Honor 6A
recenze

Honor 6A

Statný zápasník v lehké váze
8

Huawei se nechal v poslední době slyšet, že končí s levnými telefony, a tak se objevuje ještě větší prostor pro sesterský Honor. Ten mířil vždy na nižší cenovky a s dnes testovaným Honorem 6A se dostává na hranici kolem 4 tisíc. Za to dostanete vcelku slušně vybavený telefon s kovovým tělem, ale bude to na konkurenci stačit?

Honor patří už delší dobu mezi výrobce, kteří nabízejí velmi dobrý poměr ceny a výkonu. Loni nám to dokázal skvělým Honorem 8 a i letos má na svém kontě skutečně povedené kousky v podobě výkonného Honoru 8 Pro, levnějšího Honoru 6X a nedávno jsme si mohli otestovat i sympatický Honor 9. Nyní se však s tímto čínským výrobcem dostáváme do té nejnižší cenovky kolem 4 tisíc. Nový Honor 6A za tuto cenu nabídne slušnou výbavu v čele se Snapdragonem 430, 2 GB RAM, 13Mpx fotoaparátem, kovovým tělem či Androidem 7.0. Povede se však Honoru obstát mezi dravou konkurencí?

Technické parametry Honor 6A 16 GB ROM + 2 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce143,7 × 71 × 8,2 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, CPU: 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 505
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 020 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:14 hodin
Dostupnostsrpen 2017, 4 290 Kč

Honor 6A – videopohled

Obsah balení: nic navíc

V tradičně modrém balení toho moc nenajdeme. Je tu samozřejmě samotný telefon, na kterém najdeme nalepenou ochranou folii, pod ním máme spoustu příruček a úplně na dně leží už jen nabíjecí adaptér a microUSB kabel pro nabíjení a propojení s počítačem.

Design a konstrukce: fúze kovu a plastu

Než se pustíme k samotným materiálům, ze kterých je Honor 6A vyroben, musím pochválit jeho tvary a rozměry. Telefon působí velmi kompaktně a jeho 5palcový displej jsem mohl bez problémů obsloužit i jednou rukou. Díky všudypřítomnému zaoblení telefon padne skvěle do ruky, z níž navíc ani moc neklouže. V oblasti ergonomie tedy nelze než Honor pochválit.

Co se materiálů týče, přinesl Honor i do svého nejlevnějšího telefonu kov ve svém typickém podání. Jak už jsme u levnějších telefonů od tohoto výrobce zvyklí, tak záda jsou z kovu, ale obepíná je ze všech stran plastový rám, který se nahoře a dole výrazně rozšiřuje. Jedná se tedy tak trochu o přesný opak, který použili Finové u podobně drahé Nokie 3, kde máme kovový naopak jen rám. Zůstává tedy jen na vás, jakou kombinaci preferujete.

Musím Honor pochválit za přítomnost notifikační diody, kterou jiní výrobci často ignorují.

Faktem však zůstává, že Honor 6A je bytelný a nikde nic nevrže, což se o Nokii 3 úplně říct nedá. Vzhledově se mi však tento styl Honoru s plastovým rámem zrovna nelíbí a telefon nepůsobí svým designem na první pohled zrovna hodnotně. Stejně tak ani u rámečků nelze očekávat za tuto cenu malé rozměry, ale vyloženě velké také nejsou. Musím však Honor pochválit za přítomnost notifikační diody, kterou mnozí výrobci začínají u svých levnějších modelů ignorovat. Sice se nedá nijak nastavovat, ale alespoň tu je.

Pokud si uděláme menší obhlídku kolem dokola, uvidíme na právě straně vypínací tlačítko a kolébku hlasitosti. Tlačítka jsou dobře umístěna, přirozeně na nich spočine palec a rovněž jejich stisk je příjemný. Dole pod bradou máme napravo reproduktor, uprostřed nabíjecí konektor a nalevo leží mikrofon. Levá strana poté hostí už pouze hybridní slot pro nanoSIM a microSD kartu, anebo dvě SIM karty. Obhlídku končíme horní hranou, kde našel místo 3,5mm jack konektor pro připojení sluchátek.

Pokud jste četli také náš článek o představení Honoru 6A pro čínský trh, určitě ví, že kdysi byl představen telefon se čtečkou otisků prstů na zádech, ale ta tu však bohužel nyní chybí – velká to škoda. Alespoň že si můžete i u nás telefon pořídit hned ve třech barvách: naší šedé a dále stříbrné a zlaté.

Líbilo se nám
  • kvalitní tělo s kovovými zády
  • notifikační LED dioda
  • pohodlné držení
Nelíbilo se nám
  • chybí čtečka otisků prstů
  • design není zrovna atraktivní

Displej: evergreen své třídy

Obraz vám bude u Honoru 6A poskytovat 5palcový HD displej, který není z nejhorších, ale předností telefonu také určitě není. Nelze očekávat závratnou jemnost a občas si rastru či rozmazání obrazu zkrátka všimnete. Pozorovací úhly jsou na dobré úrovni a podání barev také hodnotíme pozitivně.

Honor 6A

Rovněž automatická regulace jasu funguje vcelku dobře, ale maximální hodnota jasu není nejvyšší. Čitelnost na slunci i tak není nejhorší, i když nesmíte očekávat žádné zázraky a na přímém letním slunci občas problémy jsou. V dané cenové kategorii jde však o zcela běžný jev. Pochválím ovšem užitečný a nastavitelný filtr modrého světla nebo plně přizpůsobitelnou teplotu barev displeje.

Líbilo se nám
  • pěkné barvy
  • slušné pozorovací úhly
  • nastavitelná teplota barev
  • filtr modrého světla
Nelíbilo se nám
  • maximální jas by mohl být vyšší
  • „jen“ HD rozlišení

Zvuk: umí překvapit

U tak levného telefonu, jakým Honor 6A je, jsem nijak zvlášť dobrý reproduktor neočekával, ale nakonec to taková tragédie není. Spodní reproduktor hraje vcelku hlasitě a hlavně i na maximální hlasitost je zvuk zřetelný a nestává se z něj jen nějaký plechový hluk. Reproduktor zkrátka není vůbec špatný. Možná nepatří mezi ty nejlepší, ale rozhodně ani nezklame.

Honor 6A

Vyloženě pochválit musím 3,5mm jack výstup do sluchátek, který přenese do vašich uší čistý a hlasitý zvuk, byť kvalitou je trochu plošší. Sluchátka v balení bohužel nedostanete, takže případně musíte dokoupit vlastní.

Líbilo se nám
  • čistý zvuk i na maximální hlasitost
  • výborný 3,5mm jack výstup

Baterie a výdrž: spolehlivý společník

Výdrž má u Honoru 6A na starosti baterie s kapacitou 3 020 mAh, která při běžném používání dokáže telefon bez problému udržet v chodu i dva dny. Během náročnějších dní potom vydržela baterie den a půl, ale to už se bavíme i o pár hodinkách hraní. Telefon měl však vždy jas na maximum, byl neustále připojený k internetu a zažil si i nějakou tu hodinku poslouchání hudby a brouzdání po internetu. Pokud se však v používání uskromníte, snížíte jas, nebudete neustále připojeni k internetu a možná i občas zapnete úporný režim, dostane vás telefon spolehlivě i přes dva dny.

Honor 6A

Lehce nadprůměrná je také výdrž v našem redakčním testu, kdy jsme nechali telefon streamovat HD video přes Wi-Fi s polovičním jasem, přičemž výsledný čas činí 8:15 hodin.

U telefonu za 4 tisíce nelze očekávat v oblasti nabíjení žádné zázraky, a tak tu máme stále microUSB a o rychlonabíjení Honor 6A také ještě neslyšel. Z 0 na 100 % se tak dostanete až za cca 2:10 hodin a za nějakých 70 minut máte nabito na 50 %.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá výdrž
Nelíbilo se nám
  • pomalejší nabíjení skrz microUSB

Hardware: slušná výbava

Hardwarovou výbavu nemá tento Honor už na první pohled vůbec špatnou. Hlavní hvězdu nepochybně představuje Snapdragon 430, který v dané cenovce plné procesorů MediaTek vcelku vynikne. Zamrzí však, že na náš trh se dostala jen méně vybavená verze, která nabídne jen 2 GB RAM (850 MB volných po prvním spuštění) a 16 GB interního úložiště (po odečtení systému zbude cca 11 GB). To sice můžete rozšířit pomocí microSD karty, ale s RAM už nic neuděláte. Mnoho konkurentů však za 4 tisíce více RAM také nenabídne, a dokonce i za o něco větší peníze 3 GB často nenajdete. Honor 6A se však v Číně prodává i ve verzi se 3 GB RAM a 32GB úložištěm. Tu u nás nemáme, což zamrzí.

Chod systému je v drtivé většině bezproblémový. Vše běhá plynule a bez sekání, ale velkou rychlost očekávat nelze. Menší RAM paměť jde ale občas pocítit, jelikož telefon v ní neudrží mnoho aplikací. Stejně tak se telefon občas při náročnějším používání lehce zadýchá a sem tam se ukáže i nějaké to škubnutí systému.

Líbilo se nám
  • vzhledem k ceně slušný výkon
  • microSD slot
  • pěkný chod systému
Nelíbilo se nám
  • verze s větší pamětí není u nás k dostání

Systém a prostředí: odladěný Nougat v přestrojení

U takto levného telefonu určitě potěší přítomnost Androidu 7.0 Nougat, byť systém překrývá tradiční nadstavba EMUI. Ta samozřejmě nemusí být po chuti každému, ale mě osobně se její podoba ve verzi 5.1 velmi líbí. Vše vypadá pěkně a hlavně se zdařilo prostředí hezky odladit. Honor navíc nadstavbu nijak neořezal a máme tu tak všechny softwarové dobroty, které nabídne třeba i vlajkový Honor 9.

Komplexní nastavení nabídne mnoho možností. Upravit si můžete teplotu barev displeje, je tu filtr modrého světla, lze si přizpůsobit prvky notifikační lišty, jde zpřeházet softwarová navigační tlačítka, ... Nechybí ani novější možnost volby mezi rozložením domovské obrazovky v tradičním stylu Androidu se šuplíčkem všech aplikací anebo v iOS stylu bez něj, kdy máte všechny aplikace přímo na domovské obrazovce. A když už jsme u toho, tak tu prakticky nenajdeme ani žádný bloatware. Předinstalovaný je tu jen Instagram a aplikace Booking, jejíž odinstalací můžete získat nějakých 15 MB.

Líbilo se nám
  • pěkné a odladěné prostředí
  • spousta užitečných funkcí

Fotoaparát: nic zvláštního

Hlavní fotoaparát Honoru 6A nabídne ve své kategorii standardních 13 Mpx a fotografie z něj nejsou žádný zázrak. Podání barev není úplně špatné a ostření fungovalo také vcelku dobře, ale fotografiím často chybí detaily a fotoaparát si neumí dobře poradit ani se správným nastavením expozice. A to se bavíme o focení za pěkného denního světla – v interiérech a za horšího osvětlení jde kvalita samozřejmě ještě níž, a to už pak nestíhá foťák ani řádně zaostřit.

Ani na Full HD video při 30 FPS není zrovna hezký pohled, jelikož je rozklepané a foťák se skoro pořád snaží přeostřovat. Rovněž 5Mpx přední kamerka není pro náročnější příznivce selfie, ale na příležitostný autoportrét postačí. Pochválím však fotoaplikaci, ve které pořídíte fotografie vcelku rychle, je hezky rozvržená a nabídne mnoho režimů a nastavení. Ani ten lehký manuální režim jak pro focení, tak video tu nechybí.

Líbilo se nám
  • skvělá fotoaplikace
  • relativně rychlé ostření za dobrého světla
Nelíbilo se nám
  • často fotkám chybí detaily
  • problémy s určením správné expozice

Konektivita: vše podstatné

Ve výbavě telefonu samozřejmě nechybí důležitá Wi-Fi a/b/g/n a hlavně kompletní LTE. Najdeme tu i Bluetooth 4.1 pro propojení s okolními zařízeními, ale na NFC už Honor zapomněl. Pochvalu však zaslouží A-GPS, která se sice při prvním spuštění hledala trochu déle, ale poté už s ní nebyly problémy a svou polohu neztrácela. Jako internetový prohlížeč poslouží osvědčený Chrome od Googlu, o kterém se není potřeba rozepisovat.

Honor 6A
Líbilo se nám
  • kompletní LTE
  • dobrá A-GPS
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC

Zhodnocení: dobrá volba

Honor 6A se ukázal jako povedený telefon té nejlevnější třídy, který určitě představuje dobrou volbu pro všechny ty, kteří nechtějí příliš utrácet. Telefon parádně padne do ruky, má i díky kovovému materiálu skvělé zpracování, zvuk neurazí, baterie určitě každého potěší, hardware není vzhledem k ceně také špatný a Android 7.0 s vlastní nadstavbou se povedlo dobře odladit.

Displej a fotoaparát patří spíše mezi šedý průměr, chybí nám tu čtečka otisků prstů a bohužel na našem trhu neseženeme vybavenější variantu telefonu. Celkově se však jedná o povedený celek, jehož koupě nemusí nikdo litovat.

Spousta konkurentů vám toho však do 4 300 Kč nenabídne tolik jako Honor, který krom baterie možná v ničem nevyniká, ale v ničem ani nezaostává. Je to zkrátka po všech směrech vyvážený balíček. I tak tu máme ostrou konkurenci v podobě značky Xiaomi, která v nižších cenových hladinách zatápí všem. Pokud však nechcete Xiaomi a hledáte povedený telefon za 4 tisíce s dobrou výdrží a povedenou konstrukcí, dejte Honoru šanci.

Konkurence

Xiaomi Redmi 4X

Největším konkurentem nese jméno Xiaomi Redmi 4X. Ten toho nabídne za necelé 4 tisíce zkrátka víc: má Snapdragon 435, 3 GB RAM, 32GB úložiště, obří baterii, čtečku otisků prstů, kovové tělo a i zbytek výbavy drží s Honorem krok. Dokonce i to LTE je u něj už také kompletní.

Xiaomi Redmi 4X 32 GB

Rozměry139,2 × 70 × 8,7 mm, 150 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 435 MSM8940, 8×1,4 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor4 100 mAh, doba nabíjení: 2:37 hodin

Nokia 3

Na hranici 4 tisíc balancuje také nová Nokia 3, která s Honorem sdílí prakticky celou výbavu a občas v něčem lehce zaostává. Její velká přednost však tkví v čistém Androidu 7.1.1 a častých aktualizacích. I Android 8 už HMD pro Nokii 3 přislíbilo.

Nokia 3

Rozměry143,4 × 71,4 × 8,7 mm, 140 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6737, 4×1,3 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor2 650 mAh, doba nabíjení: 3:14 hodin

Huawei Nova Smart

Pokud si připlatíte 500 korun, můžete mít třeba i Huawei Nova Smart s totožnou výbavou. Jen procesor je tu lehce silnější Snapdragon 435 a telefon nabídne i čtečku otisků prstů.

Huawei nova smart

Rozměry143,5 × 69,9 × 7,6 mm, 138 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 435 MSM8940, 8×1,4 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSD
Akumulátor3 020 mAh

ASUS ZenFone 3 Max

Za cenu kolem 5 tisíc se na závěr nabízí i ASUS ZenFone 3 Max s hezčím kovovým tělem a nepatrně větším displejem. Zároveň nabídne čtečku otisků, mnohem větší baterii a lepší foťák. Má však méně výkonný procesor a starší systém.

ASUS ZenFone 3 Max

Rozměry149,5 × 74 × 8,5 mm, 148 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6737, 4×1,25 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 32 GB, microSDHC
Akumulátor4 130 mAh, doba nabíjení: 2:26 hodin
honor-6a
Klady
  • kvalitní tělo s kovovými zády
  • notifikační LED dioda
  • pohodlně se drží
  • výborný 3,5mm jack výstup
  • velmi dobrá výdrž
  • slušný hardware
  • microSD slot
  • odladěné prostředí
Zápory
  • nepřesvědčivý fotoaparát
  • neatraktivní design
  • vybavenější verze u nás není k dostání
  • chybí čtečka otisků prstů
  • chybí NFC
Diskuze ke článku
Filip
Malá chybička, v kladech máte chybí nfc :)
Hexagon
Preco tu neni v minusoch Hybridny slot ale pri telefonoch inych znaciek to ako minus povazujete?
Jitka
Super telefon hlavně ho mají teď v Prosinci za 2 990 Kč, super akce parádní telefon vůči cenně
Katka
Jo jo já ho koupila babče na narozeniny a je s ním hodně spokojená, je to její první dotykáč, měla jsem strach jak to zvládne, ale úplně v pohodě :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze