Samsung Galaxy J3 (2017)
recenze

Samsung Galaxy J3 (2017)

Osvědčená klasika. Nic víc, nic míň.
32

Jihokorejský Samsung se tradičně těší velké oblibě a nemusí být nutně řeč o vlajkové lodi, ale i například o základním modelu. Letos jde o Galaxy J3 (2017). Pětipalcová novinka má 16GB interní paměť, sedmičkový Android nebo 13megapixelový fotoaparát. Cena jen lehce přesahuje čtyři tisíce korun. Půjde o vhodný vánoční dárek?

Samsung je tradičně silný v marketingu a i zcela průměrné telefony dokáže v hojném počtu prodávat. Léta budované jméno jednoduše nese své ovoce. Zatímco ve vyšších třídách jihokorejský výrobce exceluje, s klesající cenou jeho modely padají spíše do průměru. To platí především o základní řadě Galaxy J . V předvánočním čase jsme si vybrali na test vůbec nejlevnější letošní Samsung, kterým je model Galaxy J3 (2017). Podařilo se mu prolomit bránu šedi a zaskvět se mezi levnějšími telefony? To prozradí dnešní recenze.

Samsung Galaxy J3 (2017)

Rozměry143,2 × 70,3 × 8,2 mm, 142 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 4 Quad, 4×1,4 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor2 400 mAh, doba nabíjení: 2:07 hodin

Samsung Galaxy J3 2017 – videopohled

Obsah balení

V základním balení najdete jen nezbytně nutné propriety. Kromě samotného telefonu jde o USB kabel a koncovku nabíječky. Výčet zakončíme stručnými příručkami.

Samsung Galaxy J3 (2017)

Konstrukční zpracování: už nepůsobí plastově

S každým rokem dochází k mírnému vylepšení mobilních telefonů, které se dotýká všech řad, tedy i základní Galaxy J. V roce 2017 se i do nejnižšího Samsungu Galaxy J3 dostávají hodnotnější materiály. Zadní strana je kovová, boky pak plastové. Telefonu to velmi prospělo, působí mnohem dospěleji. Konstrukci tak rozhodně nemůžeme kritizovat. Vše je pevné a nikde nic nepovrzává.

Samotný vzhled se pak snaží připomínat dražší Samsungy. Oblé boky a mírně zakřivené krycí sklíčko displeje přímo navazuje na boční strany. Známé je též rozložení tlačítek, kdy odemykací tlačítko je na pravém boku v ideální výšce a s jistým stiskem. Regulace hlasitosti je na levém boku a další klávesy pod displejem. Již tradičně je zde hardwarová středová klávesa a dvě senzorové. Bohužel se nedostalo na podsvětlení ani na vibrace. Nepočítejte ani se čtečkou otisků prstů, která u dražších modelů ve středovém tlačítku bývá. Spodní hrana je domovem pro microUSB konektor a 3,5mm jack, skrze který můžete poslouchat pomocí vlastních sluchátek. V balení společně s telefonem žádná nedostanete.

Výsledný dojem z designu a ergonomie je velmi dobrý.

Výsledný dojem z designu a ergonomie telefonu je tak velmi dobrý. Samsungu se velmi daří z mála vytěžit hodně a v nižší třídě najdete skutečně jen málo lépe vypadajících telefonů. Pokud by se vám však přeci jen příliš nezamlouvala černá varianta, můžete sáhnout po stříbrné nebo zlaté verzi.

Líbilo se nám
  • kovová zadní strana
  • dobře se drží
  • hardwarové tlačítko pod displejem
Nelíbilo se nám
  • tlačítka nejsou podsvětlená

Displej: postačující standard

V případě displeje nasadil Samsung PLS technologii na úhlopříčce 5 palců. Dle očekávání činí rozlišení standardní HD. Displej je dostatečně jemný a v rámci své třídy patří ke slušnému průměru. Výborný je rozsah jasu, především pak maximální hodnotu, kterou lze dočasně ještě navýšit režimem Venku. Bohužel se nedostalo na automatickou regulaci podsvětlení. O ochranu se samozřejmě stará sklíčko Gorilla Glass, avšak výrobce neudává konkrétní typ.

Samsung Galaxy J3 (2017)
Líbilo se nám
  • dostatečně jemný displej
  • velký rozsah jasu
Nelíbilo se nám
  • chybí automatická regulace jasu

Zvuk: škoda umístění

Již výše jsme nakousli nešťastné umístění hlasitého reproduktoru, který si lze snadno ucpat. V plné síle je však opravdu hodně hlasitý. Zaměřený je primárně na výšky a na poslech hudby se tak příliš nehodí. Mnohem lepší je výstup skrze 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • hlasitá reprodukce
Nelíbilo se nám
  • nevhodně umístěný reproduktor

Výkon hardwaru: jen pro nenáročné

Kromě baterie se pod kapotou telefonu nachází také čtyřjádrový procesorem Exynos kombinovaný s 2GB operační pamětí. Jde o nezbytný standard, který již neoslní ani v nižší třídě. Dokazuje to výsledek kolem 34 tisíc bodů v benchmarku AnTuTu. U levného telefonu však boření rekordů nikdo neočekává. Totéž můžeme říci o 16GB úložišti, ze kterého zbývá zhruba 10 GB pro vaše data. Pakliže by to bylo málo, nechybí slot pro paměťové karty.

Nelíbilo se nám
  • nepříliš výkonný procesor

Výdrž baterie: nic než průměr

Výdrž na jedno nabití je veskrze průměrná. Uživatelsky nevyměnitelná baterie disponuje kapacitou 2 400 mAh. Jeden celý den při běžné zátěži s vámi telefon hravě zvládne, o mnoho déle však nevydrží.

Samozřejmě jsme využívali internetový prohlížeč a velmi zřídka GPS. V takovém případě jsou dva dny reálné, ale běžně stejně budete pro jistotu nabíjet každý večer. Pokud totiž kupříkladu budete GPS využívat na delší cestu, večer vám zbude zhruba 25 až 35 % baterie, což na další den nestačí. Co se týče výdrže streamování videa, dostali jsme se na hodnotu 7 hodin a 36 minut. Na 80 % se Samsung dobije během 1 hodiny a 38 minut, na kompletní dobití si počkáte další necelou půl hodinku.

Nelíbilo se nám
  • uživatelsky nevyměnitelná baterie

Konektivita: internet vám posviští

Co se týká konektivity, Samsung nabídne jak HSPA, tak rychlé LTE včetně všech tuzemských frekvencí a samozřejmě „eNková“ Wi-Fi. Nechybí nízkoenergetické Bluetooth 4.1, avšak NFC už tu nenaleznete. Z dalších funkcí můžeme vyzdvihnout podporu Dual SIM. Infračervený port novinka nenabízí.

Líbilo se nám
  • podpora LTE

Fotoaparát: slušný standard své třídy

Samsung má vcelku slušné fotoaparáty i u levnějších modelů a Galaxy J3 (2017) je toho důkazem. Disponuje 13megapixelovým fotoaparátem s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Velmi slušné snímky novinka produkuje především v exteriérech, kde potěší věrné podání barev i dobrá ostrost po celé ploše snímku. V noci již ostrost klesá, stejně tak v interiérech, kde se projevuje i absence stabilizace obrazu. Všechny ale potěší přehledné prostředí.

Samsung Galaxy J3 (2017)

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Záznam videa je umožněn až ve Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Kvalita je průměrná, a to jak ve směru obrazu, tak zvuku.

Samsung Galaxy J3 (2017) (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Novinka se vcelku zaměřuje na tvorbu selfies. Čelní kamerka dostala do vínku 5megapixelové rozlišení a také přisvětlovací LED diodu. Solidní snímek tak pořídíte například i v noci.

Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • slušné snímky
  • čelní kamerka s LED diodou
Nelíbilo se nám
  • nevhodně umístěný reproduktor

Software: mohlo by to být lepší

Prostředí Samsung sjednotil napříč svým portfoliem. I v základním modelu se nachází Android 7.0 Nougat s prostředím Samsung Experience 8.1. Počítat můžete například i s režimem rozdělení displeje pro dvě aplikace nebo jednoduchým režimem, který lze spustit trojitým stiskem domovského tlačítka. Optimalizace není špatná, ale k dokonalosti ještě chybí kus cesty.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
Nelíbilo se nám
  • slabší optimalizace prostředí

Zhodnocení: pouze průměr

I v letošním roce jsme se ze strany Samsungu dočkali tradiční sestavy modelů, která startuje modelem Galaxy J3 (2017). Za cenu mírně převyšující čtyři tisíce korun získáte dobře vypadající telefon, který dobře padne do ruky a má slušný displej i fotoaparát. Vcelku se povedlo i prostředí. I v nižší třídě však uživatele potěší něco navíc, a to J3 nemá. Výbava je postavena na základech své třídy. Novinka tak osloví především fanoušky značky nebo ty, kteří jsou zvyklí na prostředí Samsungu a nechtějí si zvykat na jiné. Konkurence je totiž poměrně neúprosná a mnohdy i lépe vybavená.

Konkurence

Vážnou hrozbou je například Xiaomi Redmi 4X, které je zhruba o pět set korun levnější, ale nabídne větší operační i interní paměť. Přihodí i čtečku otisků prstů.

Xiaomi Redmi 4X 32 GB

Rozměry139,2 × 70 × 8,7 mm, 150 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 435 MSM8940, 8×1,4 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor4 100 mAh, doba nabíjení: 2:37 hodin

Nebezpečně pro Samsung působí i Honor 6A, který má podobnou výbavu, ale přidává mnohem lepší výdrž či lepší optimalizaci prostředí. Jeho cena je pak dokonce o více než tisíc korun nižší.

Honor 6A 16 GB ROM + 2 GB RAM

Rozměry143,7 × 71 × 8,2 mm, 143 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 020 mAh, doba nabíjení: 2:14 hodin

Sáhnout můžete třeba i po Nokii 3, která vás zláká čistým Androidem, kvalitní konstrukcí či podporou NFC. Její cena je ve srovnání se Samsungem o pár set korun nižší.

Nokia 3

Rozměry143,4 × 71,4 × 8,7 mm, 140 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6737, 4×1,3 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor2 650 mAh, doba nabíjení: 3:14 hodin
samsung-galaxy-j3-2017
Klady
  • velmi povedený vzhled
  • dobře padne do ruky
  • slušný displej
  • velmi solidní fotoaparát
Zápory
  • horší optimalizace prostředí
  • chybí automatická regulace jasu
  • procesor mohl být výkonnější
  • tlačítka nejsou podsvětlená
  • cena mohla být nižší
Diskuze ke článku
XYZ
Na větších shopech vidím cenu 4900. A prodávat za ty prachy HD displej bez čidla jasu a s procesorem, co se nechytá ani na obstarožní Mediatek Helio P10, to zvládne opravdu jenom Samsung...
mrtva_zizala
Nokia 3 je cistokrevna tragedie diky MTK, takhle zabit telefon to se jen tak nepovede.

Samsung si necha platit za znacku, tak to proste je. Nevim jak moc je ziskovy J segment, opustil bych ho a soustredil se na Ačkovou řadu. Osobne radim lidem pri pozadavku na telefon do 3,5kk Xiaomi, ten toho nabizi nejvic.

Opet je zminena jako nevyhoda nevyndatelna baterie, ptam se proc... to je nejake zaujeti autora ? tak je to u drtive vetsiny telefonu na trhu.
SV
No brzo na recenzi když telefon je na trhu už 4měsíce. Ale chápu že toto rozdává operátor zadarmo ke svým drahým tarifům. Tak musí se udělat recenze, aby věděli lidi co dostávají za odpad. Ale jako druhý zdarma proč né ale kupovat to nemá cenu né za 4 tisíce.
Absolut NoFak
Blink, blink, blink, blink

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze