Redmi Note 10 Pro
recenze

Redmi Note 10 Pro

Stojí za to
8

Prémiový telefon ve střední třídě. Přesně tím se pokouší být aktuální novinka v podobě Redmi Note 10 Pro. Má velký a kvalitní displej, výkonný procesor a snaží se lákat na kvalitní fotoaparáty. Samozřejmostí je rychlé nabíjení nebo nejnovější verze Androidu. Jaký je aspirant na krále střední třídy.

Oblíbená série Redmi Note se před pár týdny dočkala jubilejní desáté řady. Vrcholnou variantou pro evropské trhy bude Redmi Note 10 Pro. Zařízení poctivé střední třídy se špičkovým displejem, solidním hardwarem a působivým 108megapixelovým fotoaparátem. Podaří se mu zopakovat úspěchy jeho předchůdců?

Redmi Note 10 Pro – videorecenze

Technické parametry Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128+6 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce164,5 × 76,2 × 8,1 mm, 192 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP52
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 732G, CPU: 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 618
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor5 020 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2021,

Obsah balení

Ve světlém prodejním balení naleznete vyjma samotného telefonu také USB kabel, který má na jedné straně USB-C a na druhé USB-A. Dále nechybí rychlonabíječka a silikonové ochranné pouzdro.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Konstrukční zpracování: má svůj styl

Dnešní doba originalitě příliš nepřeje, čest několika málo výjimkám. Redmi Note 10 Pro si však většinou nespletete. Může za to především zadní strana s výrazným modulem fotoaparátů, který lze brát jako jakési poznávací znamení. Bohužel daní za tento prvek originality je i nepraktičnost v podobě výrazně vystupujícího modulu z jinak tenkého těla telefonu. Jakmile mobil položíte, výrazně se kývá.

Jakmile mobil položíte, výrazně se kývá.

Řešením budiž nasazení ochranného silikonového pouzdra, které zmíněnou „nerovnováhu“ odstraní. Nutno však podotknout, že v pouzdru to telefonu nijak zvlášť nesluší a například zcela zanikne další zajímavý detail. Zatímco boky telefonu jsou příjemně oblé a dobře padnou do ruky, horní a spodní hrana je zkosená, díky čemuž dokáže smartphone skutečně stát. Pokud to ale budete zkoušet, buďte opatrní.

Tlačítka najdeme výhradně na pravém boku a tisknou se velmi pohodlně, ať už jde o dvojklávesu regulující hlasitost nebo ploché tlačítko kombinované s velmi dobře fungující čtečkou otisků prstů.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Zpracování je navzdory plastovému rámu bytelné. Čelní i zadní strana je osazena sklíčkem Gorilla Glass 5 a výrobce navrch přihodil i mírně zvýšenou odolnost dle IP53. Lehké zmoknutí by tak telefonu nemělo nijak uškodit. Na těle mobilu bohužel ulpívají otisky prstů a současně i prach, který se hromadí především kolem fotoaparátů.

K telefonu získáte i ochranné pouzdro
Líbilo se nám
  • originální vzhled modulu s fotoaparáty
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • bytelné zpracování
Nelíbilo se nám
  • telefon se velmi špiní
  • pouze plastový rám

Displej: nechte se hýčkat

Čelní straně dominuje 6,67palcový AMOLED displej s Full HD+ rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí. Netřeba dlouze chodit kolem horké kaše, jedná se o nádherný panel, na kterém budete moci oči nechat. Je výborně čitelný za jakýchkoliv podmínek a například průstřel pro čelní fotoaparát je skutečně pouze velmi malý. V tomto ohledu snese Redmi srovnání s vlajkovými loděmi. Telefonu sice chybí informační dioda, ale nabízí povedený Always-on displej, kdy pěkně v barvách vidíte vše podstatné. Lze si navíc nastavit vzhled Always-on displeje a také například i barevnou animaci po stranách displeje, když přijde nové oznámení.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Líbilo se nám
  • skvěle čitelný displej
  • jemné rozlišení
  • 120Hz obnovovací technologie
  • Always-on

Zvuk: solidní stereo

Po namlsání se displejem nám telefon dělá radost tím, že nepodceňuje ani zvuk a chlubí se stereo reproduktory na spodní a horní straně. Hrají hlasitě a ve střední třídě i nadprůměrně kvalitně. Poslech hudby je ale i tak lepší realizovat skrze 3,5mm jack na horní části telefonu.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Líbilo se nám
  • stereo reproduktory
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: spolehlivá kombinace

Výkon přináší průměrný Snapdragon 732G v kombinaci s 6GB operační pamětí a 128GB úložištěm. Výkonu má mobil vcelku dostatek i na hraní her, v případě úložného prostoru je v záloze možnost paměťové karty. Po prvním zapnutí telefon disponuje 107 GB volného místa.

Líbilo se nám
  • dostatečně výkonný procesor
  • velká operační paměť
  • podpora paměťových karet

Výdrž baterie: osvědčený základ

Redmi Note 10 Pro neponechává nic náhodě ani v případě baterie. Kapacita 5 020 mAh slibuje takřka spolehlivě dva dny při středně náročném využívání a podpora 33W nabíjení zajistí, že opětovné dočerpání energie zabere jen něco málo přes jednu hodinu. Po jednom běžném dni, zhruba tedy po 14 hodinách práce, mi telefon hlásil cca 65 % zbývající kapacity baterie. V tomto ohledu tedy panuje spokojenost. Absence bezdrátového nabíjení vzhledem k ceně nepřekvapí.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Líbilo se nám
  • velmi dobrá výdrž na nabití
  • rychlé nabíjení

Konektivita: 5G? Bohužel

Redmi Note 10 Pro je po stránce konektivity velmi dobře vybavené. Disponuje Wi-Fi ac, Bluetooth 5.1 nebo LTE. Ve výbavě nechybí ani NFC. Vaši polohu pak najdete vždy a spolehlivě díky pozičním systémům GPS, GLONASS a BeiDou. I s moderním telefonem ale můžete řešit různé potřeby drátově. Pro tyto případy je připraven konektor USB-C. Připomeňme, že telefon podporuje vložení dvou nano SIM karet. Co naopak bohužel chybí a může to překvapit, je podpora 5G.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.1
  • NFC
Nelíbilo se nám
  • chybí 5G

Fotoaparát: 108 Mpx bere vše

Dostáváme se k hlavnímu lákadlu, kterým je čtveřice zadních fotoaparátů. Již zmíněný hlavní 108megapixelový snímač bohužel postrádá optickou stabilizaci obrazu. Doprovází jej ultraširokoúhlý objektiv, avšak s nijak oslňujícími 8 megapixely. Výčet uzavírá 5megapixelový snímač pro makro a 2megapixelová kamerka pro portrétní režim.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Výstup z hlavního fotoaparátu je kvalitní, a to ve dne i v noci. Běžně telefon fotí skládáním 9 snímků do jednoho, tedy ve 12 megapixelech. Snímky jsou ostré po celé ploše i barevně věrné. Pakliže zatoužíte po 108 megapixelech, musíte vstoupit do režimu Pro a zde následně ještě ručně zapnout 108megapixelový režim.

Ukázkové fotografie ve 108Mpx rozlišení

Práce ve vysokém rozlišení je poměrně svižná, nepatrně déle trvá jen prohlížení právě pořízeného snímku. Galerie je však připravena a nabízí opakovaným dvojitým poklepáním snadné přiblížení do nejmenších detailů. Snímky se skutečně hodí na případné výřezy, avšak nikoliv do nekonečna. Při velkém přiblížení se již detaily slévají a vznikají spíše mazanice, zejména za slabšího světla.

Ukázkové fotografie

Záznam videa je umožněn maximálně ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Kvalita je však spíše jen průměrná. Video působí mírně roztřeseným dojmem.

Redmi Note 10 Pro (testovací video) – 4K, 30 FPS

Čelní fotoaparát má standardní 16megapixelové rozlišení a svou kvalitou pro potřeby selfies plně dostačuje.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • velmi slušný hlavní fotoaparát
  • přehledné prostředí
Nelíbilo se nám
  • spíše zbytečné dva fotoaparáty

Software: Android v nejnovější formě

Prostředí je svěřeno do rukou nejnovějšího Androidu 11 a nadstavby MIUI 12.0. Ta bohužel stále působí trošku nekonzistentně a co se týče přehlednosti, zaostává za mnohou konkurencí. Na druhou stranu je zde podrobné nastavení všeho, co si uživatel usmyslí a navrch se můžete spolehnout na perfektní optimalizaci. Výrobce se také činí co se záplat týče, aktuálně jsou v telefonu již březnové.

Líbilo se nám
  • nejnovější Android 11
  • výborná optimalizace

Zhodnocení

Redmi Note 10 Pro je telefonem střední třídy, který klade důraz na kvalitní displej, slušný výkon a číselně lákavý 108megapixelový fotoaparát. Dobře je na tom i co se baterie a nabíjení týče, příjemná je skvělá optimalizace prostředí. Bohužel Redmi mohlo nabídnout přeci jen více. Za cenu, kterou odhadujeme nad hranicí 8 tisíc korun, nám citelně chybí podpora sítí 5G, stejně jako lepší sestava fotoaparátů. Novinka tak bude určena spíše zájemcům o prostředí nadstavby MIUI, kteří ocení výkon či kvalitní displej.

Konkurence

Konkurence je však v těchto cenových hladinách poměrně silná. Nabízí se například nový Samsung Galaxy A52, který vás zkusí zaujmout kvalitnějším hlavním fotoaparátem s optickou stabilizací nebo vyšší odolností proti vodě a prachu.

Samsung Galaxy A52 4G 128+6 GB

Rozměry159,9 × 73,6 × 8,4 mm, 187 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 720G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 500 mAh

Zmínit můžeme také nové Poco F3, které nabídne ještě výkonnější procesor, avšak chybí mu zvýšená odolnost. Cena by pak mohla být velmi podobná dnes testovanému Redmi.

Xiaomi Poco F3 256+8 GB

Rozměry163,7 × 76,4 × 7,8 mm, 196 g
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 870, 1×3,1 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor4 520 mAh, doba nabíjení: 0:52 hodin

Pokud oželíte AMOLED displej a naopak oceníte podporu 5G, můžete sáhnout po Realme 7 5G, které bude nepatrně levnější, přesto poskytne výkonnější procesor. Na IPS displeji nabízí 120 Hz a rovněž svižné nabíjení.

Realme 7 5G 128+6 GB

Rozměry162,3 × 75 × 9,1 mm, 194 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 800U, 2×2,4 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 1:03 hodin

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

xiaomi-redmi-note-10-pro
Klady
  • povedený vzhled
  • dobře padne do ruky
  • kvalitní displej s Always-on
  • rychlé nabíjení
  • 108Mpx fotoaparát
  • nejnovější Android 11
  • výborně optimalizované prostředí
Zápory
  • nepodporuje 5G
  • výrazně vystupující modul s fotoaparáty
  • jen průměrný procesor
  • dva téměř zbytečné fotoaparáty
Diskuze ke článku
Martin Jonáš
Martin Jonáš
Mám telefon od pátku. Musím říct, že to není špatný telefon. Svižný, hezký displej, NFC, rychlo nabíjení, 3.5 mm jack. Co víc může člověk od telefonu za 7 tisíc chtít.
Vůbec mi nevadí absence 5G sítě. Škoda jen absence notifikacni diody, ale to jsem schopen překousnout.
Telefon navíc se krásně drží v ruce, lehký a štíhlý. Oproti Poco x3 je to změna. Poco je bohužel taková "cihla".
Hanz S
Hanz S
solidní mašinka, bude záležet na ceně, ale základní konfigurace by se mohla do 8tis vejít, za ty peníze by to byla dobrá koupě... teoreticky by telefon mohl dostat i dva android updaty, takže i podpora vypadá slibně, tohle se xiaomi povedlo
lukas prikryl
lukas prikryl
Ale jo, nemám větších výhrad. Tak do měsíce si kupujíli nový phone, jeden z kandidátů. Nakonec i noční režim OK, uzávěrka sice není protáhlá, aby zvýraznila málo osvětlené kontury, ale jinak kvalita slušná. Prvně se mi fotky nelíbily na GSMarena, ale A52 je vedle toho u nočních fotek vyloženě propadák. Na 10T Pro to sice nemá, ale tam mě zas štve naprosto mizerný ultra wide.
Tom
Tom
Naposledy upraveno: 27. 3. 2021 17:51
Nevýhoda 5G mi vůbec nevadí. Ona 4G tu bude déle než tento telefon. V rychlosti 4G také pro mobil víc než dostačuje. Jediný přínos 5G může být asi v odezvě...
Ve srovnání foto oproti A52 mi Redmi nepřijde až takový propadák. Dost to asi dohání tím rozlišením (tj spojováním bodů)
Co se týče HW tak to je asi plichta 720 vs 732... Jen Redmi větší baterie a rychlejšího nabíjení. Uvidím dle ceny, ale díky konkurenci Samsungu bych tipoval že Redmi bude v poměr cena výkon vítězem ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze