Vivo X60 Pro 5G
recenze

Vivo X60 Pro 5G

Stylovka s neochvějnou fotovýbavou
3

Vivo X60 Pro 5G má velké ambice. Díky partnerství se společností Zeiss slibuje špičkovou kvalitu fotografií i videonahrávek, zároveň však nezapomíná na styl v podobě skleněné konstrukce s kovovými rámečky či našlapaný hardware v čele s procesorem Snapdragon 870.

Nabídku společnosti Vivo na českém trhu nově rozšířil zajímavě vybavený model Vivo X60 Pro 5G. Elegantně vypadající novinka cílí na uživatele, kteří rádi fotí a natáčí videa, přitom však vyžadují kvalitní AMOLED panel s vyšší obnovovací frekvencí nebo podporu rychlého nabíjení. Jak se Vivo X60 Pro 5G povedlo? To prozradím na řádcích níže.

Vivo X60 Pro 5G – videorecenze

Technické parametry Vivo X60 Pro 5G

Kompletní specifikace
Konstrukce158,6 × 73,2 × 7,6 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP52
DisplejAMOLED, 6,56" (2 376 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 870, CPU: 1×3,2 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 650
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2021,

Obsah balení: nebývale štědré

V balení Viva X60 Pro 5G najdeme kromě samotného telefonu rovněž napájecí adaptér, USB-A/USB-C kabel, manuály nebo třeba ochranný kryt. Výrobce však nezapomněl přibalit ani drátová sluchátka zakončená 3,5mm jackem a redukci z USB-C na klasický 3,5mm jack.

Vivo X60 Pro 5G
Líbilo se nám
  • ochranný kryt
  • sluchátka s redukcí

Konstrukční zpracování: stylovka, která dokáže zaujmout

Vivo X60 Pro 5G jednoznačně hodnotím jako designově povedený telefon, který dokáže zaujmout (podobně jako LG Velvet), ale přitom na sebe nepřitahuje až příliš mnoho pozornosti. Skleněná záda (Corning Gorilla Glass 6) díky matné povrchové úpravě zdatně odolávají otiskům a mírně vystupující modul fotoaparátů doplňuje kromě trojice senzorů také decentní logo výrobce Zeiss. Méně tradiční je nápis „Professional Photography“ na horním rámečku, zbytek prvků je však již poměrně běžný.

Spodní stranu obývá kromě USB-C a mřížky reproduktoru také slot pro dvojici nanoSIM karet a na pravém boku je vypínací tlačítko a kolébka ovládání hlasitosti (obě tlačítka s ideální tuhostí a příjemnou odezvou). Mobil se i přes nikterak miniaturní rozměry příjemně drží, a to díky zaobleným okrajům (zad i displeje), a tedy i relativně tenkým bokům. Vzhledem k cenovce 20 tisíc korun by potěšila také zvýšená odolnost IP68, výrobce však slibuje pouze odolnost podle nižšího standardu IP52.

Vivo X60 Pro 5G je dostupné v modré (Shimmer Blue) a černo-šedé barevné variantě (Midnight Black), která je o 2 gramy lehčí. Důvodem je právě speciální barevná příměs u modré verze, která kromě 2 gramů navíc přidává také jednu desetinu milimetru tloušťky.

Líbilo se nám
  • stylový design
  • praktická povrchová úprava zad
  • příjemně se drží
Nelíbilo se nám
  • telefonu by slušel standard odolnosti IP68

Displej: 120Hz i vysoká svítivost

Takřka celou přední plochu telefonu vyplňuje 6,56palcový AMOLED panel, který má dle výrobce 92,7% poměr obrazovky k celkové ploše. Kromě relativně tenkých rámečků a zaoblených okrajů si lze všimnout také průstřelu selfie kamerky, který mě během používání nijak nerušil. Hlavní pýchou panelu je však 120Hz obnovovací frekvence doplněná o dvojnásobnou obnovovací frekvenci dotykové plochy (240 Hz), díky čemuž je používání zařízení příkladně plynulé a animace při skrolování velmi svižné. Kromě 60Hz a 120Hz frekvence je možnost spustit také tzv. „Inteligentní přepnutí“, které bude regulovat obnovovací frekvenci na základě konkrétního scénáře používání.

Vivo X60 Pro 5G

Rozlišení obrazovky činí 2 376 × 1 080 pixelů, které zajišťuje naprosto dostačující jemnost pro sledování filmů či hraní her. Příkladně také fungoval adaptivní jas, jehož maximální hodnota (až 1 300 nitů) značí bezproblémové používání i venku na přímém slunci a minimální jas naopak „netahá“ za oči ani v zatemněném pokoji.

Displej chrání sklo německého výrobce Schott.

Z dalších funkcí nepochybně stojí za zmínku integrovaná čtečka otisků prstů optického typu. Mohla by být podle mého názoru o něco výš, spolehlivosti však nelze nic vytknout. Ani jednou se mi během používání nestalo, že by nerozpoznala přiložený prst. Uživatel si navíc může upravit animaci odemykání podle svého gusta. Částečně si může (vizuálně) upravit také Always-On režim. Na závěr zmíním použité ochranné sklíčko od německého výrobce Schott, přímo z výroby navíc na obrazovce najdete fólii.

Líbilo se nám
  • kvalitní AMOLED s vysokou svítivostí
  • 120Hz obnovovací frekvence
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • předinstalovaná fólie
Nelíbilo se nám
  • čtečka by mohla být o trochu výš

Zvuk: pouze jeden reproduktor

Hlasitou reprodukci obstarává u Viva X60 Pro 5G jediný reproduktor na spodní straně, který nehraje špatně (má dostačující hlasitost i kvalitu), ale stereo efekt pochopitelně schází, zejména při hraní her nebo sledování videa. Situaci se snaží výrobce napravit dodávanými sluchátka se silikonovými nástavci, která jsou zakončena jackem, a musíte tak využít (rovněž dodávanou) redukci. Kvalita telefonních hovorů je bezproblémová.

Líbilo se nám
  • slušně hrající reproduktor
Nelíbilo se nám
  • pouze mono zvuk

Výkon hardwaru: nenechá vás na holičkách

Vivo X60 Pro 5G nedisponuje „vlajkovým“ Snapdragonem 888, ale je vybaveno stále velmi výkonným Snapdragonem 870, který zajišťuje v doprovodu 12GB operační paměti typu LPDDR4X naprostý dostatek výkonu. Vivo se navíc chlubí funkcí rozšíření 12GB RAM o 3 GB paměti, kterou si telefon ukousne z rychlého 256GB úložiště typu UFS3.1. Po zapnutí se můžete těšit na 240GB dostupných pro aplikace a další obsah. Slot pro microSD karty však schází.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
  • velké úložiště
Nelíbilo se nám
  • někomu může chybět slot pro microSD karty

Výdrž baterie: nabito za pár minut

Dodávaný 33W adaptér zajistí nabití z 0 na 70 % zhruba za 35 minut, do 100 % se baterie o kapacitě 4 200 mAh nabije zhruba za hodinku. Bezdrátové nabíjení bohužel chybí, v oblasti výdrže však Vivo X60 Pro 5G spolehlivě zprostředkuje minimálně jeden den používání a při volnějším tempu se můžete dostat i na jeden a půl dne.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • absence bezdrátového nabíjení

Konektivita: 5G a Bluetooth 5.1

Snapdragon 870 zajišťuje konektivitu čítající Bluetooth 5.1, Wi-Fi 5, NFC, GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, ale také 5G sítě, které jsem mohl vyzkoušet se SIM kartou operátora Vodafone.

Líbilo se nám
  • uspokojivá konektivita včetně 5G

Fotoaparát: gimbal a přehršel režimů

Kromě designu, displeje a dostatečně výkonnému hardwaru kladl výrobce velký důraz na fotovýbavu, kvůli čemuž si přizval známého odborníka na vše spojené s optikou, společnost Zeiss. Výsledkem je nejen speciální režim Gimbal 2.0, ale také portrétní režim Zeiss Biotar. Níže si můžete prohlédnout specifikace jednotlivých senzorů.

Hlavní snímač Ultraširokoúhlý objektiv Teleobjektiv Selfie
Rozlišení 48 Mpx 13 Mpx 13 Mpx 32 Mpx
Světelnost objektivu f/1.48 f/2.2 f/2.46 f/2.45
Ohnisko/rozsah 25,2 mm 16 mm (120˚) 50 mm 26 mm
Velikost senzoru 1/2,0" 1/3,0" 1/3,0" 1/2,8"
Velikost pixelu 0,8µm 1,12µm 1,12µm 0,8µm
Druh ostření PDAF PDAF PDAF fixní

Kromě zajímavé hardwarové výbavy, z níž stojí za zmínku například působivá clona f/1.48 u hlavního snímače nebo přítomnost PDAF ostření u ultraširokoúhlého objektivu, se nemusí X60 Pro 5G stydět ani za fotoaplikaci. Ta je zpracována pěkně přehledně, hlavně je ale velmi svižná. Ať už přepínáte mezi jednotlivými fotoaparáty nebo měníte nastavení, vše funguje bleskurychle a bez zasekávání. Kromě hlavního režimu focení (označeného jako „Vyfotit“) nebo natáčení videa je k dispozici portrétní režim, u něhož lze měnit úroveň bokeh efektu i si aktivovat jeden ze stylů (včetně zmíněného efektu Biotar). Portréty lze fotit jak na hlavní snímač, tak na dvojnásobný portrétní snímač (teleobjektiv). V obou případech se můžete těšit na velmi pěkné portrétní snímky, na kterých si telefon dokáže obvykle velmi dobře poradit s oddělením focené osoby/zvířete od pozadí. Kromě toho však smartphone nabízí velké množství dalších dedikovaných režimů, jako je například Hvězdná obloha, Snímek pohybu, Pomalá clona, Doc (pro skenování dokumentů) nebo Pro.

V případě nočního režimu mě překvapila schopnost zesvětlit i opravdu velmi tmavé scény (viz snímky z interiéru) nebo zmíněný režim focení hvězdné oblohy, který dokáže zajistit pěkný výsledek. Úroveň zesvětlení však dokáže mobil správně korigovat například při focení za šera, když se stmívá (viz fotky náplavky).

Během dne se můžete těšit na pěkně barevné snímky, kdy má ultraširokoúhlý objektiv občas ještě mírně saturovanější barvy oproti ostatním. Fotografie mají dostatek detailů s nízkým šumem a slušně fungujícím HDR. Kontrast je zpravidla také bez problémů a k dispozici je také focení v nativním 48Mpx rozlišení hlavního senzoru. Telefon dokáže pořídit velmi pěkné makro snímky a dobře se vypořádat s efektem rybího oka u ultraširokoúhlých fotografií, které mají nižší rozsah (120 stupňů).

Ukázka hlavního snímače, ultraširokoúhlého objektivu a teleobjektivu
Ukázky nočních snímků
Makro, selfie a portrétní snímky
Večerní snímky

Video je kapitola sama o sobě, níže se můžete podívat a sami posoudit kvalitu u obou stupňů stabilizace. Při vyšší úrovni stabilizace lze natáčet pouze ve Full HD rozlišení s 60 FPS, jinak však zvládá natáčet až ve 4K s 60 FPS. Zatímco hlavní snímač využívá speciální „Gimbal“ stabilizaci, ostatní senzory se spoléhají na EIS. Je škoda, že alespoň teleobjektiv optickou stabilizací nedisponuje. Čelní 32Mpx kamerka překvapivě zvládá opět pouze Full HD video, kvalita je ucházející.

Vivo X60 Pro 5G 1080p 30 FPS Standardní stabilizace

Vivo X60 Pro 5G 1080p 60 FPS Super redukce chvění

Vivo X60 Pro 5G 1080p 60 FPS Super redukce chvění

Vivo X60 Pro 5G 4K 30 FPS Standardní stabilizace

Vivo X60 Pro 5G 1080p 30 FPS Standardní stabilizace

Vivo X60 Pro 5G 4K 30 FPS Standardní stabilizace

Líbilo se nám
  • přítomnost autofocusu u ultraširokoúhlého objektivu
  • velké množství režimů i filtrů
  • svižná fotoaplikace
  • pokročilá stabilizace u videa
  • působivé noční i portrétní snímky
  • velmi slušná kvalita denních i nočních snímků
Nelíbilo se nám
  • teleobjektiv (portrétní fotoaparát) bez OIS
  • nižší rozsah ultraširokoúhlého objektivu

Software: garance dvou velkých updatů

Telefon dorazil s nejnovějším Androidem 11 a lehkou nadstavbou Funtouch OS doplněnou o květnové bezpečnostní záplaty. Prostředí je velmi svižné a kromě „stock“ funkcí Androidu 11 přidává výrobce pouze několik vychytávek typu herní režim nebo možnosti spustit aplikaci (nebo třeba svítilnu) podržením tlačítka pro snížení hlasitosti. V oblasti podpory výrobce garantuje minimálně dva velké updaty, telefon tedy obdrží alespoň Android 13 a s ním související bezpečnostní aktualizace.

Líbilo se nám
  • svižné prostředí
  • lehká nadstavba
Nelíbilo se nám
  • jen dvě velké aktualizace systému

Zhodnocení

Vivo X60 Pro 5G je povedený smartphone, jehož největším nedostatkem je podle mě chybějící podpora bezdrátového nabíjení, stereo zvuku a částečně možná i garance „pouze“ dvou velkých aktualizací. Zařízení je vybaveno kvalitním 120Hz displejem, dostatečně výkonným hardwarem i velmi schopnou fotovýbavou s působivým nočním režimem. Pokud hledáte originální kousek, který nemá každý druhý a zvažujete nákup tohoto modelu, můžete v průběhu akce od 10. do 20. června získat dodatečnou slevu tři tisíce korun, díky čemuž X60 Pro 5G vyjde na 16 999 Kč.

Vivo X60 Pro 5G

Konkurence

Ti, kteří touží po schopném gimbal režimu, může zaujmout rovněž LG Wing, který vyniká unikátní konstrukci s dvojicí displejů.

LG Wing

Rozměry169,5 × 74,5 × 10,9 mm, 260 g
DisplejAMOLED, 6,8" (2 460 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 765G, 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh

Google Pixel 5 nabídne skvělou kvalitu fotografií, delší (garantovanou) softwarovou podporu či bezdrátové nabíjení.

Google Pixel 5 128 GB

Rozměry144 × 70,4 × 8 mm, 151 g
DisplejOLED, 6" (2 300 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 765G, 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Zajímavou alternativou může být rovněž OnePlus 9 se 120Hz displejem, Snapdragonem 888 a povedeným prostředím OxygenOS.

OnePlus 9 12/256 GB

Rozměry160 × 74,2 × 8,7 mm, 192 g
DisplejAMOLED, 6,55" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 888,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 500 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

vivo-x60-pro-5g
Klady
  • Android 11 s lehkou nadstavbou
  • dostatečně rychlé nabíjení i slušná výdrž
  • velmi slušná kvalita fotek obecně
  • působivý noční režim
  • pokročilá stabilizace videí
  • praktický povrch zad
  • kvalitní 120Hz AMOLED panel
  • povedený design
  • bohaté balení včetně krytu a sluchátek
  • výkonný procesor + 12GB RAM
Zápory
  • výrobce garantuje jen dvě velké aktualizace OS
  • pouze jeden reproduktor
  • chybí bezdrátové nabíjení
  • zasloužil by si odolnost IP68
Diskuze ke článku
Standa Jandečka
Standa Jandečka
Telefon vypadá dobře, ale když ho porovnám s moto G100...je TO navíc za 10000 Kč ? Nevím....
cagivaderbi
cagivaderbi
Nemáte něko odzkoušené ambient lights (efekt okolního světla). Mělo by to fungovat místo notifikační diody, avšak u mého telefonu to nejde. Funguje pouze při příchozím hovoru. Při vypnutém displej už ne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze