Realme X2 Pro
recenze

Realme X2 Pro

S bestiálním výkonem a sympatickou cenou
56

Model X2 Pro je první vlajkovou lodí značky Realme pro český a slovenský trh. Pokud si chce získat pozornost potenciálních zákazníků, je jasné, že musí nabídnout víc než jen průměrnou výbavu za standardní cenu. Podařilo se smartphonu tento nelehký úkol splnit?

Na českém trhu dlouhou dobu kralovalo segmentu cenově dostupných smartphonů Xiaomi, které se stále těší velké oblibě. Bylo by však naivní se domnívat, že se jeho pozici nepokusí napadnout jiný výrobce. A právě to se před pár dny stalo. Na český/slovenský trh dorazila značka Realme, jejíž vlajkový telefon X2 Pro nabízí opravdu hodně muziky za málo peněz. Jak se smartphone, který pochází od stejného výrobce, jako smartphony Oppo nebo OnePlus, povedl, si povíme v dnešní recenzi.

Pro naše věrné čtenáře jsme, společně s Mobil Pohotovostí, připravili možnost zakoupit telefon Realme X2 Pro za cenu 11 609 Kč. Slevu 10 % získáte po zadání slevového kódu mobilenet291 na e-shopu mp.cz. Tato nabídka platí pro prvních 10 z vás!

Realme X2 Pro – videorecenze

Technické parametry Realme X2 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce161 × 75,7 × 8,7 mm, 199 g, konstrukce: klasická
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 855 Plus, CPU: 1×2,96 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 640
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostprosinec 2019, 12 890 Kč

Obsah balení: 50W adaptér

V bílé krabičce najdeme kromě samotného telefonu také 50W napájecí adaptér, kabel typu USB-A/USB-C a zatmavené ochranné pouzdro.

Realme X2 Pro
Líbilo se nám
  • 50W napájecí adaptér
  • ochranné pouzdro
Nelíbilo se nám
  • v balení by mohla být také sluchátka

Konstrukční zpracování: na jedničku

Z hlediska designu vsadilo Realme na jistotu a nepřináší tedy žádné vyjíždějící ani otočné kamerky nebo displej s průstřelem, nýbrž léty osvědčenou klasiku v podobě několikanásobného fotoaparátu na zadní straně a „notche“ ve tvaru stékající kapky. Konstrukční zpracování je precizní a matná povrchová úprava hliníkového rámečku vypadá pěkně. Všem, kteří se obávají „laciného“ pocitu z telefonu, mohu s klidným svědomím říct, že je tato obava naprosto neopodstatněná.

I s hmotností 199 gramů se smartphone dobře drží v ruce a jediné, nad čím se pozastavíte, je snad jen trochu zvláštně umístěné logo výrobce na lesklých zádech, která jsou, stejně jako displej, chráněna Corning Gorilla Glass 5, přičemž na zobrazovači najdeme také předinstalovanou ochrannou fólii přímo od výrobce. Malým neduhem u vystouplého modulu fotoaparátu na zadní straně je jeho „houpavost“, pakliže smartphone necháte položený na rovném povrchu. To lze však snadno eliminovat nasazením dodávaného ochranného pouzdra.

Paměťovou kartu do telefonu nedáte.

Vyhovovalo mi rovněž rozmístění ovládacích prvků, tedy vypínacího tlačítka na pravém boku v příjemném dosahu prstu a kolébky hlasitosti na boku levém. Stisk všech jmenovaných tlačítek je příjemný a nemám zde co vytknout. Šuplíček pro dvojici nanoSIM karet je však určen pouze jim, na paměťovou kartu tak budete muset rychle zapomenout. V neposlední řadě mě potěšila příjemná haptická odezva, která patří k tomu lepšímu, s čím jsem se mohl setkat. Nevýhodou je i přes klasickou konstrukci absence IP certifikace, telefon si tedy do bazénu raději neberte.

Líbilo se nám
  • příjemná haptická odezva
  • ochrana Gorilla Glass 5 na přední i zadní straně
  • kvalitní zpracování
  • dobře padne do ruky
Nelíbilo se nám
  • vystouplý modul fotoaparátu
  • bez IP certifikace

Displej: plynulost nadevše

Realme X2 Pro může být snadno jasnou volbou pro všechny hráče, neboť se chlubí kromě supervýkonného čipsetu také špičkovým 6,5palcovým displejem s podporou obnovovací frekvence 90 Hz. Konkrétně se jedná o Super AMOLED panel od Samsungu s vysokou svítivostí, příkladnými pozorovacími úhly, líbivým podáním barev, ale i bohatými možnostmi nastavení teploty barev. 90Hz režim se navíc nevypíná při nižším jasu, jako tomu bylo u Pixelu 4 a lze jej aktivovat pouze pro vybrané aplikace. Pravděpodobně netřeba dodávat, že právě vyšší obnovovací frekvence zajišťuje maximálně plynulý zážitek při používání telefonu, kdy věci na displeji jednoduše vypadají lépe.

Realme X2 Pro

V obrazovce najdeme také optickou čtečku otisků prstů, která je jedna z nejlepších, se kterou jsem se doposud setkal. Funguje extrémně rychle a uživatel si dokonce může vybrat mezi pěti druhy animace, které se po stisknutí objeví. Každé odemknutí je tak velmi rychlé a spolehlivé.

Líbilo se nám
  • 90Hz obnovovací frekvence (bez omezení)
  • krásný obraz
  • rychlá čtečka otisků prstů

Zvuk: stereo reproduktory i 3,5mm jack

Pokud vám trochu zkazil chuť vystouplý modul fotoaparátu, rychle vám ji spraví přítomnost 3,5mm jacku, což je u dnešních vlajkových lodí už spíše raritou. Skvělé jsou také hlasité stereo reproduktory s podporou Dolby Atmos, které mě překvapily nadprůměrnou kvalitou i maximální hlasitostí. Kvalita telefonních hovorů je také na velmi vysoké úrovni a já ani protistrana jsme si neměli nač stěžovat.

Realme X2 Pro
Líbilo se nám
  • stereo reproduktory s Dolby Atmos
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: Realme málem králem (v AnTuTu)

Hraní her je na Realme X2 Pro opravdu radost, a to díky brutálně výkonnému hardwaru v podobě 7nm Snapdragonu 855+ doplněného o 8 GB operační paměti typu LPDDR4X. Pokud pro vás hrají body v benchmarkových testech důležitou roli, pak vás bude jistě zajímat, že X2 Pro nasbíral během našeho testování v AnTuTu neuvěřitelných 475 tisíc bodů. K dispozici je pochopitelně také režim „Game Space“, který optimalizuje plynulost hraní a můžete zde například blokovat oznámení. Interní úložiště o velikosti 128 GB typu UFS 3.0 však bohužel nelze rozšířit, takže se budete případně muset spolehnout na cloud. Po zapnutí vám přitom zůstane dostupných přibližně 110 GB, s čímž si pravděpodobně většina uživatelů vystačí. Celkový dojem z výkonu telefonu je naprosto skvělý a plynulost pouze umocňuje již zmíněný 90Hz displej.

Líbilo se nám
  • Snapdragon 855+
  • rychlé úložiště typu UFS 3.0
  • 8 GB RAM LPDDR4X
Nelíbilo se nám
  • absence slotu pro paměťovou kartu

Výdrž baterie: rychlejší nabíjení jste ještě nezažili

Možná si říkáte, jak je na tom X2 Pro s výdrží s ohledem na energeticky náročnější 90Hz displej nebo Snapdragon 855+. Pravda je taková, že telefon s přehledem vydržel jeden nabitý pracovní den a věřím, že po delší době, kdy si s ním přestanete tolik hrát a neustále jej testovat, se můžete dostat i na jeden a půl až dva dny používání.

Smartphone se při nabíjení nijak zvlášť nezahřívá, dokonce ani adaptér.

Kromě až neuvěřitelné rychlosti nabíjení (viz graf uvedený níže) mě zaujal samotný napájecí adaptér, který disponuje výkonem 50 W a s ohledem na něj je poměrně kompaktní a lehký. Podobně jako například u 45W napájecího adaptéru Huawei jsou koncovky kabelu a USB-A konektoru barevně odlišeny. Další zajímavý poznatek z nabíjení je, že se při něm telefon nijak zvlášť nezahřívá, dokonce se skoro vůbec nezahřívá ani samotný napájecí adaptér. U některých konkurenčních řešení s tímto výkonem je přitom zpravidla jak telefon, tak adaptér poměrně teplý. Pro úplnost doplním, že nabíjení probíhalo v běžné pokojové teplotě.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 3 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 6 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 8 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 10 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 13 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 16 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 18 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 21 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 24 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 30 minut

Na ukázkové práci s teplem se podílí také speciální chlazení, kterým se výrobce chlubil i během tiskové konference. O distribuci tepla se stará jednak takzvaná Vapor Chamber (odpařovací komora), ale také supervodivá karbonová vlákna, několikavrstvý grafitový plát a další materiály, které odvádí zbytkové teplo. Toto chlazení má pochopitelně také příznivý vliv na hraní výpočetně náročných her, díky čemuž nedochází k poklesu výkonu, a zařízení tak není nepříjemné držet ani delší dobu. Jedinou výtku lze mít tak jen k absenci bezdrátového nabíjení, které však rozhodně není standardem v dané cenové kategorii a nelze to mít Realme tak úplně za zlé.

Líbilo se nám
  • dostatečná výdrž
  • superrychlé nabíjení
  • telefon se nezahřívá
Nelíbilo se nám
  • absence bezdrátového nabíjení

Konektivita: příkladná

Výrobce nijak nezaváhal ani v oblasti konektivity, která je naprosto bez problémů. Nechybí Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0 ani NFC pro bezkontaktní platby či rychlé spárování. Z polohových služeb X2 Pro je v nabídce A-GPS, GLONASS, BDS či evropský systém Galileo. Třešničkou na dortu je pak již zmíněný 3,5mm jack. Vytknout by tak šla snad pouze absence Wi-Fi 6, kterou však nedisponuje i spousta jiných vlajkových modelů, či Bluetooth 5.1.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Fotoaparát: příjemné překvapení

Realme X2 Pro nasadilo těžký kalibr a zadní stranu osadilo hned čtveřicí fotoaparátů, což je ostatně typické pro všechny smartphony Realme dostupné na českém trhu. My se však nejprve pojďme podívat na přední stranu, kde sídlí 16megapixelová čelní kamerka, která překvapivě disponuje nočním režimem (což se u selfie kamer jen tak nevidí) a nechybí ani podpora HDR. Snímky z ní vypadají poměrně pěkně a nechybí detaily, slušný dynamický rozsah nebo přirozeně vypadající barvy.

Standardní fotoaparát Dvojnásobný teleobjektiv Ultraširokoúhlý objektiv Senzor hloubky
Rozlišení 64 Mpx 13 Mpx 8 Mpx 2 Mpx
Světelnost objektivu f/1.8 f/2.5 f/2.2 f/2.4
Velikost snímače 1/1,7" 1/3,4" 1/3,2" 1/5"
Ohnisková délka 26 mm 52 mm 16 mm
Velikost Pixelu 0,8 µm 1 µm 1,4 µm 1,75 µm
Zaostření PDAF PDAF PDAF

Na zadní straně je kromě 64megapixelového snímače také 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv, 13megapixelový dvojnásobný teleobjektiv a také 2Mpx senzor pro „bokeh“ efekt, který je zde podle mě tak trochu navíc.

Hlavní fotoaparát (včetně 64Mpx režimu) + makro + selfie + portrét

Primární snímač Samsung GW1 o světelnosti f/1.8 podává velmi konzistentní výsledky s dobrým dynamickým rozsahem, pěkným podáním barev a vysokou úrovní detailů. Stejně jako další senzory, i on skládá čtyři pixely do jednoho, takže mají výsledné snímky 16 megapixelů a pro focení v nativním rozlišení 64 Mpx je potřeba přepnout se do speciálního režimu. Pochopitelně nechybí ani noční režim, který fotí slušně vypadající snímky, jejichž pořízení netrvá nijak zvlášť dlouho. Nutno podotknout, že při focení v noci nedojde při aktivaci dedikovaného nočního režimu až k tak výraznému zlepšení, neboť telefon fotí podařené snímky za horšího osvětlení i bez něj.

Standardní, dvojnásobný teleobjektiv a ultraširokoúhlý fotoaparát

Spokojen jsem byl také s ultraširokoúhlým objektivem (f/2.2) a dvojnásobným teleobjektivem (f/2.5). S těmito snímači ovšem nedoporučuji fotit ve tmě/šeru, jelikož jde kvalita rychle dolů. Za dobrých světelných podmínek lze pořídit dobře vypadající fotografie a teleobjektiv zvládá kromě dvojnásobného optického přiblížení také 5násobné hybridní/20násobné digitální, které již za moc nestojí. Velmi dobře jsou na tom také portrétní snímky, kde dokáže Realme X2 Pro velmi dobře oddělit osobu od pozadí a poradí si i s problematickými vlasy.

Noční fotografie

Samozřejmostí je nahrávání videa ve 4K při 60 FPS a dokonce nechybí ani možnost aktivace superstabilizovaného videa ve Full HD při 60 FPS, které se chlubí velmi slušnou stabilizací i přes to, že snímače nedisponují stabilizací optickou. Ultraširokoúhlý objektiv zase díky autofocusu nahradí i makro snímač a nutno dodat, že makro snímky vypadají opravdu hezky a autofocus funguje bleskově. Celkově mě kvalita fotek z Realme X2 Pro mile překvapila. Rozhodně se jedná o slušný fotomobil, který vás nezklame.

Realme X2 Pro testovací video 1080p 30 FPS

Realme X2 Pro testovací video 1080p 60 FPS

Realme X2 Pro testovací video 2160p 30 FPS

Realme X2 Pro testovací video 2160p 60 FPS

Líbilo se nám
  • slušná kvalita snímků
  • podařený portrétní režim
  • nechybí ultraširokoúhlý objektiv ani teleobjektiv
  • autofocus u ultraširokoúhlého objektivu
  • pěkné noční snímky
Nelíbilo se nám
  • nižší světelnost u teleobjektivu

Software: ColorOS 6.1 se spoustou vychytávek

V telefonu je systém colorOS 6.1 s Androidem 9 a v době testování byly k dispozici listopadové bezpečnostní záplaty. Nadstavba nepatří k těm úplně nejintuitivnějším (lépe je na tom podle mě například One UI) a je potřeba si trochu zvyknout na to, co kde je. Jakmile tomu však přijdete na kloub, není si na co stěžovat. Osobně se mi navíc líbí vizuální podoba, stejně jako široké spektrum nastavení.

K ovládání jsem obvykle využíval gesta, kdy se vrátíte o krok nazpět krátkým potažením z pravého nebo levého boku, zatímco dlouhým potažením se vrátíte na předchozí spuštěnou aplikaci. „Svajpem“ odspodu se dostanete na domovskou obrazovku a podržením palce u tohoto gesta spustíte seznam otevřených aplikací.

Systém zvládá řadu praktických gest.

Dokonce nechybí ani postranní lišta, podobně jako u smartphonů Sony, nebo podpora nejrůznějších gest, díky čemuž můžete velmi rychle a snadno pořídit screenshot, uvést telefon do režimu zobrazení dvou aplikací a podobně. Gesta jsou navíc k dispozici i při vypnuté obrazovce, kdy stačí nakreslit písmeno „O“ pro spuštění fotoaparátu nebo písmeno „V“ pro aktivaci LED přisvícení. Obyčejným dvojitým poklepáním pak displej s podporou Alway-On jednoduše aktivujete.

Nabízí se i tmavý režim, který najdeme v nastavení v sekci Relme Lab. Ten automaticky přepne do tmavých odstínů nejen prostředí telefonu, ale také aplikace, jako je Obchod Play, YouTube, Gmail a podobně.

Z hlediska bloatwaru jsem přitom nenarazil na nic závadného, v telefonu jsem našel vyjma systémových aplikací od výrobce pouze emailový klient, internetový prohlížeč Opera nebo YouTube Music. Další dojmy z používání této nadstavby si můžete přečíst i v recenzi Oppo Reno 10× Zoom.

Líbilo se nám
  • bohaté možnosti nastavení
  • povedená gesta

Zhodnocení

Má Realme X2 Pro vlastně vůbec nějaké nevýhody? Bohužel ano, zamrzí například absence oficiální certifikace zvýšené odolnosti, nemožnost rozšířit úložiště o paměťové karty či nepřítomnost bezdrátového nabíjení. Vše ostatní se však Realme povedlo na jedničku a s přihlédnutím k ceně nepřesahující 13 tisíc korun se jedná pravděpodobně o v současnosti nejlépe vybavený smartphone v poměru cena/výkon na českém trhu.

Realme X2 Pro

Pokud vám jde o ultimátní výkon a displej s vysokou obnovovací frekvencí nebo slušnou výdrž s extrémně rychlým nabíjením, pak je Realme X2 Pro jasnou volbou. Jde o podařený telefon a již nyní se těším na to, co dalšího si pro zákazníky Realme přichystá.

Konkurence

Pokud bychom měli hledat konkurenci s 90Hz displejem v této cenové kategorii, stojí za to se podívat na OnePlus 7T, které pochází od stejného výrobce jako Realme a nabízí rovněž skvělý výkon i podařené fotoaparáty. V současnosti je však o něco dražší.

OnePlus 7T

Rozměry160,9 × 74,4 × 8,1 mm, 190 g
DisplejAMOLED, 6,55" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855 Plus, 1×2,96 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB / 256 GBne
Akumulátor3 800 mAh

Další konkurencí může být Xiaomi Mi 9, který je značně levnější i kompaktnější. Má však také menší kapacitu baterie bez podpory 50W nabíjení a pouze standardní, i když podařený, 60Hz displej.

Xiaomi Mi 9 6 GB RAM

Rozměry155 × 75 × 7,6 mm, 173 g
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 2×2,84 GHz + 2×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 300 mAh
realme-x2-proDoporučujeme
Klady
  • krásný Super AMOLED displej
  • 90Hz obnovovací frekvence (bez omezení)
  • 50W rychlé nabíjení
  • skvělý termální management
  • kvalitní fotoaparáty
  • slušná výdrž
  • bestiální výkon
  • povedený Color OS s bohatými možnostmi
  • 3,5mm jack
  • skvělý poměr výkon/cena
Zápory
  • absence slotu pro paměťové karty
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení
  • bez IP certifikace
Diskuze ke článku
Jiří Batěk
Jiří Batěk
Já jsem přecházel z Pocophone F1 a jsem spokojený. Výkon displej fotky vše lepší o dost
Dodo
Recenze je super, díky pane Papadopoulos. Myslím, že je napsána objektivně, samozřejmě s přihlédnutím k osobním preferencím recenzenta.
Jiří Batěk
Jiří Batěk
Telefon nemá FM rádio
Kk
Az na ten displej to je totalne nudny telefon s otresnou nadstavbou....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze