Samsung Omnia M
recenze

Samsung Omnia M

Zapomenutý sympaťák

Poměrně nenápadně vstoupila na náš trh novinka od Samsungu, nesoucí označení Omnia M. Díky jménu ihned víme, že se v telefonu nachází operační systém Windows Phone 7.5. Dále potěší velký a kvalitní displej či kompaktní rozměry. Najde se však i několik zádrhelů. Dokáže i přesto Omnia M v recenzi obstát?

V současné době se o systému Windows Phone hodně mluví. Ne však v souvislosti s nějakým telefonem, nýbrž o nové verzi Windows Phone 8. S ohledem na fakt, že současné modely tuto aktualizaci nedostanou, a spokojí se jen s odlehčenou verzí 7.8, přestaly výrobci v podstatě nové modely v posledních měsících představovat. Příchod Samsungu Omnia M proto působí poměrně překvapivě, neboť půjde dost možná o poslední telefon ze „staré party“ telefonů s Windows Phone. Navíc jihokorejský výrobce nikdy operačnímu systému od Microsoftu příliš nevěřil a prosazoval Android a vlastní Badu. Aktuálně má na trhu ještě Omnii W, která by dle označení měla stát výbavou o něco výše, než dnes recenzovaný model Omnia M. Ve většině případů tomu tak doopravdy je, ale občas si oba modely až nepříjemně konkurují.

Samsung Omnia M zkouší za cenu přesahující šest tisíc korun nabídnout Super AMOLED displej, 1 GHz procesor, 5 megapixelový fotoaparát a právě Windows Phone 7.5. Bude to na úspěch stačit nebo jeho cestu zkazí vlastní nedostatky?

Samsung Omnia M - oficiální fotografie

Technické parametry Samsung Omnia M

Kompletní specifikace
Konstrukce121,6 × 64,1 × 10,5 mm, 119 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 384 MB, vnitřní paměť: 8 GB / 4 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.5
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2012, ?

Samsung Omnia M – videopohled

Obsah balení

U modelu střední třídy málokdy očekáváme hody v prodejním balení. Nový Samsung to jen potvrzuje a v malé krabičce se nachází nabíječka s microUSB koncovkou a zvlášť ještě USB kabel. V rámci ušetření výrobce vypustil jakákoli sluchátka.

Základní balení patří mezi chduší

Design a konstrukce: plastová pevnost

Vzhled telefonu asi nikoho příliš nenadchne. Jde o obyčejnou placku, kterou bez mrknutí oka přejdete. Přesto v sobě Omnia M ukrývá jakési své kouzlo, kterým si někoho přeci jen získá. Tradiční rozměry, boční šedá linka zasahující až na čelní stranu nebo třeba stříbrný průduch reproduktoru, to jsou vlastnosti sice již několikrát viděné, avšak líbivé a mnoha uživateli stále vyhledávané. Design bych tedy shrnul jako elegantně konzervativní. Snad nejvíce se výrobce odvázal na zadním krytu, kde zkosil jeho horní a dolní část.

Omnia M vsází na konzervativní design

Důkaz o konzervativnosti Omnie M dávají i rozměry, které se trefují v podstatě do žádaného průměru. Výška činí 121,6 milimetrů, šířka 64,1 milimetrů a tloušťka velmi příjemných 10,5 milimetrů. Telefon se v ruce opravdu perfektně drží. Není široký, ani přehnaně tenký. Papírová hmotnost je 119 gramů, jenže po uchopení byste hádali něco kolem stovky. Omnia M působí velmi lehce, což je v dnešní době jednoznačné plus.

Příjemné rozměry zajišťují pohodlné držení

Čelní stranu jsme si již z části popsali. Temně černá, ve které se ztrácí skoro i samotný displej, je oživena stříbrným průduchem reproduktoru a ikonkou „oken“ pod displejem. Zbylé dvě senzorové klávesy spatříte až v momentě, kdy se podsvětlí. Nad displejem ještě nemůže chybět čidlo přiblížení a také VGA kamerka pro videohovory.

O odemykání telefonu se stará klávesa v horní části pravého boku. Toto umístění se zdá být jako nejideálnější a Samsung jej preferuje na většině svých modelů. Na stejném boku nemůže chybět hardwarová spoušť fotoaparátu, jak sám Microsoft přikazuje. Spodní strana tentokrát ubytovala datový a nabíjecí microUSB konektor. Levý bok zůstal vyhraněn pro kolébkovou klávesu regulující hlasitost. Hudební 3,5 mm jack konektor pak hledejte na horní straně.

Něco málo jsme si řekli i o zadní straně. Ta je vyvedena v tmavě stříbrné barvě, přičemž horní a spodní část zadního krytu je zkosena a zvrásněna. Celý kryt je jinak vyveden v matném plastu. Kromě čočky fotoaparátu a LED diody, která je umístěna přímo pod čočkou, nechybí dva průduchy reproduktoru a nezbytná loga výrobců.

Zadní kryt drží pevně na svém místě

Velkou pochvalu Samsung zaslouží za dílenské zpracování. Ačkoliv je Omnia M celá plastová, sedí všechny díly na svém místě a vše učebnicově lícuje. Žádné zvuky se neozývají ani při silnějším promačkání. Skvěle je zpracován rovněž zadní kryt, který jde snadno vyloupnout, ale po nasazení se nehne ani o milimetr.

Baterie a výdrž: slušné dva dny

Nepodceněná, taková je baterie v Omnii M. Samsung zvolil Li-Ion akumulátor s kapacitou 1500 mAh. Ke kapacitě si přidejte méně nenasytný operační systém a ve výsledku se začíná počet mAh jevit jako dostatečný. Při lehce nadprůměrném používání, kdy telefon synchronizuje dvě mailové schránky, Facebook, počasí, RSS čtečku a běžně jej přes den používáte, se dostanete i na dva dny výdrže. Pokud telefon nedáte z ruky a neustále vyřizujete maily, čtete zprávy nebo dokonce hrajete hry, vyčerpáte samozřejmě baterku dříve, než zapadne slunce. Celkově však lze říci, že Omnia M vydrží více, než podobně vybavené telefony s Androidem.

Provedli jsme také standardizované testy výdrže. Přehrávat videa na YouTube (přes webový prohlížeč), kdy byl telefon připojen k zabezpečené Wi-Fi a přihlášen do 3G sítě, telefon vydržel 8 hodin a 24 minut, což je nadprůměrný výsledek. Například sesterský model Omnia W při stejném testu dosáhl pouze na 6 hodin a 33 minut. V druhém testu jsme zkoušeli internetový prohlížeč. Omnia M vydržela načítat stránky 9 hodin a 42 minut, přičemž byla opět připojena na Wi-Fi a přihlášena do 3G sítě.

Zvuk

Zvukový výstup Omnie M bych hodnotil jako lepší průměr. Hlasitý reproduktor potěší kvalitním zvukem i při nastavení nejvyšší úrovně hlasitosti a rovněž svou hlasitostí. Výstup do sluchátek je rovněž kvalitní, především s ohledem na zařazení telefonu. Škoda tak je, že výrobce nepřibalil vlastní sluchátka, neboť takovéto šetření u telefonu za téměř sedm tisíc lze jen těžko chápat. Na druhou stranu drtivá většina lidí už má svá vlastní sluchátka, takže to asi ve finále nikomu příliš vadit nebude.

Displej: pýcha telefonu

Pokud bych měl říci největší tahák Omnie M, jako první by mě napadl displej. V prvé řadě je velký. S úhlopříčkou čtyři palce dokonce překonává výše postavený model Omnia W. Na této ploše operuje s klasickým rozlišením 800 x 480 pixelů. Dostane vás však použitá zobrazovací technologie Super AMOLED, tedy s klasickou RGB maticí. Barvy jsou opravdu velmi syté, ale především nabídne skvělé pozorovací úhly, které snesou srovnání s nejlepšími telefony na trhu. Taktéž čitelnost na slunci je brilantní. Zbývá dodat, že je displej kapacitní a jas můžete regulovat vy sami, nebo to přenechat na telefonu.

Displej je velký a skvěle čitelný

Operační systém a hardware: zbytečné ústupky

Žádný Android, žádná Bada, ale Windows Phone 7.5 tepe uvnitř Samsungu Omnia M. S tímto systémem se dlouho dobu pojily stále stejné hardwarové parametry. Omnia M je však porušuje, a to bohužel směrem dolů. Jinými slovy výrobce šetřil a v některých místech telefonu ubral. To se naštěstí nedotklo jednojádrového procesoru, který je taktován na standardní 1 GHz. Rozdíl v načítání aplikací při porovnání s Nokií Lumia 800, která má 1,4 GHz procesor, byl necelá jedna vteřina, což je zcela zanedbatelné a při práci nepostřehnutelné. S mírně pomalejším chodem se můžete setkat také u některých doinstalovaných aplikací. Nejvíce to odnesla paměť RAM, kde se budete muset spokojit s pouhými 384 MB, což je na dnešní dobu velmi málo. Reálně budete mít k dispozici 276 MB RAM. Nutno ale podotknout, že i takto snížená paměť RAM telefonu nijak zvlášť neomezuje a celé prostředí běhá velmi svižně.

Prostředí Windows Phone 7.5 se zcela vymyká nějakým starším normám, které máme zažité ze starších systémů. Pohotovostní obrazovka je postavená na živých dlaždicích, přičemž každá dlaždice reprezentuje konkrétní aplikaci. Některé aplikace však potřebují více prostoru, a tak si pro sebe zaberou hned dvě místa. Dlaždice si můžete libovolně přidávat a přeskládávat. Mnoho dlaždic je navíc takzvaně „živých“, takže se buď animují, nebo zobrazují nejnovější informace (status na sociální síti, nejnovější zpráva), což vypadá zajímavě a neotřele. Hodila by se ale ještě menší velikost dlaždic. Tato možnost přijde až s aktualizací systému na verzi 7.8, které se Omnia M velmi pravděpodobně dočká.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displej s dlaždicemi

Aktuálně navíc platí, že na dlaždice si nemůžete umístit vše, pouze aplikace a některé volby (Wi-Fi, Bluetooth, data a podobně). Pokud chcete nastavit něco jiného (typicky praktický spořič baterie) pokaždé musíte zavítat neprakticky hluboko do nastavení. Nemohu nezmínit, že tyto rychlé přístupy ovládá i většina „hloupých“ telefonů. U „chytrých“ bych to bral jako samozřejmost. Stejně tak postrádám nějaké informační centrum. Aktuální dění můžete sledovat jen na jednotlivých dlaždicích, přičemž zmeškané události na jednom místě bohužel nenaleznete. Chybí rovněž nějaká informační LED dioda.

O mnoho lépe na tom není ani hlavní menu, respektive seznam aplikací. Nabízí pouze jednu možnost zobrazení a to prostý abecední seznam bez možnosti aplikace jakkoliv přeskládat. Tím samozřejmě pokulhává přehlednost, protože než najdete danou aplikaci, uběhne několik vteřin, samozřejmě nemáte-li ji zrovna jako dlaždici. Při větším množství nainstalovaných aplikací systém sice začne třídit vše dle abecedy a vy můžete poskočit ke konkrétnímu písmenu, nicméně například seznam se 40 aplikacemi je dle Microsoftu ještě krátký a toto třídění není k dispozici. Malou nápravou je přítomnost lupy na displeji, díky které můžete aplikaci, znáte-li její jméno, vyhledat.

Seznam aplikací

Opomenout nemohu ani odemykací obrazovku, která je mimochodem jediným místem, kam si můžete umístit vlastní tapetu. Mimo ní máte na této obrazovce informaci o času, datu, dnu v týdnu a případných zmeškaných událostech. Na odemykací obrazovce se také zobrazuje ovládání hudebního přehrávače, je-li spuštěn.

Zastavme se ještě chvilku u multitaskingu, který se vyvolává delším přidržením tlačítka zpět a zobrazí se posledních 6 použitých aplikací, které běží na pozadí. Není to totiž multitasking v pravém slova smyslu. Aplikace na pozadí ve skutečnosti neběží. Jsou, až na některé procesy pozastavené a fungují například pouze notifikace. Je to tedy podobný „polo-multitasking“ jaký můžeme vidět například u iOS nebo u Androidu. U aplikací, které s tímto pracovat neumí, je to velký problém. Například Angry Birds se vám začnou načítat znovu pokaždé, když aplikaci přepnete – ať už chtěně, či nechtěně.

Samsung prostředí obohatil vlastními aplikacemi – huby. Jejich přítomnost je ale pro Českou republiku spíše nepodstatná, neboť nezprostředkovávají informace v češtině. Hub Now v sobě ukrývá počasí, RSS čtečku zpráv Yahoo! a rubriku nejlepší Tweety. Další předinstalovanou aplikací je ChatOn, komunikační kanál od Samsungu, který se nachází v každém telefonu Samsung. Praktičtější je pak aplikace Mini Diary, neboli diář, kde můžete své poznámky či zážitky nejen psát, ale i kreslit, doplnit fotografií či mluveným komentářem.

Hub Now od Samsungu

Fotoaparát

Integrovaný fotoaparát splňuje nutné minimum střední třídy. Setkáváme se tedy s pěti megapixelovým snímačem, kterému nechybí automatické ostření a LED dioda. Samozřejmostí u telefonů od Microsoftu je hardwarová spoušť fotoaparátu, pomocí které aktivujete fotoaparát i při zamčeném telefonu. Prostředí je velmi jednoduché a během okamžiku se s ním sžijete. V nastavení nechybí vyvážení bílé, hodnoty ISO, různé efekty či nastavení sytosti a ostrosti. Využít můžete také digitální zoom, při kterém ale samozřejmě klesá výsledná kvalita fotografií.

Prostředí fotoaparátu

Ta je jinak vcelku slušná a především snímky z exteriérů potěší věrným barevným podáním i celkovou ostrostí. Problémem je samozřejmě ostré protisvětlo nebo horší světelné podmínky, kde narůstá digitální šum. Nouzově ale pořídíte snímek i v interiéru, jak se ostatně můžete přesvědčit na ukázkových fotografiích níže.

Ukázkové fotografie

Venku fotí Omnia M velmi pěkně

V horších světelných podmínkách částečně pomůže blesk

Telefon samozřejmě podporuje také nahrávání videa. Bohužel se zde projevuje slabší hardware a vy tak musíte zapomenout na HD video. Stropem je totiž rozlišení 640 x 480 při 30 snímcích za vteřinu. Kvalita je sice ucházející, ale rozlišením Omnia M zaostává za veškerou konkurencí na Androidu či Symbianu.

Samsung Omnia M (testovací video) – exteriér, 480p

Sociální sítě

Windows Phone 7.5 jsou velmi úzce provázané se sociálními sítěmi. Přímo do prostředí jsou přímo integrovány služby Facebook, Twitter, Windows Live nebo LinkedIn. Veškeré kontakty, obrázky a stavy jsou následně synchronizovány s telefonem. Synchronizace se týká také kalendáře, takže se vám v telefonu zobrazí například události z Facebooku, u kterých můžete hned v kalendáři odpovídat a potvrzovat účast. V hubu Lidé tak najdete všechny své přátele z daných sociálních sítí, můžete se podívat na jejich profil, zobrazit fotografie nebo číst zeď se statusy – ať už z Facebooku, Twitteru nebo něčeho jiného.

Do hubu obrázky se navíc synchronizují také alba z Facebooku a ze SkyDrive, což je cloudová služba Microsoftu, kde získáte automaticky prostor 7 GB zdarma při založení Windows Live ID. V přehledu alb tak potom vidíte pohromadě jak obsah telefonu, tak i Facebooku a SkyDrive. Bohužel integrace služby Picasa chybí, i když Google účet nastavit můžete.

Multimédia: panovníkem Zune

O hlavní porci zábavy se samozřejmě stará klasická dvojice – hudební a video přehrávač. Pokud budete chtít cokoliv dostat do nebo z telefonu, budete potřebovat program Zune na svém počítači. Přes něj se telefon synchronizuje. Program bohužel nepatří mezi nejintuitivnější a občas budete chvíli tápat, kde některé věci jsou, či jak je správně nakopírovat. Výhodou naopak je to, že nemusíte řešit formát či rozlišení kopírovaného videa. Zune totiž vždy vše převede na kvalitu, kterou telefon zvládne. Na druhou stranu by ale někoho mohlo mrzet, že nemá možnost si například vylepšit zvuk a podobně.

Hudební přehrávač

Pokud už máte hudbu v Samsungu, nic nebrání jejímu poslechu. Audio výstup je, jak jsem se zmínil výše, dostatečně kvalitní. Skladby se řadí podle klasických kritérií – album, žánr, umělec nebo seznam stop, a pokud spustíte přehrávání nějaké skladby, naskytne se vám pohled na téměř prázdnou obrazovku přehrávače. Obrázek alba, název skladby, tři tlačítka pro ovládání a malé ikonky pro nastavení opakování a zařazení skladby mezi oblíbené. Na jednu stranu je však tento minimalismus zajímavý. Bohužel bychom v přehrávači marně hledali jakékoliv další nastavení.

Co se týče přehrávače videa, tak tady je situace ještě smutnější. V přehrávači není jediné nastavení, můžete si pouze roztáhnout obraz na velikost displeje a ovládat přehrávání. Zvlášť se vylepšuje zvuk u přehrávaného videa. Lámete-li si hlavu nad formáty, které Omnia M přehraje, nemusíte. Vše zařizuje Zune a převádí do vhodného formátu. Například na MKV videa ale můžete zapomenout.

V základní softwarové nabídce chybějí hry. Není ale problém zavítat na Marketplace a nějaké si stáhnout. I přes nižší hardwarové parametry zvládá Omnia M i 3D obstojně a vám skoro nic nebrání v hraní.

Proč píši skoro? Dostali jsme se totiž k dalšímu místu, kde Samsung opravdu tvrdě šetřil. Oním místem je interní paměť, která nabízí pouhé 4 GB prostoru, což je žalostně málo. Především v případě, kdy reálně má uživatel k dispozici 3 GB a paměťové karty telefon nepodporuje. Omnia M tak není určena těm, kteří chtějí mít v telefonu stovky skladeb či nějaké filmy či seriály. Stejně tak se do paměti nevejde ani moc náročnějších her. Na druhou stranu pro běžné použití, kdy jen občas něco vyfotíte a stáhnete pár aplikací, paměť bohatě stačí. Podpora paměťových karet samozřejmě chybí a jediná možnost, jak místo v uvozovkách rozšířit, je služba SkyDrive s prostorem 7 GB. Jenže ta je v podmínkách ČR takřka nepoužitelná – pomalé datové přenosy a přísná datová omezení celou cloudovou službu degradují.

Telefonní seznam

Adresář nalezneme v hubu Lidé. Líbí se mi rychlé vyhledávání po kliknutí na první písmeno, kdy se zobrazí matice všech počátečních písmen v adresáři. Můžete samozřejmě také vyhledávat postupným psaním. Jednotlivé položky jsou vcelku detailní a krom obligátních detailů jako je jméno, telefon, email, adresa nebo web můžete přidat například jméno partnera, výročí nebo dokonce děti. Telefon automaticky synchronizuje kontakty z Facebooku a dalších nastaveních sítí, včetně cloudových služeb Microsoftu a Goolu. Kontakty pak automaticky páruje, případně můžete kontakty spárovat ručně, pokud se například jména přesně neshodují. Ke každému kontaktu si můžete také přiřadit vlastní vyzvánění. Přidání vlastního vyzvánění ale není vůbec jednoduché. Melodie nesmí být větší než 1 MB, delší než 39 sekund a jako žánr musí mít nastavené „ringtones“. Pokud toto vše dodržíte, pak se vám melodie následně objeví v seznamu vyzváněcích tónů. Nemohu opomenout, že u každého kontaktu také vidíte různé rychlé volby. Po jeho otevření tak můžete jediným kliknutím zavolat, napsat email, sms nebo na Facebook Chat, napsat na zeď na Facebooku nebo si v mapách zobrazit adresu.

Telefonní funkce

Zprávy a e-maily

Co se týče zpráv, tak zde není systému moc co vytknout. SMS zprávy jsou vedeny formou konverzací, ze stejné aplikace se dostanete rychle do Facebook Chatu, který má telefon integrovaný. Zprávy z Facebook chatu Při přidání přílohy se zpráva automaticky přemění na MMS. Vhod může přijít funkce doručenky, a nechybí ani odpočítávání napsaných znaků, i když ty telefon začne zobrazovat až po 130 znacích. Praktické je, že i v průběhu psaní zprávy můžete její typ změnit na Facebook chat, když uvidíte, že je kontakt on-line.

SMS zprávy

Emailové účty nejsou systému také cizí. Přidat si můžete prakticky jakýkoliv IMAP nebo POP účet. Již přednastaveny jsou volby pro nastavení emailu Windows Live, Exchange, Yahoo! Mail nebo Google. Ostatní adresy si musí stahovat nastavení samy, případně ručně doplnit. Oceníte ale přehlednost e-mailového klienta a snad ještě více jeho rychlost, kterou mohou ostatní operační systémy závidět.

E-mailový klient

K zadávání jakéhokoliv textu je samozřejmě potřeba klávesnice. Omnia M nabízí vždy QWERTY klávesnici. V režimu na výšku je poměrně obstojná a po pár dnech si na ni zvyknete. Na delší psaní se ale vždy hodí větší klávesnice v horizontálním režimu. Bohužel na systému Windows Phone 7.5 klávesnice na šířku plýtvá místem a nevyužívá celou plochu displeje. Tlačítka jsou pak zbytečně malá, což znepříjemňuje psaní.

Typy klávesnic

Organizace času a GPS

Základem je samozřejmě kalendář nabízející měsíční, denní pohled a agendu. Týdenní náhled chybí. Využívat můžete více kalendářů dohromady, vždy jsou barevně odděleny a barvy si můžete nastavit, případně jednotlivé kalendáře skrývat. Při tvorbě nového záznamu si vyberete kalendář, událost pojmenujete a zadat můžete i místo jejího konání, délku trvání a pozvat účastníky. Zatímco měsíční náhled poněkud plýtvá místem a mnoho z něj nezjistíte, je agenda pravým opakem. Je v ní radost něco hledat, především díky již zmíněnému barevnému oddělení.

Kalendář nabízí různé typy náhledů

V další výbavě nechybí úkolovník, již výše zmíněný diář od Samsungu, a také pokročilá kalkulačka. Chybět nemůže ani několik budíků, které jsou opakované, můžete si je pojmenovat a přiřadit jim vlastní melodii. Za žádných okolností ale telefon nevypínejte, neboť by vás nevzbudil.

Kalkulačka, budík, diář a nastavení

Jestli za něco musím Windows Phone skutečně pochválit, tak je to jednoduchost ovládání a kancelářský balík. Microsoft Office má připraven svůj vlastní hub a dokáže skvěle pracovat s tabulkami Excel a dokumenty Word. Přítomny jsou také poznámky OneNote, přičemž veškeré soubory jsou opět reprezentovány známými dlaždicemi. Dokumenty jsou ukládány do úložiště SkyDrive a můžete je také sdílet. Dokument se uloží na server a má k němu přístup kdokoli, komu to povolíte. Jednotlivé dokumenty si můžete také jako dlaždice například připnout na úvodní obrazovku.

Aplikace Office

Nechybí ani integrovaná A-GPS, se kterou pracují Bing mapy v telefonu. Sice se u aktualizace Windows Phone Mango spekulovalo o přítomnosti navigace v těchto mapách, na tu však v aplikaci nenarazíte. Pokud budete chtít jiné mapy nebo rovnou navigaci, budete muset zapátrat na Marketplace. Kvalitní Nokia mapy ale do Samsungu nainstalovat nejdou. Alternativou však mohou být Mapy od Seznamu, ale bez navigace. Dlužím vám ještě informaci o fixaci satelitů. Zde si Omnia M vede velmi dobře a s pomocí internetu jsem přesnou polohu získal i v místnosti do dvaceti vteřin.

Bing mapy

Datové a internetové funkce

Moderní telefon nemůže postrádat datové funkce. Omnia M samozřejmě nevytváří žádnou výjimku. Datové přenosy obstarává dvojice GPRS s EDGE, případně rychlejší HSDPA (stahování až 7,2 Mb/s) a HSUPA (nahrávání až 5,76 Mb/s). Pokud se nechcete spoléhat na služby operátora, můžete samozřejmě využít Wi-Fi se protokoly b/g/n. S Wi-Fi souvisí i přítomnost sdílení internetu, jinými slovy vytvoření hotspotu. Spojení s počítačem obstará microUSB konektor nebo Bluetooth v postarší verzi 2.1.

Internetový prohlížeč

Nesmíme zapomenout ani na internetový prohlížeč. Je použito zobrazovací jádro z Internet Exploreru 9. Surfování po stránkách je rychlé, vykreslování také a nesetkáte se prakticky s žádným sekáním. Zajímavou funkcí v nastavení je možnost volby, jaká verze stránek se má načítat – zda mobilní či klasická. Bohužel tato funkce ne vždy korektně funguje z důvodu problémů na straně webů. Trošku nezvykle ve spodní části displeje je umístěn adresní řádek. Jde ale o zvyk. Zapomenout musíte na podporu Flashe.

Závěreční zhodnocení a konkurenti

Samsung Omnia M přichází na trh v poměrně nešťastnou chvíli. Éra telefonů s Windows Phone 7.5 se chýlí ke konci a důvodem je nemožnost aktualizace na novou verzi 8. Už tak obtížnou pozici nijak nepomáhá vylepšit výrobce, který nasadil poměrně vysokou cenu a zbytečně osekal výbavu. Nejvíce zamrzí menší paměť RAM, malé rozlišení videa a především velmi malá interní paměť. Naopak ale potěší velký a kvalitní displej, velmi slušná výdrž a sympatické rozměry. Mnohým se jistě zalíbí i samotný operační systém, především jeho rychlost, díky které mu odpustí místy větší uzavřenost a menší možnosti přizpůsobení.

Největším konkurentem bude zřejmě stájový kolega Samsung Omnia W, který nabízí rychlejší procesor, větší paměť a HD video za takřka stejnou cenu. Dražší je jen o pár sto korun. To by mohlo Omnii M velmi uškodit a výrobce by ji měl zlevnit. Výrazně totiž Omnii M konkuruje i například ZTE Tania, která sice rovněž nabídne malou paměť, ale na druhou stranu si zachovává 512 MB RAM a plusem je větší displej. Cena je navíc o 1500 Kč nižší. Často bude Omnia M soupeřit také s Nokií Lumia 710, která útočí větší pamětí či HD videem. Omnia M ji to ale vrací podstatně lepším displejem. Konkurenty v podobné cenové hladině jsou samozřejmě i telefony s Androidem, které v drtivé většině případů nabízejí lepší výbavu. Příkladem budiž třeba LG Optimus 2X, který nabídne dvoujádrový procesor, podporu paměťových karet a záznam FullHD videa. V podobné cenové relaci se pohybuje také Sony Xperia sola, která opět nabídne dvoujádrový procesor, paměťové karty a HD video.

Největší konkurenti: Samsung Omnia W, ZTE Tania, Nokia Lumia 710, LG Optimus 2X a Sony Xperia sola

Vyplatí se tedy pořídit Omnii M? Je to sympatický telefon, který stačí na všechny běžné úkony. Jenže za takřka stejné peníze je zde Omnia W, která zaostává jen úhlopříčkou displeje. Jedinou nadějí Omnie M je tedy zlevnění alespoň o tisíc korun. V ten moment nad ní bude možné uvažovat.

samsung-omnia-m
Klady
  • aplikace Office v plné verzi
  • svižné prostředí
  • skvělý Super AMOLED displej
  • slušná výdrž baterie
  • kvalitní dílenské zpracování
  • uhlazený design
Zápory
  • vysoká cena
  • nepodporuje Mass Storage
  • nízké rozlišení nahrávaného videa
  • velmi malá interní paměť (3GB)
  • nepodporuje paměťové karty
  • malá paměť RAM
Diskuze ke článku
Concionator
Myslel jsem, že Nokia (u řady Lumia) jako jediný výrobce komunikátorů se systémem Windows Phone kromě Bingu právě ten zmiňovaný Seznam v přístrojích pro ČR nabízí.
MiHaS
Vnitřní paměť 4 GB - opravdu málo. Ne děkuji nechci.
kazan
380mgz RAM?Myslel sem že striktni požadavky microsoftu se vztahují i na pamet RAM cili min.512?To je skoda,slysel sem že lumia 610 s mensi ram uz ma problem plynule rozjet nejake aplikace a tady to bude asi stejne...
b@rsuk
No prave, zajimalo by mne jestli tento Samsung rozjede Skype.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze