Huawei Watch 3 Pro
recenze

Huawei Watch 3 Pro

Luxusní hodinky pro náročné
7

Chytré hodinky od Huawei se v minulosti vyznačovaly dlouhou výdrží, bezvadným zpracováním i kvalitními AMOLED displeji. Jak se povedl v současnosti nejlépe vybavený model Huawei Watch 3 Pro a v čem je jiný oproti předchůdcům i konkurenci?

Bohatou nabídku chytrých hodinek rozšířil prémiový model Huawei Watch 3 Pro. Ve výbavě má zbrusu nový operační systém HarmonyOS, podporu eSIM i Wi-Fi či prémiové materiály, jako je titan nebo safír. Čím dalším hodinky oslní a v jakých oblastech by vás naopak mohly zklamat?

Huawei Watch 3 Pro – videorecenze

Technické parametry Huawei Watch 3 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce48 × 49,6 × 14 mm, 63 g, odolnost: IP68
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: motýlová spona
DisplejAMOLED, 1,43" (466 × 466 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.2, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, mobilní sítě: LTE, NFC: ano
Chipset
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor? mAh, nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2021,

Obsah balení: vše potřebné

Krabička v podobě černého kvádru obsahuje kromě pečlivě zabalených hodinek rovněž manuály a také nabíjecí kolébku zakončenou USB-A, nic důležitého tedy neschází.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí

Konstrukční zpracování: titan, safír, keramika

Huawei Watch 3 Pro cílí na zákazníky, kteří v chytrých hodinkách nevidí jen „prodlouženou ruku“ mobilního telefonu, ale také stylový doplněk. Titanové pouzdro s elegantními nožičkami tak plynule přechází v lunetu (se zobrazením hodin s dvouhodinovým odstupem) a displej, jenž se (spolu s lunetou) skrývá za odolným safírovým sklem. Spodní stranu naopak tvoří antialergická keramika s mírně vystupujícím středem, kde jsou senzory. Výrobce samozřejmě neopomněl ani fyzické ovládací prvky, mezi něž patří klasické tlačítko dole a otočná korunka, kterou je možné zamáčknout. Korunka s elegantním vroubkováním a detailem v podobě nápisu Huawei Watch vydává při otáčení velmi příjemnou haptickou odezvu a má jistý stisk.

Vše výše uvedené značí, že máme čest s opravdu krásně zpracovanými, prémiovými hodinkami, které se budou, zvlášť s dodávaným koženým páskem (z opravdové kůže), skvěle hodit k formálnějšímu oblečení. Na druhou stranu není problém si díky osvědčenému mechanismu vyměnit řemínek za jakýkoliv jiný – třeba silikonový pro sportovní účely.

Hmotnost 63 gramů bez řemínku odpovídá velikosti.

Huawei Watch 3 Pro navíc nejenže dobře vypadají, ale rovněž se velmi pohodlně nosí. Hmotnost 63 gramů bez řemínku odpovídá velikosti a kvalitě zpracování a pro sportovní nadšence (nebo jen pro ty, kteří jsou před sprchováním líní si hodinky sundat) je zde zvýšená voděodolnost do 5 ATM (konkrétně dle normy ISO 22810:2010). Netajím se tím, že si mě Huawei Watch 3 Pro designem získaly, ostatně mnoho chytrých hodinek vyrobených z takto prémiových materiálů, vybavených otočnou korunkou a s povedeným vzhledem na trhu zkrátka není.

Líbilo se nám
  • vysoká odolnost
  • vyměnitelné pásky
  • kvalitní zpracování
  • prémiové (a odolné) materiály
  • otočná korunka
  • skvělá haptická odezva

Displej: jas, ze kterého oči přechází

Huawei Watch 3 Pro se chlubí 1,43palcovým AMOLED panelem s naprosto dostačující jemností 326 PPI, který obepíná již zmíněná černá luneta. Displej sám o sobě je špičkový a těšit se můžete na syté barvy s věrným podáním odstínů šedé i černé, ale hlavně nebývale vysokou svítivost s maximem 1 000 nitů. Díky tomu můžete počítat se špičkovou čitelností za jakýchkoliv světelných podmínek. Potěšil mě i velmi nízký jas, který oceníte ráno po probuzení nebo před tím, než jdete spát. Bezproblémová je rovněž odezva displeje na dotyk, plynulost animací i automatická regulace jasu.

Huawei Watch 3 Pro

Aby byl výčet možností kompletní, nesmím zapomenout zmínit stovky různých ciferníků, které si můžete detailně prohlédnout v mobilní aplikaci. Leckteré v sobě navíc obsahují „odkaz“ na spuštění některé z aplikací (na hodinkách), jiné jsou zase interaktivní a můžete si na nich prohlížet 3D model Měsíce a dozvědět se základní informace o jeho kráterech. Přiznám se, že zajímavější/interaktivnější ciferníky jsem doposud jinde neviděl.

Huawei Watch 3 Pro

Aktivovat si můžete rovněž režim Always-On rovnou v šesti různých podobách, které si ještě můžete barevně upravit, samozřejmě je však potřeba počítat s nižší výdrží. Upravovat lze také ciferníky o různé komplikace a také je možné měnit jejich rozložení. Ačkoliv byla přítomnost safírového skla zmíněna již v předchozí kapitole, musím ji vypíchnout i zde. Kolega, který dlouhodobě používá Huawei Watch 2 GT Pro vybavené rovněž safírovým sklem, si jej nemůže vynachválit. Na sklíčku stále nemá ani jeden (viditelný) škrábanec, přestože s hodinkami sportuje a už několikrát se mu povedlo je „otřít o futra“.

Líbilo se nám
  • kvalitní AMOLED displej s jemným rozlišením
  • vysoký maximální jas
  • dobře fungující automatická regulace jasu
  • safírové sklo
  • široký výběr Always-On ciferníků, které je možné upravit
  • interaktivní ciferníky, viz ciferník s Měsícem

Systém, výkon a aplikace: revoluce teprve přijde?

Série Huawei Watch 3 využívá zbrusu nový operační systém HarmonyOS, který bude běžet rovněž ve smartphonech, tabletech, chytrých reproduktorech, ale dokonce také v naprosto základních kuchyňských spotřebičích s pouze 128 kB RAM. Ti, kteří mají zkušenosti s LiteOS ze starších hodinek Huawei, okamžitě rozpoznají povědomý vizuál operačního systému. Během delšího používání jsem však objevil spoustu praktických novinek, které používání k značně usnadňují. Jedná se například o možnost kliknutí na widget počasí, kterým se otevře kompletní aplikace, ukazatel „skrolování“ zobrazující se na pravém boku či hezčí zobrazení notifikací. Nová je i podoba hlavního menu, které se inspirovalo u Apple Watch (viz videorecenze), a pomocí otočné korunky se v něm můžete přibližovat a oddalovat. Nevýhodou v tomto ohledu je, že se zmáčknutím tlačítka korunky vždy vrátíte na hlavní obrazovku, volbu tak musíte potvrdit přímo dotykem prstu na displeji. Pro ty, kteří preferovali dříve využívaný klasický seznam, je však k dispozici i tato možnost.

Velkou předností HarmonyOS je zásadně lepší plynulost celého rozhraní a pohybu v něm. Ani jednou jsem se nesetkal se záseky či zpomalením, vše funguje maximálně svižně. Další výhodou, kterou však oceníme spíše až v budoucnu, je úzké propojení s dalšími zařízeními, která využívají HarmonyOS. Teoreticky by tak bylo možné hodinkami ovládat například domácí spotřebiče. Již nyní je však přístupný integrovaný obchod AppGallery, kde najdeme zhruba 20 aplikací a stále se rozšiřuje. Ze současné nabídky zaujme například aplikace Fitify, aplikace pro poslech internetového rádia či jednoduché hry. Aplikace se rovněž dělí na ty, které jsou navrženy pro samostatné používání čistě v hodinkách, a ty, u nichž je potřeba mít nainstalovanou také aplikaci v telefonu (např. Fitify). Spotify, Apple Music či Tidal v současnosti chybí, hudbu si však můžete uložit do 16GB úložiště, případně hodinky používat pouze jako dálkový ovladač přehrávače spuštěného v telefonu.

Huawei Watch 3 Pro
Odkaz ke stažení nejnovější verze aplikace Huawei Health

Díky podpoře Bluetooth 5.2 je možné také Huawei Watch 3 Pro spárovat přímo se sluchátky a poslouchat hudbu či podcasty, aniž byste u sebe měli telefon, případně měly hodinky připojení k Wi-Fi. Podpora Wi-Fi je jednou z dalších, podle mého názoru, zásadních novinek, která vám může usnadnit život. Co naopak nepotěší, je nemožnost odpovědět na přijaté zprávy, a to ani formou rychlých předvolených odpovědí.

Hovor lze přijmout sevřením dlaně v pěst.

Ještě větší radost pak může udělat podpora eSIM, kterou Huawei podle mých informací vyjednává s operátory na českém trhu. Díky integrovanému mikrofonu a reproduktoru tak budete moci vyřizovat hovory z hodinek, které v danou chvíli nejsou propojené s telefonem. Kvalita hovorů (testovaná v propojení s telefonem) je bezproblémová, reproduktor velmi hlasitý a zaujala mě také praktická funkce přijetí hovoru sevřením dlaně v pěst (viz videorecenze).

Líbilo se nám
  • svižný systém HarmonyOS
  • podpora Wi-Fi i eSIM
  • 16GB interní úložiště
  • možnost instalovat nové aplikace přímo z AppGallery
  • přijetí hovoru sevřením dlaně v pěst
  • hlasitý reproduktor
Nelíbilo se nám
  • eSIM prozatím nefunguje
  • menší (ale rozrůstající se) nabídka aplikací v AppGallery
  • na zprávy nelze zareagovat

Výdrž a nabíjení: konkurenci nechávají za sebou

Chytré hodinky od Huawei se proslavily opravdu dlouhou výdrží na nabití, která nezřídka činila dva týdny. V případě Watch 3 Pro nelze vzhledem k přítomnosti nového operačního systému HarmonyOS, a tedy i větší „chytrosti“, respektive otevřenějšímu systému, očekávat dvoutýdenní metu s využitím veškerých dostupných funkcí, stále se však můžete těšit zhruba na 4 až 5 dnů na nabití. Přibližně jednou za pět dní jsem nabíjel i já, přestože jsem využíval Wi-Fi, často hodinky používal venku s aktivovanou GPS a vyšším nastavením jasu displeje, měřil spánek, teplotu zápěstí i tepovou frekvenci a využíval další funkce.

K dispozici je však také tzv. ultradlouhý režim, ve kterém můžete stále měřit tepovou frekvenci, kvalitu spánku, okysličení krve, teplotu kůže, ale také si můžete pustit dechové cvičení či klasicky aktivovat sportovní aktivitu (včetně využití GPS), kdy byste s hodinkami měli vydržet přibližně 20 dní. Za sympatické považuji množství funkcí a metrik, které můžete sledovat v úsporném režimu, rozhodně se tedy z Watch 3 Pro nestanou jen „hloupé“ hodinky zobrazující čas. Nabíjení probíhá buďto skrze dodávanou magnetickou kolébku (výkonem 10 W), nebo přes jakoukoliv bezdrátovou nabíjecí podložku Qi a trvá zhruba dvě hodiny.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • úsporný režim
  • bezdrátové nabíjení Qi

Sportovní a zdravotní funkce: změří i teplotu

Přestože jsou Huawei Watch 3 Pro vzhledem spíše hodinkami k obleku, nechybí jim ani široká nabídka sportovních a zdravotních funkcí. Konkrétně se můžete spolehnout na senzor měření tepové frekvence, SpO2, ale také u Huawei zcela nový senzor měření teploty zápěstí, který však (alespoň zatím) nemá nikterak zvlášť velké využití. Přesnost naměřené teploty se také odvíjí od toho, jak moc nosíte hodinky na zápěstí utažené, a nemá žádnou přímou souvislost s tělesnou teplotou naměřenou například v ústech. Nelze tedy vycházet z toho, že pokud je teplota zápěstí například 33 stupňů Celsia, je teplota, kterou byste naměřili klasickým teploměrem v ústech či pod paží, o 4 stupně Celsia vyšší. I tak se každopádně jedná o zajímavou funkci, která může být pro fanoušky monitoringu jejich zdravotního stavu vítaným doplňkem.

Huawei Watch 3 Pro

K dispozici je také široká nabídka měření různých sportovních aktivit (jízda na kole, běh, chůze, plavání, přespolní běh, golf, triatlon a dalších) a také 13 běžeckých kurzů (intervalový běh, HIIT běh, běh na aerobní výdrž a další). Hodinky díky integrovanému reproduktoru upozorní na uběhnutou vzdálenost/tempo, ale také vám dají najevo, když například dopadáte příliš těžce na patu. Během aktivovaného sportovního režimu se na displeji hodinek vykresluje zdolaná trasa a také zde najdete spoustu dalších informací včetně přístupu k hudebnímu přehrávači. V aplikace ve smartphonu pak najdete ještě podrobnější informace včetně animace trasy, kterou jste uběhli/ušli. Zde se také dozvíte údaje o spálených kaloriích, kadenci, srdeční frekvenci, ale také VO2Max. Zmíněné měření teploty však v aplikaci z nějakého důvodu chybí a předpokládám, že přibude v dalším updatu. Měření kvality spánku je stejně detailní jako u předchozích hodinek Huawei a zaznamenaná doba usnutí i probuzení podle mého názoru celkem dobře odpovídala skutečnosti.

Hodinky podporují GPS, GLONASS, Galileo i Beidou, avšak přesnost lokalizace je spíše průměrná, přinejlepším mírně nadprůměrná. Občas se stane, že hodinky naměří trasu v místech, kudy jste se nepohybovali (například jste prošli budovou) a při delším stání na místě mohou zaznamenat fiktivní pohyb v kruhu. Mnozí sportovní nadšenci pravděpodobně rovněž neodpustí nemožnost exportovat naměřené výsledky v jiném formátu než prostřednictvím obrázku či videa.

Líbilo se nám
  • velké množství sportovních režimů
  • možnost „trénování“ uživatele díky integrovanému reproduktoru
  • měření SpO2 i teploty kůže
  • GPS, GLONASS, BDS i Galileo
  • podrobné údaje v aplikaci
Nelíbilo se nám
  • v aplikaci nejsou údaje o teplotě zápěstí
  • s exportovanými záznamy nelze dále pracovat

Zhodnocení

Huawei Watch 3 Pro se zkrátka povedly – nabídnou kvalitní zpracování z prémiových materiálů, krásný AMOLED displej s nadprůměrnou svítivostí, dostatečně dlouhou výdrž i praktické vychytávky, jako je Wi-Fi či eSIM. Nový operační systém HarmonyOS je svižnější a uživatelům dává možnost si doinstalovat aplikaci z AppGallery. Výběr je sice prozatím omezený, se zahájením oficiálního prodeje lze však očekávat rozšíření nabídky.

Huawei Watch 3 Pro

Konkurence

Hledáte-li stylové chytré hodinky s praktickou (fyzickou) otočnou lunetou, rozhodně zvažte nákup Samsung Galaxy Watch3. Těšit se můžete na povedený Tizen i kvalitní AMOLED displej. p>

Samsung Galaxy Watch3 45 mm LTE

Konstrukce45 × 46,2 × 11,1 mm, 53 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,4" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, LTE, Wi-Fi, NFC
Akumulátor340 mAh, nabíjení: bezdrátové

Pokud vás oslovily prémiové materiály, ale rádi byste ušetřili, dejte šanci hodinkám Huawei Watch 2 GT Pro, které se chlubí dlouhou výdrží i odolným safírovým sklíčkem.

Huawei Watch GT2 Pro 46 mm

Konstrukce53,6 × 46,7 × 11,4 mm, 53 g, odolnost: ano
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.1, ne, NFC
Akumulátor455 mAh, nabíjení: bezdrátové, doba nabíjení: 1:00 hodin

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

huawei-watch-3-pro
Klady
  • dlouhá výdrž + bezdrátové nabíjení Qi
  • podpora eSIM a Wi-Fi
  • velké integrované úložiště
  • otočná korunka
  • měření teploty zápěstí
  • integrovaný reproduktor a mikrofon
  • svižnost HarmonyOS
  • 1,43" AMOLED displej s nadprůměrnou svítivostí
  • odolné safírové sklíčko
  • prémiové materiály a elegantní design
Zápory
  • s exportovanými sportovními záznamy nelze dále pracovat
  • omezená nabídka aplikací
  • na zprávy nelze z hodinek odpovědět
Diskuze ke článku
רפאל חבטל
רפאל חבטל
Díky za recenzi, ale neodpustím si výtku za absence poměrně důležitých informací o např.možnosti odpovídat na notifikace či odepisovat na zprávy ze sociálních sítí či přímo vidět na hodinkách fotky, poslané do zpráv.
Podle mne je tato recenze pouze takový "První Pohled".
Ale přesto znovu díky.
Hugo Sobb
Hugo Sobb
Zdravim, podporuju funkciu intervaloveho treningu? Mal som moznost skusit Watch GT2 a aj GT2 Pro a bol tam len nejaky preddefinovany intervalovy trening, ktory sa nedal upravovat. Pripadne je mozne stiahnut nejaku aplikaciu na intervalovy trening (klasicky HIIT, napr 30 sekund work, 90 sekund rest, 8 rounds atd)? Vdaka
Marhule Humule
Marhule Humule
O víkendu jsem měl variantu bez přídomku PRO na ruce a hodinky se mi zdají strašně mohutné a těžké. Když to srovnám s Galaxy Watch Active 2 44mm, tak je to velký rozdíl. Papírově, hlavně váhový, rozdíl není velký, ale na ruce působí úplně jinak. Co mně taky překvapilo je nemožnost reagovat na příchozí zprávy. Taková základní věc a hodinky to neumí...
Miroslav Molnár
Miroslav Molnár
Doplnim jedno pozitivne hodnoceni. Po nainstalovani appky Handcent Next SMS na obe zarizeni se da odepsat na SMS.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze