Sennheiser Memory Mic
recenze

Sennheiser Memory Mic

Malý, ale šikovný
3

Přednášky, schůzky, důležité myšlenky. Pokud chcete uchovat něco opravdu podstatného, začnete časem přemýšlet nad sofistikovanějším řešením, než je diktafon ve vašem smartphonu. Oslovit se vás bude snažit Memory Mic společnosti Sennheiser, kterou netřeba dlouze představovat. Zda nás novinka dokázala přesvědčit ukáže dnešní recenze.

Pokud jste stále školou povinní a absolvujete nespočet důležitých přednášek, nebo jste jen vytížený manažer s velkým množstvím schůzek, jistě jste již někdy využili diktafon, ať už ten dedikovaný, nebo coby aplikaci v mobilním telefonu. Kvalita záznamu však není vždy dle očekávání a dále klesá s rostoucí vzdáleností, a tak přichází na řadu otázka, zda by se nevyplatila investice do něčeho sofistikovanějšího.

Sennheiser Memory Mic

Pokud jste si již tuto otázku v minulosti položili, možná známe název produktu, který by vás mohl zaujmout. Konkrétně jde o Memory Mic společnosti Sennheiser, kterou nemusíme dlouze představovat. To, že Sennheiser umí špičková sluchátka jsme se již přesvědčili. Nyní se podíváme na to, jak Sennheiser zvládá jednoúčelové mikrofony.

Technické parametry Sennheiser Memory Mic

Rozměry 51 × 37 × 16 mm
Hmotnost 30 gramů
Kapacita baterie 360 mAh
Doba nepřetržitého záznamu 240 minut
Čas dobití do 100 % 109 minut
Uživatelsky vyměnitelná baterie ne
Konektivita Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11b/g/n
Aplikace pro platformy iOS a Android
Frekvenční rozsah 100 až 20 000 Hz
Obsah balení bezdrátový mikrofon, nabíjecí kabel, dokumentace a návod
Cena 5 200 Kč

Obsah balení: kabel musí stačit

I když je Memory Mic opravdový drobek, krabice je podobně velká jako ta od mobilního telefonu. V té se nenachází kdo ví jak bohaté příslušenství: kromě samotného bezdrátového mikrofonu v balení nalezneme nabíjecí USB-A–USB-C kabel a základní dokumentaci v podobě obrázkového návodu. Adaptér ani takový vak na přenáší v balení nehledejte. Škoda.

Konstrukční zpracování: plastový drobek

Bezdrátový mikrofon Memory Mic je na první i druhý pohled opravdový drobek, o čemž vás přesvědčí nejenom rozměry 51 × 37 × 16 mm, ale také hmotnost 30 gramů. V ruce působí Memory Mic ještě lehčím dojmem, téměř jako krabička od zápalek, avšak menší. Na test nám do redakce dorazila šedo-bílá barevná varianta se stříbrnými detaily, což je zároveň jediná dostupná kombinace. Věříme, že časem Sennheiser doplní nabídku i o černou variantu, kterou by přeci jen někteří preferovali.

Nízké hmotnosti docílil Sennheiser použitím plastových materiálů. Plasty nejsou lesklé, nýbrž matné. Zadní část je dokonce pogumovaná, za což chválím. Rozhodně se nestane, že byste Memory Mic omylem upustili, například vlivem zpocených rukou. Stejně tak si dovolím tvrdit, že by Memory Mic bez větší újmy zvládl menší pád, protože kombinace gumových a plastových materiálů by náraz absorbovala bez větších škod.

Samotné zpracování můžeme pochválit.

Na těle Memory Mic nalezneme opravdu jen nezbytný základ. Vpředu jde o logo společnosti Sennheiser, na spodní hraně se nachází nabíjecí a synchronizační USB-C konektor. Na pravém boku najdete jediné tlačítko, kterému dělá společnost malá notifikační LED dioda. Na vrchní hraně se za mřížkou schovává samotný mikrofon a na zadní straně se pak naskýtá pohled na magnetický klip, kterým snadno uchytíte mikrofon třeba na klopu či za lem trička. To se hodí a Sennheiser za tento příjemný detail chválíme. Nemusíte mít strach, že byste si klipem jakkoli poškodili vaše oblečení – samotný magnet chrání pogumovaný pásek.

Sennheiser Memory Mic

Samotné zpracování můžeme pochválit. I když jde o opravdu malou plastovou krabičku, nikde nic nevrže a plasty působí bytelným dojmem. Méně spokojen jsem byl s fungováním tlačítka na boku, které má velice tuhý stisk a někdy ani přesně nevíte, zda jste jej opravdu stiskli. Ano, chápeme, Sennheiser se chtěl vyhnout nechtěným stiskům, ovšem co je moc, to je zkrátka příliš. Tužší stisk nám ve výsledku vadí méně než absence zpětné vazby.

I když je designové provedení Memory Mic neutrální a rozhodně nás vzhled nikterak neuráží, do budoucna bychom Sennheiseru poradili dodat další barevnou variantu a třeba u druhé generace přidat o trochu více kovu. Pár gramů navíc by nebyl takový problém a na takových schůzkách s klíčovými partnery by taková varianta udělala více parády.

Líbilo se nám
  • bez designových výstřelků
  • ideální velikost i hmotnost
  • matné plasty
  • pogumovaná zadní strana
  • magnetický klip pro pevné zafixování
  • ideální síla svitu LED diody
Nelíbilo se nám
  • tuhý stisk tlačítka
  • pouze plastové materiály
  • jediná barevná varianta

Párování: klapky na uši výhodou

Předně nutno uvést, že zařízení Memory Mic je samo o sobě úplně bezbranné. Život mu vdechne teprve až připojené chytré mobilní zařízení s aplikací Memory Mic, která je k dispozici zdarma pro platformy Android a iOS. Bez aplikace se k mikrofonu bohužel nijak nepřipojíte, a to ani přesto, že jej po zapnutí vidíte mezi nedalekými zařízeními v záložce Bluetooth ve vašem telefonu. Je škoda, že Sennheiser nepřidal NFC, které by párování trochu usnadnilo.

Stáhnout Memory Mic

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Prvotní párování probíhá vcelku zdlouhavě, avšak má to svůj smysl. Začnete tím, že na zhruba na dvě vteřiny stisknete boční tlačítko a počkáte, až LED dioda nad tlačítkem začne svítit oranžově. V tento moment se ujistíte, že v telefonu máte zapnutou Wi-Fi a Bluetooth a spustíte aplikaci Memory Mic. V prvním kroku je důležité držet bezdrátový mikrofon nejdále 10 cm od párovaného zařízení, tedy tabletu či smartphonu. Samotné vyhledání trvá zhruba 5 vteřin a aplikace vám pak zpřístupní proces kalibrace.

Proces párování a kalibrace

Kalibraci doporučujeme provádět v nejklidnější místnosti ve vašem okolí. Smartphone vás upozorní, že je nutné zesílit zvuk, protože přehraje frekvenci zvuků, které zařízení Memory Mic zachytí a na jejím základě kalibraci provede. V tomto kroku doporučujeme nastavit hlasitost telefonu maximálně na polovinu. Jakmile vše potvrdíte, aplikace Memory Mic se rozezvučí velmi nepříjemnou houkačkou, která se ozve v průběhu kalibrace asi 5×. Nejde o zrovna příjemný zvuk a pokud se nacházíte velmi blízko, zvuk uvnitř ucha doslova cítíte.

Po tomto zřejmě nejnepříjemnějším kroku přichází na řadu spárování skrze Wi-Fi. Telefon se automaticky pokusí připojit k Wi-Fi modulu v zařízení Memory Mic a pokud se mu to nepovede, požádá vás o manuální připojení. Na závěr procesu proběhne poslední synchronizace a konečně se ocitneme v přehledném prostředí aplikace Memory Mic. Doplníme, že Wi-Fi párování je nezbytné pro přenos záznamů zvuku do propojeného zařízení, pouze s Bluetooth si tedy nevystačíte.

Nelíbilo se nám
  • zdlouhavé prvotní párování
  • silně nepříjemný zvuk kalibračního procesu

Aplikace: parťačka na život i na smrt

Od prvotního spárování již uběhlo pár vteřin a uši mi již odpustili opravdu nepříjemný zvuk kalibračního procesu. Je tedy na čase zaměřit se na další smysly, které aplikace tentokrát již potěší. Prostředí aplikace se nese v moderním a jednoduchém duchu, což jednoznačně chválíme. Úvodní obrazovka není zahlcena nesmyslnými položkami a detailní nastavení se skrývá hlouběji v prostředí.

Nastavení

Začnu samotnou domovskou obrazovkou. Na té se dozvíte, zda je mikrofon Memory Mic správně připojený či jaká je kapacita baterie a dokonce i předpokládaná výdrž. Jedním klikem se můžete přemístit do obecného nastavení citlivosti mikrofonu. Na výběr máte mezi nízkou, střední nebo vysokou citlivostí, a to v závislosti na okolních podmínkách. Aplikace vám samozřejmě poradí, kdy je jaká citlivost nejvhodnější. Přímo z úvodní obrazovky se dále jedním klikem dostanete do podrobného nastavení, případně do režimu diktafonu/videokamery a záložky vašich nahrávek, o čemž si více povíme později.

V krátkosti se zaměříme na podrobnější nastavení. V tom můžete měnit rozlišení videa v závislosti na schopnostech vašeho telefonu/tabletu, mikrofon přejmenovat nebo aktualizovat firmware. Přímo z nastavení můžete mikrofon také vymazat a z aplikace jej odstranit.

Sennheiser Memory Mic
Bez propojeného zařízení s aplikací si ani neškrtnete.

Jakmile aplikaci vypnete či z prostředí odejdete, opětovné nalezení mikrofonu zabere vždy pár vteřin. Stejně tak se nám občas stalo, že si aplikace vyžádala opětovné spuštění. Pokud chcete opětovné párování s aplikací urychlit, doporučujeme umístit mikrofon do co nejmenší vzdálenosti od párovaného zařízení, kdy je vše otázkou pár vteřin.

Možná se ptáte, zda mikrofon lze vůbec použít bez aplikace, tedy samostatně. Odpověď není tak jednoduchá. Bez aplikace záznam zvuku nespustíte, na mikrofonu není žádné tlačítko pro zahájení nahrávání. Každopádně samotné nahrávání pokračuje i v momentě, kdy by se telefon od mikrofonu omylem odpojil, například z důvodu velké vzdálenosti. Nevýhodou je také fakt, že aplikace komunikuje pouze anglicky.

Líbilo se nám
  • pěkné a přehledné prostředí
  • základní i pokročilé možnosti nastavení
  • přehled o výdrži baterie
Nelíbilo se nám
  • někdy delší hledání mikrofonu
  • občasné záseky či vynucený restart
  • prostředí pouze v angličtině

Dovednosti: ve znamení citlivosti

Jak už víme, bezdrátový mikrofon je sám o sobě nepoužitelný. Ke své práci potřebuje mobilní aplikaci, která vysílá požadavky skrze Bluetooth. Skrze Wi-Fi poté probíhá výměna dat mezi oběma propojenými zařízeními.

Ihned z úvodní obrazovky aplikace Memory Mic se dostanete k nahrávání zvuku. Prostředí nahrávání je velice přehledné, stačí zmáčknout příslušnou ikonku a můžete začít nahrávat. Nahrávání můžete kdykoli pozastavit, a to samozřejmě na dálku skrze aplikaci. Mikrofon tak může být položený například na katedře či uprostřed stolu, kde probíhá meeting. Pokud nahrávku ukončíte, vytvoří se nová „session“, tedy něco jako záznam schůzky. V jedné session může být i více nahrávek, to pro vaši snazší orientaci. Samozřejmostí je možnost pojmenovat si jednotlivé skupiny nahrávek. Jakmile nahrajete vše důležité a session uzavřete, ihned se objeví dialogové okno, které vás požádá o synchronizaci zvuku, případně o smazání. V tomto momentě je totiž zvuk pouze v paměti mikrofonu Memory Mic, kam se vejdou až 4 hodiny záznamu.

Sennheiser Memory Mic

Pokud si vyberete možnost synchronizace, aplikace vás požádá o připojení k Wi-Fi zařízení Memory Mic. Po spojení aplikace automaticky přesune všechny nahrávky do aplikace Memory Mic a zároveň je smaže z paměti zařízení Memory Mic. Pokud by se náhodou stalo, že po ukončení session ihned nezvolíte možnost, nemusíte se obávat, že by se nahrávky smazaly. Sennheiser Memory Mic počká do dalšího spojení s aplikací a následně vás vyzve k synchronizaci či smazání.

Je trochu škoda, že se k nahrávkám nedostanete jinak než právě skrze aplikaci. Pokud by vás napadlo připojit mikrofon kabelem k počítači, máte tak smůlu. Výsledný uložený záznam můžete z aplikace Memory Mic ihned sdílet skrze vybranou aplikaci. Potěší také rychlý přenos dat skrze Wi-Fi. I delší záznam se do paměti zařízení zkopíruje během pár vteřin, následně se vaše zařízení opět připojí k vaší domácí Wi-Fi síti. Doplníme, že zvukové nahrávky lze sdílet pouze ve formátu wav.

Sennheiser Memory Mic
I delší záznam se do paměti zařízení zkopíruje během pár vteřin.

Kromě nahrávání různých schůzek a školních přednášek potěší také synchronizace zvuku s videokamerou. Přímo v aplikaci Memory Mic můžete nahrávat video do takového maximálního rozlišení, který podporuje váš mobilní telefon. Bohužel, kupříkladu na iPhonu nešlo vybrat nahrávání při 60 FPS: na výběr byly jen základní možnosti 4K, Full HD, HD a SD.

Prostředí videokamery je stejně jednoduché jako režim diktafonu. Po ukončení záznamu vám aplikace Memory Mic opět nabídne možnost synchronizace, avšak s tím, že se opět synchronizuje pouze zvuk. Samotný záznam videa se totiž ukládá přímo do zařízení, avšak se zvukem z mikrofonu propojeného chytrého zařízení, ne z mikrofonu Memory Mic. A právě pokud chcete synchronizovat zvuk k videu, který zaznamenával Memory Mic, musíte zvuk synchronizovat.

Jakmile tak učiníte, nabídne vám aplikace Memory Mic speciální posuvník, díky kterému můžete uložený zvuk ještě upravit. Můžete si totiž vybrat, jestli bude použit více zvuk z mikrofonu Memory Mic, nebo zvuk zachycený vaším propojeným zařízením. Případně můžete oba záznamy „namixovat“, díky čemuž lze dosáhnout opravdu zajímavých výsledků.

Výhodou tohoto řešení je také fakt, že kameraman může stále připojit drátový mikrofon přímo do portu mobilního telefonu a kvalitní zvuk tak bude jak z místa protagonisty, tak také kameramana.

Líbilo se nám
  • rychlá synchronizace skrze Wi-Fi
  • vlastní paměť na 4 hodiny
  • možnost nahrávání videa se zvukem z mikrofonu
Nelíbilo se nám
  • méně podrobné nastavení kvality videa

Zkušenosti: pomocník, co je vždy při ruce

Sennheiser Memory Mic jsme testovali v různých podmínkách a po zhruba třídenním testu musíme uznat, že se jedná o skvělého pomocníka. Zvuk z mikrofonu je čistý, potěšila nás také možnost synchronizovat nahrávku s videem, kdy dosáhnete téměř vždy lepších výsledků, než při nahrávání na sebelepší smartphone. Zvuk k videu si navíc můžete namixovat a kolikrát jsme této možnosti využili. Pokud se náhodou stalo, že zvuk byl v některých případech až moc výrazný, stačilo namixovat zvuk se zvukem z mikrofonu z propojeného zařízení. Vše si lze poslechnout ještě před uložením záznamu, což ušetří čas.

Při testování nás zamrzel jen fakt, že záznam mikrofonu nelze aktivovat přímo mikrofonem, ale pouze skrze aplikaci. Potenciál by tu byl, mikrofon má vlastní paměť a cenově je srovnatelný s jednoúčelovými diktafony. Na druhou stranu aplikace je přehledná a funguje dle očekávání. Jako menší problém jsme vnímali i nutnost přesunu dat pouze skrze Wi-Fi, kterou Sennheiser Memory Mic vždy před synchronizací vytvoří a ke které je nutné se připojit. A když se k Wi-Fi nepřipojí automaticky smartphone, je nutné připojit se ručně. To jsem vnímal zřejmě jako největší omezení. Na druhou stranu vás nikdo a nic nenutí synchronizovat každý záznam jednotlivě – synchronizaci lze provést až po 4 hodinách záznamu, tedy naplnění interní paměti. Záleží tedy na tom, jak často budete potřebovat zvuk z Memory Mic synchronizovat. Stejně tak platí, že ona „dobrovolná“ synchronizace umožní umístit mikrofon na jakoukoli vzdálenost od propojeného zařízení. V průběhu pořizování záznamu totiž není problém, pokud se od mikrofonu odpojíte a připojíte se až před synchronizací – Sennheiser Memory Mic přesně určí, kdy jste chtěli záznam ukončit, i když v tu chvíli byl mikrofon od Bluetooth odpojen.

Sennheiser Memory Mic

Samotné nabíjení zabere dle výrobce zhruba 2 hodiny, s běžným adaptérem do sítě se však dostanete na zhruba 1 hodinu 40 minut, což je slušný výsledek. Nabíjet můžete i z USB portu počítače.

Oceňujeme také snadné uchycení mikrofonu. Ať už na sobě máte tričko či oblek, pevný magnet se přichytí snadno. Díky tomu nemusíte myslet na to, jak a kam mikrofon připevnit při různých situacích.

Líbilo se nám
  • čistý zvuk
  • možnost namixovat si výsledek u videa
  • dostatečná paměť
Nelíbilo se nám
  • synchronizace pouze skrze Wi-Fi

Zhodnocení: kvalitně, ale zároveň draze

Sennheiser Memory Mic je rozhodně povedený kus hardwaru. Celkový dojem ale sráží cena 5 200 Kč. To je poměrně dost a cenově se pohybuje na hranici kvalitních jednoúčelových diktafonů, které nabídnou rovněž velmi kvalitní záznam. Na druhou stranu se u diktafonů musíte smířit s tím, že jej musíte neustále hlídat a na dálku většinou nijak neovlivníte, jak se má záznam pořizovat. V tomto ohledu má aplikace Memory Mic výhodu, protože si uložíte opravdu jen to, co potřebujete. Stejně tak může mnohé zaujmout komunikace s videokamerou. Díky tomu lze pořizovat o poznání kvalitnější videoklipy, protože samotný záznam obrazu ze smartphonu už dnes dosahuje dostatečné kvality. Pro kameramany-amatéry půjde tedy o perfektního pomocníka na cesty.

Sennheiser Memory Mic

Sennheiser Memory Mic doporučíme těm, pro které je mluvené slovo opravdu důležité. Pokud se často účastníte důležitých schůzek, rádi natáčíte videa, případně máte mnoho přednášek, Sennheiser Memory Mic vám může zpříjemnit život.

Klady
  • křišťálově čistý zvuk
  • spolupráce s videokamerou v mobilu
  • nastavení úrovně citlivosti
  • malé rozměry a nízká hmotnost
  • magnetický klip pro snadné uchycení
  • zázemí kvalitní značky
  • přehledná aplikace Memory Mic
Zápory
  • nutné prvotní spojení s aplikací
  • nahrávání nelze spustit přímo z mikrofonu
  • hodilo by se NFC pro snadné párování
  • pouze jedna barevná varianta
Diskuze ke článku
#TFS
Hezký ale z té ceny jsem odpadl..
Lukáš
Zařízení zajímavé, cena výsměch. Mám chuť to poslat do Xiaomi a požádat je o kopii za pět set.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze