Xiaomi Pocophone F1
recenze

Xiaomi Pocophone F1

S duší velikánů
32

Xiaomi bylo už od svého zrodu vnímáno jako značka, která dokáže nabídnout nadstandardní funkce za slušné ceny, dvojnásob pak v domovské Číně, kde se do ceny nepromítnou různé příplatky. Modelem Pocophone F1 se značka svým způsobem vrací ke kořenům, kdy za skvělou cenu získáte výkon téměř bez kompromisů. Nízká cena se ale někde promítnout musela. V dnešní recenzi se pokusíme odhalit kde.

Pamatujete si na první telefon Xiaomi? Model Mi 1 jednoznačně zaujal, když v nenápadném těle ukrýval slušný výkon, a to za cenu, která rozhodně zaujala. Metu 300 tisíc předobjednávek tehdejší novinka překonala za necelé dva dny, další velké úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat.

Xiaomi Pocophone F1

Model Pocophone F1 na to jde obdobně. Není to sice nejkrásnější smartphone na trhu, ani použité materiály nejsou kdo ví jak hodnotné, avšak uvnitř se nachází špičkový výkon a vše „okořeňuje“ příjemná cena, u nás konkrétně pod hranicí 10 tisíc korun za základní paměťovou variantu. Bohužel se v rámci úspor nedostalo na pár dnes již vcelku standardních dovednost.

Xiaomi Pocophone F1

Technické parametry Xiaomi Pocophone F1 6 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce155,5 × 75,3 × 8,8 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,18" (2 248 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 845, CPU: 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 630
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:40 hodin
DostupnostQ4 2018, 9 499 Kč

Obsah balení: jen základ

Xiaomi Pocophone F1

Konstrukční zpracování: pevný, ale lacině vyhlížející

Potřebujete, aby vás váš nový smartphone reprezentoval za každé příležitosti, například i na poradách s významnými obchodními partnery? Pak vám ušetříme čas, na Pocophone F1 zapomeňte. Ne že by Pocophone F1 byl ošklivý, rozhodně se ale neřadí mezi ty designově nejpovedenější kousky. I na dnešní poměry se jedná o velký telefon, jak dokazují rozměry 155,5 × 75,3 × 8,8 mm. Nejde ani tolik o výšku, jako spíše o šířku a tloušťku. Hmotnost 180 gramů rovněž nepůsobí zrovna „decentně“, avšak zde není důvod k obavám – v ruce se hmotnost ideálně rozloží. Díky zaoblení konstrukce padne F1 do ruky více než dobře.

Xiaomi Pocophone F1

Přední straně dominuje obří, téměř 6,2palcový displej. A výřez? Samozřejmě nechybí, tak jak velí dnešní standardy. Co se velikosti týká, mezi konkurencí bohužel Xiaomi s výřezy jasně vede – je široký a navíc poměrně hluboký. Oproti většině konkurentů zde Xiaomi kromě sluchátka, kamery a nezbytných senzorů ukrývá i infračervený senzor napomáhající selfie kameře při rozpoznání obličeje. Tento způsob zabezpečení funguje perfektně, rozpoznání je otázkou okamžiku, avšak i samo Xiaomi přiznává, že jde o méně bezpečnou formu autorizace. Výhodou je, že díky infračervenému paprsku vás Pocophone F1 pozná téměř za jakýchkoliv světelných podmínek, tedy i v noci.

Krátce ještě k přední straně. I když jsou rámečky displeje po bocích poměrně tenké, nad a pod displejem jsou o poznání výraznější. Stejně tak nás v prvních pár dnech lehce dráždilo zaoblení displeje. To je až zbytečně výrazné, chtělo by se říci kýčovité, a mnoho aplikací si navíc s takovým zaoblením nedokáže poradit. Můžete tak přijít o některé popisky.

Čtečku hůř nahmatáte.

Přemístíme se na zadní stranu, kde zaujme jednolitý blok ukrývající dvě čočky fotoaparátu a zároveň také čtečku otisků prstů. I když má čtečka ideální umístění, Xiaomi jí mělo lépe povrchově odlišit. Alespoň v prvních pár dnech budete pokládat prst tak, že si zároveň zamažete i spodní čočku duálního fotoaparátu.

Xiaomi Pocophone F1

Samotná čtečka otisků prstů patří mezi ty nejrychlejší, se kterými se aktuálně u smartphonů můžete setkat. Stačí přiložit prst a je hotovo – telefon se rozsvítí a následně i odemkne. Ať už budete odemykat obličejem nebo čtečkou, „hotovo“ bude téměř okamžitě.

Když už jsme u zadní strany, musíme zmínit zřejmě největší ústupek ze strany Xiaomi – kryt je totiž plastový, konkrétně polykarbonátový. Kovový není ani rámeček. Zmíníme ještě tlačítka na pravém boku, konkrétně kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti a tlačítko zámku obrazovky. Obě kladou trochu větší odpor, než jsme zvyklí, na druhou stranu se vám nestane, že byste je stiskli omylem. Xiaomi dále chválíme za nasazení USB-C konektoru s podporou rychlého nabíjení, dostalo se i na již pomalu vytlačovaný 3,5milimetrový jack.

Xiaomi Pocophone F1

Samotné konstrukční zpracování lze označit jako poctivé, byť chybí jakákoliv nadstandardní odolnost. Telefon je velice pevný a nemá tendenci vydávat jakkoli nepříjemné zvuky. Nasazení plastu bohužel může některé zájemce odradit, protože prémiově Pocophone F1 rozhodně nepůsobí. Z nabízených barevných variant si můžete vybrat modrou, červenou, případně námi testovanou (a zároveň nejméně zajímavou) grafitovou variantu. Speciální kevlarová verze („Armored Edition“) v České republice dostupná není, což zamrzí.

Líbilo se nám
  • pevná konstrukce
  • skvěle padne do ruky
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • příjemná hmotnost
  • 3,5milietrový jack
Nelíbilo se nám
  • design nezaujme
  • chybí zvýšená odolnost

Displej: velký a povedený

Xiaomi Pocophone F1 je osazeno 6,18" IPS displejem s poměrem stran 18,7:9 a rozlišením 2 248 × 1 080 px. To nám dává výslednou jemnost přes 400 PPI, což je pro průměrné lidské oko naprosto dostatečná hodnota. Při běžné pozorovací vzdálenosti jednotlivé pixely určitě neuvidíte. Displej kryje odolné sklo Gorilla Glass starší třetí generace, ale lepší než nic.

Displej nabízí velmi slušné pozorovací úhly a pozitivně hodnotíme také maximální jas displeje. Automatická regulace jasu funguje perfektně plynule.

Hledáte notifikační LED diodu? Nad displejem ji nehledejte, nachází se totiž pod ním, navíc přímo uprostřed. Podobně nevhodné umístění zvolilo Xiaomi u modelu Mi A2 Lite. Dioda by se nám více líbila nad displejem a ještě více by se nám pak zamlouvalo, kdyby bylo možné její svit konfigurovat.

Xiaomi Pocophone F1

Nelíbí se vám výřez? Máme pro vás (částečně) dobrou zprávu – lze jej totiž softwarově skrýt. Vzhledem k tomu, že jde ale o displej typu IPS a ne OLED, ohraničení je samozřejmě výraznější a na přímém světle každý pozná, že pruh je falešný.

Líbilo se nám
  • slušná jemnost
  • skvělý maximální jas
  • plynulá regulace jasu
  • notifikační LED dioda...
Nelíbilo se nám
  • ...na méně vhodném místě
  • výrazný výřez
  • starší verze Gorilla Glass

Zvuk: hlasitý, ale nikterak kvalitní

Hlavní hlasitý reproduktor se nachází na spodní hraně, konkrétně v pravém výdechu – v tom levém se nachází mikrofon. Primárnímu reproduktoru sekunduje druhý schovaný ve sluchátku. Ten lze vnímat jen jako takový doplněk, neb hlasitost je podstatně nižší a kvalita o poznání horší. Celkově hodnotíme výstup jako průměrný, hlasitost je slušná, ovšem kvalita nijak nevyčnívá nad konkurencí v podobné cenové hranici.

Xiaomi Pocophone F1

Ještě jednou musíme pochválit přítomnost 3,5milimetrového jacku – výstup do sluchátek je o poznání lepší. Oproti konkurenci může překvapit, že pro opravdu hlasitou reprodukci nutno zesílit zvuk minimálně na 70–80 %.

Líbilo se nám
  • slušná hlasitost
  • pomocný sekundární reproduktor
  • 3,5milimetrový jack
Nelíbilo se nám
  • nižší hlasitost do sluchátek
  • pouze průměrná kvalita hlavního reproduktoru

Výkon: bez sebemenšího kompromisu

U smartphonů s cenou do 10 tisíc korun očekáváme, že nabídnou slušný procesor a alespoň 3 GB operační paměti RAM. Xiaomi se svým Pocophonem však šlo o poznání dál. Uvnitř totiž naleznete aktuálně nejvýkonnější procesor Snapdragon 845, kterému sekunduje 6GB operační paměť RAM. K dispozici jsou dvě paměťové varianty: 64GB a 128GB. Základní paměťová varianta nabídne zhruba 54 GB pro data uživatele, což je dostatek. Pokud by přeci jen paměť nedostačovala, lze vložit paměťovou kartu microSDXC. Vzhledem k hybridnímu slotu si musíte vybrat buď paměťovou kartu, anebo druhou nanoSIM kartu.

Výsledky benchmark testů

Aby se Pocophone F1 s výkonem vypořádal jak se patří, v útrobách nalezneme i kapalinové chlazení Liquid Cool, které funguje na principu kondenzace. Při zvýšené zátěži se kapalina změní na páru a postupným průchodem trubicí se opět mění na kapalinu, která chladí „nejrozpálenější“ komponenty. A proč že to vlastně někteří konkurenti umí bez toho? Inu, polykarbonát není nejvhodnější materiál pro odvod tepla. Skleněná a kovová konkurence si zkrátka vede lépe.

Líbilo se nám
  • výkon bez kompromisů
  • kapalinové chlazení
  • dostatečná paměť RAM
  • podpora paměťových karet

Výdrž baterie: dva dny realitou

Asi si říkáte, že vzhledem ke skvělému výkonu bude Pocophone F1 typickým jednodenním smartphonem. Xiaomi však nasadilo baterii s kapacitou 4 000 mAh. To se sice odrazilo na tloušťce, ovšem také na skvělé výdrži. Konkrétně není problém dostat se až na hranici dvou dnů (zhruba 45 hodin), a to Pocophone F1 nemusíte nijak šetřit. Benefitem je podpora rychlého nabíjení Quick Charge 3.0, kdy kompletní dobití zabere zhruba 1 hodinu 40 minut. Bezdrátové nabíjení bohužel chybí.

Při našem testu výdrže Pocophone F1 zvládl přehrávat přes Wi-Fi streamované video v kvalitě 1080p dobu 9 hodin 44 minut.

Konektivita: ach to NFC...

Xiaomi se snažilo, bohužel v oblasti konektivity muselo šetřit. Ale pěkně od začátku. Spolehnout se můžete na kompletní podporu LTE, 3G i 2G sítí. K internetu se můžete připojit také pomocí Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac. Spojení na kratší vzdálenosti zajišťuje nové Bluetooth 5.0. Pro navigaci či zorientování se můžete využít A-GPS včetně elektromagnetického kompasu, nechybí ani ruský GLONASS. Hledáte NFC? Hledáte marně, bezkontaktních plateb si s Pocophonem neužijete. Velká škoda!

Líbilo se nám
  • kompletní LTE
  • rychlá Wi-Fi
Nelíbilo se nám
  • absentující NFC

Fotoaparát: duálně, ale průměrně

Pocophone je osazen duálním fotoaparátem v kombinaci 12 + 5 Mpx pro tvoření bokeh efektu, nechybí ani přisvětlovací LED. Co naopak budete postrádat je optická stabilizace obrazu. V poměrně přehledném prostředí se brzy zorientujete, zamrzí však že ne všechny popisky a ikony se automaticky přetočí, pokud jste zvyklí fotit na šířku. Za dobrého světla jsou snímky hezky ostré a barevně věrné, spolehnout se navíc můžete na umělou inteligenci, která rozpozná několik desítek scén. Pokud například fotíte zeleň, Pocophone F1 scénu vyhodnotí a snímek trochu „přibarví“. Jakmile však snímky přesunete do počítače, rozdíl mezi dobarveným a standardním snímkem je pouze nepatrný – omalovánek se obávat nemusíte.

Xiaomi Pocophone F1

Zhoršující se světlo znamená digitální šum a také vyšší šanci, že si snímky rozmažete. Bez větších problémů pak telefonem pořídíte makro snímky, avšak ostřící vzdálenost by mohla být kratší.

Video lze nahrávat až ve 4K rozlišení, avšak jen při 30 FPS. 60 FPS chybí, i když výkonu má Pocophone dostatek. Potěší alespoň možnost zaznamenat zpomalené video, konkrétně ve Full HD rozlišení při 240 FPS. Ano, konkurence je dále, ale buďme rádi alespoň za to. Za kvalitu videa se Xiaomi určitě stydět nemusí.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Opřít se můžete i o čelní kamerku, která nabízí 20Mpx rozlišení. Kvalita se pohybuje nad obecným průměrem.

Xiaomi Pocophone F1 (testovací video) - 2160p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • přehledné a svižné prostředí
  • kvalita za dobrého osvětlení
  • slušné video
  • slow-mo až při 240 FPS
  • 20Mpx selfie kamera
Nelíbilo se nám
  • chybí záznam při 60 FPS

Software: upravené MIUI

Uvnitř Xiaomi Pocophone F1 nalezneme nadstavbu MIUI, avšak speciálně přizpůsobenou právě pro Pocophone. I když tedy na první pohled příslušnost F1čky k dalším Xiaomi odhalíte, v průběhu prohlídky systému narazíte na pár rozdílů. Pocophonu například nechybí standardní „šuplíček“ s aplikacemi – pokud vám vystavění aplikací na domovských obrazovkách nevyhovuje, budete jásat. Samotná nadstavba se podobá čistému Androidu, případně aplikaci Nova launcher, což rozhodně není urážka. Prostředí je svižné, animace plynulé. Potěší také možnost ovládat systém gesty, na což jsem si zvykl téměř okamžitě.

Uživatelské prostředí

Vše ale sluncem zalité bohužel není. Pocophone F1 trápí občasné chyby v lokalizaci. To bychom ještě zkousli, ale pokud telefon poprvé zapnete a nastavíte jako oblast Českou republiku, autorizaci pomocí obličeje si nenastavíte – nejdříve bude nutné změnit oblast na Indii, případně Hong Kong. Jazyk zařízení se sice nezmění, ovšem jde o hrubý nedostatek, který by mělo Xiaomi co nejdříve opravit.

Bohužel si Xiaomi neodpustilo i poměrně velké množství zbytečných aplikací, některé navíc nelze uživatelsky odinstalovat. Rada pro příště, Xiaomi: méně někdy znamená více!

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • rychlost
Nelíbilo se nám
  • zbytečné aplikace navíc
  • chyby v překladu
  • nastavení zámku obličejem si hraje na schovku

Zhodnocení: má své mouchy

Pocophone F1 je výkonný smartphone za solidní cenu, avšak nejde o plnotučnou alternativu k TOP smartphonům. Proč? Pocophone F1 trápí nedodělky v systému, zamrzí také absence NFC i průměrný fotoaparát a některé odradí i méně luxusní provedení. Pokud vám však jde o co nejlepší výkon a váš rozpočet je omezený, můžeme novinku doporučit.

Xiaomi Pocophone F1

Konkurence

Asus ZenFone 5Z

Kdyby nebylo Pocophonu F1, jedním z nejlevnějších TOP smartphonů by byl Asus ZenFone 5Z. Ten nabídne vcelku podobné vnitřnosti, ale s bonusy navíc v podobě kvalitnějšího zpracování, subjektivně hezčího designu a podpory NFC. Za to všechno si však připlatíte, konkrétně něco přes 3 tisíce korun.

ASUS ZenFone 5Z 6 GB RAM

Rozměry153 × 75,7 × 7,9 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 6,2" (2 246 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin

Honor 10

Oblíbeným smartphonem s cenou okolo 9,5 tisíc korun je Honor 10. Ani tomu nechybí NFC. Potěší kovový rámeček a skleněná zadní strana, která působí prémiovějším dojmem. Samozřejmě se však snáze poškodí. Co se týká výkonu, Kirin 970 na Snapdragon 845 nedosahuje, avšak výraznějšího omezení se obávat nemusíte.

Honor 10

Rozměry149,6 × 71,2 × 7,7 mm, 153 g
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 260 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 400 mAh

Huawei nova 3

Neméně zajímavým smartphonem je i Huawei nova 3, který nabízí 6,3palcový displej s výřezem a hned čtyři fotoaparáty (dva vepředu a dva vzadu). Nechybí rychlá čtečka otisků prstů a rozpoznání obličeje, avšak bez infračerveného senzoru.

Huawei nova 3

Rozměry157 × 73,7 × 7,3 mm, 166 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSD
Akumulátor3 750 mAh, doba nabíjení: 2:24 hodin
xiaomi-pocophone-f1
Klady
  • výkon bez ústupků
  • poměr cena/výkon
  • softwarové vychytávky MIUI
  • příjemná hmotnost
  • propracované ovládání
  • kvalitní fotoaparát
  • dobrá výdrž baterie
  • rychlé rozpoznání obličeje i otisku prstu
Zápory
  • absence NFC
  • obešli bychom se bez výřezu
  • cena exportem narostla
  • průměrný vzhled
  • chybí zvýšená odolnost
Diskuze ke článku
Mr. Fucker
Jako každou Čínu s nástavbou rozumně nadhodit a pěkně lopatou pal....
rumik
Hodně povedený kousek. Když koukám na fotky tak ač v recenzi uvádí průměr mne přijdou parádní. Ale to NFC.....snad příště
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
V telefonu NFC mám, leč banka to nepodporuje, takže tady by mi to nevadilo ani za mák.
Janek
Zdrarec - je v telefonu funkční GPS Galileo?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze