Sennheiser Momentum Wireless
recenze

Sennheiser Momentum Wireless

Trvanlivá kvalita
9

Značku Sennheiser nemusíme příznivcům kvalitního poslechu představovat. Do redakce se nám před časem dostala sluchátka Momentum Wireless. Ač nepatří mezi žhavé novinky, rozhodně stojí za článek. Nabízí totiž špičkové zpracování, hodnotné materiály a hlavně skvělý hudební zážitek. Seznamte se s našimi dlouhodobější zkušenosti s těmito povedenými sluchátky, která rozhodně neřekla poslední slovo.

Pokud chcete opravdovou kvalitu, a nezáleží v jakém směru, musíte si připlatit. Pokud chcete kvalitní poslech v bezdrátové formě, platí tato poučka dvojnásob. Dnes testovaná sluchátka společnosti Sennheiser chtějí rozmazlovat jak kvalitou zvuku a podpůrnými dovednostmi, tak také po stránce designu.

Sennheiser Momentum Wireless

Momentum Wireless míří přímo na příznivce klasiky a milovníky jednoduchosti, k tomu navíc se špetkou výjimečnosti. Pokud přemýšlíte nad pořízením nových bezdrátových sluchátek, nenechte si ujít tyto naše dojmy z dlouhodobého používání.

Technické parametry Sennheiser Momentum Wireless

Hmotnost 265 gramů
Kapacita baterie 600 mAh
Výdrž s ANC zhruba 21 hodin
Možnost vypnutí ANC ne
Uživatelsky vyměnitelná baterie ne
Konektivita Bluetooth 4.0, NFC
Frekvenční rozsah 16 Hz až 22 000 Hz
Obsah balení sluchátka, pevné pouzdro, semišový vak, nabíjecí USB kabel, jack audiokabel, adaptér do letadla, manuál
Barevné varianty Black, Ivory
Cena 8 000 Kč

Obsah balení: vše potřebné

S rostoucí cenou produktů se většina výrobců snaží zaujmout i obsahem balení, ten je v případě Sennheiser Momentum až nadprůměrně bohatý. V poměrně malé krabici nalezneme hned nahoře přenosné pouzdro, ve kterém se nachází složená sluchátka a nezbytná kabeláž. Jde zejména o propojující kabel s 3,5milimetrovým jackem na jednom a 2,5milimetrovým jackem na druhém konci a délkou 140 cm pro případ, že by se vybil akumulátor. Kabel je navíc opatřen i malým panelem pro ovládání (Play/Pause, přeskakování skladeb). Dočkali jsme se i klasického USB-A–microUSB kabelu pro nabíjení, ale adaptér do elektrické sítě si již musíte obstarat sami. V balení nechybí ani speciální „dvojkolíkový“ audio adaptér do letadla. Potěší také kvalitní textilní vak v černé barvě na přenášení, který svou jemností doslova vybízí k dotyku. Vybrat si tak můžete jak mezi pouzdrem, tak vakem, případně oba ochranné prvky kombinovat.

Konstrukční zpracování: kůže a kov

Už na produktových snímcích vypadají sluchátka Sennheiser Momentum Wireless lákavě. Není to však nic proti tomu, jak na vás zapůsobí po vybalení. Momentum Wireless jsou tvořena kombinací pravé kůže a nerezového kovu, což je stále poměrně výjimečné. Dost již bylo syntetickým náhražkám a plastovým skořepinám – sluchátka od Sennheiseru ukazují, jak by se to mělo dělat.

Sennheiser Momentum Wireless

Konkrétně náušníky jsou u tohoto typu sluchátek velice důležité. Pokud nejsou pohodlné, sluchátka mohou hrát sebelépe, ale nezískají si vás. Toho se však u Sennheiser Momentum Wireless obávat nemusíte – jemná kůže krásně obejme vaše uši. Ani po několika hodinách s nasazenými sluchátky nepozorujete žádná otlačená místa nebo jakýkoliv nepříjemný pocit, o což se stará adaptivní pěna. Kromě kožených náušníků se můžete s koženými prvky setkat také na mostu sluchátek.

Jemná kůže náušníků krásně obejme vaše uši.

Pohodlí má na svědomí také samotné konstrukční řešení, které se nazývá „around-ear“, česky „okolo uší“. Zatímco u sluchátek „on-ear“ („na uších“) máte náušníky v přímém kontaktu s ušima, v případě around-ear máte uši schovaná přímo v mušlích. Ty se tak dotýkají pouze okolí uší a pocitově jsou mnohem příjemnější i při dlouhodobém používání.

Sennheiser Momentum Wireless

Sluchátka lze na tuzemském trhu sehnat ve dvou barevných variantách, konkrétně Black a Ivory. Ivory kombinuje prvky v černé, stříbrné a bílé, což působí poměrně nápaditě. Příznivci klasiky zůstanou u černé, která navíc působí o chlup hodnotněji, to především díky barevné celistvosti. Jediným výraznějším prvkem je v případě černé varianty žluté štepování vrchní kožené části, které však působí velice decentně a konečný dojem rozhodně nekazí.

A jak je na tom kvalita zpracování? Jednoduše špičkově. Kovová ramena lze ohnout, přesto působí klouby solidním dojmem, stejně jako použitá kůže. Sluchátka působí v ruce velice poctivým, přesto pružným dojmem, navíc rozhodně nejsou těžkopádná. Potěší že klouby sluchátek jsou schované přímo pod koženým převisem, na první pohled je tedy ani neuvidíte.

Sennheiser Momentum Wireless
Ve složeném stavu jsou velice skladná.

Hmotnost 265 gramů sice není zanedbatelná, přesto se váha na hlavě příjemně rozprostře a ani po dlouhé cestě s nasazenými sluchátky nemáte nepříjemný pocit.

Líbilo se nám
  • strohý, přesto nápaditý design
  • prémiové materiály
  • rozumná hmotnost

Ovládání: to důležité napravo i nalevo

Sluchátka samozřejmě nejsou na okrasu, jde o funkční doplněk. A právě o ovládání si nyní povíme víc. Na rozdíl od takových B&O BeoPlay H9 se testovaná sluchátka neovládají dotykem, nýbrž mechanicky. Začneme ale výčtem prvků. Na pravé mušli nalezneme kromě 2,5milimetrového konektoru také microUSB pro nabíjení a dvojici tlačítek. Obě jsou multifunkční, přičemž to malé slouží k zapnutí/vypnutí sluchátek a ke spuštění párování. Sekunduje mu přitom barevná LED dioda, která signalizuje párování, nabíjení či stav baterie.

Sennheiser Momentum Wireless

Delší posuvné tlačítko slouží pro ovládání hudby z připojeného zařízení. Tlačítko lze posunout nahoru i dolů, navíc jej lze i stisknout. Snadno tak měníte hlasitost a přeskakujete skladby, stisknutí poté slouží jako Play/Pause. I bez návodu tento princip pochytíte prakticky okamžitě.

I bez návodu pochytíte princip ovládání prakticky okamžitě.

Reakční doba je takřka okamžitá, hardwarové tlačítko má navíc plynulý pojezd a malá pružinka jej po dané akci automaticky vrátí do výchozí polohy „uprostřed“. Možná namítnete, že u podobných sluchátek byste očekávali zajímavější styl ovládání, ovšem opět se vracíme k začátku – sluchátka jsou spíše konzervativnějšího zaměření a pro takové zájemce bude tento styl ovládání zřejmě mnohem příjemnější, než zběsilé ťukání na mušle. Samozřejmě i toto řešení má svá „ale“. Zatímco dotyková ploška je většinou větší, tlačítka Sennheiser Momentum Wireless jsou menší a zpočátku je budete chvíli hledat.

Sennheiser Momentum Wireless
Pro NFC párování využijete levou mušli

Ani levá mušle není tak není úplně nezajímavá, nachází se v ní totiž NFC čip pro snadné párování. Telefon s NFC a zapnutým Bluetooth tedy stačí jen přiložit a sluchátka se během okamžiku automaticky spárují. Skvěle, to se nám líbí!

Doplníme že na obou mušlích se nachází také mikrofony. Sluchátka jsou vybavena aktivní technologií potlačení okolního hluku a k tomu jsou právě mikrofony naprosto nezbytné. Mikrofony navíc oceníte i při vyřizování telefonických hovorů, kdy si protistrana nikdy nestěžovala na kvalitu zvuku.

Líbilo se nám
  • plynulý pojezd hlavního tlačítka
  • multifunkčnost tlačítek
  • výrazná notifikační LED dioda
  • NFC párování
Nelíbilo se nám
  • tlačítka budete zpočátku hledat

Výdrž baterie: dlouhé hodiny zábavy

Sennheiser Momentum Wireless jsou osazeny Li-Ion baterií s kapacitou 600 mAh. Je trochu škoda, že Sennheiser nešel stejnou cestou, jako B&O BeoPlay H9, která mají baterii uživatelsky vyměnitelnou. A nejde jen o snadnou výměnu v případě opotřebení – někteří uživatelé by jistě ocenili, kdyby mohli měnit dvojici baterií a zvýšit si tak výdrž sluchátek při delších cestách, kde není po ruce zásuvka.

Nabíjení není nejrychlejší.

Sennheiser slibuje, že kapacita baterie dostačuje až na 22 hodin poslechu, a to včetně zapnuté funkce aktivního potlačení okolních ruchů. To je ve srovnání s konkurencí od BeoPlay skvělý výsledek. V praxi jsme se s několika pauzami dostali na čas necelých 21 hodin při hlasitosti zhruba na 60 %. Sluchátka běžným uživatelům vydrží nabitá i nějaký ten týden při poslechu hodiny denně.

Sennheiser Momentum Wireless
Sluchátka se dobíjí skrze microUSB konektor

Nabíjení sluchátek není nejrychlejší. Pokud využijete klasickou 230V nabíječku, kterou určitě již doma máte nejen jako vzpomínku na starší telefon, do 100 % se dobijí asi během 2,5 hodin.

Pokud se vám po celém dlouhém dni sluchátka vybijí a vy přesto chcete poslouchat dále, lze je používat drátovou formou. V takovém případě jste již závislí jen na výdrži vašeho propojeného zařízení.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž baterie
Nelíbilo se nám
  • delší nabíjení

Zvuk: spokojenost

Po produktech značky Sennheiser většinou sáhnou ti zájemci, kteří již mají nějaké zkušenosti. Ne nadarmo se říká, že jakmile jednou sluchátka tohoto výrobce vyzkoušíte, nebudete chtít jinak. My jsme na tom podobně už od recenze Sennheiser PXC 550, která nás rozhodně zaujala.

Sluchátka Sennheiser Momentum Wireless hrají i po letech od jejich představení jednoduše skvěle. Zvukový výstup produktů tohoto výrobce je dosti charakteristický, povšimnout si můžete například zaostřených výšek. Nudnější skladby jsou díky dynamičnosti mnohem zajímavější, přesto výstup nahrávku nijak nedeformuje. Pokud si následně stejnou skladbu pustíte skrze běžná sluchátka, nebo například na počítači, budete po čase používání sluchátek Momentum Wireless hledat onu živost. V přímém srovnání s BeoPlay H9 je reprodukce o trochu méně zabarvená a nahrávky tak mohou znít méně líbivě, ale jsou o stupeň blíže originálnímu záměru interpreta. Je tak čistě na vás, zda chcete nahrávky dobarvené, případně syrové a co nejbližší originálu – v takovém případě doporučuji právě sluchátka Sennheiser.

Sennheiser Momentum Wireless

Aktivní potlačení okolního hluku NoiseGard Hybrid funguje skvěle, nic jiného jsme od podobných sluchátek ani nečekali. Existují samozřejmě i chvíle, kdy není potlačení ku prospěchu, například venku při silném větru. To však není nic neobvyklého, stejně jako mírný šum v momentě, kdy máte sluchátka s funkcí potlačení okolního hluku, ale na pozadí vám nehraje žádná hudba. V přímém srovnání s nejbližší konkurencí hodnotíme potlačení okolního ruchu jako výborné, je však nutné myslet na to, že nejde žádným způsobem vypnout – kupříkladu PXC 550 mají speciální režim, který je vhodný pro zachycení některých důležitých „ruchů“ města, což zvyšuje bezpečnost chodců, stejně tak umožňují aktivní potlačení manuálně vypnout. U Momentum Wireless podobná funkce chybí, což je trochu škoda.

Pokud se sluchátky voláte, slyšíte svůj hlas díky všesměrovým mikrofonům mnohem výrazněji, než když posloucháte hudbu a snažíte se něco říci. Je to logické – v opačném případě byste mluvili opravdu nepatřičně nahlas, abyste se slyšeli.

Osobně musím Sennheiser pochválit také za fakt, že šíření hudby skrze Bluetooth je stejně kvalitní jako v případě klasického drátového spojení – žádných rozdílů jsem si nevšiml. Dodáme, že sluchátkům nechybí ani kodek aptX.

Nakrátko se zastavíme ještě u dosahu Bluetooth, zde ve verzi 4.0. V přímém srovnání s běžnými bezdrátovými peckami Apple AirPods jsme zaznamenali zhruba o metr až dva horší dosah. Jde o drobnost, ale v mém případě onen metr navíc zamezoval tomu, abych vyšel na terasu se sluchátky a telefon nechal pod schody v obývajícím pokoji.

Líbilo se nám
  • hrají bezdrátově i skrze kabel
  • nadprůměrně kvalitní zvuk
  • podpora kodeku aptX
  • potlačení okolního hluku NoiseGard Hybrid
Nelíbilo se nám
  • slabší dosah Bluetooth

Zhodnocení: skvělá investice

Testování sluchátek Sennheiser Momentum Wireless nás bavilo. Jsou poctivě zpracovaná, hrají ve všech ohledech nadprůměrně kvalitně a aktivní potlačení okolního hluku funguje dle představ. Ovládání sluchátek by určitě šlo vyřešit elegantněji, ale stále je nutné myslet na fakt, že sluchátka jsou na trhu již několik let. Z toho však můžete těžit vy jakožto zájemci. Aktuálně se jejich cena pohybuje na hranici 8 tisíc korun, při nákupu v akci lze ušetřit i další tisícikorunu.

Sennheiser Momentum Wireless

Za cenu kolem 7 tisíc jde o špičkový referenční model vyšší třídy, který padne do noty téměř každému, tedy i náročnějšímu posluchači. Za nás dostávají Sennheiser Momentum Wireless palec nahoru a i v roce 2019 je můžeme s klidným svědomím doporučit.

Konkurence

Z konkurence můžeme zmínit levnější sluchátka od téže značky, konkrétně model PXC 550. Tato sluchátka umožní manuální vypnutí potlačení okolního hluku, potěší také speciální režimy, které lze aktivovat přímo skrze tlačítko na sluchátkách. Naopak po stránce konstrukčního zpracování jsou na tom Momentum Wireless lépe, přitom cena sluchátek je přitom téměř shodná.

Sennheiser PXC 550 a Sony WH-1000XM2

Zaujmout mohou i Sony WH-1000XM2, která za cenu okolo 7 tisíc korun nabídnou skvělý zvuk, aktivní potlačení okolního hluku i poměrně hezký, neutrální design. Oproti Momentum Wireless však na těle Sony nenaleznete tolik kožených detailů, a proto působí o trochu levnějším dojmem.

Klady
  • možnost poslechu přes jack kabel
  • skvělá výdrž baterie
  • aktivní potlačení okolního hluku
  • snadné NFC párování
  • bohatý obsah základního balení
  • možnost složení sluchátek
  • rozumná hmotnost
  • luxusní zpracování i použité materiály
  • kvalitní, analyticky orientovaný zvuk
Zápory
  • baterie není uživatelsky vyměnitelná
  • někomu může vadit tlačítkové ovládání
  • potlačení okolního hluku nelze vypnout
Diskuze ke článku
Míla
Mám je a nedám na ně dopustit. Ani mě neudivuje, že si stále drží poměrně vysokou cenu.
Zdenek
Ten kabel tam...
Marek
Zkoušel jsem bezdrátovou verzi těchto sluchátek a mě naopak zvuk vůbec nezaujal. Nejen že je klasicky po Senheiserovsku příliš plochý ("audiofil" by řekl neutrální), ale ještě mi v něm něco chybělo, minimálně v oblasti středů. Za mě tedy rozhodně nedoporučuji. Ale uvědomuji si, že zvukové preference se mohou různit. Není tedy nad to si vyzkoušet na vlastní uši a porovnat více modelů.
Btw naprosto mi sedí zvuk ze sluchátek 1More Triple Driver Over Ear, opravdu zábavný zvuk, doporučuji vyzkoušet. Ano, rozhodně není neutrální, ale zato vůbec nepotřebuji nic dolaďovat na ekvalizéru :).
Jakub
Mně osobně ještě vadí, že člověk musí myslet na to, aby je vypnul, protože se sluchátka sama po odpojení po určité době neuspí.

Jinak si je ale tedy fakt užívám, největší problém je, že bych potřeboval ještě jedny, abych je nemusel přenášet mezi prací a domovem, protože na jiná sluchátka se horko těžko zvyká :).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze