Samsung Galaxy Note
recenze

Samsung Galaxy Note

Multimédia ve velkém stylu
32

Není to malý mobil, není to velký mobil, je to obří mobil. A nebo také malý tablet, který schováte do větší kapsy. V každém případě jde o špičkově vybavený telefon s Androidem, velkým HD displejem a dvoujádrovým procesorem. Ve svém těle ukrývá kromě silné baterie také speciální stylus, pomocí kterého můžete tohoto obra ovládat.

Samsung Galaxy Note - oficiální fotografie

V dnešní době jsme si již tak nějak zvykli, že chceme-li dobře vybavený telefon, budeme se muset smířit s většími rozměry. Pohodlné ovládání vyžaduje velký displej a ten se logicky do malého těla nevměstná. Až doposud jsme za velké zařízení považovali takové, které svou úhlopříčkou displeje přesáhlo zhruba 4 palce. Nyní bychom svá tvrzení měli možná přehodnotit. Proč? Přichází totiž kolos od Samsungu slyšící na jméno Galaxy Note. Oproti němu vypadají dosavadní velikáni jako drobečkové.

Note je prodáván v poměrně malé krabičce

Velké rozměry Note nemá jen aby budil respekt nebo trhal kapsy u vašich kalhot. Výrobce velký prostor beze zbytku využil pro velký displej, který navíc osadil HD rozlišením. Hardware napumpoval dvoujádrovým procesorem, přihodil 1 GB RAM a interní paměť 16 GB. Pozadu nezůstala ani baterie. Jasnou přidanou hodnotou je potom v těle ukrytý stylus, který skýtá spoustu možností k ovládnutí telefonu. A právě on se podílel na jméně tohoto modelu, neboť Note znamená v překladu poznámka.

Technické parametry Samsung Galaxy Note

Kompletní specifikace
Konstrukce145,9 × 83 × 9,7 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,3" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetARM Cortex-A9, CPU: 2×1,4 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011,

Samsung Galaxy Note – videopohled

Design a konstrukce: vzorem Galaxy S II

Note je od samých počátků porovnáván zejména se stájovým kolegou Galaxy S II. Nejprve to bylo kvůli tomu, že Galaxy S II až doposud platil za opravdu velké zařízení. Poté proto, že se velmi podobají výbavou. A nakonec se porovnávají proto, že Note jako by z oka vypadl právě modelu Galaxy S II. Čelní strana je z větší dálky takřka nerozeznání a nebýt chybějící brady na zadním krytu u Notu, platilo by to i pro zadní stranu. Krok s velmi shodným designem je zcela pochopitelný. Většině se totiž design Galaxy S II velmi líbí a nač měnit něco, co se povedlo.

"Placka" - to uslyšíte na adresu Notu asi nejčastěji

Přední straně tedy dominuje displej. Pokud je zhasnutý, není takřka vidět, kde začíná a kde končí. Nicméně mi věřte, že výrobce využil každičký milimetr. Pod displejem se nachází tradiční hradwarové tlačítko plnící funkci Home. Společnost mu dělá dvojice senzorových kláves. Ty však opět uvidíte jen v momentě, kdy se rozsvítí. Obě mohou při stisku vibrovat a nastavit si lze také délku podsvětlení. Nad displejem nic neobvyklého neočekávejte. Logo výrobce, reproduktor, nezbytné senzory a samozřejmě kamerka s rozlišením 2 megapixely. Celá přední strana je lesklá a ulpívají na ni otisky prstů. Nejde však o nic strašného a snadno je odstraníte.

Zadní strana je z tenkého a ohebného plastu, který je pěkně vroubkovaný

Obvod celého telefonu je ozvláštněn tmavě stříbrnou linkou. Samotné boky telefonu vystupují zhruba milimetr nad povrch displeje a tím jej chrání. Začněme třeba horní hranou, kde krom hudební 3,5 mm jack konektoru nic nenachází. Odemykací tlačítko je totiž u Samsungu na pravém boku. Tím končí výčet prvků na pravé straně, na spoušť fotoaparátu se nedostalo. Spodní strana ubytovala nekrytý microUSB konektor. Kromě něj zde však narazíte na stříbrný prvek. Brzy zjistíte, že nejde o nic jiného, než o již zmíněný stylus. Později se mu budeme patřičně věnovat. Na levém boku už se logicky musí nacházet kolébkové tlačítko regulující hlasitost. Zadní strana je vzhledem ke své velikosti vcelku prázdná. Nahoře je čočka fotoaparátu a malá LED dioda. Až úplně dole pak logo výrobce a dva průduchy reproduktoru.

Po obvodu vede stříbrné linka

Nyní se dostáváme k rozměrům Notu. Opět tu nebudu hýřit čísly, které si můžete přečíst v tabulce, ale jen zmíním, že co do výšky a šířky, je Note zhruba o 2 centimetry větší, než dosavadní telefony. To není zanedbatelný nárůst. S tím úzce souvisí manipulace. Počítejte se obtížnějším držením v jedné ruce. Každopádně to jde. Nicméně palcem jedné ruky už displej rozhodně neobsloužíte. Tentokrát chválím malou tloušťku, která se dostala pod jeden centimetr. Být Note tlustší, držel by se obtížněji. Dalším problém lze uvést čistě nerudovskou otázkou „Kam s ním“. Nemáte-li zrovna minimalistické kapsy, měl by se Note vměstnat do kterýchkoliv kalhot. Fajn, máme ho v kapse. Důležité je však vyzkoušet, zda si s takto nabitou kapsou sednete, aniž byste si Note zarazily do stehna. Před koupí tak rozhodně doporučuji si telefon někde vyzkoušet. Předejte tak nepříjemném překvapení.

Srovnání vybraných velkých telefonů s Galaxy Notem

HTC Sensation HTC Sensation XE HTC Sensation XL Samsung Galaxy SII LG Optimus 2X Samsung Galaxy Note
Rozměry 126,1 x 65,4 x 11,3 mm 126,1 x 65,4 x 11,3 mm 132,5 x 70,7 x 9,9 mm 125,3 x 66,1 x 8,5 mm 123,9 x 63,2 x 10,9 mm 146,9 x 83 x 9,7 mm
Rozlišení displeje 960 × 540 px 960 × 540 px 800 × 480 px 800 × 480 px 800 × 480 px 1280 × 800 px
Úhlopříčka displeje 4,3 palce 4,3 palce 4,7 palců 4,3 palce 4,0 palce 5,3 palců

Srovnání Galaxy Notu se Samsungem Galaxy S II a HTC Incredible S (poslední foto)

Osobně musím říci, že jsem se takto velkého telefonu už opravdu obával. Zřejmě ale opět zafungovalo to, že si člověk na vše dokáže časem zvyknout. Po dvou týdnech mi tak nedělá problém Note přenášet v kapse kalhot a nevadí mi ani trochu nejistý úchop v jedné ruce.

Na horní straně se nachází 3,5 mm jack, nalevo pak regulace hlasitosti

Velká zařízení většinou hodně váží. Galaxy Note se dostal na 178 gramů, což není málo, ale ani tolik. Očekávali jsme atak dvou set gramové hranice. Navíc pocitově byste hádali mnohem méně než 178 gramů. Záměrně jsem Note dal několika lidem do ruky a optal se jich, zda jim přijde těžký. Většinou jsem dostal odpověď, že vzhledem k velikosti, ani moc těžký není. Po sdělení hmotnosti byl každý překvapen.

Napravo je tradičně odemykací tlačítko, dole pak microUSB konektor a schovaný stylus

Výsledná hmotnost může děkovat použitým materiálům. Samsung totiž opět vsadil na plasty, stejně jako u Galaxy S II. Ačkoliv tak nějak očekáváme u drahých telefonů ušlechtilejší materiály, zde se výrobce zastanu. Použití kovu by totiž téměř jistě znamenalo nárůst hmotnosti o desítky gramů a to by nebylo vůbec příjemné. Note totiž ani s použitými plasty nevypadá vůbec lacině. Spíše naopak. Navíc se výrobci povedlo vše bytelně spojit. Žádných pazvuků se nedočkáte, ať se budete snažit sebevíc. Na svém místě drží i zadní plastový kryt. Ten má zajímavou vroubkovou úpravu, která má hned několik výhod. Dobře to vypadá, telefon nechtěně nevyklouzne z ruky a zároveň je zadní kryt odolnější vůči škrábancům.

Baterie a výdrž: mise splněna

Od představení telefonů víme, že Samsung použil Li-Ion akumulátor s kapacitou 2500 mAh. Samotné číslo je v telefonech nevídané. Nicméně velký displej a silný procesor si řeknou o své. Panovaly tedy obavy o výdrž. Během dvou týdnů jsme se na ni proto zaměřili a střídali období, kdy jsme telefonu dávali zabrat s obdobími, kdy naopak Note spíše odpočíval. Samozřejmě není nejmenší problém Note vybít za pár hodin. Obrovským žroutem baterie jsou hry se zapnutými zvuky. Při nich je vytížen procesor, svítí displej, hraje hudba a v „lepším“ případě se musí telefon stále starat o data. Procenta baterie ubývají takřka před očima.

Zadní kryt na svém místě drží bytelně - opětovné nasazení vyžaduje více času

Jenže Note není primárně určen ke hraní her. Typický uživatel Note bude zřejmě vyřizovat hodně e-mailů, odesílat SMS zprávy, telefonovat a využívat internet. Při velké zátěži, kdy byl Note buďto online ve 3G sítích či na Wi-Fi, poslal zhruba 10 SMS, uskutečnil tři tří minutové hovory a zhruba dvě hodiny načítal internetové stránky, vydržel bez problémů od časného rána do pozdního večera.

Pokud využívání lehce omezíte a budete online jen na Wi-Fi, ale stále takřka celý den, výdrž se značně prodlouží. Není žádný problém se dostat na dvou denní výdrž (rozumějte opravdu 48 hodin). A to je opravdu velmi pěkná výdrž, kterou Note překoná mnohé špičkově vybavené telefony. Závěrem dodám, že jas nám vždy kontrolovala automatika.

Problémem u výkonných telefonů je přehřívání baterie. Uživatelé modelu Galaxy S II mi jistě dají za pravdu. S přehříváním se bohužel částečně potýká i Note. Pokud dáte procesoru řádně zabrat na delší dobu, dokáže se telefon rozehřát takřka na 50°C a to už v ruce či kapse pocítíte. Naštěstí poměrně rychle stydne, což však může být způsobeno současným chladným počasím.

Zvuk

Samsung opět neponechal nic náhodě a svůj high-end přístroj vybavil dobrým zvukovým čipem. Poměrně kvalitní jsou i přibalená špuntová sluchátka, kterým bych vytkl jen malý výběr náhradních špuntů. Jinak však hrají velmi dobře. Rozlišíte výšky, středy i hloubky. Komu by zvuk přeci jen nevyhovoval, má bohaté možnosti si jej upravit. Trochu mě překvapila barva sluchátek. Jsou vyvedeny v bílé barvě. Na přívodním kabelu naleznete mikrofon, tlačítko pro příjem hovoru a dvojtlačítko regulující hlasitost. Navíc je Note i dostatečně hlasitý. Slušnou práci odvádí i hlasitý reproduktor na zadní straně.

Displej: dech beroucí velikost

Dostáváme se k hlavní dominantě Note, kterou je displej. Úhlopříčka se zastavila až na hodnotě 5,3 palce. To je dokonce více, než nabídl obr Dell Streak. S velkou úhlopříčkou koresponduje rozlišení. Galaxy Note nabídne 1280 x 800 pixelů. Jinými slovy tak jde o HD displej s poměrem stran 16:10. Pokud se tážete na jemnost, vězte, že je 285 ppi. Aby toho nebylo málo, byla použita technologie Super AMOLED. Displej tak má nádherné kontrastní barvy, skvělé pozorovací úhly a učebnicovou čitelnost na sluníčku. Pokud by však přeci jen někomu přišly barvy trochu nereálné, lze vše upravit v nastavení do snesitelnější podoby. Jas displeje lze regulovat ručně nebo vše nechat na automatice.

Hlavní chlouba - 5,3 palcový HD displej s technologií Super AMOLED

Velký displej je opojný a jakmile jej jednou uvidíte, těžko se od něj odtrhnete. Čím větší však diplej je, tím více je náchylnější k rozbití. Naštěstí je krytý odolným sklíčkem Gorilla Glass a dál chráněn i vyvýšenými hranami.

Stylus: fantastický návrat

Dotykové displeje se na mobilech či kapesních počítačích vyskytují již léta. Dříve však byl standardem odporový displej a ve většině případů jste k telefonu dostali stylus, tyčinku či pero, pomocí kterého jste ovládali prostředí. S nástupem kapacitních displejů se zdálo, že stylus zmizí do propadliště dějin. V poslední době se však zdá, že by se i mohl vrátit. Speciální pero jsme viděli u tabletu HTC Flyer. Bylo však umístěno mimo přístroj. K dokonalosti návrat stylusu dovedl až Samsung. Stylus má opět své místo v těle přístroje a je kdykoliv snadno po ruce.

Designem se tento novodobý stylus velmi podobá svým předchůdcům. Opět jde o tyčinku o délce zhruba 10 centimetrů, která ale už nekončí obyčejným plastovým hrotem. Z konce stylusu vystupuje speciální bílá špička, která umí pracovat s kapacitním displejem Galaxy Note. Pokud se radujete, že bude fungovat i na jiných displejích, musím vás zklamat.

Nyní se podíváme, co všechno můžeme s tyčinkou dělat. Samozřejmostí je kompletní ovládání telefonu. I když nejprve se vám bude zdát, že to nejde. Senzorové klávesy totiž se stylusem nekomunikují. Máte ale dvě volby. Tou první je vždy prstem dát zpět. Druhou je nadále používat stylus a využít jednu z jeho speciálních funkcí. Na jeho těle se totiž nachází tlačítko. Pokud jej podržíte a přejedete po displeji zprava doleva, provede se stejný úkon, jako při stisku tlačítka zpět. Podobným způsobem nahradíte i klávesu Menu. Opět podržíte tlačítko a stylusem přejdete po displej zezdola nahoru. Poslední speciální funkcí stylus je rychlé pořizování screenshotu displeje. Znovu stisknete tlačítko a stylus zhruba na dvě vteřiny přidržíte na displeji. Vytvoří se screenshot, který můžete upravovat (o tom později) nebo jej nechat uložit tak, jak je.

Ovládání telefonu se stylusem je naprosto bezchybné, vše je rychlé. Zároveň musím ovládání stylusem označit za návykové. Konečně se nabízí alternativa k čistě dotykovému ovládání. Pozor si musíte dát jen na správné držení stylu, který vyžaduje být téměř kolmo k displeji. Pod velkým úhlem nereaguje. V nastavení pak naleznete, jaká ruka má být dominantní. Nijak omezeni tak nejsou ani leváci.

Uživatelské prostředí a procesor: bleskový Android

Prostředí zajišťuje samozřejmě operační systém od Googlu. Konkrétně jde o verzi 2.3.6 Gingerbread, ale aktualizace na Ice Cream Sandwich je v příštím roce samozřejmostí. Nad celým prostředím ještě stojí notoricky známá nadstavba TouchWiz 4. Na první pohled je tak vše shodné s jinými modely a nemusíte se bát, že byste snad tápali, kde co je. Největší změnou je velký displej s jemným rozlišením. Díky tomu se na displej vyjde mnohem více věcí.

Pohotovostní obrazovka s widgety

Pohotovostních obrazovek je celkem 7 a jsou průchozí. Z poslední se tedy rychle dostanete na první. Každou obrazovku můžete vybavit mnoha widgety nebo zástupci aplikací. Právě na ikonkách je nejlépe vidět, k čemu je velký displej dobrý. Například u modelu Galaxy S II jste si na jeden displej mohli umístit 16 ikonek ve mřížce 4×4. Na Galaxy Note se vejde ikonek 25 v mřížce 5×5.

Úprava obrazovek, informační lišta a odemykací obrazovka

Počet ikon vzrostl také ve spodním řádku, kde se standardně nacházel rychlý přístup k volání, kontaktům, zprávám a do menu. Pátou ikonkou je nyní aplikace S Poznámka, ke které se dostaneme. Kromě ikony pro vstup do menu můžete všechny zaměnit za vámi vybrané.

Málem bych zapomněl na odemykací obrazovku. Zde Samsung trochu pokárám, neboť odemykací obrazovka je stále nevyužitá, což zejména na velkém displeji nepůsobí dobře. Kromě tapety vidíte velké hodiny a datum. Skryta není ani stavová lišta. Jako jediný se do odemykací obrazovky dokáže „nabourat“ hudební přehrávač. Zde by se mohl Samsung inspirovat u HTC a jeho Sense. Neopomenu ani informační lištu. Nabízí samozřejmě výpis zmeškaných událostí a možnost rychlého zapnutí bezdrátových sítí. Víc však nečekejte. Chybí tak třeba seznam naposledy spuštěných aplikací.

Ten vyvoláte jen podržením klávesy Home. Zobrazí se šest naposledy spuštěných aplikací a máte možnost vstoupit do správce úloh, kde lze všechny aplikace ručně ukončovat a tím uvolnit paměť, což ale vzhledem k obří velikosti RAM nebudete dělat příliš často.

Hlavní menu je také stále stejné, jen se na něj vejde více ikon. Po zapnutí má tak menu jen dvě stránky v případě, že máte zvolené maticové zobrazení. Na výběr je ještě abecední seznam. Úpravám se však meze nekladou. Libovolně můžete ikonky přesouvat. Umožněno je ruční vytváření stránek a složek, do kterých si aplikace roztřídíte dle libosti. Všechny stažené aplikace u své ikonky v momentě úprav mají malé mínus. Pokud na něj klepnete, snadno můžete aplikaci odstranit. Vůbec není zapotřebí zabředávat hluboko do menu.

Hlavní menu a možnosti úpravy

Poslední dobou vzrůstá obliba pořizování screenshotů displeje. K čemu je to dobré? Snadno někomu ukážete skóre ve hře nebo jakoukoli jinou zajímavost. Většinou bylo zapotřebí speciálního programu na počítači a propojení telefonu kabelem. Samsung to u galaxy Notu vyřešil velmi důmyslně. Screenshot uděláte za pomoci stylu (způsob popsán výše). Jakmile jej „vyfotíte“, otevře se editor obrázků, kde můžete screenshot ořezat či k němu stylusem něco dopsat. Velmi praktické.

Správce úloh od Samsungu

Nyní už přejdeme k samotné hardwarové výbavě. Ta čítá dvoujádrový procesor ARM Cortex A-9 s taktem 1,4 GHz. K ruce mu je 1 GB paměti RAM. Uživatel má k dispozici 800 MB RAM a po naběhnutí systému je k dispozici zhruba 430 MB RAM. Vhod určitě přijde také samostatná grafika Mali-400MP. Tak jsme si zahýřili čísly a teď vážně. Jak je Note rychlý? Pokud bych měl Notu udělit známku jako ve škole, dostal by za rychlost jedna mínus. V drtivé většině případů jsou reakce bleskurychlé. Vše je navíc doprovázeno velmi povedenými animacemi a přechody. Tu a tam se však Note zamyslí a nechá vás vteřinku či dvě čekat. Takových situací ale není moc a navíc stačí alespoň občas zavítat do správce úloh a ukončit zbytečně spuštěné aplikace. Pokud však nebudete bezhlavě otevírat vše, co jste si nainstalovali, dokáže se o správu aplikací starat i sám Note. Na závěr si můžete prohlédnout výsledky několika benchmarků.

Benchmarky - Quadrant, Smartbench 2011, Antutu, Nenamark1 a Nenamark2

Fotoaparát: dobře odvedená práce

Integrovaný fotoaparát disponuje rozlišením 8 megapixelů, automatickým ostřením a malou LED diodou. Prostředí je zcela shodné s tím, které nabízí model Galaxy S II. Podle našeho gusta si můžeme na hlavní obrazovku uspořádat námi vybrané volby a můžeme tak mít na hlavní obrazovce volby zaostřování, volbu pro upravení hodnoty expozice či nastavení citlivosti na světlo (ISO), která může mít maximální hodnotu 800. Pro potěchu oka jsou připraveny i různé umělecké režimy jako art režim, komiksový režim. Nechybí režim pro tvorbu panoramatických fotek, přičemž vše pracuje automaticky, stačí jen pohybovat zařízením po směru, ve kterém chceme pořídit složený snímek. Při volbě rozlišení můžeme vybírat z klasického formátu fotek 4:3 nebo 16:9 – širokoúhlý režim. Pořizování snímků se odehrává prostřednictvím softwarové klávesy na dotykovém displeji. Pořízení fotek je jednofázovou činností, namáčknutí se nekoná. Prodleva mezi zmáčknutím spouště a pořízením snímků není příliš krátká, odhadovaná doba je cca 1,5 – 2 sekundy.

Prostředí fotoaparátu

Samotné snímky bych zařadil do lehkého nadprůměru. Jsou po celé ploše ostré a nabízejí věrné barevné podání. Dobře si Note poradí i s přechody mezi světlými a tmavými místy. Z nebe tak rozhodně není jen bílý flek. Při fotografování venku tudíž nemám připomínek. V interiérech při umělém osvětlení už záleží, z jaké vzdálenost fotografujete. Do dvou metrů dokáže světlo zachránit LED dioda a snímek je stále ostrý, s minimem šumu. Z větší vzdálenosti už nastávají problémy se šumem. Navíc brzy zjistíte, že bezradnou diodu je v ten moment mnohdy lepší deaktivovat.

Ukázkové fotografie

Exteriér - venku jsou snímky ostré, s minimem šumu a s věrnými barvami

Interiér - umělé osvětlení občas vytvoří přepaly, zvýšila se hladina šumu

První snímek bez blesku, druhý s bleskem; focení textu jde Notu dobře

Ukázka digitálního zoomu - první snímek 1x, druhý zhruba 2,5x a třetí 4x

Na velmi dobré úrovni je záznam videa, jenž je umožněn ve Full HD rozlišení (1920 x 1080 pixelů). Nechybí kontinuální ostření a celé video je po obrazové stránce velmi kvalitní. Lehce zaostává jen mono zvuk. Stále však převyšuje většinu konkurentů.

Mutlimediální funkce: po práci, legraci

Ačkoliv je Note pasován do role pracanta, dokáže se směle zařadit i mezi špičková multimediální zařízení. Neschází mu totiž nic podstatného a multimediální výbavu v podstatě zdědil po Galaxy S II. Na velkém a jemném displeji ale vše mnohem více vynikne a vás více ohromí.

Začněme obligátně hudebním přehrávačem. Jeho prostředí je již tradičně známě, alba mohou být zobrazována v náhledu miniatur nebo v zobrazení alá seznam. Ti kdo mají rádi „extra“ zvuk ocení přítomnost mnoha rozličných zvukových nastavení. Ekvalizér, který je uschován hluboko v menu pod volbou nastavení, nabízí tradiční profily typu pop, rock, jazz, tanec nebo možnost tvorby jednoho vlastního zvukového profilu. Sousedem zvukového ekvalizéru jsou zvukové efekty (normální, široký, čistý zvuk...). Jako šedivá myš pak působí volba prostorového zvuku 5.1 stereo. Přehrávač hudby lze ovládat i při zablokované klávesnici, nutným krokem je pouze aktivování displeje, v horní liště pak můžeme pracovat s přehrávačem. Novinkou je u Notu podpora složek. Nemusíte tedy spoléhat na rozřazení dle ID3 tagů. Jen přesunete složky tak, jak je máte umístěné v počítači.

Hudební přehrávač s rozsáhlými možnostmi úpravy zvuku

Prohlížení fotografií či jiných obrazových materiálů má již v režii dávno známý prohlížeč Cooliris 3D. Přítomnost poměrně kvalitního fotoaparátu přímo volá po následné úpravě pořízených snímků a na toto volání reaguje editor fotografií. Který nabízí slušnou paletu různých funkcí od ořezu přes barevné nebo různé deformační efekty. Velmi originální je efekt dálnice. Na Notu se možnosti úprav rozšiřují o přítomnost stylusu. Každou fotku si můžete dokreslit či k ní něco připsat. Pokud by došlo k neplánovanému úkonu, zafunguje zde záchranná brzda v podobě klasické volby zpět.

Videopřehrávač, tradiční galerie a YouTube klient

Displej o velikosti 5,3 palce je jako dělaný pro sledování filmů a seriálů. Pro tyto účely je Note patřičně připraven a řadí se k absolutní špičce. Přehraje formáty 3gp, mp4, avi, wmv, mkv a problém mu nečiní ani kodeky DivX či Xvid. Navíc nemusíte video ani nijak upravovat. Notu nevadí ani opravdu vysoký datový tok u Full HD videí. Vysoký výkon je znát. Obávat se nemusíte ani titulek. Note si s nimi opět poradí a navíc vám dám možnost nastavit velikost a barvu zobrazovaných titulek.

Music Hub - internetový obchod s hudbou

Až se dostatečně vynadíváte, můžete se pokusit vytvořit vlastní snímek. Editor videa totiž nechybí, je intuitivní a pomocí několika kroků vytvoříte vlastní film z vašich domácích videí. V nabídce naleznete také trojici tzv. Hubů. Jde o Music Hub, Readers Hub a Social Hub. První jmenovaný skrývá hudební obchod, kde si můžete legálně stáhnout vybrané písničky. Readers Hub otevře vaši knihovnu, která se dále dělí na noviny, časopisy a knihy. Do každé podkategorie je zapotřebí se přihlásit. V případě novin je přítomno zhruba 6 českých zástupců a stejný počet si můžete na zkoušku stáhnout. Mezi časopisy jsme namátkou zvolili například žánr automobily, kde jsme v mnoha desítkách časopisů nalezli pouze jeden český. Poslední jmenovaný Hub sdružuje sociální sítě.

Práce s editorem videa je intuitivní a zábavná

Pokud holdujete hrám, Note vás nejprve trochu zklame. V základu totiž žádnou hru nenabídne. Na scénu vstupuje jednak Android Market s tisíci různými hrami a také aplikace Samsung Apps, což je speciální obchod od Samsungu. Na něm například právě najdete špičkové arkádové závody Asphalt 6 zcela zadarmo. Ačkoli se hra řadí mezi nejnáročnější, běží zcela plynule a je přizpůsobena pro HD displej Notu.

Readers Hub - slučuje knihy, noviny a časopisy; nechybí ani editor fotografií

Nejen hry si žádají prostor k uložení. Galaxy Note se vyrábí ve dvou paměťových verzích - s 16 a 32 GB. Bohužel pro Českou republiku je určena ta první jmenovaná. Naštěstí lze interní paměť rozšířit pomocí paměťových karet microSDHC.

Hru Asphalt 6: Adrenaline si můžete zdarma stáhnout ze Samsung Apps

Telefonní funkce: klasicky i hlasově

Telefonní funkce jsou zpracovány ve standardní rovině. V dialeru můžeme jednotlivé kontakty vyhledávat postupným zadáváním písmen příslušného jména. Telefonní seznam je přehledný a je hlavním městem kontaktních údajů pro sociální sítě, údaje z účtu Gmail i jiných sítí. Kontakt přenesený například ze sítě Facebook obsahuje fotografii, e-mailovou adresu a čísla a záleží pouze na koncovém adresátovi, do jaké míry si vyplnil své informace. Zároveň můžeme vidět i jeho statusy nebo přiřazená média (obrázky, zvuky, odkazy na YouTube). I přímo z telefonního seznamu je možné jedním klikem uskutečnit hovor, a to tahem prstu doprava nebo vytvářet novou zprávu tahem prstu doleva.

Řadit je možné kontakty dle jména nebo příjmení. Taktéž si můžete vybrat, jaké kontakty budou zobrazeny a které ne. V telefonu se také nachází aplikace Voice talk. Vstoupíte do ní přes menu, nebo dvojklikem klávesy Home. Nejde jen o hlasové vytáčení, ale i ovládání. Pomocí hlasových povelů si tak třeba spustíte Angry Birds. Aplikace ovšem rozumí spíše anglicky. A to je problém u hlasového vytáčení, kdy českým jménům s diakritikou většinou nerozumí. Úplně nejhorší je to v případě jmen, která začínají písmenem s háčkem.

Zprávy: pohodlíčko

Jak asi správně tušíte, psaní textových zpráv je na Notu velmi pohodlné. A to dokonce i v režimu na výšku, kdy je QWERTY klávesnice vlastně stejně velká, jako na menších mobilech. Na šířku má displej totiž 800 pixelů. Můžete samozřejmě Note překlopit a využívat horizontální QWERTY klávesnici. Ani k jedné nemám větších výhrad, překlepy takřka nehrozí. Na co jsem si ovšem nezvykl, je umístění čárky až do seznamu speciální znaků. Další možností je ruční zadávání textu. To vzhledem k přítomnosti stylusu znovu ožívá a rozpoznání psaných písmen je poměrně dobré. Lze využít i služeb prediktivního slovníku T9, který má širokou škálu různých nastavení přes přidání vlastních slov, automatické korekce, doplňování slov, až po automatické připojení nebo nahrazení slov.

Velmi pohodlně se píše i s QWERTZ na výšku

Samotné prostředí zpráv je v duchu jiných Android zařízení. Přijaté zprávy jsou shlukovány do stylu konverzace. E-mailové služby jsou v novince směřovány do dvou sekcí. První sekcí je již od pravěku tradiční klient G-mail, který zachovává svoji pověstnou funkčnost. Může pracovat s více účty. Jednotlivé zprávy můžeme škatulkovat jako oblíbené, můžeme je hromadně označit, kastovat do různých kategorií nebo složek. Zde nelze nic vytknout. Kdo měl zařízení s Androidem, jistě je obeznámen s funkčností Gmail klienta.

Druhá část je tvořena standardním e-mailovým klientem, který podporuje IMAP, POP3 nebo SMTP protokoly. Lze přidávat účty u nespočetného množství providerů. Přihlašování účtu probíhá buď za pomocí manuálního nastavení či se můžeme svěřit do rukou automatického nastavení. Samozřejmě musíme vyplnit e-mailovou adresu a heslo, tak inteligentní totiž ještě zatím není.

Organizační funkce a GPS: kreslíme a navigujeme

Funkce sloužící k organizaci času hrají v Galaxy Notu jednoznačný prim. Přesvědčí vás o tom i zcela přepracovaný kalendář, se kterým je opravdu radost pracovat. Nabízí hned několik druhů pohledů. Největším je roční náhled, za kterým následuje měsíční, týdenní, třídenní a denní. Dále si můžete nechat zobrazit agendu a zvlášť úkoly. Velký displej je učebnicově využit a už i při měsíčním náhledů vidíte u jednotlivých dní zadané položky. Navíc jsou k dispozici praktické widgety a třeba právě měsíční náhled na kalendář můžete mít neustále na očích. Není problém pracovat s více kalendáři, které následně barevně odlišíte, necháte zobrazit současně či zvlášť. U zadávání nových úkolů zvolíte čas připomenutí a samozřejmě také důležitost. Sečteno a podtrženo, tento kalendář Samsungem nazvaný Plánovač nemá chyb a jen těžko najdete na platformě Android nějakou konkurenci.

Vylepšený kalendář - roční, měsíční a týdenní náhled

Nechybí však ani třídenní a denní náhled, samozřejmostí je agenda

V další nabídce samozřejmě nechybí několik opakovaných budíků, světový čas, stopky, minutka, nebo stolní hodiny. Poslední položka neznamená nic jiného, než že displej neustále svítí a zobrazuje hodiny. Přítomen je dále i správce souborů. Zajímavou funkcí je Mini diář. Jde o jakýsi soukromý deníček, do kterého si můžete cokoliv zapsat, přidat fotografii, vlastní kresbu a vše doplnit GPS souřadnicemi. Ve zbylé nabídce najdeme ještě diktafon a vědeckou kalkulačku.

Opomenout nesmím ani předinstalovaný program Polaris Office. Jak už název napovídá, bude se starat o práci s dokumenty Microsoft Office. Kromě nich si poradí i s dokumenty PDF. U manažerského telefonu beru plnou verzi jako samozřejmost. Všechny dokumenty tak můžete nejen otevřít, ale také editovat či vytvářet zcela nové. Prostředí editoru je přehledné a nechybí všechny podstatné funkce, včetně formátování písma či odstavce.

Vytváření dokumentů Wordl, Excel a Powerpoint; aplikace Mini diář a diktafon

Nyní se dostávám k poznámkám. Stejně jako kalendář jsou přepracovány, jelikož se připravily na používání stylusu. Samozřejmě ale lze vytvářet i klasické textové poznámky, kdy text vydatlujete na klávesnici. Vybrat si vždy můžete jedno z osmi pozadí, nebo chcete-li, jeden z osmi druhů papírů. Nejvíce překvapí přítomnost notového listu. Kromě obyčejného psaní, si poznámky můžete zapisovat ručně pomocí stylusu a nebo je rovnou nakreslit. Na výběr je pastelka, fixa, štětec a zvýrazňovač. Vždy lze nastavit barevný odstín a tloušťku čáry. Chybět nemůže guma a ani tlačítko Zpět, které pomůže od nechtěných tahů.

Aplikace S Poznámka - můžete psát, kreslit a měnit si typ papíru

Kreslení představuje praktickou, ale zároveň velmi zábavnou činnost. Stylus reaguje velmi dobře, byť se čára vypisuje zhruba o dva milimetry vedle hrotu. Pokud by vás snad malování nadchlo, vězte, že v obchodě Samsung Apps naleznete spoustu kreslících prográmků.

Stejná slova, která jsem řekl ke sledování filmů, platí i pro navigování. 5,3 palcový displej už směle konkuruje i těm největším navigacím. Zde má navíc Note k dobru jemné rozlišení. Spolehnout se můžete na předinstalované Google Mapy, které dokáží i navigovat, byť ne v offline režimu. Fixace satelitů je bleskurychlá, stejně tak výpočet trasy.

Google Mapy a navigace

Datové a internetové funkce

Samsung Galaxy Note je přímo stvořen k prohlížení internetu. Opět úřaduje velký displej. Ten by však sám o sobě nestačil. Důležitý je kvalitní prohlížeč. Vzhledem k přítomnosti Androidu můžeme být bez obav. Samsung prohlížeč lehce upravil a například panel s adresou je nyní dvou řádkový. V horním se vypisuje aktuální činnost či název načtené stránky. Ve druhém již je klasicky adresa, která je obklopena zleva šipkami a zprava rychlým přístupem k záložkám a oblíbeným adresám. Chybět nemůže ani ikonka obnovit a RSS čtečka.

Internetový prohlížeč, Android Market a obchod Samsung Apps

Samotný prohlížeč je doslova bleskurychlý a to i při načítání náročných stránek, kde vyskytuje hromada flashových objektů. Tím jsem zároveň prozradil podporu Adobe Flash 11. Vzhledem k opravdu vysokému rozlišení není třeba nic přibližovat. Text je i v základním zobrazení dostatečně velký. Pakliže byste přeci jen chtěli něco přiblížit, fungují multi-dotykové gesta. U Samsung však máte ještě jednu možnost. Pokud se dotknete displeje na dvou místech a nakloníte telefon směrem k sobě, obsah se přiblíží. Nakloněním směrem od sebe zase text oddálíte. Zajímavá vychytávka, která mi však nepřijde praktická a už vůbec ne pohodlná.

K prohlížení internetu se hodí také datové technologie. Zde je Note bezchybný. Zvládá starší GPRS a EDGE, tedy sítě 2G, ale rozumí si i s 3G sítěmi a nadstavbami HSDPA (až 21 Mbps) / HSUPA (5,76 Mbps). Samozřejmostí je také bezdrátové připojení skrz Wi-Fi s protokoly a/b/g/n. Note chytá Wi-Fi signál naprosto skvěle a blíží se s citlivostí tabletům nebo moderním notebookům. Rovnou i zmíním funkci Wi-Fi Direct, což je jiná obdoba hotspotu. Umožní vzájemnou komunikaci dvou zařízení, podmínkou je, aby obě zařízení podporovaly tuto technologii. Největší výhodou je zabezpečení a v tomto případě postrádá svůj účel i přístupový bod accesspoint, dále pak i podstatně vyšší přenosové rychlosti ve srovnání s Bluetooth technologií. Z dalšího soudku ale nesmí chybět ani klasický Wi-Fi hotspot. V aktivním režimu je sdíleno datové připojení 3G a připojit lze až 5 libovolných zařízení. Zvolit lze i formu zabezpečení, zda se bude jednat o otevřenou síť, která může být komukoliv přístupná nebo ji můžeme zabezpečit pomocí WPA2 PSK.

Další konektivitu zajišťuje například Bluetooth 3.0 s přídavkem high speed. Podporovány jsou též i bezdrátové profily pro poslech hudby. Novinkou v oblasti konektivity je již v samotném hlavním menu přítomnost klienta Kies AIR, jehož funkci využijeme v případě dostupnosti bezdrátové sítě Wi-Fi. Tím pádem ukliďte datové kabely, budou zbytečné. Kies Air supluje standardní funkce klienta Kies. Při spuštění klienta Air se nám zobrazí webová IP adresa, kterou následně zkopírujeme do internetového prohlížeče a pak už jenom v našem zařízení potvrdíme přístup z počítače. GPS jsme již probrali výše. A co takhle NFC nebo LTE? Ano, i takové verze Galaxy Notu existují, ale nejsou určeny pro Českou republiku. Na bezdrátové platby tak bohužel musíme zapomenout.

Nesmíme zapomenout ani na klasické kabelové spojení. Základem jest microUSB konektor. Jestli hledáte na těle HDMI, zklamu vás. Nikde není. Zde přítomný microUSB konektor totiž podporuje MHL port, což v podstatě znamená, že si Note rozumí s různými redukcemi. Stačí je tedy dokoupit a rázem má Note HDMI a nebo zvládá funkci USB On-The-Go.

Závěrečné zhodnocení: velikán tělem i duší

Samsung Galaxy Note přišel na volný plácek a v podstatě jej svou velikostí zabral. Svými rozměry totiž v podstatě vytváří novou kategorii přerostlých mobilních telefonů. Ano, přikláním se spíše k tomu, že jde o mobil. Note je určen především těm, kteří hledají multimediální a zároveň manažerský telefon, který jim nahradí velký počítač či tablet a přesto si zachová kapesní rozměry. Note se ještě vejde do kapsy u kalhot a bez problémů do náprsní kapsy u saka. Zmínění uživatelé přesně ocení obrovský a kvalitní displej, rychlý dvoujádrový procesor, kvalitní fotoaparát a v neposlední řadě i stylus, s jehož pomocí je ovládání jistější. Navíc lze stylus použít k mnoha činnostem. Záznam poznámek či jen obyčejné kreslení se může hodit.

Uchopení Notu do jedné ruky je náročnější

Note hravě zastane funkci hudebního přehrávače, video přehrávače, zápisníku, fotoaparátu, prohlížeče internetu a samozřejmě klasického telefonu. Vše máte v jednom zařízení a stále při sobě. Kladně lze hodnotit i výdrž baterie, kdy není problém dosáhnout dvou dnů. Těžce se hledají nějaká negativa. Ale pokud bych měl nějaká zmínit, bylo by to mírné přehřívání baterie, použití pouze plastových materiálů a chybějící spoušť fotoaparátu. Mínusem nejsou větší rozměry. Komu by vadily, sáhne po jiném modelu z řady Galaxy. Mínusem není ani vysoká cena, neboť plně odpovídá výbavě.

Velký smysl nemá zmiňovat konkurenty. Žádní přímí totiž ani nejsou. Malým konkurentem může být loňský Dell Streak s pěti palcovým displejem. Ten však pokulhává výbavou a odladěností systému. Z novějších kousků by se dal zmínit HTC Sensation XL. Ten je však zaměřen na jinou cílovou skupinu a opět výbavou ztrácí.

samsung-galaxy-note
Klady
  • dobrá pohotovostní doba
  • slušný zvukový výstup
  • kompletní datová nabídka
  • 5,3 palcový displej s HD rozlišením
  • plynulé prostředí
  • dvoujárový procesor s taktem 1,4 GHz
  • stylus "S Pen" v těle
  • bytelná kosntrukce
  • kvalitní fotoaparát
Zápory
  • žádné ušlechtilé materiály
  • občas se přehřívá
  • konektor HDMI jen přes redukci
  • chybí NFC
Diskuze ke článku
Jirka
Dobrý den, recenze super, jen možná jste v rychlosti zařadili "dobrou pohotovostní dobu" do mínusů :-)
Jirka
Filip
Dobrý deň, velmi pekná recenzia, mám nejaké otázky. Ako je natom fotoaparát/ displej v porovnaní s Galaxy S2? Processor je Exynos 4210? Dakujem
Daniel
Dobrý večer.
Nejprve pochvala za rozsah recenze - kdo chtěl něco o telefonu vědět, ví všechno... Tedy skoro všechno. :-)

Mě by třeba zajímalo, jak jsou na tom aplikace z Marketu. Je nějaký problém s kopatibilitou vzhledem z rozlišení displeje? Jde mi především o aplikace typu: Evernote, Skype, Minus.com, TweetDeck...

Ještě jednou díky za tu dobře odvedenou práci.
truhlik
"Naštěstí je krytý odolným sklíčkem Gorilla Glass a dál chráněn i vyvýšenými hranami."
Zial nema. Prosim zistit vo firme Samsung.
http://www.android-hilfe.de/samsung-galaxy-note-n7000-forum/163761-kein-kratzfestes-gorilla-glas.html

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze