Xiaomi 11 Lite NE 5G
recenze

Xiaomi 11 Lite NE 5G

Stylovka, která se neztratí

Xiaomi 11 Lite NE 5G zaujme designem, ale také fotovýbavou, která čítá například osvědčený Snapdragon 778G, rychlé nabíjení či velký AMOLED panel. Jak si mobil vedl v našem redakčním testu?

Aby se náhodou nestal systém označování telefonů Xiaomi až příliš jednoduchým, připravil si pro nás čínský výrobce Xiaomi 11 Lite NE 5G. Pokud se domníváte, že „NE“ je jen obměnou přídomku „s“, který obvykle dává tušit, že máme čest s mírně vylepšenou původní verzí telefonu, jste však na omylu. Čím se „NE“ liší od Xiaomi Mi 11 Lite a jak se vlastně používá?

Xiaomi 11 Lite 5G NE – videorecenze

Technické parametry Xiaomi 11 Lite 5G NE 128+6 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce160,5 × 75,7 × 6,8 mm, 158 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejAMOLED, 6,55" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 778G, CPU: 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 642L
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 250 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 0:56 hodin
Dostupnostříjen 2021, 8 499 Kč

Obsah balení: vše potřebné najdete uvnitř

Bílá krabička obsahuje telefon, napájecí adaptér i kabel typu USB-A/USB-C. V balení by mělo na zákazníky čekat také silikonové ochranné pouzdro, nic důležitého tedy neschází.

Xiaomi 11 Lite 5G NE
Líbilo se nám
  • kompletní balení

Konstrukční zpracování: sněžný praktik

Telefon dorazil v bílém provedení Snowflake White, na našem trhu je každopádně dostupný také v růžové, černé nebo modré, což je jenom dobře, protože konkurenční Galaxy A52 se nabízí také hned v několika barvách. Vybrat si tak mohou i zákazníci, kteří se nespokojí s konzervativní černou.

Pokud jste zvyklí používat smartphone s hmotností okolo 200 gramů, přijde vám Xiaomi 11 Lite NE neskutečně lehké. 158 gramů je přitom pro mnohé uživatele stále ideální hodnota, stejně tak ocení tělo tenké 6,8 mm. Mně ale nejvíc potěšilo provedení zad, které je třpytivé, ale zároveň matné a otisky na něm rozhodně neuvidíte. To se už bohužel tak úplně nedá tvrdit o (plastových) stříbrných rámečcích. Barevná kombinace bílých zad a stříbrných rámečků mě osobně z hlediska designu úplně neoslovuje, ale věřím, že se bude líbit spoustě mladších uživatelů.

Čtečku otisků prstů najdete na pravém boku.

Ačkoliv na internetu najdete zmínku o tom, že telefon (neoficiálně) disponuje zvýšenou odolností IP53, oficiálně to Xiaomi neslibuje a ani v oblasti slotu jsem nezaregistroval žádné silikonové těsnění. Se základní odolností proti vodě/prachu však podle mého lze počítat. Čtečku otisků prstů byste pak marně hledali v displeji, kterému se budu věnovat v další kapitole. Najdete ji na pravém boku, funguje velmi rychle, spolehlivě a je v ideální výšce.

Líbilo se nám
  • zajímavý design
  • nízká hmotnost
  • pohotová čtečka otisků prstů
  • praktický povrch zad
Nelíbilo se nám
  • oficiálně bez zvýšené odolnosti

Displej: nově s Dolby Vision

Příjemnou vlastností Xiaomi 11 Lite NE je poměrně prémiové ochranné sklo Gorilla Glass 5 na 6,55" AMOLED displeji, přestože Xiaomi Mi 11 Lite byl vybaven dokonce Gorilla Glass 6. Na rozdíl od Xiaomi 11 Lite rovněž displej verze „NE“ podporuje i Dolby Vision. 90Hz obnovovací frekvence, kterou je možné deaktivovat v nastavení (a využívat tak jen klasických 60 Hz), zůstává zachována, stejně tak dostatečně vysoký maximální jas.

Xiaomi 11 Lite 5G NE

Další plusové body si Xiaomi 11 Lite NE přičte za malý průstřel 20Mpx selfie kamerky, relativně tenké rámečky a pěkně zpracovaný Always-On. Okraje rámečku displeje jsou rovněž mírně zaoblené (obrazovka samotná je rovná), což napomáhá pohodlnému používání gest.

Líbilo se nám
  • malý průstřel pro selfie
  • kvalitní 90Hz AMOLED panel
  • dostatečný maximální jas
  • Gorilla Glass 5

Zvuk: stereo, jak to má být

Stereo reproduktorům Xiaomi 11 Lite NE bohužel trochu schází basová složka, přesto v dané cenové relaci nehrají vůbec špatně a nezklamou například v oblasti maximální hlasitosti. 3,5mm jack schází a spolehnout se tak musíte na drátová sluchátka s USB-C či přenos přes Bluetooth.

Líbilo se nám
  • stereo reproduktory

Výkon hardwaru: oblíbená volba

Raritou Xiaomi 11 Lite je infraport pro ovládání kompatibilních spotřebičů, do jisté míry však i slot pro paměťovou kartu microSD, který využijete, kdybyste si nevystačili s integrovaným 128/256GB úložištěm typu UFS 2.2. Výkon smartphonu obstarává 6nm Snapdragon 778G, který je populární volbou pro mnoho výrobců a zcela stačí i pro příležitostné hráče, pro které má Xiaomi přichystán i herní režim. Společnost mu dělá 6/8 GB operační paměti LPDDR4X dle zvolené konfigurace (6/128 GB a 8/256 GB).

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
  • podpora paměťových karet

Výdrž baterie: nezklame vás

Pokud častěji hrajete hry nebo natáčíte videa, jistě vás bude zajímat i výdrž, která činí zhruba jeden den běžného používání, v nejlepším případě pak 1,5 dne lehčího používání. 33W nabíjení zajistí relativně rychlé nabití z 0 na 70 % za nějakých 32 minut a do plné kapacity (4 250 mAh) pak budete z nuly nabíjet zhruba jednu hodinu. Telefon se při nabíjení, ale ani při hraní her nijak zvlášť nezahřívá, což je rozhodně pozitivní. Bezdrátové nabíjení vzhledem k ceně pochopitelně nepodporuje.

Líbilo se nám
  • relativně rychlé nabíjení i solidní výdrž

Konektivita: kompletní výbava

Konektivitu pokrývá kromě již zmíněného infraportu také Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6 či podpora 5G. Polohové služby si rozumí s GPS, GLONASS, BDS, navíc i systémem Galileo, stejně tak je přítomno NFC pro rychlé spárování či bezkontaktní platby. Využít můžete i dvou SIM zároveň (jde o hybridní slot).

Líbilo se nám
  • infraport pro staromilce
  • vše důležité včetně Wi-Fi 6 a 5G

Fotoaparát: tele/makro v hlavní roli?

Fotovýbava se chlubí 64Mpx hlavním snímačem s fázovým ostřením, avšak bez optické stabilizace. Denní snímky pak mají na poměry daného cenového segmentu pěknější podání než mnohá konkurence a ve standardním nastavení barvy ani nejsou nijak extrémně saturované, ačkoliv si lze všimnout například uměle zvýrazněné červené nebo zelené. Obvykle není problém zachytit ostré fotografie s dobře nastavenou expozicí a i HDR si ve většině případech umí poradit.

Hlavní fotoaparát Ultraširokoúhlý objektiv Tele/makro kamerka Selfie kamerka
Rozlišení 64 Mpx 8 Mpx 5 Mpx 20 Mpx
Světelnost f/1.8 f/2.2 f/2.4 f/2.2
Ohnisko/rozsah 26mm 119˚ 50mm 27mm
Velikost senzoru 1/1,97" 1/4,0" 1/5,0" 1/3,4"
Velikost pixelu 0,7 µm 1,12 μm 1,12 µm 0,8 µm
Ostření PDAF AF AF fixní
OIS ne ne ne ne

Ultraširokoúhlý objektiv má trochu více nádech do modra, snímky z něj však také vypadají obstojně, potěší například dobře fungující korekce efektu rybího oka či slušný rozsah záběru. Největší zajímavostí je pak pravděpodobně 5Mpx tele/makro snímač s autofokusem, se kterým lze pořídit pěkné snímky a ukazuje, že ani cenově dostupné telefony nemusí být osazeny zbytečnými 2Mpx senzory. Videa mají rovněž solidní kvalitu, viz přiložené ukázky.

Ukázka hlavního snímače + ultraširokoúhlého objektivu + tele/makro kamerky + selfie (včetně 64Mpx režimu a dvojnásobného digitálního zoomu)
Hlavní snímač + ultraširokoúhlý objektiv (focení v šeru/za tmy na automat i s aktivovaným dedikovaným nočním režimem)

Jediné, co mě mrzí, jsou trochu pomalejší reakce fotoaplikace, která si navíc často splete tlačítko přepnutí na jiný objektiv s nastavením expozice. Stejně tak se asi nikdy nestanu velkým fandou rozvržení jednotlivých režimů, kdy je například makro mód nelogicky umístěn zcela jinde než ostatní režimy.

Xiaomi 11 Lite NE 5G 4K 30 FPS

Xiaomi 11 Lite NE 5G 4K 30 FPS

Líbilo se nám
  • solidní fotovýbava
  • tele/makro kamerka s autofocusem
Nelíbilo se nám
  • zbytečně komplikovaná (nepřehledná) fotoaplikace
  • pomalejší reakce fotoaplikace

Software: opravdu dlouhá podpora

V telefonu předinstalovaný Android 11 s nadstavbou MIUI je otázkou preferencí každého uživatele. Inspirace u iOS je zřetelná, ale osobně jsem fandou spíše čistého prostředí à la Motorola. Zařízení však nelze upřít přítomnost spousty užitečných aplikací, z nichž jsem již zmínil infraport, který potěší hlavně staromilce, ale také hlasový záznamník či správce souborů. Některé aplikace jsou klasicky duplicity předinstalovaných aplikací od Googlu. Velké plus si ale výrobce zaslouží za příliš opravdu dlouhou podporu, konkrétně 3 roky velkých aktualizací OS a 4 roky bezpečnostních updatů.

Líbilo se nám
  • velmi dlouhá podpora
Nelíbilo se nám
  • nadstavba má daleko k čistému Androidu

Zhodnocení

Xiaomi 11 Lite NE se ve většině aspektech příliš neliší od Xiaomi 11 Lite, stále se však jedná o povedený mobil, který může konkurovat oblíbenému Galaxy A52 (nebo Galaxy A52s) a za výbavu se rozhodně nemusí stydět. Pokud tak hledáte lehké zařízení s dobrou výbavou a velmi dlouhou softwarovou podporou v ceně startující na 8 tisících korunách, rozhodně si nenechte 11 Lite NE ujít.

Xiaomi 11 Lite 5G NE

Konkurence

Za jednoho z hlavních konkurentů Xiaomi 11 Lite NE lze považovat Samsungy Galaxy A52 a A52s. Oba se chlubí vyšší obnovovací frekvencí displeje, stereo reproduktory a Galaxy A52s i identickým procesorem. Výhodou Samsungu je vyšší odolnost s certifikací IP67, maximální nabíjecí výkon je však mírně nižší (25 W).

Samsung Galaxy A52 5G 128+6 GB

Rozměry159,9 × 73,6 × 8,4 mm, 187 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 750G, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 500 mAh

Samsung Galaxy A52s 5G 128+6 GB

Rozměry159,9 × 73,6 × 8,4 mm, 187 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 778G,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 500 mAh

Příznivce originálního designu může zaujmout Realme GT Master Edition vybavený 6,4" AMOLED 120Hz displejem, rychlým nabíjením či identickým procesorem Snapdragon 778G. Oproti Xiaomi 11 Lite NE má však pouze jeden hlasitý reproduktor a podstatně horší makro kamerku.

Realme GT Master Edition 128+6 GB

Rozměry159,2 × 73,5 × 8 mm, 178 g
DisplejSuper AMOLED, 6,43" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 778G, 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 300 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

xiaomi-11-lite-5g-ne
Klady
  • slušná výdrž i rychlost nabíjení
  • infraport pro staromilce
  • dostatečně výkonný procesor
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • 6,55" AMOLED s 90Hz a Gorilla Glass 5
  • slušná fotovýbava
  • malý průstřel v displeji
  • stereo reproduktory
  • slot pro paměťovou kartu
  • praktický povrch zad
  • nízká hmotnost
  • příslib dlouhé softwarové podpory
Zápory
  • pomalejší reakce (zbytečně komplikované) fotoaplikace
  • nadstavba MIUI není vhodná pro každého
  • oficiálně bez zvýšené odolnosti
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze