Xiaomi Mi 8 Pro
recenze

Xiaomi Mi 8 Pro

Průhledný luxus
17

Nejprůhlednější Xiaomi všech dob. I to můžeme říci o modelu Mi 8 Pro, na který se dnes podrobně podíváme. Kromě toho je novinka také skvěle vybavená, a to třeba výkonným procesorem, více než 6palcovým displejem či duálním fotoaparátem. Zatopí novinka věhlasnějším výrobcům?

Vlajkovou řadou pro rok 2018 se v případě Xiaomi staly modely Mi 8. Tím vůbec nejlépe vybaveným by měl být Mi 8 Pro. Jeho největším lákadlem je například průhledný zadní kryt. Pyšní se však i špičkovou výbavou, která cílí na náročnější uživatele. Všechny moderní vymoženosti však na českém trhu vyšponovaly cenu k hranici 17 tisíc korun, což už není úplně málo. Novinka se tak dostává do doposud neprobádané pozice. Předem totiž můžeme říci, že Xiaomi Mi 8 Pro už není tou levnější alternativou zavedeným výrobcům. Dokáže se s novou rolí poprat?

Technické parametry Xiaomi Mi 8 Pro 8 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce154,9 × 74,8 × 7,6 mm, 177 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,21" (2 248 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 845, CPU: 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 630
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:14 hodin
DostupnostQ4 2018, 17 000 Kč

Xiaomi Mi 8 Pro – videorecenze

Obsah balení

Prodejní balení neobsahuje nic zvláštního. Kromě telefonu samotného je to samozřejmě koncovka nabíječky a USB kabel, který má na jednom konci USB-A a na druhém USB-C konektor. Sluchátka byste tentokrát hledali marně, avšak svá připojíte snadno. Výrobce k telefonu přibalil redukci z USB-C na 3,5mm jack.

Konstrukční zpracování: odhalená duše

V případě Xiaomi Mi 8 Pro nemůžeme začít jinak, než telefon otočit displejem dolů a kochat se zadní stranou. A na ní nás nezajímá ani barva nebo počet fotoaparátů. Jistě již vidíte, že čínský výrobce vsadil na průhlednost zadního krytu. Získáte tak možnost spatřit například baterii nebo malou část základní desky. Vaše okolí tak nebude mít pochyb o tom, že vaše srdce bije pro Snapdragon. Zadní strana by měla být skleněná, avšak působí spíše plastovým dojmem. Máme tak lehké pochybnosti o její odolnosti vůči poškrábání. Vhod proto přijde silikonové pouzdro, které výrobce k telefonu přibalil. Chrání celá záda i boční strany. Telefon jím sice lehce degradujete, ale nepřijdete o průhlednost a získáte pocit, že telefon jen tak nerozbijete.

Na bočních stranách může zaujmout především barevně odlišné tlačítko k odemykání. Stejný odstín červené barvy lze dokonce spatřit i uvnitř USB-C konektoru na spodní hraně, což je zajímavá drobnost. Jedná se mimochodem o jediný konektor na těle zařízení. Vlastní sluchátka připojíte jen skrze redukci. Tlačítka po pravém boku se tisknou pohodlně, vcelku slušně i obalená pouzdrem.

Průhledná zadní strana zaujme okolí.

Nadešel čas navštívit i opomíjenou čelní stranu. Ta nám moc radosti nedělá. V prvé řadě jsou tu rámečky kolem displeje. Mnohem horší je skutečně obrovský výřez v horní části. Vypadá velmi nevzhledně a jeho velké rozměry omezují i indikaci notifikací. Proč? Na displeji pro ně jednoduše nezbylo místo. Ideálně nefunguje ani jeho softwarové skrytí, kdy přijdete ještě o několik řádků pod samotným výřezem. Výsledek tak nevypadá zrovna dobře.

Chuť si lze spravit ergonomií. Telefon má zaoblené boky a velmi dobře tak padne do ruky. Potěší i malá tloušťka 7,6 milimetrů a rozumná hmotnost pod 180 gramy. Na druhou stranu musíte zapomenout na odolnost proti vodě a prachu, což je velká škoda. Ale co se týče zpracování, nemám žádných výtek. Telefon v ruce působí robustním dojmem a konstrukce je pevná.

Líbilo se nám
  • originální vzhled s průhlednými zády
  • dobře se drží
  • jistě se tisknoucí tlačítka
Nelíbilo se nám
  • pocitově obyčejné materiály
  • chybí 3,5mm jack

Displej: pěkný, ale pokousaný

Displej chráněný sklíčkem Gorilla Glass 5 jsme obludným výřezem doslova nakousli. Úhlopříčka narostla na 6,21 palců a při Full HD+ rozlišení získáte více než dostatečnou jemnost. Jelikož jde o AMOLED displej, jsou barvy syté a oku lahodící. Současně můžete mít neustále na očích čas a datum díky funkci Always On. Pokud vám to nevyhovuje, v repráčku nad displejem je schována malá informační dioda, která bílým poblikáváním upozorňuje na zmeškané události. Displej lze také rozsvítit dvojitým poklepáním. Dojmy z něj však kazí nejen rámečky, ale také nevkusný výřez. Osobně mi na Mi 8 Pro připadá vůbec nejhůře provedený ze všech letošních telefonů. O jeho velikosti a následném omezení notifikací jsme již hovořili výše.

Xiaomi Mi 8 Pro

Doposud jsme nezmínili čtečku otisků prstů, ale nyní nadešel její čas. Nachází se přímo v displeji, stačí zhruba na vteřinku přiložit prst na příslušné místo a je hotovo. Funguje spolehlivě. Pouze přidávání otisku zabere nezvykle hodně času. Změna nastává v případě aktuálně panujících mrazů. Jakmile máte zmrzlé prsty, čtečka je bez mrknutí oka ignoruje. Můžete prst přikládat jak chcete a tlačit na displej sebevíc, ale odemknutí se nedočkáte. Inu, nová technologie má stále ještě své mušky.

Xiaomi Mi 8 Pro
Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • funkce Always On
  • čtečka otisků prstů přímo v displeji
Nelíbilo se nám
  • obludný výřez
  • čtečka otisků prstů v zimě funguje hůře

Zvuk: království za stereo

Hlasitý projev telefonu zajišťuje výhradně reproduktor na spodní hraně. Je hlasitý, ale kvalitou pouze průměrný. Rozhodně bychom raději viděli repráčky dva. Výstup do sluchátek skrze redukci uspokojí všechny nenáročné posluchače hudby, ale sluchátka musíte použít vlastní.

Líbilo se nám
  • hlasitý reproduktor
Nelíbilo se nám
  • hodily by se reproduktory dva
  • výrobce nepřibalil žádná sluchátka

Výkon hardwaru: nevyužitá „RAMka“

Čínské telefony rády hýří čísly, což dokazuje pohled na hardware. Výkonný procesor Snapdragon 845 doprovází 8GB operační paměť. S tou však telefon hospodaří prapodivně, běžně je totiž přes 5 GB volných, což jde zcela proti podstatě operační paměti. Spolehnout se i tak můžete na vysoký výkon, který vás nebude nikdy omezovat, a to ani při hraní náročných her. Pro ukládání veškerých souborů je připravena 128GB paměť, kterou bohužel nijak nerozšíříte. Slot pro paměťové karty chybí, a tak reálně počítejte s prostorem 110 GB pro vaše data a ani o kousek větším.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • velká interní paměť
  • výkonný procesor
Nelíbilo se nám
  • chybí slot pro paměťovou kartu

Výdrž baterie: neoslní

Skrze zadní kryt můžete spatřit také baterii s nijak oslnivou kapacitou 3 000 mAh, což se projevilo také na výdrži. Jeden pracovní den, řekněme 12 hodin, telefon zvládne, ale o mnoho více nečekejte. Máme tak čest s klasickým jednodenním smartphonem.

Nabití je příjemně svižné a trvá zhruba hodinku a čtvrt. Na rychlost dobíjení si rychle zvyknete. Stačí nabíjet i pár minut a kapacita baterie poskočí rychle směrem vzhůru. Bohužel se musíte spolehnout jen na kabel, neb bezdrátové dobíjení podporováno není.

Xiaomi Mi 8 Pro

Při našem testu výdrže přehrávalo Xiaomi Mi 8 Pro streamované video v kvalitě 1080p po dobu 7 hodin 52 minut.

Líbilo se nám
  • podporuje rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • slabší výdrž
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: vše včetně NFC

Vlajkový model od Xiaomi se nehodlá spokojit s kompromisy v oblasti konektivity. Jakožto majitelé Mi 8 Pro se tak můžete těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 16, což znamená teoretickou rychlost stahování až 1 024 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardu ac. Nechybí ani nejnovější Bluetooth ve verzi 5.0 či NFC čip, který u levnějších modelů Xiaomi často chybí. Při toulkách se můžete spolehnout na dvoupásmovou GPSku. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC

Fotoaparát: slušné duo

Zadní strana je domovem duálního fotoaparátu se 12 megapixely. Tomu nechybí čtyřosá stabilizace obrazu a díky světelnosti f/1.8 se můžete těšit na velice pěkné snímky. Barevná věrnost i ostrost po celé ploše vás jistě uspokojí. K ruce si můžete přizvat i umělou inteligenci, která dokáže rozpoznat co fotíte a přizpůsobit nastavení. Nejlepších snímků docílíte přes den. S ubývajícím světlem jde kvalita přeci jen mírně dolů a v šeru či za nedostatečného umělého světla se již „podaří“ i rozmazané fotka. Za zmínku stojí i samotná fotoaplikace, která působí přehledně, ale vesele ignoruje orientaci telefonu. Popisky jsou neustále vertikální, byť telefon držíte v horizontální poloze. Totéž bohužel platí i pro podrobnější nastavení.

Fotoaplikace a ukázkové fotografie

Sekundární kamerka má opět 12 megapixelů a funguje jako teleobjektiv. Scénu můžete dvojnásobně přiblížit bez ztráty kvality. Výsledkem je nadále dostatečně kvalitní snímek.

Sudé snímky bez přiblížení, liché s dvojnásobným přiblížením teleobjektivem

A konečně pro potřeby selfie je ve výřezu displeje připravena 20megapixelová kamerka, která svými výsledky nezklame. Nechybí ani speciální filtry na vylepšení tváře.

Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Video nahrajete ve Full HD či 4K rozlišení, vždy však pouze s 30 snímky za vteřinu. Jde rozhodně o smutnou zprávu. Výkonu má telefon na rozdávání a 60 snímků za vteřinu by videu rozhodně prospělo.

Xiaomi Mi 8 Pro (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • teleobjektiv
  • velmi slušné výsledky fotoaparátů
  • dobrá čelní kamerka
  • čtyřosá stabilizace obrazu
Nelíbilo se nám
  • nedotažená aplikace fotoaparátu
  • video nahraje maximálně ve 30 FPS

Software: starší Android, nové MIUI

Prostředí sice ještě obstarává operační systém Android starší verze 8.1 Oreo, avšak s poměrně novými říjnovými bezpečnostními záplatami. Přítomna je také nejnovější nadstavba MIUI 10, která vše zásadně mění. Nové jsou ikonky, font popisků i například rozložení nastavení.

Optimalizace se Xiaomi povedla na jedničku. Prostředí je krásně rychlé a je radost jej používat. K dispozici jsou dva druhy ovládání: klasické s tlačítky ve spodní části (šipka zpět jde zrcadlově prohodit a na své si tak přijdou i leváci) a pomocí gest (zpět se tak dostanete například tahem od kraje displeje do středu a cesta domů vede tahem od spodního okraje displeje směrem nahoru). Zpočátku je třeba gesta vstřebat, ale po chvíli dokáží ovládání telefonu značně urychlit. Navíc získáte více prostoru na displeji, neboť se obejdete bez spodního řádku s tlačítky.

Líbilo se nám
  • skvěle optimalizované prostředí
  • dva způsoby ovládání
Nelíbilo se nám
  • mohl být nasazen novější Android

Zhodnocení

Xiaomi Mi 8 Pro je telefonem, který rozhodně zaujme. Průhledné zadní kryty jsou stále značně neobvyklé a Mi 8 Pro dokáže vaše okolí přitáhnout. Jenže to by samo o sobě na úspěch telefonu za 17 tisíc korun nestačilo. Líbí se nám pohodlné držení i kvalita Super AMOLED displeje. Mobil vás také ohromí svým výkonem či kvalitním fotoaparátem. Velmi dobře funguje také čtečka otisků prstů přímo v displeji. Na druhou stranu má telefon slabší výdrž, nedisponuje zvýšenou odolností a postrádá třeba i bezdrátové nabíjení. Nepotěší ani rámečky kolem displeje či obrovský výřez. Konkurence je v tomto ohledu velmi neúprosná.

Sáhnout můžete alternativně po Huawei P20 Pro, které má menší výřez i lepší fotoaparát a nerozhází jej voda. Vyjde ale o dva tisíce korun dráž.

Huawei P20 Pro 6GB / 128GB

Rozměry155 × 73,9 × 7,8 mm, 180 g
DisplejAMOLED, 6,1" (2 244 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:24 hodin

Naopak tisícikorunu můžete ušetřit nákupem ASUSu ZenFone 5Z, který má opět menší výřez a dokonce dvojnásobnou interní paměť.

ASUS ZenFone 5Z 8 GB RAM

Rozměry153 × 75,7 × 7,9 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 6,2" (2 246 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh

Na závěr jsme si nechali tip v podobě LG G7 ThinQ, které má citlivěji zakomponovaný výřez, ještě lepší fotoaparát, zvýšenou odolnost i bezdrátové nabíjení.

LG G7 ThinQ

Rozměry153,2 × 71,9 × 7,9 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 440 × 3 120 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:18 hodin

Pohled mezi konkurenty ukazuje, že Xiaomi už dávno není tou levnou alternativou – spíše naopak. Především v konfrontaci se skvělým LG G7 model Mi 8 Pro rozhodně neobstojí a ke konkurenceschopnosti by novince od Xiaomi prospěla několikatisícová sleva.

xiaomi-mi-8-pro
Klady
  • lákavý průhledný zadní kryt
  • pohodlně se drží
  • ochranné pouzdro v balení
  • kvalitní displej
  • svižné nabíjení
  • výkonný hardware
  • velmi dobře optimalizované prostředí
  • solidní fotoaparáty
  • čtečka otisků prstů v displeji
Zápory
  • obří výřez ubírá místo notifikacím
  • jen velmi průměrná výdrž
  • hodily by se stereo reproduktory
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení
  • chybí zvýšená odolnost
  • čtečka otisků občas reaguje hůře
  • nepodporuje paměťové karty
Diskuze ke článku
Fidel Castrol
No já nevím, ale tvrdit, že Lg G7 má lepší foťák než Mi8/Pro, je poněkud mimo (na DxO rozdíl 16 bodů, a to je sakra dost). Každopádně Pro je na GearBestu za nějakých 12k, což už je relevantní cena. Jen nechápu, proč tam flákly menší baterku než je v Mi8.
Ondra
Doopravdy ta základní dneska která je vidět, není základní deskou, je to jen napodobenina, ta pravá se skrývá pod tím.
Adal
Další čínské šmírácké pádlo. Elektronický odpad, kterých tady bylo už habaděj. Buď bude brzo válka a nebo přijde nějaká technologická bomba. Protože už se to plácá na místě. S rámečkama, bez rámečků; velká baterka, malá baterka; ohebné, neohebné; jedna čočka, pět čoček; Full HD, QuadHD; A přitom je to už několik let pořád to stejné. O nesmyslných aplikacích ani nemluvě.
Nudaaaa!!!
Lukša
Mě u tohoto smartphonu chybí především to že má ještě menší baterii než klasik mi 8 a za ty peníze bych i velice rád uvítal nějak tu odolnost..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze