Samsung Galaxy A30s
recenze

Samsung Galaxy A30s

Osvědčený Korejec s inovovaným vzhledem
16

Střední třída se v průběhu podzimu rozrostla o Samsung áčkové řady. Galaxy A30s se pokouší přinést jakousi kombinaci Galaxy A50 a naopak levnějších modelů. Za necelých 7 tisíc korun zájemci získají smartphone s velkým AMOLED displejem, třemi fotoaparáty a velmi slušnou výdrží. Navíc jde o první vlaštovku s inovovaným vzhledem.

Na rozdíl od let minulých má Samsung letos střední třídu bohatě zastoupenou. O zahuštění se postaral i Galaxy A30s, který za necelých 7 tisíc korun nabízí hned tři fotoaparáty, slušně velký AMOLED displej, 64GB paměť nebo čtečku otisků prstů přímo v zobrazovači. Hledíme na vánoční bestseller, nebo Samsung někde šetřil?

Samsung Galaxy A30s – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy A30s

Kompletní specifikace
Konstrukce158,5 × 74,7 × 7,7 mm, 169 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (1 560 × 720 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 2×1,8 GHz + 6×1,6 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostzáří 2019, 6 999 Kč

Obsah balení

V prodejním balení naleznete vše, co můžete do začátku potřebovat. Vyjma samotného telefonu jde o USB kabel, nabíječku a také základní pecková sluchátka.

Samsung Galaxy A30s

Konstrukční zpracování: ostře řezaná duha

Vzhled je vcelku tradiční a mohli bychom s tím skončit. To bychom ale Samsungu mírně křivdili, neboť Galaxy A30s je jakousi pomyslnou první vlaštovkou, která představuje nový vzhled řady Galaxy A, jenž se ve větším měřítku projeví v roce 2020. Jaké jsou změny? Zadní strana je nadále lesklá, lze na ní spatřit neúplné kosočtverce, přičemž každý odráží světlo jinak. Výsledek nevypadá vůbec zle, navrch v kombinaci s duhovými odrazy, které již máme s novými Samsungy spjaté.

Galaxy A30s je první vlaštovkou s novým designem.

Spousta otázek se točí kolem použitých materiálů. Můžeme říci, že v jejich případě Samsung trochu šetřil. Rámeček telefonu je plastový a o mnoho lépe na tom není ani zadní strana. Dle výrobce má jít o kombinaci plastu a skla, konkrétně tuto směs označuje jako 3D Glasstic. Ovšem výsledek? Obyčejný plastový pocit. Na druhou stranu, telefon zatím dobře odolává škrábancům.

Pochválit ale musíme precizní zpracování, kdy je každý detail pečlivě zaoblen a na telefonu se nesetkáme s ostrými prvky, a to dokonce ani kolem konektorů na spodní straně. Nepřekvapí, že jde o USB-C a 3,5mm jack. Tlačítka jsou výhradně po pravé straně a jejich stisk je bez výtek.

Levý bok hostí pouze dlouhý šuplíček, kam můžete umístit dvě nanoSIM karty a klidně přihodit i paměťovku. Zpracování jsme již lehce nakousli a nebylo to úplně pozitivní, ale telefonu je ve skutečnosti málo co vytknout. Nikde nic nevrže, neprohýbá se. Proto lze alespoň částečně prominout, že Samsung nepoužil hliník či sklo. Ve výsledku možná i dobře, neboť při pádu se telefon nemusí nezbytně rozbít. Návratu zvýšené odolnosti do střední třídy jsme se ale u Samsungu stále nedočkali.

Líbilo se nám
  • líbivý a inovovaný vzhled
  • 3,5mm jack
  • slot pro dvě nanoSIM karty
  • dobře padne do ruky
Nelíbilo se nám
  • bez prémiových materiálů

Displej: AMOLED není výhrou

Jakožto konkurenční výhoda Galaxy A30s bude brána technologie displeje, kdy výrobce nasadil Super AMOLED panel. Má to však hned několik háčků. V prvé řadě HD+ rozlišení na 6,4palcové úhlopříčce nenadchne a rastr je již viditelný pouhým okem. Barevné podání pak výrazně zaostává za lepšími Samsungy, na mysli máme klidně jen nepatrně dražší Galaxy A50. V neposlední řadě pak Samsung ušetřil odebráním technologie Always-on. V kombinaci s chybějící informační diodou vás telefon o zmeškaných událostech nedokáže nijak informovat.

Samsung Galaxy A30s

Přímo do displeje je integrována optická čtečka otisků prstů. Její spolehlivost patří k těm jednoznačně horším. Prst je nutné přiložit přesně, skutečně silně přitlačit a doufat, že to tentokrát vyjde.

Samsung Galaxy A30s
Líbilo se nám
  • velký displej
  • čtečka otisků prstů přímo v displeji...
Nelíbilo se nám
  • ...která ale funguje velmi nespolehlivě
  • chybí Always-on
  • postrádáme informační diodu
  • hrubší rastr displeje

Zvuk: obyčejná klasika

Zvukově je na tom telefon průměrně, hlasitý reproduktor je na spodní hraně, stejně jako 3,5mm jack a USB-C. Výstup do sluchátek je standardní a využít můžete i výrobcem dodávané pecky. Sluchátka náročnějšího posluchače nenadchnou.

Samsung Galaxy A30s

Výkon hardwaru: pouze průměr

Výkonově není Galaxy A30s žádným rekordmanem. Má osmijádrový Exynos 7885 a 4GB operační paměť, v AnTuTu telefon dosahuje na téměř 125 tisíc bodů, což je podobný výsledek jako u Huawei P30 Lite. Na běžné hraní bude výkon stačit, náročnější hry už nepoběží tak plynule, případně budete muset snížit grafické detaily. Pro vaše data je připravena 64GB paměť, do které reálně uložíte něco málo přes 50 GB dat. Využít můžete i slot pro paměťovku (maximální kapacita 512 GB), kromě ní telefon pojme ještě dvě nano SIM karty.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • slušná interní paměť
Nelíbilo se nám
  • výkon mohl být vyšší

Výdrž baterie: slušný základ

Chuť si lze spravit u výdrže na nabití. Baterie má kapacitu 4 000 mAh a dokáže telefon při středně náročném používání živit po dobu dvou dní. Velmi opravdu však záleží, jak jej budete využívat. Při navigaci nebo hraní her jej zvládnete vybít za několik hodin. Nabití pak zabere něco málo přes hodinku a půl skrze 15W dodávanou nabíječkou. Bezdrátové nabíjení je v této cenové relaci ještě zapovězené, a jeho nepřítomnost proto nepřekvapí.

Samsung Galaxy A30s
Líbilo se nám
  • dobrá výdrž

Konektivita: nač si vzpomenete

Galaxy A30s dostal do vínku plnohodnotnou konektivitu. Můžete se proto těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 12, což znamená teoretickou rychlost stahování až 600 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardu ac. Nechybí ani nejnovější Bluetooth ve verzi 5.0 či NFC. Jednoznačnou pochvalu si zaslouží USB-C, které mezi konkurenty není pravidlem. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • USB-C
  • NFC

Fotoaparát: základ od Samsungu

Kromě velkého displeje bude novinka lákat i na trojici zadních fotoaparátů. Hlavní má 25megapixelové rozlišení a slušnou světelnost f/1.7, avšak postrádá optickou stabilizaci obrazu. Jeho výsledky jsou přesto velice slušné a v dané třídě patří jednoznačně k tomu lepšímu. Snímky jsou ostré i barevně věrné. Snadno se budete při focení orientovat i v prostředí aplikace. Zarazit vás může snad jen fakt, že tradičně nejde měnit rozlišení, ale pouze poměr stran.

Samsung Galaxy A30s

Další fotoaparát je 5megapixelový a slouží pro práci s hloubkou ostrosti. Výsledky jsou překvapivě velmi dobré. Intenzitu rozmazání si můžete v průběhu fotografování upravovat v několika krocích. Poslední fotoaparát s 8 megapixely je ultraširokoúhlý. Výsledky nevypadají špatně, ale musíte počítat s tím, že kvalita snímků citelně klesne. Zejména venkovní záběry, kde se tato kamerka hodí, však vypadají líbivě.

Pro selfies je novinka připravena ideálně. V drobném výřezu v displeji má 16megapixelový fotoaparát a výsledky jsou plně dostačující pro potřeby sociálních sítí.

Samsung Galaxy A30s

Záznam videa není silnou parketou Samsungu Galaxy A30s. Vrcholem je totiž Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Záběry nejsou vyloženě trhané a zvuk je naopak kvalitní a čistý. Na druhou stranu bychom očekávali vyšší snímkovací frekvenci i rozlišení.

Samsung Galaxy A30s (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • množství nastavení
  • slušné kvality hlavního fotoaparátu
Nelíbilo se nám
  • video nahrajete maximálně ve Full HD rozlišení

Software: hlavně přehledně

Telefon aktuálně pracuje s Androidem 9.0 Pie a nadstavbou One UI 1.5. Jde o osvědčenou kombinaci, která vyniká přehledností a dobrou optimalizací. Při jakékoliv běžné práci vás telefon nebrzdí, aplikace se otevírají svižně. Vše samozřejmě měřítkem střední třídy. Pokud se vám do rukou dostane dražší telefon, rozdíly v plynulosti spatříte.

Samsung si pro vás připravil pár drobných úprav a aplikací navíc. Například Digitální rovnováha je pojmenována jako Digitální pohoda a můžete zde sledovat využití jednotlivých aplikací v průběhu času. Mezi aplikacemi se nachází Smart Switch pro snadný přechod z jednoho telefonu do druhého. Vhod přijde i propracovaná a graficky zdařilá aplikace Samsung Health, kde můžete sledovat své výsledky při cvičení a sportování celkově.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí

Zhodnocení a konkurence

Samsung Galaxy A30s vypadá na první pohled skutečně dobře, design je jeho silnější stránkou. Papírové parametry nalákají: Super AMOLED displej, tři foťáky, velká paměť, vše zní skvěle. Displej však v praxi nijak zvlášť nenadchne a fotoaparáty v lepším případě nevybočí z lepšího průměru. Po výkonové stránce telefon náročného uživatele nenadchne. Za plusy považujeme schopnost pojmout dvě SIM karty, slušnou výdrž na nabití a dobře zpracované prostředí od Samsungu. Záhy se však ukáže, že cena téměř 7 tisíc korun může představovat problém, byť své zákazníky si Galaxy A30s rozhodně najde.

O pětistovku levněji totiž seženete Xiaomi Mi A3 s čistým Androidem, lepším hardwarem a větší interní pamětí. Stejně jako Samsung má čtečku otisků přímo v displeji a bude vůbec největším konkurentem. Chybí mu ale NFC.

Xiaomi Mi A3 64 GB

Rozměry153,5 × 71,9 × 8,5 mm, 173,8 g
DisplejAMOLED, 6,09" (1 560 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 665, 4×2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 030 mAh

Tisícovku je možné ušetřit nákupem Honoru 9X, který má displej bez výřezu a větší interní paměť.

Honor 9X

Rozměry163,5 × 77,3 × 8,8 mm, 196,8 g
DisplejTFT IPS, 6,59" (1 080 × 2 340 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 2×2,7 GHz + 6×1,88 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh

Pokud hledáte vyloženě Samsung, vyplatí se připlatit si za Galaxy A50, který je mnohem vychytanější.

Samsung Galaxy A50

Rozměry158,5 × 74,7 × 7,7 mm, 166 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát25 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorExynos 7 Series (9610), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin
samsung-galaxy-a30s
Klady
  • dobře padne do ruky
  • líbivý vzhled
  • velký displej
  • pojme tři karty
  • slušná výdrž
  • solidní hlavní fotoaparát
  • ultraširokoúhlý fotoaparát
Zápory
  • nízké rozlišení displeje
  • špatně fungující čtečka otisků prstů
  • chybí Always-on a informační dioda
  • pouze průměrný procesor
  • hodilo by se vyšší rozlišení u videa
Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Doporučuji recenzi na Huramobil, tam se s tímhle telefonem nepářou.
Khan
Takze super vydrz a zbytek odpad. Pekny...
Patrik Knak
Patrik Knak
Procesor je Exynos 7904 ;)
Carda
A kde že je ten inovovaný vzhled? Já jen vidím furt to samé.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze