Xiaomi Mi 11
recenze

Xiaomi Mi 11

Elegance a výkon především
28

Xiaomi nezapře roli dravého výrobce ani po více než 10 letech své existence. Důkazem jest model Mi 11, který jako první na světě nabídnul Snapdragon 888. Není to však jediné lákadlo. Co byste řekli na špičkový AMOLED displej, velmi rychlé bezdrátové nabíjení či 108megapixelový fotoaparát? Tím vším se vás novinka pokusí ohromit.

Nároční fanoušci Xiaomi mají na českém trhu aktuálně jasno. Nejvybavenějším modelem je novinka Mi 11, mimochodem celosvětově první mobil se Snapdragonem 888. Vzhledem i výbavou má ambice uspokojit náročnější uživatele. Obstojí však mezi nelítostnou konkurencí, která dokáže za podobné peníze nabídnout obdobnou výbavu s prvky navíc?

Xiaomi Mi 11 – videorecenze

Technické parametry Xiaomi Mi 11 256 + 8 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce164,3 × 74,6 × 8,1 mm, 194 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,81" (3 200 × 1 400 px)
Fotoaparát108 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 888, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 660
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 0:52 hodin
Dostupnostbřezen 2021,

Obsah balení

Ve světlém prodejním balení naleznete vyjma samotného telefonu také USB kabel, který má na jedné straně USB-C a na druhé USB-A. Dále nechybí rychlonabíječka a silikonové ochranné pouzdro.

Xiaomi Mi 11

Konstrukční zpracování: elegance, která nezestárne

Už roky neplatí, že je Xiaomi ta značka, která láká nižší cenou a jistými kompromisy. Čínský výrobce dokáže vyprodukovat poctivou vlajkovou loď a na jednu takovou právě hledíme. Firma zvolila kombinaci skleněného těla a kovového rámu. Zaoblení obou stran zajišťuje opravdu velmi malou tloušťku. V tomto ohledu jde Xiaomi tak trošku proti proudu a zdánlivě tak telefon není takřka za co chytit.

Xiaomi zvolilo spíše matný povrch, na kterém téměř nejsou vidět otisky prstů.

Jakmile jej však chytnete do ruky, je držení vcelku pohodlné. Mnohem horší je mobil odněkud zvednout či vytáhnout. Celý je nepříjemně kluzký a již několikrát se mi stalo, že mi málem vyklouzl z ruky. Je třeba říci, že o tyto stresující situace nikdo z nás určitě nestojí. Po zhruba třech týdnech používání jsem si však zvykl a situace, kdy mi smartphone nekontrolovatelně klouže z ruky, takřka vymizely. Chuť si lze zpočátku spravit zpracováním zadní strany, kde Xiaomi zvolilo spíše matný povrch, na kterém téměř nejsou vidět otisky prstů.

Tenkými boky mírně utrpěla boční tlačítka – netisknou se tak pohodlně jako u konkurence. Nejde však o nijak závažný nedostatek a po několika dnech jsem si na velmi úzké klávesy zvykl. Pro telefony z dílen Xiaomi jsou poslední dobou typické zcela rovné hrany, a to spodní i horní. Při jejich obhlídce bohužel zjistíme, že Xiaomi vypustilo 3,5mm jack. Hudbu tak musíte řešit bezdrátově, případně s redukcí skrze USB-C.

Zpracování je naprosto příkladné a snese srovnání s jakýmkoliv jiným prémiovým telefonem. Ani silnější promačkání neznamená vyluzování nežádoucích zvuků. Pakliže s telefonem zatřesete, můžete slyšet zprvu zvláštní zvuk z telefonu. Vězte, že se jedná o objektiv fotoaparátu s optickou stabilizací. Výraznější kaňkou na kráse je ale absence zvýšené odolnosti, což se u mobilu s touto cenou rozhodně nepromíjí.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • velmi tenká konstrukce
  • zadní strana je spíše matná
  • příkladné konstrukční zpracování
Nelíbilo se nám
  • chybí zvýšená odolnost
  • telefon v ruce lehce klouže
  • příliš tenká boční tlačítka

Displej: krása střídá nádheru

Dominantou čelní strany je mírně zakřivený AMOLED displej s úctyhodnou úhlopříčkou 6,81". Těšit se můžete na jemné rozlišení WQHD+ a 120Hz obnovovací frekvenci. Za pozornost stojí velmi tenké rámečky kolem zobrazovače, což v kombinaci s výrazným zaoblením rohů budí dojem, že je displej skutečně na celé čelní straně. Nechybí režim Always-On, který si lze podrobně nastavit třeba stylem hodin, poznámkou nebo speciální tapetou. V tomto jde Xiaomi přesně v duchu nastavte si, co uznáte za vhodné. Jste ale upozorněni, že neustálá aktivace této funkce si vyžádá vyšší spotřebu energie. Proto lze nastavit interval, kdy má být Always-On v činnosti.

Xiaomi Mi 11

Nasazena je také nejmodernější ochrana v podobě sklíčka Gorilla Glass Victus. Přímo do panelu je integrována čtečka otisků prstů, která funguje překvapivě dobře, především svižně.

Líbilo se nám
  • skvěle čitelný displej
  • jemné rozlišení
  • 120Hz obnovovací technologie
  • Always-On
  • spolehlivá čtečka otisků prstů

Zvuk: fajn stereo

Na zvuku si Xiaomi dává záležet, alespoň tak se snaží veřejně prezentovat. Na horní hraně u reproduktoru totiž nechybí informace o tom, že se na zvuku podílel Harman/Kardon. Otázkou nicméně zůstává jak moc. Xiaomi Mi 11 má reproduktory dva, výrazněji hraje dle očekávání ten spodní. Výsledek je příjemný, ale rozhodně nelze říci, že by Xiaomi nějak vynikalo oproti konkurenci. Za zmínku tak spíše stojí nepochopitelná absence 3,5mm jacku, která poslech hudby směřuje k bezdrátovým sluchátkům, případně redukci.

Xiaomi Mi 11
Líbilo se nám
  • stereo reproduktory
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru: směle mezi nejlepší

Nejsilnější stránkou Xiaomi Mi 11 bude výkon díky Snapdragonu 888, který se v našem případě pojí s 8GB operační pamětí. Výkonu má telefon na rozdávání, zahrajete si jakkoliv náročnou hru. Počítat musíte pouze se 128GB pamětí (105 GB volných), která nejde nijak rozšířit, slot pro paměťovku totiž chybí.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • špičkový procesor
  • výkon na roky dopředu
Nelíbilo se nám
  • chybí podpora paměťových karet

Výdrž baterie: základ, který rychle obnovíte

V telefonu je baterie s kapacitou 4 600 mAh, což není nijak oslnivá hodnota. Na druhou stranu se můžete spolehnout, že s vámi Mi 11 vydrží i náročnější den od svítání do soumraku, což je dnes klíčové. Nabíjení dodávanou nabíječkou probíhá výkonem 55 W a zabere zhruba 50 minut. Alternativou je bezdrátové nabíjení 50 W. Podmínkou samozřejmě je, že máte adekvátně výkonnou nabíječku. Telefon zvládá i 10W reverzní nabíjení, můžete tak skrze něj nabíjet třeba sluchátka, hodinky nebo jiný mobil.

Xiaomi Mi 11
Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 2 minuty
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 5 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 8 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 11 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 15 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 20 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 27 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 33 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 39 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 52 minut
Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení kabelem
  • velmi rychlé bezdrátové nabíjení

Konektivita: vše, nač si vzpomenete

Mobil je po stránce konektivity skvěle vybaven. Disponuje Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 nebo LTE. Jenže to je dnes samozřejmost, stejně jako podpora 5G. Ve výbavě nechybí ani NFC. Vaši polohu pak najdete vždy a spolehlivě díky pozičním systémům GPS, GLONASS a BeiDou. I s moderním telefonem ale můžete řešit různé potřeby drátově. Pro tyto případy je připraven konektor USB-C. Připomeňme, že smartphone podporuje vložení dvou nano SIM karet.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.2
  • Wi-Fi 6

Fotoaparát: kde jsi, teleobjektive?

Zadní strana nezaujme jen matným povrchem, ale i výrazným modulem fotoaparátů, který však téměř nevystupuje nad okolní povrch. Hlavní snímač má 108 megapixelů s optickou stabilizací obrazu a výkony vás rozhodně nezklame. Běžně fotí skládáním 4 pixelů do 1, tedy ve 27 megapixelech. Výsledkem jsou ostré a detailní fotografie s věrným barevným podáním. Fotit lze ale samozřejmě i ve 108 megapixelech, ovšem zde se setkáte již s neostrostí při větším přiblížení a na velké výřezy to není.

Xiaomi Mi 11

Druhým fotoaparátem je 13megapixelový ultraširokoúhlý objektiv, který i přes slušné rozlišení podává spíše jen průměrné výkony se záběrem 123°. Nakonec zde máme 5megapixelový makro fotoaparát, který využijete při focení předmětů ze zhruba 4 centimetrů. Bohužel Xiaomi zcela zapomnělo na teleobjektiv, což je u telefonu za více než 20 tisíc Kč poměrně zásadní nedostatek. Viditelná možnost rychlého dvojnásobného přiblížení představuje pouze digitální zoom.

Ukázkové fotografie
Xiaomi Mi 11
Ukázková fotografie ve 108Mpx rozlišení
Xiaomi Mi 11
Ukázkové fotografie z makro fotoaparátu

Částečně si lze chuť spravit u videa. Díky výkonnému procesoru je podporováno až 8K rozlišení, nicméně výsledky nejsou nijak optimistické. Mnohem vhodnější je zvolit osvědčené 4K rozlišení, klidně s 60 snímky za vteřinu. Záběry jsou ostré, plynulé a potěší i kvalita zvuku.

Xiaomi Mi 11 (testovací video) – 8K, 30 FPS

Xiaomi Mi 11 (testovcí video) – 4K, 60 FPS

Nezklame ani čelní fotoaparát v průstřelu displeje. Disponuje 20 megapixely a pro potřeby selfies je plně postačující.

Xiaomi Mi 11
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • velmi slušný hlavní fotoaparát
  • kvalitní záznam videa
Nelíbilo se nám
  • chybí teleobjektiv
  • jen průměrný ultraširokoúhlý objektiv

Software: Android v nejnovější formě

Prostředí u Xiaomi nijak zvlášť nepřekvapí, je svěřeno do rukou Androidu 11 a nadstavby MIUI 12, která stále působí mírně nepřehledně. Vše však vyvažuje podrobným nastavením všeho možného, což někdo jistě uvítá. Současně musím zdůraznit, že se v telefonu nenachází žádné reklamy a pár aplikací navíc není nijak rušivých. Na výbornou se povedla optimalizace prostředí, které je neskutečně svižné a vůbec na nic se nečeká. Zbývá dodat, že v současné době telefon operuje s březnovými bezpečnostními záplatami.

Líbilo se nám
  • nejnovější Android 11
  • výborná optimalizace

Zhodnocení

Xiaomi Mi 11 se začíná prodávat za 20 tisíc korun v námi testované verzi. S ohledem na tuto cenu nelze nezmínit, že výkonnější telefon levněji rozhodně neseženete. Xiaomi navíc přidává stylový design, vysoce kvalitní displej, svižné prostředí i rychlé nabíjení kabelem a bezdrátově. Bohužel se nevyvaruje přešlapům. Za nejzávažnější považuji absenci zvýšené odolnosti, která je v této kategorii spíše samozřejmostí. Nepotěší ani chybějící 3,5mm jack či teleobjektiv, což je opět vlastnost, kterou konkurence zpravidla mívá. Mi 11 tak bude cílit na uživatele hledající především výkon.

Konkurence

Velkým konkurentem může být Samsung Galaxy S21, který má sice menší displej, ale za nijak výrazně vyšší cenu nabídne i zoomovací fotoaparát nebo zvýšenou odolnost.

Samsung Galaxy S21 128+8 GB

Rozměry151,7 × 71,2 × 7,9 mm, 171 g
DisplejAMOLED, 6,2" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 2100, 1×2,9 GHz + 3×2,8 GHz + 4×2,3 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Opomenout nemůžeme ani konkurenci se Snapdragonem 888. Na českém trhu můžete zvolit kupříkladu OnePlus 9, které je pouze nepatrně dražší, ale nabízí třeba lepší ultarširokoúhlý objektiv.

OnePlus 9 12/256 GB

Rozměry160 × 74,2 × 8,7 mm, 192 g
DisplejAMOLED, 6,55" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 888,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 500 mAh

Dále je ve hře i herní ROG Phone 5 od ASUSu se shodným procesorem, mnohem větší baterií a rychlejším nabíjení, přičemž je opět dražší jen v řádech sto korun.

ASUS ROG Phone 5 256+16 GB

Rozměry172,8 × 77,2 × 10,3 mm, 238 g
DisplejAMOLED, 6,78" (2 448 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 888, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 16 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor6 000 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

xiaomi-mi-11
Klady
  • elegantní design
  • tenká konstrukce
  • velký a kvalitní displej
  • vysoký výkon
  • velmi rychlé kabelové i bezdrátové nabíjení
  • skvělá optimalizace prostředí
  • stereo reproduktory
Zápory
  • chybí teleobjektiv
  • nemá zvýšenou odolnost
  • na těle není 3,5mm jack
  • kluzké tělo
Diskuze ke článku
Hanz S
Hanz S
telefon za 20 bez jakéhokoli IP? strašný
Ju Rgen
Ju Rgen
No jako fotky nic moc, širokoúhlý fotoaparát je hrůza, takové zdvojení nedělá ani moje X1ka, design je naprosto příšerný, Číňané ho stále neumí, no a prostředí systému tak to je fakt silný hnus..
Lukas Klima
Lukas Klima
Nepěkný telefon. To odlišné zaoblení rohů rámu telefonu a displeje bije do očí a celkově mi design příjde odfláknutý. Foto výbava nezajímavá, nadstavba přeplácaná... Za tyhle peníze Xiaomi nee.
Igor Bedrich
Igor Bedrich
Xiaomi robi postupne prešlapy aj v nižšich triedach, vydať telefon bez NFC,AOD obmedzeným len na 10 sekund .... Asi postupne zhasínajúca hviezda

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze