Samsung Galaxy M21
recenze

Samsung Galaxy M21

Když obří baterie neznamená mamutí výdrž
14

Jaký je podle vás nejzajímavější telefon Samsung? Nějaký Note? Galaxy S20? A co třeba Galaxy M21, který oslňuje baterií o kapacitě 6 000 mAh. Zbylá výbava je plně poplatná střední třídě v čele s velkým AMOLED displejem či 64GB pamětí. Máme před sebou slušně vybavený telefon s dlouhou výdrží, jaký ale je v reálu?

Zapomenuty jsou doby před dvěma a více lety, kdy se Samsungu nepodařilo vytvořit slušný telefon střední třídy a nechával vynikat konkurenci. Od té chvíle uplynulo spoustu času a výrobce přepracoval řadu Galaxy A takřka k dokonalosti. Nespočet různě se lišících modelů navíc doplňuje ještě řada Galaxy M, která je sice doma především v Indii, ale minimálně jeden vyslanec se každý rok dostane i do Evropy. Dal by se popsat jako cenově dostupnější „Áčko“, které sice nevypadá tak stylově, ale přesto nabízí slušnou výbavu a především důraz na baterii, která alespoň papírovou hodnotou trhá rekordy. Bude to však stačit a obstojí Samsung Galaxy M21 nejen ve stájové konkurenci?

Samsung Galaxy M21 – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy M21

Kompletní specifikace
Konstrukce159 × 75,1 × 8,9 mm, 188 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 9611, CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ne, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:55 hodin
Dostupnostduben 2020, 6 399 Kč

Obsah balení

V prodejním balení nečekejte nic navíc. Samotný telefon doprovází nabíječka a také USB-C kabel ke spojení s počítačem a nabíjení. A to je vše.

Samsung Galaxy M21

Konstrukční zpracování: upatlaný cvalda

Řada Galaxy M je na evropském/českém trhu vzácná, zpravidla se každý rok dočkáme jen jednoho modelu. Letos padla volba na Galaxy M21, který se v omezené míře nabízí u několika prodejců. Na první pohled vás nijak zvlášť neuchvátí. Sází na ponurou černou a lesklá záda, výsledkem je však jen to, že se celá zadní strana telefonu neuvěřitelně patlá a ještě hůře čistí. Viníme za to i očividně levnější plast, který při bližším zkoumání bije do očí. Pokud jste zvyklí na designovou preciznost řady Galaxy A, budete možná mírně překvapeni.

Jestli hledáte menší telefon, Galaxy M21 nebude tou pravou volbou.

Po uchopení zjistíte, že je telefon poněkud tlustší – necelých 9 milimetrů však není nic hrozného. Stejně tak 188gramová hmotnost dnes překvapí málokoho. V každém případě je nutné počítat s tím, že je telefon trošku těžkopádný a pokud hledáte naopak menší zařízení, nebude Galaxy M21 tou pravou volbou. Osobně se mi ale v ruce drží dobře, a to díky zaobleným zádům.

V dobrém dosahu palce jsou boční tlačítka, která se jistě tisknou. Mezi ovládací prvky patří také čtečka otisků prstů na zadní straně, která sice pracuje spolehlivě, ale občas si dává na čas a je nutné se obrnit trpělivostí. Za pozornost stojí ještě šuplíček na levém boku. Jakmile ho klíčkem otevřeme, zjistíme, že jsme svědky velkého prostoru pro paměťovku a dvě nano SIM karty.

Zpracování telefonu není vůbec špatné. Ano, je celý plastový, ale to není něco, co by u telefonu za 6 tisíc korun mohlo překvapit. Tlustší konstrukci vděčíme za to, že se zařízení při silném promačkání nijak neprohýbá, obávat se netřeba ani vrzání. Ačkoliv telefon vypadá, že si nechá ledacos líbit, opatrně v prašných a vlhkých prostředích, neboť zvýšená odolnost mu je cizí.

Líbilo se nám
  • slot pro dvě nanoSIM karty
  • dobře padne do ruky
  • pevná konstrukce
Nelíbilo se nám
  • bez prémiových materiálů
  • velmi nudný vzhled
  • povrch těla se snadno ušpiní
  • pomalejší čtečka otisků prstů

Displej: kvalitní AMOLED

Dominantní prvkem čelní strany je AMOLED displej se 6,4 palci a Full HD+ rozlišením. Namísto průstřelu je vsazeno na drobný výřez. Displej je po všech stránkách kvalitní a velmi dobře čitelný z úhlů i na ostrém slunci. Vhod přijde režim Always-on, který informuje o všem podstatném, což je náplast za chybějící informační diodu. O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 3.

Samsung Galaxy M21

Zastavit se musíme u automatické regulace jasu: pravidelně se nám totiž stávalo, že se hodnota jasu zasekla a nebylo ji možné ani ručně přenastavit. Telefon se vždy vrátil na původní hodnotu. Řešením byl pouze restart celého telefonu, a to bohužel jen dočasně.

Líbilo se nám
  • Always-on
  • velký a jemný displej
Nelíbilo se nám
  • nefungující regulace jasu
  • postrádáme informační diodu

Zvuk: obyčejná klasika

Zvukově si telefon nevede špatně, alespoň v rámci střední třídy. Má dostatečně hlasitý reproduktor na spodní hraně a nechybí mu 3,5mm jack. Sluchátka však výrobce tentokrát nepřibalil a budete si muset obstarat vlastní. Kvalita výstupu je veskrze slušná.

Samsung Galaxy M21
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: postačující základ

Pod kapotu Samsung nasadil svůj procesor Exynos 9611 se 4GB operační pamětí. Nejde o nijak oslnivou kombinaci, na hraní nejnáročnějších her to rozhodně není. Dokazuje to i výsledek z AnTuTu. Jen průměrné je pak 64GB úložiště, ze kterého je pro uživatele připraveno 53 GB, ale naštěstí ho rozšíříte paměťovou kartou (max. 512 GB).

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • slušná interní paměť

Výdrž baterie: energie, kam mizíš?

Za větší tloušťkou telefonu stojí baterie, která má kapacitu 6 000 mAh. Ano, skutečně šest tisíc, což je výrazně nadprůměrná hodnota. U Galaxy M21 jsem odhadoval, že nabíječku budu moci minimálně na dva dny odložit a optimisticky vyhlížel i třídenní výdrž. Během testování byl telefon vždy připojen k internetu, přibližně polovinu času strávil na LTE, polovinu na Wi-Fi. Necelou hodinku denně byla využívána navigace a vyřízeno několik kratších hovorů v délce nepřesahující půl hodinky. Telefonem jsme denně pořídili zhruba třicítku fotografií a natočili několikaminutové video ve 4K. Na krátký čas byl využíván i jako mobilní hotspot. Zbývá dodat, že během testování se smartphone pohyboval, častěji tak musel měnit přihlašování ke konkrétní BTS.

Samsung Galaxy M21
Graf vybíjení baterie Samsungu Galaxy M21

Výsledný čas se během testování vždy pohyboval těsně pod hranicí 48 hodin, tedy dvou dnů. To není nijak oslňující výsledek s ohledem na kapacitu baterie. Vinu na nepříliš dlouhé výdrži nese samotný telefon, respektive správa energie. Zejména v noci se totiž vybíjí až nečekaně rychle, a to aniž byste s ním cokoliv dělali. Zcela minimální vliv má na vše funkce Always-on. Během každé noci, tedy zhruba za 8 až 10 hodin, klesne kapacita baterie o v průměru 13 %.

Míra vybití baterie Čas vybíjení
  100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 0 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 4:19 hodin
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 6:16 hodin
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 9:37 hodin
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 14:14 hodin
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 20:03 hodin
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 26:33 hodin
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 32:37 hodin
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 38:51 hodin
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 45:41 hodin
  2 % ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 47:09 hodin

Pokud nebudete na telefon vyloženě nároční jako já, odvděčí se vám i třídenní výdrží. Na vyšší mety však s aktivním internetem nebude možné dosáhnout. Naopak lze telefon vybít i během několika hodin, typicky hraním her či navigací.

Nabíjení Samsungu Galaxy M21

Po vybití nastal čas telefon nabít. Jelikož je Galaxy M21 zástupcem střední třídy a prodává se za necelých 6,5 tisíce korun, nelze čekat zázraky. Dodávána nabíječka podporuje výkon 15 W, což je současně i maximum, kolik dokáže telefon přijmout. Nabití ze 2 % na 100 % zabere bez pěti minut 3 hodiny. Na 80 % to telefon zvládne za 2 hodiny a 11 minut. Pro úplnost dodejme, že bezdrátové nabíjení k dispozici není, což ale u levnějšího telefonu neshledáváme jako velký nedostatek.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 12 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 27 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 45 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 66 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 85 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 102 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 116 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 131 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 151 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 175 minut
Líbilo se nám
  • baterie s velkou kapacitou
  • výdrž není vyloženě špatná…
Nelíbilo se nám
  • ….ale zůstává za očekáváním
  • nadměrné vybíjení telefonu přes noc

Konektivita: nač si vzpomenete

Galaxy M21 dostal do vínku plnohodnotnou konektivitu. Můžete se proto těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 12, což znamená teoretickou rychlost stahování až 600 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardu ac. Nechybí ani Bluetooth ve verzi 5.0 či NFC. V dané kategorii je pak třeba USB-C konektor již samozřejmostí. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Samsung Galaxy M21
Líbilo se nám
  • USB-C
  • NFC

Fotoaparát: zvládá i vysoké rozlišení

Na zádech telefonu se po vzoru ostatních letošních Samsungů nachází rozměrnější modul fotoaparátů. Líbí se nám, že nijak výrazně nevystupuje nad okolní povrch a v rámečků jsou tři fotoaparáty. Hlavní je 48megapixelový, avšak běžně fotí ve 12 megapixelech. Nejvyšší rozlišení si musíte sami zvolit v nastavení poměrů stran fotografií. Kvalita výsledných snímků je velmi dobrá, samozřejmě především přes den. S ubývajícím světlem se snižuje ostrost a zvyšuje šance, že si snímek rozmažete.

Samsung Galaxy M21

Sekundární fotoaparát s 8 megapixely dokáže pořídit ultraširokoúhlé snímky. Vhod přijde zejména venku, i tak si ale všimnete výrazně horších detailů. Na druhou stranu v rámci své třídy nijak za konkurencí nezaostává. Poslední snímač s 5 megapixely má na práci již jen práci s hloubkou ostrosti.

Ukázkové fotografie

Samsung Galaxy M21 dokáže nahrát až 4K video se 30 snímky za vteřinu, přičemž výsledky nevypadají vůbec špatně a ani trhaně.

Samsung Galaxy M21 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Z fotoaparátů nám chybí ještě ten čelní, který má 20 megapixelů a pro potřeby selfies je plně dostačující.

Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • kvalitní 48megapixelový snímač

Software: osvědčené One UI

Prostředí má nepřekvapivě na starost nejnovější Android 10 s nadstavbou One UI 2.0. Mezi přednosti patří přehlednost či snadné ovládání, v tomto je Samsung aktuálně bezchybný. Optimalizace je poměrně slušná, ovšem jen do chvíle, kdy do telefonu nenainstalujete více aplikací. Různé aplikace pro sociální sítě telefonu hravě zatopí a prostředí zásadně přibrzdí, chvílemi i zasekají. Nutno však podotknout, že zde bude vina právě u aplikací třetích stran. Během testování nastával největší problém při kombinaci současného spuštění aplikací fotoaparátu a Messengeru. V dané chvíle se bylo občas nutné obrnit notnou dávkou trpělivosti. Zbývá dodat, že se v telefonu jsou únorové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • optimalizaci není v základu špatná
Nelíbilo se nám
  • některé aplikace třetích stran prostředí nečekaně zpomalí

Zhodnocení a konkurence

Samsung se pokusil vytvořit klasicky vypadající telefon, který nabízí vše potřebné a navrch přihazuje nadprůměrně silnou baterii. Kapacita je na papíře skutečně působivá, ale bohužel, dvoudenní výdrž již tak oslnivě nevypadá. V každém případě po Galaxy M21 lze sáhnout v momentě, kdy hledáte smartphone s co nejlepší výdrží. Konkurence na tom totiž zpravidla lépe rozhodně nebude. Galaxy M21 dále nabídne kvalitní displej, přehledné prostředí nejnovějšího Androidu a dobrou konektivitu včetně NFC a USB-C. Na českém trhu novinku seženete za necelých 6,5 tisíce korun, což nezní vyloženě beznadějně.

Vzhledem k ceně novinka přímo kanibalizuje na loňském Samsungu Galaxy A30s, který je sice o pár set korun levnější, ale má horší displej, slabší výdrž nebo starší Android.

Samsung Galaxy A30s

Rozměry158,5 × 74,7 × 7,7 mm, 169 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (1 560 × 720 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 2×1,8 GHz + 6×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh

Konkurentem může být Xiaomi Redmi Note 8 Pro s větší operační pamětí a výkonnějším procesorem. Má však slabší baterii.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro 128+8 GB

Rozměry161,3 × 76,4 × 8,8 mm, 199 g
DisplejTFT IPS, 6,53" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G90T, 2×2,27 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh

Pokud hledíte výkon, může vás zaujmout Realme 5 Pro s větší interní i operační pamětí. Kaňkou na kráse je Android 9 a absence NFC.

Realme 5 Pro 8 GB/128 GB

Rozměry157 × 74,2 × 8,9 mm, 184 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (1 080 × 2 340 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 712, 2×2,3 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 035 mAh
samsung-galaxy-m21Maratonec
Klady
  • bytelná konstrukce
  • dobře padne do ruky
  • kvalitní AMOLED displej
  • baterie s kapacitou 6 000 mAh
  • 3,5mm jack i USB-C
  • nejnovější Android
  • podporuje NFC
Zápory
  • velmi obyčejný vzhled
  • povrch se snadno špiní
  • výdrž zůstala za očekáváním
  • občasné problémy v prostředí
Diskuze ke článku
Ondra
Redmi note 8 pro jsem měl a vzdával jsem se ho velice nerad.. a s výdrží na tom byl podobně, i když má o 1500mAh méně
Diskuter
To honicum nad cislickama ta dnesni onanie nepůjde moc od ruky... 😁
Milan
Aj séria M dostáva dve nasledujúce verzie Androidu ako séria A? Pokiaľ áno, je to skutočne mobil s najlepším pomerom výkon / cena.
.
Resumé: korejský šit. 6 000 bych za něj nedal ani náhodou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze