Pouzdro StilGut pro iPhone X
recenze

Pouzdro StilGut pro iPhone X

Kožené pohlazení za rozumnou cenu
1

Značka StilGut je známá kvalitními výrobky za rozumnou cenu, v nabídce nalezneme hned několik variant ochranných pouzder a krytů i pro produkty značky Apple. Jeden takový si prověříme v dnešní recenzi, konkrétně kožené pouzdro s prostorem pro vložení dvou karet velikosti kreditky, navíc v několika barevných variantách a koženém provedení.

Možná si pamatujete na loňský rok, kdy jsme pro vás přichystali recenzi StilGut rozbočovače pro nové iPhony bez 3,5milimetrového jack konektoru. Značka StilGut se však soustředí i na netechnické vychytávky, v nabídce má nespočet typů zajímavých krytů pro smartphony různých značek, produkty značky Apple nevyjímaje. V dnešní době, kdy na trhu existuje nepřeberné množství krytů pro iPhony, není snadné vybrat ten správný, navíc ještě za rozumnou cenu.

StilGut pouzdro se slotem pro karty

To platí dvojnásob u iPhonu X. Pro ten má pochopitelně speciální kryty i samotný Apple, avšak při zběžném pohledu do ceníku se leckterým mohou protočit panenky. Možná vám cena ani tolik nevadí, ale hledáte zkrátka něco jiného. V dnešní recenzi se zaměříme na zajímavé kožené pouzdro speciálně přizpůsobené pro iPhone X, navíc s dvojicí kapsiček na platební či jiné karty běžných rozměrů. Pro porovnání nám na test dorazila rovnou čtveřice zajímavých barevných variant.

Za zapůjčení krytů StilGut pro iPhone X děkujeme společnosti CELKOM Praha spol. s r.o., provozující webové stránky CELKOM.cz, kde si je můžete zakoupit.

Obsah balení: elegantní balíček

Produkty značky StilGut jsou balené vždy v poloprůhledné krabičce, která nenechává prostor představivosti. Nechybí ani odsek kůže v dané barevné variantě pro snazší identifikaci. Samotné pouzdro je uvnitř krabičky vyztuženo pěnovým dílem, dále zde nalezneme i kartičku spokojenosti s malou slevou na další objednávku. V balení naleznete i kartičku s instruktáží, jak pouzdro nasadit, zřejmě se však bez ní dokážete obejít.

Vzhled a zpracování: poctivá kvalita

Jak už jsme zmínili, pouzdro nám na test dorazilo hned ve čtyřech barevných variantách. Konkrétně v tmavě modré (Dark Blue), žluté (Yellow Nappa), černé (Black Nappa) a konečně krémové barvě (Cream Nappa). Kromě barevných variant kryty částečně odlišuje i provedení kůže. U žluté, černé a krémové lze konkrétněji vidět texturu daného materiálu, modré pouzdro má hladší povrch.

Vnitřek pouzdra je vyložen měkkým mikrovláknem.

Nejdříve ale trochu o kvalitě zpracování. Kryty jsou kožené, vrstva kůže je natažena na plastovou skořepinu s vyztuženými rohy i bočnicemi. Jde tedy o čalouněný plastový obal. Jde o vcelku standardní řešení. Pouze a jen tímto způsobem lze zaručit, že pouzdro bude dostatečně pevné a z telefonu postupem času nespadne. Vrstva kůže je dostatečně silná, abyste z krytu měli více kožený než plastový dojem.

Vnitřek pouzdra je vyložen měkkým mikrovláknem, které zaručí, že se zadní strana vašeho iPhonu X nepoškrábe. Zároveň se uvnitř nebudou pohybovat případné nečistoty či malá smítka prachu. Uvnitř nalezneme vyražený emblém společnosti StilGut a zároveň informaci, že se jedná o ruční výrobu.

Nyní se však již dostáváme k té podstatné části, a to ke kapsám pro karty velikosti kreditky. Kapsy má pouzdro celkem dvě a i přesto, že jsou umístěné na sobě, tloušťka krytu se nijak dramaticky nezvětšuje. Karty do přihrádek nezajedou celé, ale zhruba do 3/4. Pro snazší vysunutí jsou obě kapsy rozdílně zkosené, což usnadňuje manipulaci.

Ještě než se dostaneme k praktičnosti celého řešení, zaměříme se na detaily. Štepování obou kapes je až překvapivě kvalitní, nikde žádné kazy ani trčící nitě. Niť pochopitelně barevně ladí se zbytkem krytu, nejedná se tedy o rušivý element. Kožené kryty natažené na plastovou skořepinu mají většinou problémy se zarovnáním rohů a hran, kdy kůže působí pomačkaně. U StilGut jde vidět, že jde o ruční práci. Zarovnání kůže je totiž více než kvalitní, ani během měsíce testování nedošlo k žádnému opotřebení hran či rohů. StilGutu samozřejmě hodně pomohlo, že kryt nemá speciální průchody (například pro nabíjecí konektor či tlačítka), ale celá část je vždy vyseknutá úplně, což můžete vidět na fotografiích.

Určitě vás zajímá, jaký máte z telefonu pocit s nasazeným pouzdrem. Samotný kryt nedělá z telefonu cihlu ani nic podobného a i přesto, že jde o čalouněný plast, je vše poměrně tenké a StilGut přesně kopíruje linie telefonu. Rozměry se tedy nijak zásadně nemění, v ruce se navíc telefon drží o poznání jistěji, protože pevný kožený obal nahrazuje tělo telefonu ze skla a leštěné oceli. Kryt částečně přesahuje i hrany iPhonu, díky tomu se nemusíte bát položit smartphone displejem dolů. Hrany krytu udrží telefon pár milimetrů nad podložkou.

Praktičnost: nestrádá

Možná se ptáte, jak praktické je mít dvě karty na zádech telefonu. Inu, ptali jsme se na to samé, a tak jsme testovali a zkoušeli. Do přihrádek dle našich poznatků nemá smysl dávat více než dvě karty. Snahou vecpat další kartu docílíte tak maximálně toho, že se kapsy uvolní a standardní dvě karty nebude uvnitř držet. Běžně jsme v nich nosili platební kartu a občanský průkaz, karty jsme pochopitelně měnili dle situace. V pouzdru drží opravdu velice pevně, přitom vytáhnout je není problém. Ani v jednom momentě testování se nestalo, že by se karta (případně obě) uvolnily, například při vyndávání telefonu z kapsy kalhot.

I když jsme se zprvu obávali toho, že dvě karty na zádech budou již zkrátka hodně, naše obavy se nakonec nepotvrdily. Ano, z logických důvodů šířka zařízení naroste, stále jde ale více o praktické než nepraktické řešení a vše důležité máte stále u sebe bez nutnosti nosit s sebou jakékoliv další „zavazadlo“. I při položení pouzdra s telefonem uvnitř a dvěma kartami v kapsách na stůl nemusíte mít obavu o nestabilitu, případně o snížení efektní složky. Funguje to, vypadá to dobře a navíc je to praktické. Co více si přát?

Během testování jsme často měnili barevné varianty a musíme uznat, že nejpovedeněji působí tmavě modrá a (pro někoho možná překvapivě) žlutá barevná varianta, která i tmavý iPhone X dokonale rozzáří. Černá je pochopitelně klasika, kterou nic nepokazíte, krémová barva je pak zřejmě nejnáchylnější na nečistoty, což nemusí vyhovovat každému. Nutno také zmínit poměrně nízkou hmotnost.

Za zapůjčení krytů StilGut pro iPhone X děkujeme společnosti CELKOM Praha spol. s r.o., provozující webové stránky CELKOM.cz, kde si je můžete zakoupit.

Zhodnocení: kvalita za rozumnou cenu

Kryty StilGut s vnějšími karetními přihrádkami pro iPhone X si nás získaly. Jde o lehké a kvalitně zpracované kryty, navíc ručně čalouněné pravou kůži a velice prakticky vyhotovené. Ani finančně vás kryty nezruinují, v České republice můžete kus zakoupit za zhruba 900 korun, teda za podstatně nižší cenu, než za jakou se prodává originální kožené pouzdro od Applu. V globálu jde o velice příjemnou cenu i ve srovnání s jinými výrobci.

StilGut pouzdro se slotem pro karty

Za nás dostávají kryty ve všech barevných variantách palec nahoru a jejich nákup můžeme směle doporučit. V nabídce společnosti naleznete pochopitelně i (kožené) kryty bez přihrádek, na které se podíváme zase třeba příště.

Klady
  • kvalitní zpracování
  • ruční čalounění reálnou kůží
  • dostatečně těsná kapsa pro karty
  • kvalitní vyhotovení detailů
  • velice přijatelná cena
Zápory
  • jen částečná ochrana hran