Samsung Galaxy Fame
recenze

Samsung Galaxy Fame

Zlatý oblázek nejen pro ženy

Samsung nenabízí pouze top model Galaxy S4, ale neméně aktivní je i na opačném konci řady Galaxy. Jedním z levných Androidů, se kterými chce letos jihokorejských výrobce prorazit je i Galaxy Fame, který míří na nenáročné uživatele a na ženy, které se snaží zaujmout svým líbivým zaobleným designem. Podaří se mu to? Co nabízí svým zákazníkům?

Samsung Galaxy Fame představil výrobce spolu s dalším levným modelem Galaxy Young letos na začátku února a poprvé jsme si je mohli osahat na konci února na MWC v Barceloně. Pokud oba telefony položíte vedle sebe, tak zběžným pohledem téměř neuvidíte rozdíly. Oba telefony jsou si podobné jako vejci. Přesto se však některé odlišnosti najdou a trochu se liší i cílení. Zatímco pro Galaxy Young, jak již napovídá jeho jméno, jsou cílovou skupinou spíše mladí lidé, tak pro Galaxy Fame jsou to především ženy.

Kromě bílé barvy se Galaxy Fame vyrábí i v tmavě modré.

Recenzi modelu Galaxy Young jsme vám přinesli tento týden a vzhledem k podobnosti obou telefonů, se v tomto testu neubráním jejich srovnání. Vzhledem k tomu, že oba telefony mají shodnou softwarovou výbavu a z větší části i hardwarovou, budou se některé pasáže opakovat. Stejně jako Galaxy Young i Galaxy Fame existuje kromě jednosimkové varianty i ve verzi Duos, která nabízí Dual SIM.

Technické parametry Samsung Galaxy Fame

Kompletní specifikace
Konstrukce113,2 × 61,6 × 11,5 mm, 120,6 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 24 FPS
ChipsetBroadcom BCM21654, CPU: 1×1 GHz, GPU: Broadcom VideoCore 4
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:19 hodin
Dostupnostbřezen 2013, 4 500 Kč

Obsah balení

  • nabíječka
  • USB kabel
  • návod

Design a zpracování

Dalo by se říct, že v případě designu nemá Samsung příliš velkou fantazii a vzhled Galaxy Fame je další variací na Galaxy S III. Na druhou stranu se však výrobci příliš nedivím, protože se jedná o podařený koncept a telefon tak vypadá mnohem dražší, než ve skutečnosti je. Navíc tento design se výrazně odlišuje od ostatních výrobců a každý tak poměrně bezpečně pozná na první pohled telefon značky Samsung. Když se navíc design mnohým líbí, nač jej měnit. Pokud ho srovnáme s Galaxy Young, je Galaxy Fame zaoblenější, což se bude ženám víc líbit.

Rozměry Galaxy Fame jsou 113,2 × 61,6 × 11,5 milimetrů a jeho hmotnost se vyšplhala na 120,6 gramů. Proti Galaxy Young (109,4 × 58,6 × 12,5 milimetrů, 112 gramů), tedy narostl do výšky i do šířky, ale je o milimetr tenčí. Pár gramů také přibral. Přesto vám však kapsu nevyboulí a vejde se i do malé kapsy i kabelky.

Galaxy Fame si zachovává jakoby kovový pásek kolem boků, ten však nezasahuje tolik do brady, jako u Galaxy Young, a při zevrubném pohledu při přímém srovnání zjistíte, že se nepatrně liší i jeho odstín. Zatímco u Galaxy Young byl stříbrný, tak u Galaxy Fame má nádech do zlata. Opět prvek, který se bude líbit spíše ženám. V obou případech jsou jeho součástí ve stejné barvě regulátor hlasitosti na levé straně a vypínač na pravé straně.

Přední straně telefonu dominuje displej, na kterým najdete název výrobce. Nad ním je mřížka reproduktoru a napravo dva drobné otvory překryté sklem, pod nimiž se se skrývají senzory. Co však oceňuji ještě více, je fakt, že vedle nich napravo najdete čočku přední kamery. Samsung se nevzdal svého oválného hardwarového středového tlačítka ani tentokrát. Po stranách ho lemují senzorová tlačítka Menu a Zpět, která nemají pouze vytištěné popisky jako Galaxy Young, ale jejich popisky jsou i podsvětlené. To na jednu stranu oceníte potmě, ale na druhou stranu, protože jsou ve výchozím stavu zhasnutá, se vám stejně může stát, že po nich budete šmátrat naslepo, než si zvyknete na jejich polohu.

Naproti tomu umístění 3,5 mm konektoru pro připojení sluchátek vlevo nahoře, microUSB uprostřed na spodní straně a mikrofonu napravo od něj, je zcela shodné u obou modelů. Téměř shodná jsou i záda telefonů. Pouze s tím rozdílem, že u Galaxy Fame vidíme napravo od čočky fotoaparátu přisvětlovací LED diodu, která levnějšímu modelu citelně chybí.

Také Galaxy Fame je celý vyrobený z lesklých plastů a i zde platí, že je s výjimkou lesklého pásku a displeje je překvapivě celkem odolný proti ulpívání otisků prstů. Plasty i samotný telefon jsou pevné a nikde nic nevrže ani se neprohýbá ani při silnějším stisku. Konstrukce i zpracování je tak, jak je u Samsungu zvykem, příkladné.

Hardware a výkon

Stejně jako Galaxy Young je i Galaxy Fame vybavený pouze jednojádrovým procesorem ARM Cortex-A5 taktovaným na 1 GHz, který doplňuje grafický procesor Adreno 200 a 512 MB RAM. Přestože je Galaxy Fame vyšší model, tak paradoxně dostal menší RAM než Galaxy Young, který má 768 MB. Z 512 MB máte po spuštění k dispozici volných 163 MB.

Co se týče vnitřní paměti, tak Galaxy Fame nabízí rovněž 4 GB, ze kterých je uživatelsky přístupných 1,9 GB a po spuštění máte k dispozici 1,7 GB. Když sejmete zadní kryt telefonu, objevíte vlevo dole slot pro microSD kartu, kterou můžete vyměňovat, aniž byste museli vyjmout baterii. Telefon podporuje karty až do velikosti 32 GB. Přesunout aplikace na kartu však nejde. Jste-li zvyklí instalovat mnoho her a aplikací, bude vás tento Samsung omezovat, protože si budete muset vždy pečlivě rozmyslet, zda to či ono instalovat a ukrátit se tak o cenné místo.

Od telefonu nemůžete čekat žádný velký výkon. Jednojádrový procesor a pouze půl giga RAM je ve spojení s Androidem a TouchWizem znát. Například v benchmarku Antutu Galaxy Fame dosáhl 3735 bodů. Pro srovnání Galaxy Young s větší RAM dosáhl ve stejném benchmarku 4467 bodů. Při běžném používání telefon funguje ještě vcelku bez problémů, ale jakmile se objeví náročnější operace, tak je omezený výkon dost citelně znát. Čas od času jsem se setkal u náročnějších operací se zasekáváním a zamrzáním. Samovolně se telefon nerestartoval ani jednou.

Na nějaké náročnější 3D hry rovnou zapomeňte, ale hráči ani nejsou cílovou skupinou, pro kterou je telefon určen. Nenáročné hry, jako pasiáns nebo Angry Birds si však na Galaxy Fame zahrajte vcelku bez problémů.

Baterie a výdrž

Galaxy Fame dostal jako Galaxy Young vyměnitelnou Li-Ion baterii s kapacitou 1300 mAh. Papírově by to měl vystačit na 380 hodin v pohotovostním režimu v 3G a na 6 hodin 10 minut hovoru v 3G.

Papírové parametry a praxe jsou však dvě různé věci. Při běžném používání s několika minutami hovoru denně, do deseti SMS denně, zapnuté synchronizaci přes Wi-Fi a mobilní data jsem se dostal s výdrží na 1,5 - 2 dny. Každopádně platí, že telefon je potřeba nabíjet většinou každý večer, do druhého večera přežije jen při velmi mírném použití. Při intenzivním používáním s například sledováním filmů nebo navigaci se však výdrž pohybuje v řádu hodin a už odpoledne budete hledat nabíječku.

Provedl jsem i standardní test výdrže, kdy na telefonu byl nastaven jas displeje a hlasitost na 50%, telefon byl připojen k internetu a streamoval z něj video. Bohužel se však na něm nepodařilo spustit video s rozlišením 720p, které obvykle používáme, a musel jsem tedy použít video s rozlišením 360p. Telefon se vypnul po 5 hodinách a 34 minutách, což je o 50 minut méně než v případě Galaxy Young, který vydržel 6 hodin a 24 minut. Příčinou je větší displej právě u dnes testovaného modelu.

V testu nabíjení se Galaxy Fame po hodině nabil na 47 procent. Nabití na 80 procent mu trvalo 1 hodinu 42 minut a plného nabití dosáhl telefon za 2 hodiny a 19 minut.

Stejně jako u Galaxy Young mám i v tomto případě výtku k použité nabíječce. Zatímco se stále častěji setkáváme u smartphonů s nabíječkou, do které se zapojuje běžný datový kabel, Samsung v tomto případě a kromě datového kabelu přibaluje klasickou nabíječku. Ta je také vybavena microUSB konektorem, ale kabel se nedá odpojit a je v ní zabudovaný napevno. To podle mého názoru není ekologické, protože se jedná o další kus příslušenství. Někteří uživatelé nicméně naopak ocení, že když chtějí připojit telefon k počítači, tak nemusí datový kabel vypojovat z nabíječky, ale mohou ho mít neustále zastrčený v počítači.

Displej

Samsung použil do Google Fame obyčejný 3,5“ kapacitní TN TFT displej s podprůměrným rozlišením 320 x 480 pixelů a jemností 165 ppi. To je o něco horší, než u Galaxy Young, který má stejné rozlišení na úhlopříčce 3,27", což dává jemnost 176 ppi. Oba displeje nicméně zvládnou zobrazit pouze 256 tisíc barev.

Rozdíly mezi oběma displeji jsem pouhým okem nepozoroval. Musím konstatovat, že s displejem jsem nebyl příliš spokojený. Rastr je hrubší, což je při bližším pohledu jasně patrné. Také podání barev a kontrast jsou podprůměrné, ale líbily se mi víc než u Galaxy Young. Vcelku solidní jsou i pozorovací úhly.

Zato jasné slunečné počasí displeji příliš nesvědčí a pokud na něm chcete v tomto případě něco vidět, tak musíte posuvník regulace jasu posunout až doprava na maximum. Jakékoli úpravy jasu přitom musíte udělat sami, protože telefon nemá automatickou úpravu jasu, chybí mu totiž čidlo k tomu sloužící.

Zvuk

K Galaxy Fame nejsou přibalená sluchátka, ale nemusíte se k němu bát připojit ani kvalitní cizí sluchátka. Zvuk, který se z telefonu line, je skutečně na velice dobré úrovni. Hlasitost sice není vysoká, ale všechna pásma jsou prokreslená, zvuk je plastický a čistý.

Přes hlasitý reproduktor je zvukový projev horší, ale stále velice solidní. Pouze vzhledem k umístění hlasitého reproduktoru dochází při položení na měkkou podložku ke zkreslení a utlumení.

Uživatelské prostředí

Samsung Galaxy Fame běží na Androidu 4.1.2 Jelly Bean, nad kterým opět běží firemní nadstavba TouchWiz, kterou Samsung standardně vybavuje své smartphony s Androidem. Zda se vám TouchWiz a obecně jakékoli nadstavby líbí, či zda dáváte přednost čistému Androidu, je čistě subjektivní. U tohoto modelu jde konkrétně o poslední verzi TouchWiz nazvanou Nature UX, se kterou jsme se měli možnost poprvé setkat u loňského nejvyššího modelu Galaxy S III.

V této sekci bude zopakováno to, co již bylo řečeno v recenzích dalších letošních a loňských modelů, kteří jsou touto nadstavbou vybaveny.

Zamykací obrazovka se v základu odemyká krátkým tahem po displeji kterýmkoli směrem, ale můžete si zvolit i zabezpečené odemykání například gestem, zadáním pinu nebo hesla. Na zamykací obrazovce si můžete zapnout zobrazení hodin, které mohou být v roamingu duální.

Ve spodní části zamykací obrazovky pak mohou být tři zástupci. To je o dva méně, než kolik má třeba Galaxy S III, ale vzhledem k rozlišení displeje u Galaxy Fame je toto snížení opodstatněné. Ve výchozím stavu je zde zástupce vyhledávání na Googlu a fotoaparát. Nicméně v nastavení můžete nejen změnit jejich pořadí, ale vybrat si i své vlastní zástupce.

Odemknutím telefonu se dostanete na pohotovostní obrazovku. Pro vaše zástupce a widgety máte k dispozici až sedm pohotovostních obrazovek. Přidávání a mazání pohotovostních obrazovek probíhá, když tahem dvou prstů odzoomujete do náhledu všech obrazovek. Zde můžete určit, i která z pohotovostních obrazovek má být brána jako výchozí.

Pokud by vám bylo přece jen sedm pohotovostních obrazovek málo nebo pokud si chcete udělat v zástupcích pořádek, tak zde nechybí možnost vytváření složek. To však nefunguje jednoduchým přetažením zástupců přes sebe, ale složku musíte vytvořit přes speciálního zástupce při editaci plochy.

U všech pohotovostních obrazovek zůstává stejný spodní pás čtyř zástupců. Ve výchozím stavu zde najdete Telefon, Kontakty, Zprávy, Menu. Můžete si sem však dát libovolné zástupce nebo složky.

Menu je rozděleno do tří záložek - Aplikace a Nástroje a poslední, která je označena pouze piktogramem, obsahuje stažené aplikace. Mezi jednotlivými stránkami menu se roluje tahem do stran v nekonečném pásu. V záložce Aplikace, jak již napovídá název, naleznete zástupce aplikací. Vybrat si přitom můžete řazení buď podle abecedy, nebo vlastní. V záložce Nástroje pak jsou umístěny widgety.

V notifikační liště naleznete bohatou nabídku ikonek, které ovládají základní funkce telefonu. Jedná se o Wi-Fi, GPS, Tichý režim, Otočení displeje, Bluetooth, Mobilní data, Režim blokování a Synchronizace. Nad tímto pásem je vlevo čas, uprostřed den v týdnu a datum, vpravo pro rychlý přístup do nastavení. Pod pásem ikon je pak regulátor jasu displeje. Stejně jako Galaxy Young ani Galaxy Fame nemá automatickou úpravu jasu.

Multimediální funkce

Své fotografie a videa najdete v Galerii. Zde se přitom nezobrazují pouze lokální soubory, ale jsou zde i alba z připojené Picasy nebo Facebooku. Pokud by vám nevyhovovalo zobrazení alb, tak máte možnost si svůj multimediální obsah zobrazit i podle času pořízení nebo polohy.

Pro přehrávání videa máte k dispozici samostatný přehrávač, který zvládne přehrát formáty MP4, WMV, H.264 a H.263. Co musím ocenit je fakt, že stejně jako u ostatních Samsungů si přehrávač videa bez problémů poradí i s titulky. Ty můžete buď pustit manuálně, nebo se spustí automaticky, pokud se jmenují stejně jako video. U titulků si můžete nastavit řadu parametrů včetně velikosti nebo synchronizaci s videem.

Dále máte k dispozici hudební přehrávač, který si poradí s formáty MP3, WAV, eAAC+ a FLAC. Hudební přehrávač je rozdělen pásem záložek na horním okraji. Zobrazit si můžete všechny skladby, seznamy skladeb, alb, interprety, hudební ráj nebo složky. Hudební ráj je matice 9 čtverců s dvěma osami, kde je hudba rozčleněna podle nálady. Vlevo je hudba vášnivá, vpravo veselá, nahoře vzrušující a dole klidná. O praktičnosti této funkce nicméně pochybuji a osobně si myslím, že ani není příliš přesná.

Při přehrávání máte k dispozici všechny standardní funkce, ale navíc nechybí ani ekvalizér. Ten nabízí 14 předvoleb a navíc jednu, kterou si můžete manuálně upravit. Šikovné je, že tlačítko pro vstup do ekvalizéru je hned vedle ovládacích tlačítek a nemusíte za ním až do nastavení.

Kdyby vám vaše hudební sbírka nestačila, máte k dispozici také FM rádio s RDS. To standardně požaduje připojená sluchátka, které využívá jako anténu, ale přehrává i přes hlasitý reproduktor. Ocenil jsem v případě kromě povedeného designu a možnosti uložit si oblíbené stanice i funkci nahrávání z rádia.

Fotoaparát

Samsung Galaxy Fame dostal pětimegapixelový fotoaparát s autofokusem a LED diodou, což je je dost podstatný rozdíl proti 3 Mpx bez autofokusu a LED diody, které dostal Galaxy Young. Za dobrých světelných podmínek produkuje solidní dobře prokreslené snímky, i když s trochu mdlými barvami. Se zhoršujícími světelnými podmínkami jde kvalita obrazu dolů a přibývá šumu. LED dioda to přitom příliš nezachrání. Na blízko poslouží, ale na vzdálenější objekty jí samozřejmě chybí výkon.

Při nahrávání videa se musíte spokojit s rozlišením VGA (640x480 px) a nahrávací frekvencí 25 snímků za vteřinu. Kvalita obrazu je celkem slušná, ale i při natáčení za jasného dne je v obraze vidět šum. Horší je, že se video sem tam seká, jak telefon při natáčení zřejmě nestíhá obraz zpracovávat. Na žádné velké natáčení to tedy není, ale se zamhouřenýma očima postačí aspoň jako nouzovka.

Samsung Galaxy Fame (testovací video) – VGA, exteriér

Kromě zadního fotoaparátu má Galaxy Fame již zmiňovanou přední kameru. Ta má rozlišení VGA (640 x 480 px) a neposkytuje příliš kvalitní obraz, ale na videohovory například přes Skype je to dostatečné. V každém případě je lepší alespoň nějaká přední kamera, než žádná kamera, což je případ Galaxy Young.

Telefonní funkce

Z hlediska nejzákladnější funkce všech telefonů, tedy přenosu hlasu, nemám, co bych Galaxy Fame vytkl. S přihlédnutím k cenové kategorii nemůžeme čekat pokročilé technologie pro odfiltrování okolního hluku a křišťálově čistý zvuk, nicméně při telefonování jsem svůj protějšek slyšel jasně a zřetelně a stejně tak mě slyšel můj protějšek, a platí to i v případě hlasitého odposlechu.

Co se týče telefonní aplikace, tak ta je stejná jako u ostatních telefonů s nadstavbou TouchWiz Nature UX a není zde nic nového, co bych mohl vypíchnout. Stejná jsou i praktická gesta ve výpisu hovorů, kdy tahem na kontaktu doprava můžete rovnou volat a tahem doleva se otevře editor zpráv. Toto je skutečně praktická vychytávka a Samsung za ní rozhodně zaslouží pochvalu.

Telefonní aplikaci je rozdělena do čtyř záložek. Na první je klasická telefonní klávesnice, na druhé protokoly. Třetí je vyhrazena oblíbeným kontaktům, ale kromě nich se zde zobrazují i často používané kontakty. Vybrat si přitom můžete, jestli tyto kontakty chce zobrazit jako seznam nebo jako tabulku s velkými fotografiemi. Poslední záložka je pak věnovaná samotným kontaktům.

K jednotlivým kontaktům nemusíte zdaleka přiřadit pouze jméno, telefonní čísla, emailové adresy a fotografii. Možností je mnohem více. Přidat můžete například různé adresy, narozeniny, různá výročí, přezdívky včetně fonetického přepisu jména, ale i různé druhy vztahů, pracovní informace, chat, VOIP atd. V případě Google Talku, pokud jste ho ještě nenahradili novým Hangouts, uvidíte u kontaktu i barevné kolečko, které symbolizuje stav kontaktu.

Kontakty z různých účtů včetně sociálních sítí a externích aplikací, jako je Skype, fitness aplikace Endomondo nebo WhatsApp, můžete libovolně slučovat nebo rozdělovat. U každého kontaktu pak uvidíte ikony jednotlivých připojených účtů. Každému kontaktu můžete přiřadit nejen vlastní zvonění, ale dokonce i upozornění na zprávy a druh vibrací. Zatímco v případě zvonění můžete použít i vlastní, u upozornění na zprávy jste omezeni předinstalovanými zvuky.

Zprávy

SMS a MMS zprávy naleznete v aplikaci Zprávy. Jednotlivé položky jsou zobrazeny pouze ve formě konverzací, ale Samsung alespoň nabízí široké možnosti nastavení jejich vzhledu. Vybrat si můžete hned pět druhů bublin pro odchozí zprávy, pět druhů bublin pro odchozí zprávy, pět typů pozadí, ale vybrat si můžete i vlastní obrázek.

V nastavení však naleznete kromě personalizace i další zajímavé funkce. Patří mezi ně například změna písma zpráv pomocí tlačítek ovládajících hlasitost, textové šablony nebo funkci nevyžádané pošty, kde si můžete nastavit, které SMS a MMS zprávy chcete blokovat. Zablokovat přitom můžete nejen telefonní čísla, ale i konkrétní frázi, která se ve zprávě objeví.

Co se týče správy emailů, tak ty ve zprávách nenajdete, ale jak je u Androidu zvykem, mají své vlastní aplikace. Svou vlastní aplikaci má Gmail a pro ostatní emaily je zde aplikace E-mail, která zvládá protokoly pop3, imap4, smtp a MS Exchange. K jednotlivým emailovým schránkám můžete mimo jiné nastavit jiné upozornění nebo jiný interval synchronizace.

Organizační funkce

Galaxy Fame nabízí stejné organizační funkce jako Galaxy Young. Kalendář v telefonu najdete stejně jako u ostatních Samsungů pod názvem S plánovač. Kromě jiného vzhledu nabízí proti standardnímu kalendáři v Jelly Bean lepší práci s místem. S plánovač pak podporuje zobrazení více kalendářů, které jsou barevně odlišeny. Při ukládání nové události si můžete samozřejmě vybrat, do kterého kalendáře jí chcete uložit.

Základním režimem je zobrazení dne, když však kliknete na šipku v pravém horním rohu, vyjede z pravého okraje sloupec záložek na přepínání různých pohledů, který připomíná papírové diáře. Na výběr máte roční, měsíční, týdenní, denní zobrazení, dále seznam a úkoly.

Z dalších organizačních funkcí zde nechybí poznámky reprezentované aplikací Poznámka a ocenit musíme i předinstalovaný Quickoffice, přestože neumožňuje vytvářet a editovat kancelářské dokumenty, ale pouze je prohlížet. Dále nechybí budík s opakovaným upozorněním, světové hodiny, stopky, časovač, kalkulačka a diktafon. Zvláště na zahraničních dovolených řada uživatelů ocení i předinstalovaný Google Translator.

GPS a navigace

GPS už dávno není synonymem pro satelitní navigaci. Je jen dobře, že se do stále nižších modelů dostává i konkurenční ruský systém satelitní navigace GLONASS, tak jak je tomu i u Galaxy Fame. Přítomnost obou systémů dále zpřesňuje polohu a zrychluje její zafixování a držení v místech s horším výhledem na oblohu. Mezi dalšími pomocnými funkcemi nechybí ani A-GPS nebo získávání polohy z Wi-Fi vysílačů.

Díky tomu při studeném startu zafixuje Galaxy Fame polohu do půl minuty a při teplém startu už jsou to pouze vteřiny. Telefon si drží přesnou polohu i ve městě a dalších místech s horším výhledem na oblohu. Ze subjektivního hlediska hodnotím navigaci v Galaxy Fame jako lepší proti Galaxy Young.

Pro navigování můžete použít buď předinstalované mapy od Googly, které kromě automobilové navigace, nabízí i pěší navigaci a v některých městech i navigaci přes MHD, nebo jestliže chcete čistě offline řešení včetně offline navigace, nezbyde vám než se porozhlédnout v obchodě Google Play nebo ve firemním obchodě s aplikacemi Samsung Apps, který je předinstalovaný ve všech smartphonech s Androidem od Samsungu.

Data a internet

Co se týče konektivity, je na tom Galaxy Fame stejně jako Galaxy Young, a to není vůbec zlé. Nabízí rychlá mobilní data HSDPA s maximální rychlostí až 7,2 Mbps a HSUPA s maximem 5,76 Mbps. Pokud dáváte přednost Wi-Fi, tak to vám nabídne ve verzích 802.11 b/g/n. Nechybí mu přitom ani funkce Wi-Fi hotspot a Wi-Fi Direct. Kromě toho máte ještě k dispozici Bluetooth 3.0 a A2DP, a co stále ještě není v této cenové kategorii úplně obvyklé je podpora NFC. Pro připojení přes kabelem je zde ještě samozřejmě microUSB 2.0.

Při prohlížení máte už v základu na výběr hned ze dvou možností. Kromě standardního internetového prohlížeče, u něhož si Samsung upravil vzhled, aby lépe zapadal do nadstavby TouchWiz, je zde předinstalovaný ještě Chrome. Oba prohlížeče fungují bez problémů a jsou celkem svižné i při otevření více oken. V tomto ohledu záleží čistě jen na vás, který z prohlížečů vám více vyhovuje, a kterému tedy dáte přednost.

Závěr

Samsung Galaxy Fame nabízí povedený design ve stylu Galaxy S III a kvalitní zpracování za vcelku příznivou cenu, což ocení nejen ženy, ale i většina začínajících uživatelů. Ocenit mohu i rychlá mobilní data a NFC, které se dostává do stále nižšího segmentu. Další pochvalu si zaslouží za kvalitní zvukový projev, který neurazí ani audiofily a potěší i podpora titulků ve videopřehrávači.

Navzdory solidnímu rozlišení, autofokusu a přisvětlovací LED diodě je výsledný dojem z fotoaparátu mírně rozpačitý. Za dobrých světelných podmínek sice produkuje dobře prokreslené snímky, ale za zhoršených světelných podmínek mu nepomůže ani LED dioda, které chybí výkon, a video nepotěší malým rozlišením, šumem a občasným sekáním. Co však nejvíc kazí výsledný dojem z celého telefonu je slabý hardware. Zejména nedostatek RAM a malá vnitřní paměť s nemožností přesouvat aplikace na kartu je v tomto případě dost limitující. Také viditelnost displeje na slunci by mohla lepší.

Konkurence

Samsung to nebude mít v dané kategorii telefonů vůbec lehké, protože řada konkurentů nabídne stejnou nebo lepší výbavu za nižší cenu. Stájovým kolegou a zároveň konkurentem, o kterém bude určitě řada lidí vedle Galaxy Fame uvažovat, je v recenzi již několikrát zmiňovaný Samsung Galaxy Young, který nabízí stejný jednojádrový gigahertzový procesor. Liší se však menším displejem s úhlopříčkou 3,27" a rozlišením 320 x 420 pixelů. Z další výbavy můžeme zmínit třímegapixelový fotoaparát bez autofokusu a LED diody nebo NFC. V oficiálním obchodě zaplatíte za Galaxy Young 3250 Kč.

Vybrat si můžete také LG Optimus L5 II s 4" displejem, který má rozlišení 800 x 480 pixelů. Dále disponuje jednojádrovým procesorem taktovaným na 1 GHz a 512 MB RAM. Z další výbavy můžeme zmínit NFC a pětimegapixelový fotoaparát s autofokusem a LED diodou. V českých internetových obchodech se Optimus L5 II prodává v průměru za 4097 Kč, a nabídne tedy za nižší cenu lepší výbavu.

HTC proti Galaxy Fame staví HTC Desire 200, který nabízí obdobnou výbavu včetně jednojádrového gigahertzového procesoru a 512 MB RAM. Telefon nabízí stejný 3,5" displej se shodným rozlišením a pětimegapixelový fotoaparát. Na rozdíl od Galaxy Fame však postrádá autofocus a LED diodu. V českých internetových obchodech je HTC Desire 200 k dostání v průměru za 4347 Kč.

U Sony bychom mohli jako konkurenci pro Galaxy Fame brát Xperii U, která disponuje dvoujádrovým procesorem taktovaným na 1 GHz, 512 MB RAM, 3,5" displejem s rozlišením 480 x 854 pixelů a pětimegapixelovým fotoaparátem. V oficiálním obchodě za Xperii U zaplatíte 4 990 Kč.

Zajímavou alternativou, pokud netrváte na značce, je i Vodafone Smart III, který stojí 3 177 Kč. Za tyto peníze dostanete gigahertzový jednojádrový procesor a 512 MB RAM, ale hlavně čtyřpalcový displej s rozlišením 800 x 480 pixelů, 5Mpx fotoaparát a také podporu NFC. Součástí balení jsou i dva NFC štítky.

Pokud vám nevyhovuje Android a raději byste chtěli smartphone s jiným operačním systémem, jsou pro vás zajímavou alternativou nejnižší modely s operačním systémem Windows Phone 8. Nejlevnější z nich je Nokia Lumia 520, jejíž oficiální cena je 4290 Kč. Za tyto peníze dostanete 4palcový displej (800 × 480 px), dvoujádrový gigahertzový procesor, 512 MB RAM, vnitřní paměť 8 GB s rozšířením o paměťové karty a pětimegapixelový fotoaparát s autofokusem,, ale bez LED diody.

Jen o málo dražší je Huawei Ascend W1, který se v českých internetových obchodech prodává v průměru za 4839 Kč. Za tuto cenu nabízí 4" displej (800 × 480 pixelů), dvoujádrový procesor taktovaný na 1,2 GHz, 512 MB, 4 GB vnitřní paměť a pětimegapixelový fotoaparát s LED diodou a autofocusem.

Za konkurenci by se však dala považovat i Nokia Lumia 620, která už je o něco dražší, a v oficiálním obchodě za ní zaplatíte 5790 Kč. Lumia 620 nabízí proti Lumii 520 o něco menší, ale kvalitnější displej (3,8" s rozlišením 800 x 480 px), dvoujádrový gigahertzový procesor, 512 MB RAM, vnitřní paměť 8 GB a pětimegapixelový fotoaparát. Proti Lumii 520 má u zadního fotoaparátu LED diodu, disponuje přední kamerou, výkonnější baterií a NFC.

samsung-galaxy-fame
Klady
  • Přední kamera
  • NFC
  • Rychlá mobilní data
  • Elegantní design
  • Kvalitní zpracování
Zápory
  • Nepřesvědčivý fotoaparát
  • Horší displej
  • Slabší hardware
Diskuze ke článku
Luke
Pořád ten samej design..........pořád zasekanej TouchWiz..........právě proto přecházím na iPhone, Samsung mě silně zklamal.........
Alvaro
samsung nebrat.
Karel Matuš
Dobry den bude zde aktulizace na android 4.2. diky za odpoved , a jak se ofoti dysplay diky :-)
Jakub
Dobry den mohu se zeptat co je lepsi Samsung Galaxy Fame nebo Huawei Ascend Y300 diky za odpoved :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze