Realme Watch 2
recenze

Realme Watch 2

Levné, ale nevýrazné

Druhá generace chytrých hodinek od Realme se pokouší těžit z toho, co se zdálo dobrým směrem již loni. Základem je nízká cena a možnost využívat spoustu sportovních aktivit. Lákavě vypadají i animované ciferníky či plynulé prostředí. Konkurence však nespí a Realme se bude muset vyvarovat přešlapům.

Na českém trhu se v posledních týdnech objevily dvě novinky ze segmentu wearables od Realme. Konkrétně jde o hodinky Watch 2 a Watch 2 Pro. Zatímco druhé jmenované jsme pro vás již testovali, na první dochází právě dnes. Jedná se o vcelku malé hranaté hodinky, které se pokusí zájemce oslovit cenou a možnostmi. Lákají například na GPS či povedený displej.

Realme Watch 2 – unboxing

Technické parametry Realme Watch 2

Kompletní specifikace
Konstrukce? × 35,7 × 12,2 mm, 38 g, odolnost: IP68
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: ?
DisplejTFT IPS, 1,4" (320 × 320 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor315 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnost, ?

Obsah balení

Ve žluté krabičce jsou hodinky s již nasazeným páskem, potřebné manuály a také nabíjecí kolébka. Nic důležitého tedy nechybí.

Realme Watch 2

Konstrukční zpracování: malé a lehké

Na rozdíl od hodinek Realme s přídomkem S máme co dočinění s klasickou variantou s hranatějším vzhledem. Ve srovnání s modelem Pro jsou Watch 2 menší a hodí se například i na dámské či dívčí zápěstí. Nosí se velmi pohodlně, za což vděčíme nízké hmotnosti pouhých 38 gramů. Realme se rovněž snaží, aby hodinky působily elegantně, vše navzdory pouze plastovému tělu. To je decentně lesklé, naštěstí ale nic nevkusného. Celkově lze vzhled hodnotit mezi levnými hodinkami kladně.

Na zápěstí hodinky drží černý silikonový pásek o standardním průměru 22 milimetrů, tudíž jej bude možné nahradit. Realme však zatím jiné pásky nenabízí. Na pásku vás může zaujmout tradiční nápis Realme Dare To Leap, avšak většinu času stejně není vidět a jeho vyobrazení tak postrádá větší smysl.

I základní chytré hodinky Realme Watch 2 cenou pod hranicí 1 400 Kč disponují zvýšenou odolností, konkrétně plní certifikaci IP68. Bohužel zvládají spíše jen déšť či polití. Na plavání se nehodí, a proto například chybí i sportovní režimy spjaté s vodou.

Líbilo se nám
  • fajn vzhled
  • příjemně se nosí
  • standardní velikost pásků
Nelíbilo se nám
  • nedostatečná odolnost

Displej: nezklame vás

Ovládání hodinek obstarává kromě displeje i jediné tlačítko na pravém boku. Po jeho stisku se rozsvítí/zhasnou, případně vás vrátí v nabídkách o úroveň výše. Samotný displej tentokrát narostl na 1,4 palce, což je solidní průměr. Rozlišení je spíše průměrné, avšak s ohledem na cenu dostatečné, když činí 320 × 320 pixelů. Nepřekvapí nasazení technologie IPS, avšak radost nám udělal jas, který je dostatečně vysoký na to, aby byly hodinky dobře čitelné i venku. Samotný jas však musíte regulovat sami, automatická regulace chybí. Hodinky bohužel neumí neustále svítit, ani omezeně, například zobrazit čas. Pro zjištění informací musíte displej rozsvítit, a to tlačítkem nebo gestem otočení zápěstí.

Realme Watch 2
Líbilo se nám
  • dostatečný jas
Nelíbilo se nám
  • absence automatické regulace jasu
  • hodil by se AMOLED panel

Systém a výkon: kde je čeština?

Chytré hodinky fungují primárně jako prodloužená ruka vašeho smartphonu a samy o sobě málokdy něco umí, což o cenově dostupnějších modelech platí dvojnásob. Spárovat Realme Watch 2 můžete se zařízením s Androidem a iOS, potřebujete k tomu aplikaci Realme link, která je z větší části v češtině. Tu a tam jsou však popisky v angličtině. To však bude ten menší problém. Český jazyk totiž neovládají samotné hodinky a vše vám v lepším případě zobrazí v angličtině. Nepomohla ani nedávná aktualizace, ani ta českou lokalizaci nepřinesla.

Hodinkám chybí čeština.

Netřeba dodávat, že absence lokalizace je velmi zásadní nedostatek, který Realme Watch 2 výrazně znevýhodňuje ve srovnání s konkurencí, které čeština nechybí. Paradoxní je, že čeština například jen nepatrně dražším Realme Watch 2 Pro nechybí.

Je to přitom škoda, protože samotné prostředí působí vcelku zdařile. Například ciferníků je k dispozici několik desítek a jsou dokonce elegantně animované. Animace působí plynule, především vkusně. V prostředí se můžete pohybovat výhradně přes dotykový displej, což je pohodlné. Tah jakýmkoliv ze čtyř základních směrů vás někam přesune. Zprava vysunete přehled základních měření, odshora stáhnete notifikace, zleva lištu s rychlým nastavením a stavem baterie, odspoda vyjede menu.

Aplikace Realme Link

Hlavní menu je možné zobrazit jako přehledný seznam nebo nepřehlednou mřížku. Poskládat jednotlivé položky lze dle potřeby, toto nastavení najdete v aplikaci Realme link. Skrze hodinky lze například změřit okysličení krve, srdeční tep či dýchání. Automaticky se měří kroky či spánek, ten mimochodem opravdu. Na druhou stranu však chybí informace o REM fázích spánku. Pokud by vám v hodinkách cokoliv chybělo, smůla, další aplikace doinstalovat nelze.

Hodinky také upozorní na notifikace z připojeného telefonu. V tomto ohledu je základní nabídka dostatečná. Notifikace přijdou ze všech možných aplikací, nechybí ikonka aplikace pro lepší přehled. Bohužel vždy vidíte jen část notifikace a nelze nijak reagovat. Naštěstí lze scrollovat dolů a přečíst si zbylou část textu notifikace. Klasika u levných hodinek. Totéž platí pro SMS zprávy. Hovory lze skrze hodinky ztišit/odmítnout, ale nikoliv přijímat. Mezi další funkce spadá vzdálené ovládání fotoaparátu a hudebního přehrávače.

Líbilo se nám
  • svižný chod
  • přehledné prostředí
Nelíbilo se nám
  • hodinky neumí česky
  • nelze doinstalovat žádné aplikace
  • na notifikace nelze odpovídat

Výdrž a nabíjení: týden je samozřejmostí

Reputaci si hodinky pokusí alespoň z části napravit výdrží. Disponují totiž poměrně slušnou baterií s kapacitou 315 mAh a při středně náročném používání vydrží bez problémů více než týden, což je skvělá vizitka. Běžně jsme nabíjeli po zhruba 10 dnech. V tomto ohledu se Realme skutečně vytáhlo. V nastavení lze najít také úsporný režim, avšak ten z chytrých hodinek udělá klasické, které zobrazuji pouze čas. Následné nabití zabere skrze dodávanou nabíječku připojenou k počítači necelé dvě hodinky.

Realme Watch 2
Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž

Sportovní funkce: GPS je překvapením

K dispozici je celkem 90 různých sportovních režimů. Nechybí například chůze, běh, skok přes švihadlo, jóga, posilování, fotbal či badminton. Naopak zcela chybí vodní sporty včetně plavání, s hodinkami byste totiž, jak jsme si řekli již výše, plavat neměli, což je poměrně velký handicap. Naopak za vyzdvihnutí stojí fakt, že mají GPS, díky čemuž můžete běhat i bez telefonu, a přesto mít zaznamenanou svou polohu. Vyhledání polohy dělá problémy pouze uvnitř budov, venku se hodinky se satelity spojí do 20 vteřin.

Líbilo se nám
  • spousta sportovních režimů
  • GPS
Nelíbilo se nám
  • chybí plavecké režimy

Zhodnocení

Realme se vždy velmi snaží, ale dopadne to jako obvykle. V kategorii wearables se výrobci jednoduše nedaří, nic na tom nezmění ani Watch 2. Ty jsou na první pohled fajn, stojí 1 390 Kč a příjemně se nosí díky malým rozměrům a nízké hmotnosti. Současně disponují dostatečně kvalitním displejem a navrch přihazují skvělou výdrž na nabití či GPS. Jenže vše dokáže dokonale pokazit chybějící česká lokalizace, kvůli čemuž hodinky nelze doporučit ke koupi. Současně zamrzí i chybějící plavecké režimy, které jsou u konkurence běžné.

Realme Watch 2

Konkurence

Jednoznačným konkurentem jsou Amazfit Bip U Pro, které jsou sice o stovku dražší, ale můžete s nimi plavat a navíc komunikují česky. Jsou tedy bez dlouhého přemýšlení lepší volbou.

Xiaomi Amazfit Bip U Pro

Konstrukce40,9 × 35,5 × 11,4 mm, 31 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejTFT IPS, 1,43" (302 × 320 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, ne
Akumulátor230 mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Za zmínku stojí i Xiaomi Mi Watch Lite prodávané za podobnou cenu jako Realme Watch 2, ale často vyjdou díky opakujícím se akcím levněji. Disponují rovněž GPS a prostředí komunikuje česky. Na druhou stranu hodinky od Xiaomi nenabízí animace ani plynulé procházení prostředím.

Xiaomi Mi Watch Lite

Konstrukce41 × 35 × 10,9 mm, 35 g, odolnost: ano
Pásekkovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejTFT IPS, 1,4" (320 × 320 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne
Akumulátor230 mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

realme-watch-2
Klady
  • povedený vzhled
  • pohodlně se nosí
  • dostatečně kvalitní displej
  • GPS
  • 90 sportovních režimů
  • skvělá výdrž
Zápory
  • hodinky neumí česky
  • chybí plavecké režimy
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze