Samsung Galaxy S20
recenze

Samsung Galaxy S20

Všestranný parťák
31

Vlajková loď Samsungu, to již několik let neznamená jen jeden model, ale zpravidla řadu lišících se telefonů... Loni i letos se jedná hned o tři více či méně se lišící verze. Pomyslným základem je letos Galaxy S20. Je nejmenší, má nejméně fotoaparátů a také je logicky nejlevnější. Přesto nabízí 120Hz displej, rychlé a bezdrátové nabíjení, výkonný hardware nebo skvěle fungující prostředí.

I v době omezeného pohybu, kdy většinu času trávíme doma, je možná si udělat radost. Například novým telefonem a proč ne rovnou Samsungem Galaxy S20. Není přerostlý, přesto nabízí špičkovou výbavu takřka po všech stránkách. Stane se skutečně spolehlivým partnerem a obhájí si cenu, která na českém trhu činí 23 tisíc korun? To prozradíme právě v této recenzi.

Samsung Galaxy S20 – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy S20

Kompletní specifikace
Konstrukce151,7 × 69,1 × 7,9 mm, 163 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6,2" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ChipsetSamsung Exynos 990, CPU: 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:15 hodin
Dostupnostbřezen 2020,

Obsah balení

V prodejním balení najdete samozřejmě samotný telefon, 25W nabíječku, datový/nabíjecí kabel, který je na obou koncích osazen USB-C, špuntová sluchátka AKG + náhradní špunty, a to je vše. Pokud byste u prémiového kousku čekali praktické redukce či pouzdro, bohužel.

Samsung Galaxy S20

Konstrukční zpracování: takřka ideální

Sehnat dnes špičkově vybavený telefon kompaktních rozměrů je utopie, s tím je třeba se smířit. Důkazem budiž Galaxy S20, který se řadí mezi nejmenší telefony, přičemž spolehlivě jej jednou rukou neovládnete. Na druhou stranu, díky povedené ergonomii a zaobleným stranám se dobře nosí v kapse i pohodlně drží. Jednoznačným plusem je také hmotnost jen lehce přesahující 160 gramů. Skvěle umístěná jsou tlačítka na pravém boku, snadno na ně dosáhnete a stisk je jistý.

Telefon je přesto příkladně bytelný, za což může nejen kovový rámeček, ale i skleněné plochy, mimochodem kryté sklíčkem Gorilla Glass 6. Zpracování je skutečně příkladné a každičká část je promyšlena do nejmenšího detailu.

Vůbec se nám nelíbí modul fotoaparátů.

Zmíněné skleněné plochy se ale rády špiní a také přitahují otisky prstů. Na námi testované světle modré však naštěstí nejsou tolik vidět. V současnosti je ale třeba dbát na zvýšenou hygienu, i u telefonu. S Galaxy S20 je řešení nasnadě. Díky stupni krytí IP68 jej prostě můžete hodit do vody, případně strčit pod tekoucí vodu.

Abychom jen nechválili, vůbec se nám nelíbí řešení modulu fotoaparátů na zadní straně. Zatímco loni se Samsung u řady Galaxy S10 vydal originální cestou horizontálně orientovaných snímačů, letos zabředl do fádního kvádru, který vídáme všude možně. Větším problémem je však to, že modul zhruba o milimetr vystupuje nad okolní povrch. To znamená, že telefon se položený na stole při ovládání kývá. Neskutečně otravná věc.

Líbilo se nám
  • příjemně padne do ruky
  • dobře umístěná tlačítka
  • zvýšená odolnost
  • poměrně nízká hmotnost
Nelíbilo se nám
  • designově nehezký modul fotoaparátů,...
  • ...který navíc vystupuje nad okolní povrch

Displej: špičkový a se vším všudy

Mezigeneračně Samsung zapracoval na displeji. První, čeho si všimnete, je průstřel, který se přestěhoval doprostřed horní části po vzoru řady Galaxy Note10. Loňské umístění se mi osobně zamlouvalo více, každopádně nadále platí, že průstřel je malinkatý, mnohem menší než u levnějších Samsungů a při běžném používání jej takřka nevnímáte. Samotný zobrazovač je typu AMOLED a disponuje 6,2palcovou úhlopříčkou, nepřekvapí ani jemné Quad HD+ rozlišení.

Samsung Galaxy S20

Novinkou je však 120Hz technologie, která posouvá vizuální zážitek na novou úroveň. Vše je plynulejší a oku lahodící. Na druhou stranu to pocítíte zejména po změně nebo ve srovnání s telefonem, který má jen běžný 60Hz displej. Při nastavení 120 Hz je také nutné se smířit s tím, že klesne rozlišení na Full HD+, což ovšem pouhým okem takřka nerozeznáte. Do budoucna by však toto omezení mělo softwarovou aktualizací padnout, tak uvidíme. V souvislosti s displejem zmiňme režim Always on, který vás při správném nastavení vždy a spolehlivě informuje o všem důležitém. Jestli jste zastánci spíše klasické informační diody, ta bohužel chybí.

Nijak pak nepřekvapí, že se přímo v displeji nachází ultrazvuková čtečka otisků prstů. Při správném přiložení prstu funguje skvěle. Jenže problémem je ono správné přiložení. Pokud například načtete otisk při držení telefonu v ruce, zřejmě smartphone totožným prstem neodemknete ve chvíli, kdy bude ležet na stole. Problémem jsou promrzlé i „promáčené“ prsty. O ochranu celé čelní strany pak pečuje sklíčko Gorilla Glass 6 a navrch ještě přímo výrobcem umístěná ochranná fólie.

Samsung Galaxy S20
Líbilo se nám
  • vynikající displej
  • 120Hz technologie
  • funkce Always-on
  • ultrazvuková čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda
  • občas hůře reagující čtečka otisků prstů
  • 120 Hz nelze (zatím) nastavit v kombinaci s Quad HD+ rozlišením

Zvuk: skutečně jsou dva

Zvukově si telefon nevede vůbec špatně, byť došlo k jedné zásadní změně. Začneme ale pozitivně: Galaxy S20 disponuje dvěma reproduktory, jeden je nad displejem, druhý na spodní hraně. Možná tomu nemusíte věřit, ale nad displejem, v extrémně tenkém průduchu, skutečně reproduktor je. Společně vytváří hlasitou a kvalitní reprodukci. Nemusíte se bát pustit video či oblíbenou skladbu. Na těle tentokrát už nenajdeme 3,5mm jack, což je velká škoda. Dodávaná špuntová sluchátka AKG mají USB-C a hrají nadále velmi kvalitně, tudíž běžný nenáročný posluchač bude spokojen. Připojení vlastních drátových sluchátek však bude vyžadovat redukci, kterou Samsung nedodává.

Samsung Galaxy S20
Líbilo se nám
  • dva hlasité reproduktor
  • slušná dodávaná sluchátka
Nelíbilo se nám
  • postrádá 3,5mm jack

Výdrž baterie: o chlup lepší než loni

Zlepšení jsme se dočkali u baterie, potažmo výdrže. Kapacita se vyhoupla na slušných 4 000 mAh a telefon i s nastavenými 120 Hz displeje vydrží celý náročný pracovní den. Možná se pozastavujete nad mou radostí, jenže loňská Galaxy S10 na tom byla citelně hůře. Dvoudenní výdrž Galaxy S20 nebude cizí a velkým krokem k ní bude nastavení 60Hz obnovovací frekvence.

Samsung Galaxy S20

Pro někoho nadále slabší výdrž je kompenzována rychlým nabíjením. Výkon 25 W, který „poteče“ drátem, nepůsobí nijak úchvatně, ale telefon kompletně dobijete za hodinku a čtvrt. Snadno si také zvyknete na to, že například s 20 zbývajícími procenty stačí mít telefon na nabíječce zhruba 20 minut, abyste měli energii minimálně na 12 hodin běžné práce. U řady Galaxy S je jistotou bezdrátové nabíjení, které je umožněno výkonem až 15 W. Ne každá bezdrátová nabíječka jej však dosahuje. Pokud budete využívat starší typ s 5 W, nabije se telefon za zhruba 4 hodiny. To není nic působivého, na druhou stranu, pro nabíjení přes noc ideální.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 5 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 11 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 17 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 24 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 30 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 38 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 45 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 52 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 62 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 75 minut

Spolehnout se můžete i na podporu tzv. reverzního nabíjení o výkonu 9 W. Před použitím musíte funkci aktivovat v nastavení baterie. Následně se Galaxy S20 bude moci o energii podělit s dalším zařízením, které podporuje bezdrátové nabíjení. Může jít o sluchátka nebo třeba jiný mobilní telefon.

Líbilo se nám
  • mírně vylepšená výdrž
  • rychlé nabíjení
  • bezdrátové a reverzní nabíjení
Nelíbilo se nám
  • celková výdrž by mohla být lepší

Výkon hardwaru: nároční budou spokojeni

Pod kapotou se koná každoroční setkání s Exynosem, na o chloupek lepší Snapdragon 865 se vyjma trhu v USA nedostalo. Rozhodně se však netřeba obávat, že by telefon kvůli Exynosu 990 nezvládal náročné hry/aplikace: dnes ani za rok. Vše jistí 8GB operační paměť, ze které zbývá zpravidla kolem 2 GB volných. Poněkud skromnější je 128GB úložiště. Po prvním zapnutí zbývá zhruba 112 GB pro vaše data, což nemusí být pro každého dostatek. Řešením je samozřejmě až 1TB paměťová karta, která se vkládá do šuplíčku na horní hraně.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • výkonný procesor
  • dostatečně velká operační paměť
  • podpora paměťových karet
Nelíbilo se nám
  • menší interní paměť

Konektivita: kompletní nabídka

Patrně netřeba dodávat, že Samsung ve své řadě Galaxy S nabízí veškerý komfort konektivity. Základ představuje podpora rychlých dat v síti LTE. Samozřejmostí je 2,4GHz i 5GHz Wi-Fi. Nechybí ani moderní Bluetooth 5.0, které lze využít k bezdrátovému poslechu hudby až na dvou zařízeních současně.

Párování příslušenství či mobilní platby? Pomocí NFC hračka. Vaši polohu pak najdete vždy a spolehlivě díky pozičním systémům GPS, GLONASS, BeiDou i Galileo. I s moderním telefonem ale můžete řešit různé potřeby drátově. Pro tyto případy je připraven konektor USB-C. Sluší se dodat, že Galaxy S20 teoreticky zvládá práci až se třemi SIM kartami. Slot je hybridní a pokud do něj vložíte nano SIM karty, nezbude místo pro paměťovku. Navrch je podporována funkce eSIM. Na českém trhu je Galaxy S20 pro podporu eSIM zalistován u Vodafonu a O2.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.0
  • NFC
  • podporuje eSIM

Fotoaparát: ve znamení šikovných změn

Samsung Galaxy S20 je nejen nejmenším a nejlevnějším zástupcem vlajkové řady, ale má i nejméně fotoaparátů na zadní straně. Suma sumárum jsou zde tři snímače a meziročně jde opět o změnu. Hlavní snímač má 12megapixelové rozlišení i optickou stabilizaci obrazu. Výsledky jsou i díky umělé inteligenci vynikající. Za vyzdvihnutí stojí především ostré detaily a perfektní vypořádání se s protisvětlem. Barevná věrnost dnes již nikoho nepřekvapí, naopak se soustředíme na možnost fotografovat v noci a i zde Galaxy S20 nezklame. Snímky jsou ostré a takřka bez šumu.

  • Hlavní objektiv: 12 Mpx, světelnost f/1.8, optická stabilizace obrazu
  • Teleobjektiv: 64 Mpx, světelnost f/2.0, hybridní zoom od 2× do 30×
  • Ultraširokoúhlý objektiv: 12 Mpx, světelnost f/2.2
  • Čelní: 10 Mpx, světelnost f/2.0
Samsung Galaxy S20

Pokračujeme k dalšímu 12megapixelovému fotoaparátu, který spadá do kategorie ultraširokoúhlý. I v tomto případě se můžete spolehnout na vysokou kvalitu, kdy je celá fotografie ostrá a kvalita výrazněji neklesá ani s ubývajícím světlem.

Ultraširokoúhlé snímky

Ukázkové fotografie z 12Mpx ultraširokoúhlého fotoaparátu

Fotografie v 64 megapixelech

Nakonec zde máme 64megapixelový teleobjektiv, tvrdí Samsung. Jenže pravda je trošku odlišná. Třetí fotoaparát má takřka totožnou ohniskovou vzdálenost jako hlavní 12megapixelový snímač, což mimochodem znamená, že můžete běžně fotit i v 64 megapixelech. Není proto ale moc důvod a tato možnost je schovaná hluboko v nastavení. Opticky tak tento snímač scénu rozhodně přiblížit nedokáže.

Klasické snímky

Ukázkové fotografie z klasického 12Mpx fotoaparátu

Samsung se proto rozhodl softwarově čarovat a spoluprací dvou fotoaparátů (12 a 64 Mpx) dokáže scénu přibližovat, a to od dvojnásobku do třicetinásobku. Při trojnásobném přiblížení, které je primárně doporučováno, je kvalita nadále vysoká. Velmi nápomocna je optická stabilizace i u 64megaixelového snímače. Solidní kvalitu si Galaxy S20 zachová do 10násobného přiblížení. Krajní hodnoty, 20krát a 30krát, jsou zde spíše pro marketing a v praxi nemají využití. Takto přiblížené snímky trpí zásadně sníženou kvalitou.

Schopnosti přiblížení

Ukázka možnosti přiblížení na Samsungu Galaxy S20 v podvečer (od 0,5× do 30×)
Ukázka možnosti přiblížení na Samsungu Galaxy S20 v podvečer (od 0,5× do 30×)
Ukázka možnosti přiblížení na Samsungu Galaxy S20 v noci (od 0,5× do 30×)

U zadních fotoaparátů zůstaneme, neboť je tu další novinka, která sice na první pohled oslní, ale v praxi nenadchne. Hlavní snímač vám dovolí nahrávat video v 8K rozlišení. Ano, v takovém, které váš počítač pravděpodobně nepřehraje a velká televize ani nemá. Výsledný dojem s 24 snímky za vteřinu nevypadá na telefonu nijak dobře. Video působí trhaně. Navíc nahrajete maximálně 5 minut a pozor, minutový záznam zabere přes 0,5 GB paměti. Mnohem větší smysl tak dává 4K a klidně pěkně s 60 snímky za vteřinu, to potěší plynulostí, ostrostí i kvalitním zvukem.

Samsung Galaxy S20 (testovací video) – 8K, 24 FPS

Samsung Galaxy S20 (testovací video) – 2160p, 60 FPS

Dlužni jsme vám ještě tradiční selfíčko z natáčení. Pořídíme jej čelním 10megapixelovým fotoaparátem, přičemž kvalita pro potřeby sdílení mezi přáteli je více než dostačující. A mimochodem, 4K video zvládne i nyní zmíněná čelní kamerka.

Samsung Galaxy S20
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • tři kvalitní fotoaparáty
  • přehledná a funkcemi nabitá aplikace
  • zajímavé možnosti zoomu
  • kvalitní čelní kamerka
  • kvalitní záznam videa ve 4K s 60 FPS
Nelíbilo se nám
  • chybí klasický teleobjektiv
  • 8K video je v praxi nepoužitelné

Software: opět výborný Samsung

Přesouváme se k prostředí, kde se asi budu trochu opakovat, ale nemohu jinak. Nadstavba One UI 2.1 od Samsungu patří v současnosti k tomu absolutně nejlepšímu, co můžete v telefonu s Androidem mít. Jihokorejský výrobce se snaží o čistý vzhled, maximální přehlednost, intuitivní a především jednou rukou zvládnutelné ovládání. Velmi napomáhají gesta, kdy se zcela obejdete bez tradičních tlačítek ve spodní liště. Naprosto ukázková je pak optimalizace. Pokud už v prostředí způsobuje něco problém, jsou to vždy aplikace třetích stran. Dlužíme vám ještě informaci o tom, že se v Samsungu Galaxy S20 je nejnovější Android 10 a březnové bezpečnostní záplaty.

Uživatelské prostředí
Líbilo se nám
  • propracované a přehledné prostředí
  • velmi dobrá optimalizace
  • nejnovější bezpečnostní záplaty

Zhodnocení

Samsung se každý rok snaží přinést vlajkovou loď se vším všudy, chtělo by se říci až nekompromisní, ale to bychom už přeháněli. Nejnovější Galaxy S20 disponuje takřka vším, co náročný uživatel může potřebovat. Přináší dostatečně velký a kvalitní displej, přihazuje výkonný hardware i moderní vychytávky jako odolnost či bezdrátové nabíjení. Poradí si s paměťovými kartami a teoreticky i třemi SIM kartami. Prostředí je radost používat a vše funguje přesně tak, jak vy budete chtít. Zlepšila se i výdrž, byť bychom si dovedli představit méně časté nabíjení. Největší kaňkou na kráse je tak trochu zbytečná absence 3,5mm jacku. Vrásky na čele nám vykouzlil také vystupující modul fotoaparátu na zadní straně.

Aktuálně si Samsung Galaxy S20 můžete pořídit za necelých 23 tisíc korun, což není málo, ale s ohledem na výbavu a fakt, že jde o novinku, to není nic zvláštního. Pokud nepotřebujete 120Hz displej a smíříte se se slabší výdrží, můžete sáhnout po loňském Samsungu Galaxy S10. Ušetříte dva tisíce korun a navrch dostanete velkorysé 512GB úložiště.

Samsung Galaxy S10 512 GB

Rozměry149,9 × 70,4 × 7,8 mm, 157 g
DisplejSuper AMOLED, 6,1" (3 040 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9820),
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 512 GB, microSDXC
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 1:35 hodin

Do řad konkurentů brzy přibude Huawei P40, který bude levnější o tři tisíce. Nižší cena je ale vykoupena nejen absencí vyšší odolnosti či bezdrátového nabíjení, ale i horším displejem a především zásadní absencí Google služeb, které do telefonu oficiálně nijak nedostanete.

Huawei P40

Rozměry148,9 × 71 × 8,5 mm, 175 g
DisplejOLED, 6,1" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 990, 2×2,86 GHz + 2×2,36 GHz + 4×1,95 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, nanoSD
Akumulátor3 800 mAh, doba nabíjení: 1:07 hodin

Ve výsledku se tak Samsung Galaxy S20 jeví jako ideální volba pro ty, kteří hledají špičkový a nijak přerostlý smartphone bez větších kompromisů.

samsung-galaxy-s20Doporučujeme
Klady
  • perfektně padne do ruky
  • špičkový displej
  • zvýšená odolnost (IP68)
  • dvojice hlasitých reproduktorů
  • výkonný procesor
  • tři schopné zadní fotoaparáty
  • velmi kvalitní 4K (60 FPS) video
  • perfektně odladěný systém
  • prostředí uzpůsobené na ovládání jednou rukou
  • podporuje paměťové karty
  • připraven na eSIM
Zápory
  • postrádá 3,5mm jack
  • designově nezajímavý modul fotoaparátů
  • modul fotoaparátů vystupuje nad okolní povrch
  • menší interní paměť
  • chybí klasický teleobjektiv
  • zbytečné 8K video
Diskuze ke článku
Hakus von Tyros
Hakus von Tyros
Naposledy upraveno: 3. 4. 2020 08:43
Nevím, nevím.
Ale v současné době, kdy lidé začínají přicházet o finanční prostředky, dělat si radost pomocí SGS dvacítky ?
Pro většinu českých lidiček asi dost divoká představa.
Ne, ne.
Toto se moc nepovedlo.
Khan
No s tim telefonem zdarma se da dostat teoreticky na nejakych 20k za S20. To neni zle. Sice mam rad i Xiaomi ale ocesana Mi 10 za vlastne stejnou cenu... no nevim. Ale treba prekvapi a taky neco pribali :D
Milan
Jako asi dobrý, ale rozum by mi spíš radil koupit rok starý model s10e. Sice o generaci starší procesor, ale jinak to samé víceméně a hlavně o 10k levnější.
Pan Au
Daleko horsi procesor a fotocip.... pro Evropu opet jen odpad.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze