Samsung Galaxy A33 5G
recenze

Samsung Galaxy A33 5G

Kamarád do deště
7

Řada Galaxy A patří mezi vůbec nejoblíbenější v portfoliu jihokorejského výrobce a letošní rok potvrzuje snahu Samsungu udržet si dominantní postavení ve střední třídě. Galaxy A33 5G láká především na kvalitní fotoaparáty, 90Hz AMOLED displej, moderní procesor a překvapivě i zvýšenou odolnost proti vodě a prachu.

Samsung Galaxy A33 5G je pomyslným mladším bratrem vyššího modelu Galaxy A53 5G, a to navzdory tomu, že byly oba telefony představeny společně. V mnoha ohledech jde o velice blízké smartphony, avšak cena dnes testovaného kousku se dostala pod hranici 9 tisíc korun. Přesto se můžete těšit na osvědčený koktejl výbavy od Samsungu, kdy tentokrát dokonce nebylo přistoupeno k nijak závažným kompromisům. Povedlo se Samsungu vytvořit další zásah do černého a opanuje Galaxy A33 5G střední třídu?

Technické parametry Samsung Galaxy A33 5G

Kompletní specifikace
Konstrukce159,7 × 74 × 8,1 mm, 186 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 1280,
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 12
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2022,

Samsung Galaxy A33 5G – videorecenze

Obsah balení: nečekaně odlehčené

Ekologie se dostala už i do střední třídy, což Samsung nijak netají. Galaxy A33 5G je dodáván ve velmi tenké krabičce, kde se nachází pouze samotný telefon, USB kabel a nezbytné manuály. Na nabíjecí adaptér musíte zapomenout, což je velká škoda.

Samsung Galaxy A33 5G
Nelíbilo se nám
  • chybí nabíječka

Konstrukční zpracování: to si necháme líbit

Jde o větší telefon a na první pohled působí Galaxy A33 5G poměrně baculatě, avšak přeměření potvrzuje, že tloušťka je sympatických 8,1 mm. Ani komfort držení není nijak špatný, spíše naopak. Boky jsou totiž lehce zakulacené a příjemně kopírují dlaň.

Kladné body novinka sbírá za zadní stranu s matnou úpravou. Samsung rovněž dokazuje, jak málo někdy stačí k tomu, aby zaujal. Přepracoval modul s fotoaparáty, který tentokrát z těla jen pozvolna vystupuje. Výsledek vypadá opravdu dobře a z jistých úhlů to může působit tak, že fotoaparáty dokonce nijak nevystupují nad okolní povrch. Samsung tak s velmi decentní meziroční změnou nadělá více parády než někteří nejmenovaní čínští výrobci, kteří musí zadní stranu ozvláštnit monstrózními texty.

Samsung Galaxy A33 5G

Ačkoliv je design fotoaparátů líbivý, je faktem, že vystupuje nad okolní povrch a telefon se při položení na stole kývá. Vše by řešilo nějaké pouzdro, ale to by kazilo design a výrobce standardně žádné nedodává, což je trošku škoda.

Samsung Galaxy A33 5G

Za vyzdvihnutí stojí dobrá ergonomie tlačítek, která jsou výhradně na pravém boku a v dobrém dosahu. Galaxy A33 5G působí také opravdu bytelně. Velkou ránou pro konkurenci však bude fakt, že se dostalo na zvýšenou odolnost se stupněm krytí IP67. Telefon můžete klidně na půl hodinky poslat metr pod vodní hladinu a nijak mu nevadí ani vysoce prašné prostředí.

Samsung Galaxy A33 5G
Líbilo se nám
  • zvýšená odolnost IP67
  • dobře se drží
  • povedený design s matným povrchem zad

Displej: osvědčený AMOLED

Na čelní straně se pod sklíčkem Gorilla Glass 5 nachází 6,4palcový Super AMOLED displej s Full HD+ rozlišením a 90Hz obnovovací frekvencí. Jedná se o jeden z nejlepších panelů, na který můžete ve střední třídě narazit. Je skvěle čitelný a s dostatečně vysokým jasem. Samozřejmostí je automatická regulace jasu, ale režim Always-On z nepochopitelného důvodu chybí.

Samsung Galaxy A33 5G

Došlo také k integraci optické čtečky otisků prstů do displeje, přičemž její funkce je poměrně obstojná a rozpoznání prstu spolehlivé. Další biometrickou možností rozpoznání je obličej uživatele, jedná se však pouze o méně bezpečný 2D sken pomocí fotoaparátu na čelní straně. Ten je ve výřezu ve tvaru písmena U, což je smutný důkaz toho, že telefon navazuje na levnější část portfolia. Všechny dražší modely totiž využívají průstřel.

Líbilo se nám
  • kvalitní Super AMOLED
  • 90Hz obnovovací frekvence
  • dostatečný maximální jas
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • výřez ve tvaru U, nikoliv průstřel
  • chybí Always-on

Zvuk: jen klasika

Ústupek lze pocítit u zvuku. Nasazeny jsou sice dva reproduktory, jeden nad displejem a druhý na spodní hraně, ale ten nad displejem hraje opravdu velmi tiše, až neslyšitelně. V tomto ohledu vás tedy zvuk tolik nenadchne. Pokud si telefon prohlédneme kolem dokola, skončí pátrání po 3,5mm jacku nezdarem. Ano, Samsung už se s konektorem skutečně loučí, a tak mizí i z modelů střední třídy. Poslech hudby je tak možné provozovat skrze redukci, případně bezdrátově.

Samsung Galaxy A33 5G
Líbilo se nám
  • stereo reproduktory
Nelíbilo se nám
  • kvalita stereo reprodutkorů
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru: moderní Exynos

Pod kapotou je velmi slušný a úsporný procesor Exynos 1280 jako v případě Galaxy A53 5G. Zatímco u něj jde spíše o průměr, v případě Galaxy A33 5G můžeme hovořit o solidním hardwaru vzhledem k ceně, který se neztratí, ani pokud byste rádi hráli hry. Postačuje též 6GB RAM a 128GB úložiště rozšiřitelné až 512GB paměťovkou.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
  • podporuje paměťové karty

Výdrž baterie: škoda toho nabíjení

Možná jste čekali, že Samsung konečně trochu přišlápne plyn v případě dobíjení baterie s kapacitou 5 000 mAh, jenže bohužel. Vrcholem je výkon 25 W, avšak v balení žádná nabíječka není. Že doma žádnou nemáte, nebo jen pomalou? Samsungu to je jedno, jeho politika velí k tomu, abyste si výkonnou nabíječku případně dokoupili zvlášť. Bezdrátové nabíjení chybí, avšak to telefonu střední třídy vyloženě vyčítat nelze. Na každý pád se výdrž bezpečně pohybuje kolem 1,5 dne, přičemž dostat se k nabíjení obden není nereálné.

Samsung Galaxy A33 5G
Líbilo se nám
  • solidní výdrž
Nelíbilo se nám
  • delší doba nabíjení
  • chybí nabíječka v balení

Konektivita: na vše připraven

Konektivita nepředstavuje žádný problém, telefon je totiž vybaven NFC pro bezkontaktní platby, Bluetooth 5.1 i navigačními systémy GPS, GLONASS, BDS či Galileo. K dispozici je také Wi-Fi s podporou pásem 2,4 i 5 GHz. Samozřejmostí je také 5G u všech českých operátorů. Telefon podporuje také práci se dvěma nanoSIM, avšak jde o hybridní slot. V praxi tak při použití dvou SIM karet už do telefonu nedáte paměťovou kartu.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Fotoaparát: stabilizace do akce

Po nečekané implementaci zvýšené odolnosti si Samsung připisuje výrazné kladné body za hlavní fotoaparát. Má totiž velmi solidních 48 megapixelů a navrch přidává optickou stabilizaci obrazu. Ano, nejde o zcela ojedinělou funkci v této kategorii, ale rozhodně nejde o pravidlo. Samsung tak dává jasně najevo, že mu o kvalitu fotografií rozhodně jde. Však se můžete přesvědčit sami na ukázkových snímcích. Galaxy A33 5G si po vzoru ostatních Samsungů potrpí na syté a kontrastní barvy, které jsou přeci výraznější, než jaké je uvidíte na vlastní oči, avšak nejde o nic rušivého. Dostatečná je také ostrost, byť u nočních snímků by situace s ohledem na přítomnost stabilizace mohla být lepší.

Samsung Galaxy A33 5G

Druhým fotoaparátem do party je ultraširokoúhlý objektiv s průměrným 8megapixelovým rozlišením. U těchto snímků je v okrajích patrná nejen deformace obrazu, ale i pokulhávající kvalita ostrosti. Ultraširokoúhlý objektiv má své využití skutečně jen za dostatku světla, ideálně tedy přes den. V noci jsou snímky výrazně zašumělé, v krajním případě bohužel rozmazané. Výčet fotoaparátů zakončuje 5megapixelový makro objektiv a 2megapixelový portrétní fotoaparát.

Ukázkové fotografie

Videa lze natáčet maximálně ve 4K při 30 FPS s možností aktivace režimu Super stabilní (v takovém případě však jen ve Full HD a 30 FPS).

Zbývá doplnit, že čelní kamerka s 13 zvládne pořídit rychle a kvalitně žádané selfíčko.

Líbilo se nám
  • dostatečně kvalitní hlavní snímač s OIS
  • povedený ultraširokoúhlý snímač
  • 5Mpx makro kamerka

Software: bez výtek

Prostředím je osvědčený Android s nadstavbou One UI 4.1 od Samsungu. Optimalizace se povedla na jedničku a oceníte nejen přehlednost, ale i snadné ovládání jednou rukou, kupříkladu v nastavení. V současné době se telefon spoléhá na nejnovější Android 12 s březnovými bezpečnostními záplatami, přičemž aktualizace by měly chodit ve čtvrtletním cyklu.

Prostředí telefonu
Líbilo se nám
  • perfektní optimalizace
  • pravidelné aktualizace

Zhodnocení

Řada Galaxy A od Samsungu se těší v posledních několika letech značné oblibě. Lví podíl na tom měly především povedené modely Galaxy A5x, avšak v letošním roce už pomyslnou kárku nepotáhne jen Galaxy A53 5G, ale připojí se směle i jeho obdobně schopný sourozenec Galaxy A33 5G. Designově povedený telefon vás zaujme kvalitním AMOLED displejem, zvýšenou odolností, slušnými fotoaparáty a perfektně odladěným prostředím. Ano, je zde jen pomalejší nabíjení, výrobce se vykašlal na nabíječku a sekundární reproduktor je slabý, ale i přes tyto ústupky před sebou máme mobil, který bude dělat radosti opravdu širokému spektru uživatelů.

Někdo může namítnout, že by mohl být nasazen výkonnější procesor či nějaký trumf, jenže na to odpověď máme. Výkonnější procesor by byl fajn, ale Exynos 1280 vás skutečně omezovat nebude. A trumf telefon rozhodně nechybí. Zvýšenou odolnost totiž žádný konkurent nenabídne. Přesto se pojďme podívat na to, kdo se bude pokoušet Galaxy A33 5G dýchat na záda.

Samsung Galaxy A33 5G
Kde koupit nejvýhodněji

Samsung Galaxy A33 5G

Konkurence

Jako prvního konkurenta vybíráme Redmi Note 11 Pro 5G, který má velmi slušně našlápnuto. Má ještě lepší displej se 120 Hz, stereo reproduktory a navrch přihazuje výrazně svižnější nabíjení. Dokonce je ještě o tisícovku levnější. Ztrácí jen horším prostředím, fotoaparátem bez optické stabilizace obrazu a chybějící zvýšenou odolností.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G

Rozměry164,2 × 76,1 × 8,1 mm, 202 g
DisplejAMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 695, 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz
Paměťúložiště: ?, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Mezi konkurenty spadá také Realme 9 Pro, které sice láká na 120Hz displej, avšak jedná se pouze o IPS panel. Opět je zde faktor svižnějšího nabíjení, jenže Samsung dokáže kontrovat lepším prostředím + fotoaparáty i zvýšenou odolností. A za to mu o tisíci korunu vyšší cenu lze odpustit.

Realme 9 Pro 128+6 GB

Rozměry164,3 × 75,6 × 8,5 mm, 195 g
DisplejTFT IPS, 6,6" (2 412 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 695, 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Na závěr nelze nezmínit i konkurenci z vlastní stáje, kterou je půl roku starý Galaxy A52s 5G. Ten je totiž v podstatě ve všem lepší než dnes testovaný kousek a dražší je pouze o tisíc korun. Aktuálně se tak rozhodně vyplatí více, třeba už jen kvůli kvalitnějšímu displeji, stereo reproduktorům nebo výkonnějšímu procesoru. Na druhou stranu lze očekávat, že právě z těchto důvodů se jej Samsung bude snažit z trhu brzy vystrnadit.

Samsung Galaxy A52s 5G 128+6 GB

Rozměry159,9 × 73,6 × 8,4 mm, 187 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 778G,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 500 mAh

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

samsung-galaxy-a33-5gDoporučujeme
Klady
  • povedený vzhled zadní strany
  • kvalitní 90Hz AMOLED displej
  • povedený hlavní fotoaparát s OIS
  • zvýšená odolnost IP67
  • slušný výkon
  • perfektní prostředí
Zápory
  • v balení chybí nabíječka
  • postrádá 3,5mm jack
  • pomalejší nabíjení
Diskuze ke článku
Vratislav Langmann
Vratislav Langmann
Asi tento příspěvek nebude příliš erudovaný, ale snad se alespoň zasmějete. Mě ta fotka s těmi fotoaparáty ze zadu v bílé barvě připomíná tarantuli, která prolezla moukou a teď se snaží vymrkat zbytek z očí 😁
Václav Zach
Václav Zach
Opravdu nemá stereo reproduktory? Podle stránek výrobce a recenzí na zahraničních webech by měl telefon mít stereo reproduktory podpořené navíc Dolby Atmos.
Dominik Štolfa
Dominik Štolfa
Piča tolik reklam v jednom článku.
Pamatuji mobilenet před 10 lety a možná i víc. Kolik tehdy bylo reklam, 1 možná 2 ?
David Holman
David Holman
Teda konstatovat, že má Samsung odladěnější prostředí než Realme je na mě dost silné kafe. Co se týče plynulosti a odladění, tak Realme je se svým UI o ligu dál než korejec. Byť od Realme právě k tomuto Samsungu přecházím, vím o čem píšu. Vyzkoušel jsem poměrně pečlivě A53 a z hlediska odladění je to proti Realme 8 skoro ostuda. Telefon je navíc bez AOD a narvaný neskutečnou hromadou sajrajtu, z něhož nejde velká část odinstalovat, natož vypnout. Za velkou výhodu však považuji dobrý foťák, krytí, optickou stabilizaci a velmi solidní podporu výrobce. Toto jsou pro mě velmi podstatné body, kvůli kterým se po roce užívání vzdám jinak perfektního Realme 8 (v poměru cena-výkon).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze