Samsung Galaxy A71
recenze

Samsung Galaxy A71

Velký a štíhlý elegán
25

Střední třída v podání Samsungu se v roce 2020 nijak zásadně neliší od loňska. Dnes testovaný Galaxy A71 nabízí skutečně velký displej, čtveřici zadních fotoaparátů, opravdu velmi tenké tělo a svižné nabíjení. Přesto se nám na mysl vkrádá otázka, zda to bude stačit na obhájení aktuální 12tisícové ceny.

Samsung zkraje letošního roku představil nástupce loňských modelů, které byly oblíbené. Samsungy Galaxy A51 a Galaxy A71 jsou výbavou téměř identické, liší se zejména velikostí displeje. Na redakční test jako první dorazil právě větší ze sourozenců, tedy Galaxy A71. Jde o typického zástupce střední až vyšší střední třídy, který se snaží nabídnout výbavu i pro náročnější. Máme zde moderní hardware, propracovaný software, kvalitní displej i dostatek fotoaparátů pro různé potřeby. U Samsungu však vždy zůstává otázkou, zda to nepřehnal s cenou a vyhnul se závažnějším přešlapům.

Samsung Galaxy A71 – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy A71

Kompletní specifikace
Konstrukce163,6 × 76 × 7,7 mm, 179 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 730, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 618
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 600 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostúnor 2020,

Obsah balení

V prodejním balení naleznete vše, co můžete na začátku potřebovat. Vyjma samotného telefonu jde o USB kabel na obou stranách s USB-C, nabíječku a také základní špuntová sluchátka.

Samsung Galaxy A71

Konstrukční zpracování: elegantně tenký

Novým Samsungům nelze upřít snahu o vcelku originální design. Na test Galaxy A71 dorazil v líbivé světle modré variantě se zajímavými geometrickými odlesky. Jelikož je tělo lesklé, přitahuje otisky prstů. Na světlé variantě však přeci jen nejsou tolik vidět. Upoutalo nás také tenké tělo (7,7 mm). Telefon díky tomu dobře padne do ruky, k čemuž přispívají i mírně zaoblené boky.

Telefon je celý plastový. Bude to však vadit?

Konstrukce působí pevně, nikde nic nevrže, při promačkání se smartphone nepatrně prohýbá, jenže to je zcela přirozené. Galaxy A71 je totiž celý plastový. Prémiové materiály tedy chybí, na druhou stranu, budou vám skutečně natolik chybět při běžném používání? Dovolíme si říci, že spíše nikoliv. Nás například více trápí vystupující modul fotoaparátů. Jde sice jen zhruba o 1 milimetr, avšak i to stačí k tomu, aby se položený telefon kýval. Nadšeni nejsme ani z toho, že Samsung ve vyšší střední třídě nadále ignoruje zvýšenou odolnost.

Rozmístění ovládacích prvků po obvodu telefonu je bez překvapení. Vpravo tlačítka, dobře nahmatatelná a s jistým stiskem. Dolní hrana je domovem konektorů a vlevo nahoře je dlouhý šuplíček, kam umístíte současně dvě nano SIM karty i paměťovku. Za toto řešení Samsung chválíme.

Líbilo se nám
  • líbivý vzhled
  • 3,5mm jack
  • slot pro dvě nanoSIM karty
  • dobře padne do ruky
  • velmi tenká konstrukce
Nelíbilo se nám
  • bez prémiových materiálů
  • chybí zvýšená odolnost

Displej: kvalitní AMOLED

Na čelní straně je dominanta celého telefonu: 6,7palcový Super AMOLED displej s Full HD+ rozlišením, který má kvalitní barevné podání i výbornou čitelnost. Dobře funguje regulace jasu a lze říci, že se jedná o jeden z nejlepších zobrazovačů u podobně drahých telefonů. Displej je vybaven i technologií Always-on, kdy můžete mít neustále na očích čas, datum a zmeškané události. Vše jde nastavit. Typem zobrazení počínaje a konkrétním vzhledem konče. K dokonalosti by tak někomu mohla chybět informační dioda.

Samsung Galaxy A71

Ve středu horní části je v displeji průstřel pro čelní fotoaparát, který je větší než u dražších řad Galaxy. Vše jde na vrub rámečku kolem fotoaparátu. Na druhou stranu je řešení průstřelem z estetického hlediska nadále lepší než výřez u konkurence. Není překvapením, že v displeji je i čtečka otisků prstů. Je však bohužel jen optická a váš prst ne vždy rozpoznává.

Samsung Galaxy A71
Líbilo se nám
  • Always-on
  • velký a jemný displej
  • čtečka otisků prstů přímo v displeji...
Nelíbilo se nám
  • ...která ale nefunguje zcela spolehlivě
  • postrádáme informační diodu

Zvuk: obyčejná klasika

Hlasitý reproduktor je na těle pouze jeden, a to na spodní hraně. K hlasitosti nemáme výtek, samotná kvalita je již pouze průměrná. Chválíme za přítomnost 3,5mm jacku a slušných špuntových sluchátek přímo v balení.

Samsung Galaxy A71
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: spokojí se i náročnější

Samsung nepodcenil hardwarovou výbavu, která má pevné základy na procesoru Snapdragon 730 a 6GB operační paměti. Tato kombinace zajišťuje více než dostatečný výkon pro náročné aplikace i hry. V AnTuTu telefon dosáhl na více než 270 tisíc bodů. Interní 128GB paměť poskytne reálně zhruba 109 GB a je dále rozšiřitelná paměťovými kartami o velikosti až 512 GB. Ani zde tak nespatřujeme žádný kompromis.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • slušná interní paměť
  • výkonný procesor

Výdrž baterie: slušný základ

I přes tenkou konstrukci se Samsungu podařilo nasadit baterii s kapacitou 4 500 mAh a výdrž se při středně náročném používání, kdy se takřka nijak neomezujete, pohybuje kolem 1,5 dne. Na dva dny se lze bez větších obtíží rovněž dostat. Nabíjení je možné výhradně drátově, což je trochu škoda. Na druhou stranu je to výkonem 25 W a k plnému nabití dojde za zhruba hodinku a čtvrt.

Samsung Galaxy A71
Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
  • svižné nabíjení
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: nač si vzpomenete

Galaxy A71 dostal do vínku plnohodnotnou konektivitu. Můžete se proto těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 12, což znamená teoretickou rychlost stahování až 600 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardu ac. Nechybí ani nejnovější Bluetooth ve verzi 5.0 či NFC. V dané kategorii je pak třeba USB-C konektor již samozřejmostí. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • USB-C
  • NFC

Fotoaparát: čtyři čočky do placu

Oproti loňsku se na zadní straně zvýšil počet fotoaparátů. Základem je 64megapixelový snímač se světelností f/1.8, který standardně fotí do 16 megapixelů a skládá čtyři snímky do jednoho. Máte však možnost si vynutit plných 64 megapixelů. Kvalita snímků je během dne vynikající. Ubývající světlo může přinést lehký šum, případně neostrost, tu způsobuje zejména absence optické stabilizace obrazu. Na teleobjektiv se sice nedostalo, ale při 64megapixelovém rozlišení se lze v nouzi spolehnout i na mírné digitální přiblížení bez výraznajší ztráty kvality.

Samsung Galaxy A71

S druhým 12megapixelovým fotoaparátem pořídíte ultraširokoúhlé snímky se záběrem 123°. Vyšší rozlišení dává tomuto typu snímků smysl a výsledky stojí za to takřka za všech podmínek.

Ukázkové fotografie

Zbylé dva fotoaparáty mají 5 megapixelů. Jeden dokáže pořizovat makro snímky už od 3 centimetrů, což se někdy může hodit. Druhý je zde pak pro potřebu práce s hloubkou ostrosti.

Nakonec je zde čelní fotoaparát s 32 megapixely, jehož výsledky jsou zárukou kvalitních selfies.

Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa hlavním fotoaparátem je umožněn až ve 4K rozlišení, přičemž kvalita obrazu je průměrná, stejně tak zvuku. Zamrzí, že ani při Full HD rozlišení nedocílíte vyšší snímkovací frekvence než 30 snímků za vteřinu.

Samsung Galaxy A71 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • kvalitní 64megapixelový snímač

Software: perfektní OneUI

Prostředí Samsung svěřil do rukou Androidu 10 a své nadstavby OneUI 2.0, přičemž optimalizace je zvládnutá na jedničku a v telefonu po prvním zapnutí nejsou zbytečné aplikace navíc. Mezi doplňkovými funkcemi je kupříkladu možnost rozdělení obrazovky a trošku překvapivě i funkce zvaná Okraje obrazovky, která byla původně určena pro řadu Galaxy Note. I na Galaxy A71 můžete od okraje vytáhnout boční panel se zástupci aplikací či kompasu. Dodejme, že v současné době jsou v telefonu lednové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • velmi dobrá optimalizace

Zhodnocení a konkurence

Souhrnně řečeno: Samsung Galaxy A71 se nám líbí. Vzhled se povedl, a to včetně tenké konstrukce. Displej bude jedním z hlavních taháků a ve všech aspektech podává letošní novinka minimálně lehce nadprůměrné výkony, byť několik zádrhelů se jako vždy najde. Telefon se velmi dobře používá, za což vděčíme kombinaci schopného hardwaru a softwaru. Nechybí mu žádná podstatná funkce a zamrzí snad jen pouze plastové materiály či chybějící odolnost, která však není běžná ani u konkurence.

Samsung Galaxy A71

Hlavním problémem tak může být sebevědomá cena atakující 12 tisíc korun. Zde novinka leze do zelí například Samsungu Galaxy S10e, který má vše, co Galaxy A71 chybí. Na druhou stranu nabídne zásadně menší displej, a to by zájemcům o novinku mohlo vadit.

Samsung Galaxy S10e

Rozměry142,2 × 69,9 × 7,9 mm, 150 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9820),
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 100 mAh

Dále se nabízí kupříkladu Realme X2 Pro s výkonnějším procesorem či teleobjektivem, které je dražší jen o pár set korun.

Realme X2 Pro

Rozměry161 × 75,7 × 8,7 mm, 199 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855 Plus, 1×2,96 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Zajímavou alternativou budiž i ASUS ZenFone 6 s výklopnou dvojicí fotoaparátů a výkonnějším procesorem. Smířit se budete muset s menší pamětí a horším displejem. Cena je vyšší o tisícovku.

ASUS ZenFone 6 (2019) 6 GB/64 GB

Rozměry159,1 × 75,4 × 9,1 mm, 190 g
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDHC
Akumulátor5 000 mAh
samsung-galaxy-a71
Klady
  • elegantně tenká konstrukce
  • povedený vzhled
  • velký a kvalitní displej
  • dobrá výdrž a rychlé nabíjení
  • kvalitní hlavní fotoaparát
  • optimalizované prostředí Androidu 10
  • výkonný procesor
Zápory
  • pouze plastové tělo
  • postrádá zvýšenou odolnost
  • nemá bezdrátové nabíjení
Diskuze ke článku
Khan
Ten fotak mi teda za 12k moc extra neprijde.
Proc sem nedat konkurenta Mi Note 10? Hlavne sem nacpat S10e... jiste to je stejna cilovka :D Jinak tech konkurentu ma tento kram samozrejme mnohem vic...
Anonym
Čtečka, budoucí podpora a cena jsou dealbreaker..
Ash
Ten foťák dělá hrozný patlanice, jak tohle může někdo označit za vynikající fotky? Na slunci i ve stínu je to hnus.
M.X.
Strasny kram ve vsech ohledech.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze