Samsung Galaxy M11
recenze

Samsung Galaxy M11

Když neradi nabíjíte často
2

Levné Samsungy bývají zpravidla odstrašujícím příkladem toho, jak má dostupný telefon vypadat. Napravit pošramocenou pověst se pokouší nový Galaxy M11, který tasí trumf v podobě velké baterie a dlouhé výdrže. Vhod přijde i trojice fotoaparátů nebo osvědčené prostředí One UI. Na poměry Samsungu jsme se dočkali i poměrně příznivé ceny.

Samsungu se velmi dobře daří ve vyšší a střední třídě. Naopak v té nejnižší kategorii se nechává pravidelně válcovat od takřka kterékoliv konkurence. Snaha o změnu se jmenuje Galaxy M11, spadá tedy do oblíbené a zpravidla povedené modelové řady Galaxy M. Samsung má tak příležitost prolomit své zpravidla nepříliš lákavé postavení v kategorii kolem 4 tisíc korun. V řadě Galaxy M se většinou hlavní trumfy točí kolem baterie a výdrže, v recenzi se podíváme, jak se telefonu vede i v dalších oblastech.

Technické parametry Samsung Galaxy M11

Kompletní specifikace
Konstrukce161,4 × 76,3 × 9 mm, 197 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT PLS, 6,4" (1 560 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 450, CPU: 8×1,8 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ne, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ?
Operační systémAndroid 10
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2020,

Obsah balení

V základním balení neočekávejte nic překvapivého. Kromě samotného mobilu jde o koncovku nabíječky, USB kabel a základní pecková sluchátka. Na druhou stranu je to vše potřebné, co uživatel do začátku potřebuje.

Konstrukční zpracování: plastové, ale kluzké

Máme před sebou zcela základní telefonu, tomu odpovídá i zpracování. Samsung vsadil na matný plast, který levně nejen vypadá, ale také působí. Na druhou stranu u cenově dostupného mobilu to není velké překvapení. Lze ocenit matné provedení, na kterém takřka neulpívají otisky prstů. Líbí se nám též celková bytelnost, kdy se telefon nijak neprohýbá a nevrže. Co je naopak kaňkou na kráse, je kluzkost zejména zadní strany, která by v krajních případech mohla vyústit ve vyklouznutí telefonu z ruky.

Samsung Galaxy M11
Ceníme matné provedení telefonu.

Rozmístění ovládacích prvků je vcelku dobré. Na důležité odemykací tlačítko lze pohodlně dosáhnout palcem. Dobře nahmatáte také čtečku otisků prstů, jejíž místo je na zádech telefonu. Reaguje velmi přesně, avšak odpustit ji musíte nijak závratnou rychlost. Na levém boku se již nachází pouze dlouhý šuplíček pro dvě nano SIM karty a také paměťovku.

Konektorová výbava je kompletní, Samsungu zřejmě definitivně došly staré zásoby konektorů, i na Galaxy M11 tak nacházíme USB-C. 3,5mm jack pro poslech hudby je na opačné, tedy horní hraně. Jelikož se telefon nesnaží bořit rekordy v co nejmenší tloušťce, je celá zadní strana příjemně rovná a nijak nevyčnívá ani modul s fotoaparáty.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • nechybí čtečka otisků prstů
  • fotoaparáty nevystupují nad okolní povrch
Nelíbilo se nám
  • zpočátku tendence vyklouznout z ruky

Displej: očekávaný základ

Galaxy M11 disponuje 6,4palcovým displejem s výřezem pro čelní kamerku. Dle očekávání výrobce přistoupil ke značným úsporám. V prvé řadě je nutné přijmout IPS panel, ale to nebude velký problém. Samsung se snažil vytáhnout z technologie IPS maximum tak, aby co nejvíce připomínal AMOLEDy u dražších kousků. Barevné podání je proto skvělé, stejně jako maximální jas, kdy je displej dobře čitelný i venku na slunci. Kaňkou na kráse je nižší HD+ rozlišení, avšak při běžné práci si rastru nevšimnete. O něco více bude chybět jakákoliv možnost informování o zmeškaných událostech. Chybí Always-On režim, ambientní displej i informační dioda. Ochranu samotného displeje výrobce nijak blíže nespecifikuje. Během používání se na něm však žádné, byť sebemenší, škrábance neobjevily.

Líbilo se nám
  • kvalitní IPS panel
Nelíbilo se nám
  • chybí Always-On
  • postrádá informační diodu
  • nižší rozlišení

Zvuk: hlasitost především

Vyzvánění a hudba vychází výhradně ze spodní hrany, kde je při levém okraji umístěn reproduktor. Kvalitou neoslní, to ale asi ani nikdo neočekával. Důležité je, že je dostatečně hlasitý, příchozí události tudíž nepřeslechnete. Pro poslech hudby je připraven 3,5mm jack, jehož kvalita uspokojí všechny nenáročné posluchače.

Samsung Galaxy M11
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: nikoho neoslní

Tradiční nešvar levných Samsungů se přelévá i do roku 2021. Začněme ale optimisticky, nasazení Snapdragonu 450 není vyloženě špatnou volbou. Pokud by byl doprovázen dalším slušným hardwarem, mohli bychom být spokojeni. Jenže co se nestalo, Samsung nasadil pouze 3GB operační paměť. Tato hodnota je přitom obvyklá u ještě levnějších telefonů. Žalostný výkon demonstruje výsledek pod hranicí 100 tisíc bodů v AnTuTu. Korunu pak výrobce všemu nasadil pouze 32GB úložným prostorem, ze kterého je po prvním zapnutí telefonu k dispozici 22 GB. Malou náplastí budiž fakt, že je možnost do telefonu umístit paměťovou kartu o velikosti až 512 GB.

Líbilo se nám
  • podporuje paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • malá operační paměť
  • velmi malé úložiště

Výdrž baterie: nabíjejte dvakrát týdně

V útrobách mobilu je připravena baterie s velmi slušnou kapacitou 5 000 mAh. S ohledem na průměrně velký displej a slabý hardware jsou zde skvělé vyhlídky na dlouhou výdrž. Při středně náročném využívání budete nabíjet nejdříve každý druhý až třetí den. Méně nároční uživatelé zřejmě dosáhnou i na čtyřdenní výdrž. Za vyzdvihnutí stojí přítomnost USB-C, které sice již bereme za samozřejmost, ale s ohledem na úspory výrobce by nás zde starší typ konektoru nepřekvapil. Nabíjení probíhá pouze standardní rychlostí a počítejte s časem kolem 2,5 hodin. Nepřekvapí absence bezdrátového nabíjení, což však nelze v tomto segmentu ani považovat za mínus.

Samsung Galaxy M11
Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • USB-C

Konektivita: chválíme za NFC

U levnějšího Samsungu nelze očekávat zázraky po stránce konektivity. Samozřejmostí je podpora LTE, ale v mnoha ohledech narazíte na to, že Samsung využívá staré zásoby. Například je zde staré Bluetooth 4.2 a v případě Wi-Fi se musíte smířit pouze se standardy b/g/n. Příjemně mobil potěšil tím, že nechybí NFC pro bezkontaktní platby. Nemusíte se ani bát, že se ztratíte, neb geolokační služby jsou zastoupeny GPS, GLONASS, Galileo a Beidou.

Líbilo se nám
  • podporuje NFC
Nelíbilo se nám
  • staré Bluetooth

Fotoaparát: slušný základ

I mezi levnými telefony lze nalézt ty disponující hned několika zadními fotoaparáty. Galaxy M11 má ve vertikálně orientovaném modulu hned tři snímače. Jmenovitě jde o 13megapixelový hlavní fotoaparát, 5megapixelový ultraširokoúhlý objektiv a 2megapixelový snímač pro práci s hloubkou ostrosti. Ve srovnání s konkurencí bude však největší zbraní prostředí aplikace fotoaparátu, kde je Samsung tradičně silný. Aplikace je přehledná, především ale dokáže i v hlubším nastavení fungovat v horizontálním režimu, který při fotografování využijete nejvíce. S pohodlím souvisí například snadné přepínání mezi fotoaparáty, které je ihned po ruce.

Samsung Galaxy M11

Hlavní fotoaparát kvalitou v nižší třídě ostudu rozhodně neudělá. Zejména za dobrých světelných podmínek jsou snímky barevně věrné a ostré. Tato ideální konstelace dostává trhliny ve chvíli, kdy světla ubývá, telefon musí déle vstřebávat světlo, což vede nejen k šumu, ale i k výraznému zhoršení ostrosti. Jelikož zcela chybí noční režim, musíte se obrnit trpělivostí, omezit přirozený třes rukou a doufat, že na snímku v noci něco bude vidět.

Ukázkové fotografie

Sekundární ultraširokoúhlý fotoaparát by mohl být velmi příjemnou věcí navíc, například pro fotografování krajinek či větších skupin osob. Bohužel Samsung vše zazdil nízkým 5megapixelovým rozlišením. Výsledkem jsou snímky s nízkou ostrostí, které se hodí výhradně pro prohlížení na displeji telefonu. Portrétní režim je pak v podstatě jediným zajímavým v možnostech hlavní nabídky fotoaparátu. Rozostření pozadí probíhá v reálném čase již při snímání scény.

Na čelní straně je 8megapixelová kamerka pro selfies a videohovory. Kvalita je veskrze průměrná, pokud toužíte po alespoň trošku slušných selfies, doporučujeme co nejvíce světla.

Samsung Galaxy M11
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa telefonu nijak zvlášť nejde, ale nouzově můžete pořídit Full HD záznam se 30 snímky za vteřinu. Výsledkem je video, které působí mírně trhaně, zvuk také neoslní.

Samsung Galaxy M11 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • dobré výsledky za světla
Nelíbilo se nám
  • horší záznam videa
  • chybí noční režim

Software: bezpečně a aktuálně

Prostředí telefonu je svěřeno do rukou staršího Androidu 10 a nadstavby One UI 2.0. Kombinace je to vcelku schopná a pro uživatele přívětivá, co se týče ovládání jednou rukou. I méně zkušený uživatel se v prostředí rychle zorientuje. Pokud by přeci jen byly nějaké problémy, jsou nabídky příbuzných nastavení elegantně propojeny. V telefonu je taktéž minimum zbytečných aplikací, což je rozhodně plus.

Celkově se optimalizace Galaxy M11 povedla a chod prostředí působí plynule. Příjemně nás Samsung překvapil i aktuálními bezpečnostními záplatami platnými k 1. prosinci 2020.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
Nelíbilo se nám
  • prostředí je pomalé

Zhodnocení

Samsung Galaxy M11 rozhodně není špatným telefonem. Nabízí solidní displej, vcelku dobře padne do ruky a prostředí patří v nižší třídě k tomu jednoznačně nejlepšímu. Přidanou hodnotou je především velká baterie a s ní související dlouhá výdrž. Nenároční uživatelé tak skutečně budou nabíječku potřebovat jen zhruba dvakrát týdně. Cena Galaxy M11 se pohybuje kolem 4,5 tisíc korun a v těchto hladinách si jihokorejský výrobce bohužel málokdy odpustí nějaký ten přešlap. Tentokrát se kritika snáší na malou RAM i interní paměť, stejně jako na nepříliš kvalitní ultraširokoúhlý fotoaparát. Pokud však toužíte vyloženě po Samsungu, je ze záplavy levných mobilů Galaxy M11 ještě poměrně slušnou volbou.

Konkurence

Mnohá konkurence však dokáže Galaxy M11 převálcovat. Například Poco M3 nabízí mnohem kvalitnější displej, větší operační paměť a čtyřnásobné úložiště, přičemž jeho cena je identická.

Xiaomi Poco M3 128 GB

Rozměry162,3 × 77,3 × 9,6 mm, 198 g
DisplejTFT IPS, 6,53" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 662, 4×2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor6 000 mAh

Zmínit můžeme také Redmi 9, které za podobnou cenu jako Samsung nabídne dvojnásobné úložiště, více RAM, výkonnější procesor, větší baterii a také podporuje NFC.

Xiaomi Redmi 9 64+4 GB

Rozměry163,3 × 77 × 9,1 mm, 198 g
DisplejTFT IPS, 6,53" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G80, 2×2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor5 020 mAh

Od Samsungu lze navíc sáhnout také po Galaxy A12, který je pouze o pár set korun dražší, ale má větší interní paměť či čtyři zadní fotoaparáty.

Samsung Galaxy A12

Rozměry164 × 75,8 × 8,9 mm, 205 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio P35, 2×2,35 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh
samsung-galaxy-m11
Klady
  • matné tělo
  • poměrně dobře padne do ruky
  • velmi dobrá výdrž
  • podporuje NFC
  • přehledné prostředí
Zápory
  • displej s nízkým rozlišením
  • malá operační paměť
  • velmi malá interní paměť
  • špatný ultraširokoúhlý fotoaparát
Diskuze ke článku
Hanz S
Hanz S
pane Pavlíčku, do budoucna bude stačit, když všechny recenze na low-cost samsungy odbudete první větou, ušetříte si docela dost práce :) jedinou výhodou telefonu je velká baterka, jinak odpad
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Neskutečný šrot za ty peníze.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze