Samsung Galaxy Tab 3 8.0
recenze

Samsung Galaxy Tab 3 8.0

Tablet s tlačítky

Samsung neustále rozšiřuje i své portfolio tabletů. Už třetí generaci tabletů od Samsungu reprezentuje i Galaxy Tab 3. Otestovali jsme Wi-Fi verzi osmipalcového modelu, která představuje střed nabídky této řady. Navzdory vyšší ceně nabízí kvalitní zpracování a dostatečný výkon pro všechny běžné činnosti. Bude to však stačit?

Při pohledu na novou generaci tabletů od Samsungu vás jistě napadne, že se jihokorejskému výrobci musí nedostávat fantazie, co se týče designu. Jistě, Galaxy S III, na který svým designem odkazují, byl nadmíru úspěšný, proč však používat i u letošních tabletů tento design jako přes kopírák. Všechny tablety mají shodné zaoblené tělo a hardwarové tlačítko pod displejem a při zběžném pohledu je od sebe nerozeznáte a platí to i o dříve představeném Galaxy Note 8.0.

Oficiální snímky Samsung Galaxy Tab 3 8.0

Samsung sází na sílu své značky a ochotu zákazníků připlatit si za značku známého výrobce. Přesto to však nebude mít se svými tablety úplně jednoduché. Trh je přesycen levnými tablety s Androidem od méně známých výrobců. Navíc již dávno neplatí, že pokud se nejedná o velkého známého výrobce, tak se musí jednat vždy o šunt.

Za verzi pouze s Wi-Fi a 16 GB interní pamětí, kterou jsme testovali, chce Samsung 8 690 Kč, což rozhodně není málo. Pokud byste však chtěli i mobilní internet přes 3G modem, budete muset sáhnout ještě hlouběji do kapsy. Za tuto verzi zaplatíte 11 290 Kč.

Za zapůjčení tabletu děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete tablet zakoupit.

Technické parametry Samsung Galaxy Tab 3 (8.0)

Kompletní specifikace
Konstrukce209,8 × 123,8 × 7,4 mm, 314 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 8" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4212, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor4 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 6:00 hodin
Dostupnostčervenec 2013, 8 690 Kč

Obsah balení

  • Datový kabel
  • Nabíječka
  • Návod k použití

Design a zpracování

Když jsem Galaxy Tab 3 vybalil z krabice, která má efektní potisk dřevěné dýhy, měl jsem pocit, že toto už jsem v rukou držel. Naplno se zde projevuje to, o čem jsem již mluvil v úvodu, že si Samsung příliš neláme hlavu s uniformitou svých výrobků. Na první pohled si Galaxy Tab 3 snadno spletete s Galaxy Note 8.0, který jsme nedávno testovali na sesterském serveru tabletnet.cz.

Tomu se sice podobají všechny tři modely z řady Galaxy Tab, ale osmipalcová verze s ním má i takřka shodné rozměry. Zatímco Galaxy Tab 3 8.0 má rozměry 209,8 × 123,8 × 7,4 milimetrů, tak Galaxy Note 8.0 je jen nepatrně větší (210,8 x 135,9 x 8 milimetrů). Co se týče hmotnosti, tak Galaxy Tab 3 8.0 je s hmotností 314 gramů i nepatrně lehčí než Galaxy Note 8.0, který váží 338 gramů.

Samsung Galaxy Tab 3 8.0 – videopohled

Pokud byste chtěli najít nějaké rozdíly v designu mezi oběma tablety, tak vám na ně budou stačit prsty na jedné ruce. Galaxy Tabu 3 8.0 především chybí stylus, který se u Galaxy Note 8.0 zasunuje vzadu vlevo dole, čočka zadního fotoaparátu není tak vystouplá a přestěhovala se do rohu. Slot pro microSD kartu zůstává na levém boku, ale posunul se dolů do míst, kde je u Galaxy Note 8.0 nachází slot pro SIM kartu. To, že si s Galaxy Tab 3 nezavoláte, přitom jasně naznačuje i chybějící reproduktor nad displejem.

Samsung Galaxy Tab 3 8.0 Samsung Galaxy Note 8.0
Rozměry 209,8 × 123,8 × 7,4 mm 210,8 x 135,9 x 8 mm
Hmotnost 314 gramů 338 gramů

Galaxy Tab 3 je v tuto chvíli k dispozici pouze v bílém provedení a bílá barva mu sluší. Zdá se, že tělo tabletu je vyrobeno ze dvou vrstev, protože pod lesklým povrchem je vidět plastický vzor, který vypadá velice efektně a vzhled tabletu ozvláštňuje. Dalším efektním prvkem je pak stříbrný pásek kolem celého tabletu. Kov ovšem nečekejte. Celý tablet je vyrobený z plastů. Jsou to však kvalitní plasty a tablet nevypadá nijak lacině.

Přestože je tělo tabletu lesklé, s ulpíváním otisků jsem s výjimkou displeje, nezaznamenal žádné problémy. Konstrukční zpracování je již tradičně na velice dobré úrovni. Tělo tabletu je pevné a nijak nevrže ani při silném stisknutí. K tomu přispívá to, že baterie je pevně zabudovaná do tabletu a není tak zde snímatelný kryt, který by mohl vrzat.

Hardware a výkon

Zásadnější rozdíly naleznete pod kapotou. Srdcem Galaxy Tab 3 je firemní čipset Exynos 4212 s dvoujádrovým procesorem taktovaným na 1,5 GHz doplněný o grafický procesor Mali-400MP a 1,5 GB RAM, ze kterých máte po spuštění k dispozici 834 MB. Naproti tomu Galaxy Note 8.0 disponuje mnohem výkonnějším čipsetem Exynos 4412 se čtyřjádrovým procesorem taktovaným na 1,6 Ghz, grafický procesor je shodný, ale Note 8.0 má víc RAM, jejíž hodnota je zaokrouhlena na rovné 2 GB. Naopak shodná je kapacita interní paměti, která může mít 16 nebo 32 GB. U 16 GB máte po spuštění pro svá data k dispozici 11,31 GB. Navíc zde však nechybí ani slot pro microSD kartu, na kterou je možné přesouvat i aplikace.

Co se týče výkonu, tak jsem byl během testu spokojený. Tablet je vcelku svižný. Všechny reakce jsou plynulé a ani v jednom případě jsem se nesetkal se zamrznutím nebo pádem aplikace. Výkon je přitom dostatečný nejen na nenáročné hry, jako je například Angry Birds, ale bez problémů si zahrajete i velmi náročné 3D hry, jako je třeba Real Racing 3.

Pokud bychom to porovnali z hlediska Benchmarku Antutu, tak Galaxy Tab 3 dosáhl 10082 bodů, zatímco Note 8.0 dosahuje výrazně lepšího výsledku, když si připsal 17 282 bodů. Je tedy jasně vidět, že Samsung pozicuje tento svůj nový tablet pod Note 8, který bude nadále nejvýkonnějším modelem s osmi palci v portfoliu Samsungu.

Samsung Galaxy Tab 3 8.0 Samsung Galaxy Note 8.0
Čipset Exynos 4212 Exynos 4412
CPU dvoujádro 1,5 GHz čtyřjádro 1,6 GHz
GPU Mali-400MP Mali-400MP
RAM 1,5 GB 2 GB
Interní paměť 16/32 GB 16/32 GB
Displej 8" TFT TN (1280 x 800 px) 8" TFT TN (1280 x 800 px)

Baterie a výdrž

Co se týče baterie, tablet dostal do vínku pevně zabudovanou Li-ion baterii se solidní kapacitou 4450 mAh, což je nepatrně méně než v případě Galaxy Note 8.0, který má 4600 mAh, ale vzhledem ke slabšímu hardwaru to není zas až takový problém. Papírově by měl Galaxy Tab 3 8.0 vydržet 11 hodin přehrávání multimédií a 96 přehrávání hudby. V praxi jsem zatím neměl problém dostat se i na dva až tři dny běžného používání. Záleželo přitom, zda jsem ho používal především k surfování přes internet nebo ke sledování filmů.

Provedl jsem také standardizovaný test výdrže, kdy byly k tabletu připojená sluchátka, jas nastavený na 50 procent a tablet byl připojený k zabezpečené Wi-Fi přes kterou streamoval video s rozlišením 1080p jsem se dostal na výdrž 6 hodin a 55 minut, což je velice dobrý výsledek. Pro srovnání Galaxy Note 8.0 vydržel v případě videa s rozlišením 1080p o více než hodinu méně a vypnul se po 5 hodinách 41 minutách.

V testu nabíjení se Galaxy Tab 3 8.0 při připojeném Wi-Fi nabil za hodinu na 18 procent. Nabití na 80 procent trvalo 4 hodiny a 44 minut. Plného stavu pak bylo dosaženo za rovných 6 hodin. Naproti tomu se Galaxy Note 8.0 při připojeném Wi-Fi nabil na 80 procent za 3 hodiny a 3 minuty a k plnému nabití potřeboval 3 hodiny a 23 minut.

Displej

Co se týče displeje, tak Samsung v případě Galaxy Tab 3 sáhl po identickém zobrazovači, jaký použil v Galaxy Note 8.0. Jedná se o osmipalcový TFT TN displej s rozlišením 1280 x 800 pixelů, což dává při této velikosti jemnost 189 DPI. Při běžném použití rastr nerozeznáte a rozlišení je bezproblémové, ale přesto by mu více slušelo FullHD.

Navzdory použitému typu jsem byl s barevným podáním spokojený. Samozřejmě, že nedosahuje kvalit Super AMOLED, ale i tak jsou barvy živé a reálné. Na dobré úrovni je nastavení jasu, které může být buď automatické, nebo manuální. S vyšším jasem je displej krásně čitelný i na prudkém slunci. Dobré jsou i jeho pozorovací úhly.

Zvuk

Je škoda, že vám Samsung nepřibalí k tabletu ani ty nejlevnější špuntová sluchátka, takže si musíte pořídit svoje. Jak s nimi, tak i přes hlasitý reproduktor byl zvukový výstup vcelku kvalitní a i velice hlasitý. Nejedná se tedy o žádné šeptátko. Pro běžné poslouchání stačilo nastavit hlasitost na 50 - 75 procent. Hlasitost můžete regulovat i při zamknutém displeji, a pokud stáhnete horní lištu, tak přes malý widget můžete ovládat přehrávání hudby.

Ve zvukovém projevu jsem oceňoval zejména jeho prokreslenost a plastičnost s čitelnými basy. Pokud byste si rádi zvuk upravili, tak ve výbavě Galaxy Tab 3 8.0 nechybí ani ekvalizér. Ten kromě přednastavených třinácti profilů umožňuje i uživatelské nastavení jednotlivých parametrů tak, aby zvuk co nejvíce lahodil vašemu uchu.

Uživatelské prostředí

Tablet běží na Androidu 4.2.2 s nadstavbou TouchWiz Nature UX. Samsung stejně jako v případě Galaxy Note 8.0 nepoužil tabletové rozhraní, ale drží se toho telefonního s orientací na výšku a to přesto, že na rozdíl od Galaxy Note 8.0 postrádá Galaxy Tab 3 8.0 telefonní funkce.

Někdo by mohl namítat, že se takto plně nevyužije potenciál velkého displeje a bylo by pohodlnější ovládat tablet pouze na šířku. Dle mého názoru to však má, vzhledem k použití hardwarového tlačítka, své opodstatnění. Vzhledem k tomu, že tablet svým rozvržením spíše připomíná přerostlý smartphone.

Díky tomu vám také nebude činit problémy orientace v systému, pokud již máte zkušenost s některým z novějších smartphonů od Samsungu. To, zda se vám nadstavba TouchWiz Nature UX líbí, je čistě subjektivní. Příznivcům čistého Androidu nicméně její grafika může připadat trochu jako pro malé děti.

Zamykací obrazovka, na které se zobrazují velké hodiny a datum se tradičně odemyká tahem kdekoli po displeji. Notifikační lištu, která se nachází nahoře, můžete stáhnout i se zamknutým displejem. Dominuje ji šestice velkých ikon zapínající základní funkce, ale přes tlačítko v pravém horním rohu si můžete zobrazit další zástupce. Jejich pořadí si můžete sami upravit. Pod nimi je pak regulátor jasu displeje.

Základem ovládání na domácí obrazovce je pás šestice ikon na spodním okraji displeje (při orientaci na šířku vpravo). Tento pás ikon je shodný pro všechny domácí obrazovky, kterých může být až sedm. Mezi jednotlivými domácími obrazovkami je možné plynule rotovat. K dispozici tak máte dostatek místa pro vaše widgety a zástupce, které navíc můžete sdružovat do složek.

Na rozdíl od Galaxy Note 8.0, který má telefonní funkce, v tomto pásu nenajdete zástupce pro telefonní funkce, ale zleva doprava jsou zde Kontakty, E-mail, S plánovač, Internet, Nastavení, Menu. Pokud používáte například Gmail nebo chcete zástupce Internet nahradit zástupcem pro Chrome, není v tom problém. Zástupce si můžete nejen přeskládat podle svého, ale dát si sem zástupce vlastní.

Co se týče menu, tak to je řešeno klasicky. Rozděleno je do tří záložek - Aplikace, Nástroje (widgety) a Stažené. Zobrazit si můžete seznam podle sebe nebo podle abecedy. Rolování pak probíhá horizontálně.

Multimediální funkce

Za multimediální funkci by se dala považovat i aplikace Smart Remote, kterou Galaxy Tab 3 8.0 stejně jako Galaxy Note 8.0 disponuje. Tato funkce předělá tablet na dálkové ovládání, se kterým můžete ovládat televizi, set-top box, DVD přehrávač a další elektroniku. Stačí jí vyhledat v bohatém seznamu v aplikaci a vyzkoušet zapnutí a vypnutí. Stejně jako u Galaxy Note 8.0 je i v tomto případě infraport trochu nelogicky na pravém boku, takže dálkové ovládání můžete používat pouze v režimu na šířku. Zajímavá je i aplikace WatchON, která nabízí přehledné výsledky hledání a doporučené televizní pořady, videa na vyžádání a webová videa, která můžete jediným kliknutím přehrát na velké televizní obrazovce.

Po multimediální stránce nabízí i Galaxy Tab 3 8.0 několik hubů. Readers Hub využijete nejen ke čtení elektronických knih, ale i pro jejich správu a přímý nákup. Game Hub je již využitelný méně, protože se v podstatě jedná o rozcestník s hrami, které si můžete stáhnout přes SamsungApps. Kromě Readers Hubu je však v tabletu předinstalovaná česká čtečka Wooky.

Na prohlížení fotografií, ale i videí, máte k dispozici aplikaci Galerie, kde si můžete přepínat mezi zobrazením podle alb, času, na mapě podle polohy, podle otagovaných uživatelů a skupin, ale můžete si nechat zobrazit i svá alba z Facebooku, Picasy nebo blízkých zařízení. Pokud by vám přišlo zobrazení složek fádní, tak si můžete vybrat efektní animovanou mřížku nebo spirálu.

Zajímavá je i aplikace Fotopříběh, která umožňuje vytvořit z vašich fotografií virtuální fotoknihu, která však nabízí celou řadu možností nastavení. Můžete si jí sestavit například podle konkrétních tagovaných lidí nebo třeba podle navštívených míst. Škoda jen, že výsledek není možné exportovat například v PDF a vytisknout si ji.

Videopřehrávač přitom potěší všechny milovníky filmů. Poradí s formáty MP4, DivX, Xvid, FLV, MKV, H.264, H.263 a problém pro něj nepředstavují ani titulky, které se načtou automaticky, pokud se jmenují stejně jako video nebo je můžete aktivovat i manuálně. U titulků si můžete upravit i synchronizaci s videem nebo vybrat ze tří různých velikostí. Praktickou funkcí je stejně jako u hudebního přehrávače možnost vypnutí po uplynutí časového úseku, což oceníte, zejména pokud jste zvyklí poslouchat hudbu nebo sledovat filmy před spaním.

Specialitou Samsungů je i funkce Pop Up Play, kdy můžete přehrávané video minimalizovat do malého okna a to si umístit kdekoli na ploše a libovolně měnit jeho rozměry. Video se stále přehrává a vy přitom můžete vykonávat s telefonem jinou činnost. To co u smartphonů s malým displejem není úplně smysluplné, dává na osmipalcovém displeji mnohem větší smysl.

Vzhledem k možnostem tabletu jako přehrávače videa potěší i možnost připojit ho k velkému televizoru přes MHL A/V link. O něco méně nicméně potěší to, že si tuto redukci musíte přikoupit zvlášť.

Co se týče přehrávače hudby, tak ten si poradí s formáty MP3, WAV, eAAC+, Flac. Při přehrávání oceníte bohatou nabídku funkcí. Hudební přehrávač je rozdělený do dvou částí, přičemž vlevo je sloupec s menu. Skladby můžete řadit podle seznamů (oblíbené, nejčastěji přehrávané, poslední přidané), alb, interpretů, žánrů, složek, skladatelů, let, ale můžete si zobrazit i nedaleká zařízení, jako je například server ve vaší Wi-Fi síti.

Pokud hledáte hudbu, která by odpovídala vašemu duševnímu rozpoložení, tak oceníte funkci Hudební ráj. Jedná se o matice 20 čtverců s dvěma osami, kde je hudba rozčleněna podle nálady. Vlevo je hudba vášnivá, vpravo veselá, nahoře vzrušující a dole klidná. Kliknutím na čtverec se dostanete na hudbu konkrétního stylu. Podle mého subjektivního názoru nicméně tato funkce nerozdělí vždy hudbu zcela přesně.

Fotoaparát

Tablet disponuje zadním fotoaparátem s rozlišením 5 Mpx, a je vybaven řadou funkcí, které jsou shodné s dalšími přístroji od Samsungu, jako jsou například nastavení bílé, kompenzace expozice, detekce obličeje, ostření dotykem na displeji, stabilizace obrazu a různé režimy a plynulé panorama.

Co se týče obrazové kvality, tak fotoaparát dojíždí především na to, že mu chybí přisvětlovací dioda. Jeho kvalitu nelze ohodnotit jinak než jako průměrnou. Za dobrých světelných podmínek jsou ještě fotografie vcelku ostré s docela věrnými barvami, přestože si musíte dát pozor na protisvětlo například od Slunce, které vytváří nehezký závoj. S ubývajícím světlem však kvalita obrazu rychle klesá a upadá do podprůměru. To, co platí o statických snímcích, přitom můžeme říci i o videu, které tablet nahrává v rozlišením 1280 x 720 pixelů (720p) s 30 snímky za sekundu. Video je nicméně plynulé a neseká se, zamrzí ale, že tablet nepodporuje natáčení FullHD videa.

Samsung Galaxy Tab 3 8.0 (testovací video) – exteriér

K dispozici máte kromě zadního fotoaparátu navíc i přední kameru pro videohovory, která nabízí rozlišení 1,3 Mpx. Její kvalita sice není nijak světoborná, ale na to hlavní a to, aby vás protější strana při videohovorech viděla a rozpoznala, poslouží bez problémů.

Organizační funkce a emaily

Jak je již u Samsungů zvykem, kalendář hledejte v tabletu pod názvem S plánovač, který byl kromě nového jména i upraven, aby lépe zapadal do TouchWiz Nature UX. Ve své současné podobě se poprvé objevil v Galaxy Note a Galaxy S III. Stejně jako klasický androidí kalendář nabízí několik pohledů. Přepínat můžete mezi ročním, měsíčním, týdenním a denním náhledem a kromě toho zde je zde i přehled programů a úkolů. Oceňuji, že S plánovač využívá prostor na maximum a neplýtvá místem, ale na druhou stranu, pokud používáte velké množství kalendářů, tak to může být trochu nepřehledné.

Velkým tahákem organizačních funkcí je i plnohodnotný kancelářský balík Polaris Office, který umožňuje dokumenty nejen prohlížet, ale i editovat a vytvářet. Z dalších organizačních funkcí mohu ještě zmínit poznámkový blok Poznámky, kalkulačku, světový čas, budík nebo online překladač.

Pro správu emailů nabízí Galaxy Tab 3 8.0 stejně jako ostatní zařízení s Androidem dvě samostatné aplikace. Pokud používáte Gmail od Googlu, je pro vás nejpohodlnější použít stejnojmennou aplikaci, která podporuje push synchronizaci, štítky, prioritu pošty nebo odeslání příloh do velikosti 35 MB.

Pro ty, kteří mají email u jiného poskytovatele, je zde univerzální emailový klient E-mail, který si poradí s protokoly pop3, imap4, smtp a MS Exchange. U jednotlivých emailových schránek si navíc můžete mimo jiné nastavit různá upozornění a různé intervaly synchronizace. Z klientů sociálních sítí v tabletu najdete jen Google+

Stejně, jako u Galaxy Note 8.0 i v tomto případě oceňuji kvalitní rozměrnou klávesnici, která umožňuje zvýšit uživatelský komfort i zapnutím vibrační odezvy, díky čemuž se vyhnete překlepům. Díky rozměrům se vešla nad QWERTZ klávesnici i samostatná číselná řada, což vás zbaví otravného přepínání. Díky tomu všemu se na klávesnici dobře píše. Jediná výtka, kterou mám, vyplývá obecně z větších rozměrů tabletu, které způsobují, že při psaní v poloze na šířku nedosáhnete při držení obouruč palci na klávesy uprostřed, ale to není vina této klávesnice.

Satelitní navigace

Z dalších funkcí pak můžeme ještě zmínit u tabletů ne zcela obvyklou satelitní navigaci, která kromě amerického systému GPS s podporou funkce A-GPS nabízí i konkurenční ruský systém GLONASS. V praxi se přístroji daří zafixovat polohu do 10 sekund a drží ji i v lese nebo městě, kde stíní výhled na oblohu vysoké budovy.

Data a internet

Ve Wi-Fi verzi jste ochuzeni o rychlá mobilní data a musíte se spokojit pouze s Wi-Fi, které tablet nabízí ve verzích 802.11 a/b/g/n s funkcemi dual-band, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspotu. Bezdrátová data pak doplňuje Bluetooth, který je zde v poslední energeticky úsporné verzi 4.0 s A2DP.

Z dalších možností připojení k počítači nabízí tablet microUSB, přes který je možné, jak již jsem zmínil v části věnované multimediálním funkcím, tablet připojit přes MHL A/V link k velkému televizoru. Tato redukce však není součástí balení.

Co se týče prohlížení internetu, k dispozici máte kromě klasického internetového prohlížeče z Androidu, který je v tomto případě lehce upraven, aby lépe zapadal do uživatelského prostředí, nechybí ani mobilní Chrome. Který z nich budete používat, záleží čistě jen na vašich osobních preferencích. Oba prohlížeče pracují na jedničku a nezadýchávají se ani s otevřeným větším množstvím oken.

Závěr

Pokud preferujte silné značky a jste příznivcem jihokorejského Samsungu, tak budete s Galaxy Tab 3 8.0 jistě spokojeni. Nabízí příkladné dílenské zpracování a kvalitní, i když plastové materiály, které jdou ruku v ruce s dostatečně výkonným hardwarem na všechny běžné činnosti.

Nejvíce jsem na tabletu ocenil jeho široké multimediální funkce, zejména co se týče podporovaných formátů, a potěšila mě i bezproblémová podpora titulků. Naopak je trochu škoda, že Samsung použil více méně telefonní rozhraní a ne tabletové. Fotografování s tabletem není příliš ergonomické, ale když už Galaxy Tab 3 8.0 dostal pětimegapixelový fotoaparát s autofokusem, tak bych ocenil přece jen lepší kvalitu obrazu a přisvětlovací LED diodu.

Konkurence

Za hlavního konkurenta bychom mohli považovat 3G+Wi-Fi verzi Galaxy Tab 3 8.0, který se liší i vizuálně tím, že má nad displejem reproduktor a přes 3G modul můžete kromě mobilních dat i telefonovat. Za tuto verzi zaplatíte 11 290 Kč.

Dalším konkurentem ze stáje Samsungu je v průběhu recenze často zmiňovaný Galaxy Note 8.0, který nabízí takřka shodný design, rozměry a hmotnost. Proti Galaxy Tab 3 8.0 však nabízí čtyřjádrový procesor s výrazně vyšším výkonem a stylus S-pen. Za verzi s 3G modulem zaplatíte 12 990 Kč. Pokud se spokojíte pouze s Wi-Fi verzí, tak si připravte 10 290 Kč.

Pokud, nechcete Samsung, ale přece jen nevěříte méně známým výrobcům, a chcete raději známější značku, můžete sáhnout například po Aceru Iconia Tab A1, který má 7,9" (20,1 cm) IPS displej s rozlišením 1024 x 768 pixelů. Nabízí čtyřjádrový procesor ARM Cortex A9 s taktem 1,2 GHz, 1 GB RAM a interní paměť 16 GB. Z dalších vlastností můžeme zmínit i pětimegapixelový fotoaparát, který zvládá natáčet video v rozlišení 1080p, GPS, Bluetooth 4.0 a Android 4.0. Za tablet zaplatíte v českých internetových obchodech v průměru 4990 Kč.

Pokud vám zas až tak nezáleží na značce a hlavními parametry jsou pro vás osmipalcový displej, solidní výkon a příznivá cena, tak je pro vás zajímavou alternativou například nedávno testovaný tablet Colorovo CityTab Vision 3D, který nabízí 8,1" IPS displej s rozlišením 1280 x 800 pixelů, dvoujádrový procesor taktovaný na 1,5 GHz, 1 GB RAM a hlavně láká na 3D obraz i bez použití speciálních brýlí. Jeho doporučená cena se pohybuje kolem 5600 Kč.

Zajímavou alternativou od méně známého výrobce je i tablet 3Q q-pad RC0813C, který disponuje 8" IPS displejem s rozlišením 1024 x 768 pixelů, dvoujádrovým procesorem Rockchip RK3066 na frekvenci 1,6 GHz a 1 GB RAM. Interní paměť má kapacitu 8 GB. Stejně jako Colorovo i 3Q má microUSB s funkcí OTG a miniHDMI. Jeho zadní fotoaparát má rozlišení 5 Mpx a přední 2 Mpx. Ve výbavě nechybí ani GPS. Jako operační systém byl použit Android 4.1.1 Jelly Bean. Za tablet 3Q q-pad RC0813C zaplatíte v průměru 4190 Kč.

Pokud nevyžadujete zrovna Android, tak je jasnou volbou mezi tablety, jejichž úhlopříčka se pohybuje kolem osmi palců, i Apple iPad mini, za který zaplatíte v oficiálním obchodě za Wi-Fi verzi s interní pamětí 16 GB 8 561 Kč. Tablet nabízí 7,9" displej s rozlišením 1024 x 768 pixelů, dvoujádrový procesor taktovaný na 1 GHz, 512 MB RAM. Proti Samsungu mu však chybí GPS nebo podpora paměťových karet.

Za zapůjčení tabletu děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete tablet zakoupit.

samsung-galaxy-tab-3-80
Klady
  • GPS a GLONASS
  • výdrž
  • svižný systém
  • povedený design
  • kvalitní zpracování
Zápory
  • redukce na MHL A/V link není v základní výbavě
  • průměrná kvalita fotografií a videa
  • chybí přisvětlovací LED dioda
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
petr
S tim vzhledem svych zarizeni jsou uz trapni... :-\
pixel
dvoujádro.. no dobrá. 1,5GB ram s touchwizem? fail. rozlišení - vzhledem k době uvedení je to taky fail. proč si koupit toto a ne nexus 7.2???
Madmaxkimi Madmaxkimi
Madmaxkimi Madmaxkimi
Tablet sice ještě nemám ale uvažuji o něm... Samsung to sice nemusí být ale jejich design se mi zamlouvá... 8 palcú je ale málo a HD rozlišení jakby smet... má představa je tak minimálně 10 palců a 4K rozlišení a pak je o čem přemýšlet... prozatím si nechám zajít chuť... GO SAMSUNG GO...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze