbavou, ale i cenou do vyšší střední třídy. Přesto to může mít díky přetlaku v této cenové kategorii těžké. Kromě dalších modelů vyšší střední třídy se musí připravit i na útok konkurentů z řad loňských vlajkových lodí, které se již cenově dostaly do této hladiny.

Konkurence

Mezi pětipalcovými tenkými smartphony můžeme za hlavního konkurenta ZTE považovat smartphone Prestigio MultiPhone PAP5044DUO, který nabízí stejné rozlišení displeje a 1 GB RAM, ale má proti němu má čtyřjádrový procesor ARM Cortex A7 (MT6589) s frekvencí 1,2 GHz. Jeho interní paměť má 4 GB, ale nechybí mu slot na paměťové karty. Jeho fotoaparát nabízí také rozlišení 8 Mpx. Za jednu z výhod je možné považovat i podporu Dual SIM. Průměrná cena v českých internetových obchodech je přitom necelých šest a půl tisíce korun.

Zajímavou alternativou je i Gigabyte GSmart SIMBA SX1, který rovněž nabízí 5" IPS displej s rozlišením 1280 x 720 pixelů. Uvnitř tepe dvoujádrový procesor Qualcomm MSM8230 Snapdragon S4 taktovaný na 1,4 GHz, který doplňuje 1 GB RAM. Interní paměť má kapacitu 4 GB a doplňuje jí čtečka paměťových karet. Zadní fotoaparát má rozlišení 13 Mpx, přední kamera pak 2 Mpx. Smartphone běží na Androidu 4.2 a jeho velkým plusem je rovněž podpora dvou SIM karet. Průměrná cena, za kterou se prodává v českých internetových obchodech, je 7290 Kč.

Od stejného výrobce, ale o něco levněji za průměrných 6990 Kč, můžete mít Gigabyte GSmart SIERRA S1. I on má 5" IPS displej se stejným rozlišením, jako ZTE. Uvnitř však již má čtyřjádrový procesor taktovaný na 1,5 GHz. Stejná však zůstala velikost RAM, která má hodnotu 1 GB. Interní paměť má 4 GB a nechybí ani slot na paměťové karty nebo podpora Dual SIM.

Z předchozích vlajkových lodí můžete sáhnout například po loňském Samsungu i9300 Galaxy S III 16GB. Jeho displej je HD Super AMOLED a na úhlopříčce 4,8" nabízí rozlišení 1280 x 720 pixelů. Uvnitř najdete čtyřjádrový procesor Samsung Exynos 4412 taktovaný na 1,4 GHz a 1 GB RAM. Interní paměť má pak stejně jako u ZTE kapacitu 16 GB, ale Samsung má navíc i slot na paměťové karty a potěší i NFC. V českých internetových obchodech se momentálně prodává kolem sedmi a půl tisíce korun.

Cenově o něco výš je pak Alcatel One Touch Idol X, který je pouhých 6,9 mm tenký. Proti ZTE nabízí lepší rozlišení 1920 x 1080 pixelů, fotoaparát s větším rozlišením 13,1 Mpx (přední kamera má 2 Mpx), čtyřjádrový procesor s frekvencí 1,5 GHz, operační pamětí 2 GB a interní paměť má 16 GB. Také Alcatel má navíc podporu Dual SIM. V internetových obchodech ho pořídíte těsně pod deset tisíc korun.

Pokud by vám Android nevyhovoval a chtěli byste zkusit Windows Phone 8, pak je dobrou volbou bývalá vlajková loď Nokia Lumia 920, která má o půl palce menší IPS displej s rozlišením 1 280 × 768 pixelů, dvoujádrový procesor Qualcomm S4 Plus MSM8960 taktovaný na 1,5 GHz a 1 GB. Interní paměť je mnohem větších 32 GB, ale rovněž mu chybí slot na paměťové karty. Jednou z jeho největších předností je vynikající fotoaparát s rozlišením 8,7 Mpx, LED diodou a autofokusem, telefon navíc nabídne i NFC a bezdrátové nabíjení. V českých internetových obchodech jí můžete v současnosti dostat v průměru za sedm a půl tisíce korun.

zte-grand-s-flex
Klady
  • nadprůměrná výdrž
  • LTE
  • kvalitní displej
  • elegantní vzhled
  • dobrá konstrukce
  • slušná rychlost a plynulost prostředí
  • možnost vytváření Office dokumentů zdarma
  • plynulý a svižný systém
  • přehrávání FullHD videa
Zápory
  • slabá GPS
  • chybějící NFC
  • chybějící slot na paměťové karty
  • k otevření šuplíčku microSIM je nutná jehla
  • chybějící podpora titulků
Diskuze ke článku
Sibstr
Nepsal bych, že LTE příliš neoceníme, když do 4 mesíců má být pokryto LTE signálem 90% !území! Čech. První okresy se budou pouštět už za 2 týdny.
Jo a vypisovat podporované frekvence u GSM a 3G není v dnešní době už moc podstatné, zato u LTE je to docela důležité a máte tam poze "Ano".
Honza
Mohli by jste udelat vic fotek? Pisete, ze telefon foti dobre, ale je tam jen jedna fotka exterieru a zbytek bych rekl, ze je slabota
mikis
Želbohu přestal jsem číst u řádku "vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne" dál už mě ten telefon nezajímal. Každý levný Číňan má slot na paměťovou kartu tak proč tady není?
Marek
Ahoj, chtěl bych se zeptat, jestli jste při testu neměli problém s registrací SIM. Koupil jsme ho a zatím jsem do něj zkoušel dát 2 SIMKY od T-Mobile (jednu max. 1 rok starou), které v Galaxy S4 fungují a mobil nic - "není vložena SIM karta". Díky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze