StilGut 2v1 Lightning Adapter
recenze

StilGut 2v1 Lightning Adapter

Z iPhonu poslouchat i ho nabíjet
7

Poté, co se Apple rozhodl odstranit 3,5milimetrový jack ze svých nových iPhonů, nastal tak trochu zmatek. Uživatelé sice mohli využít adaptéru přímo v balení, tím se však zamezilo možnosti nabíjení při poslouchání hudby přes sluchátka nebo reproduktory. Na poptávku však brzy reagovali certifikovaní výrobci včetně společnosti StilGut, z jejíž dílny pochází i dnes testovaný adaptér 2v1 Lightning Adapter.

Po příchodu nové generace iPhonů od Applu nastal pro mnoho uživatelů jeden zásadní problém – 3,5milimetrový jack zmizel a byl zcela nahrazen Lightning konektorem od Applu. Sluchátka (a samozřejmě také reproduktory) se tedy musí připojit buď bezdrátově, skrze dodávanou redukci, případně přímo skrze Lightning, kdy se počítá s tím, že jím disponují i sluchátka. Taková sluchátka však nebudou kompatibilní s dalšími zařízeními, proto se většina uživatelů smíří s různými redukcemi. I přesto se tato možnost neobejde bez dalšího problému – nabíjení.

Za zapůjčení příslušenství StilGut 2v1 Lightning Adapter děkujeme společnosti Celkom s.r.o. provozující internetový obchod ShopBlackBerry, kde si jej můžete také zakoupit.

Pokud jste byli zvyklí při poslouchání hudby skrze zvukový výstup také nabíjet, u nových iPhonů máte smůlu. Nyní je totiž v takovém případě obsazen jediný konektor, který zároveň slouží i pro nabíjení. Opět si můžete vybrat ze dvou možností: nabíjet předem/potom, případně sáhnout po inteligentní redukci, která zastoupí oba konektory. Jedna taková se nám aktuálně dostala do redakce, konkrétně 2v1 Lightning Adapter, který lze pořídit za zhruba 400 korun. To, jestli se jeho nákup vyplatí, prozradíme v dnešní recenzi.

StilGut 2v1 Lightning Adapter

Kompatibilita

Ještě než se dostaneme k popisu adaptéru, zastavíme se u kompatibility. Ta je pochopitelně zaručena u nejnovějších kousků, tedy u iPhonu 7 a 7 Plus. Tím to však nekončí. Pokud z nějakého důvodu chcete, můžete konektor připojit i ke starším generacím, konkrétně k iPhonu 6s, 6s Plus, iPhonu SE, iPhonu 5s, iPhonu 5c, případně i k iPadu. Zde se můžete spolehnout na bezproblémovou kompatibilitu s modelem Pro, mini, Air a nechybí ani podpora již postarší iPodu Touch.

Apple iPhone Apple iPad Apple iPod
iPhone 7 iPad Pro 12,9 iPod Touch
iPhone 7 Plus iPad Pro 9,7
iPhone 6s iPad Air 2. gen
iPhone 6s Plus iPad Air
iPhone 6 iPad mini 4. generace
iPhone 6 Plus
iPhone SE
iPhone 5c

Konstrukční zpracování

Adaptér StilGut je na pohled vcelku obyčejná plastová krabička s kabelem, na jehož konci naleznete Lightning koncovku. Samotné tělo je vyvedeno z plastu, přičemž vrchní černá část je lehce pogumovaná. Spodní pozlacená část (champagne) je lesklejší, avšak není náchylná na otisky prstů. Stejné designové provedení má i koncovka adaptéru. Obě části jsou spojeny dostatečně silným a 15 centimetrů dlouhým pogumovaným kabelem, který je velmi poddajný, přesto však nemáme obavy o jeho poničení. Celkově vzato vypadá konstrukční zpracování velmi kvalitně, každému nemusí vyhovovat snad jen barevné provedení.

Kvalita reprodukce a srovnání

StilGut 2v1 Lightning Adapter jsme srovnávali se standardním adaptérem, který Apple přibaluje k nejnovější generaci iPhonu 7 (7 Plus). Pokud standardně dodávaný adaptér od Applu ztratíte, případně kupujete telefon z druhé ruky a v balení se již nenachází, Apple si jej cení na poměrně nemalých 279 Kč, tedy jen o zhruba 150 Kč méně, než v případě alternativy od StilGut.

V přímém srovnání si lze povšimnout, že s adaptérem StilGut hrají sluchátka o zhruba 10 % hlasitěji než s dodávaným adaptérem. Kvalita reprodukce je víceméně stejná, pouze při hlasitosti od 80 % si lze povšimnout mírného šumu na pozadí. iPhony jsou obecně považovány za kvalitní smartphony, co se přehrávače a reprodukce hudby týká, my jsme rádi, že ani s nutností připojit adaptér kvalita zvuku neklesla. Pokud se rozhodnete využít maximální hlasitosti, která standardním adaptérem podporována není, je nutné počítat s menšími problémy, respektive šumem na pozadí. Zážitek z poslechu to však většině uživatelů kazit nebude.

StilGut 2v1 Lightning Adapter

Primární výhoda certifikovaných kusů příslušenství tkví v tom, že se nemusíte obávat hlášky o nepodporovaném příslušenství – v takovém případě by iPhone adaptér odmítl a bez jailbreaku byste jeho služeb využívat nemohli.

Podobnou zkušenost máme s necertifikovaným kabelem z jednoho z velkých zahraničních tržišť, jehož cena byla sice nižší, avšak adaptér odmítl spolupracovat a navíc byla kvalita reprodukce hluboce pod průměrem. Připlatit si se tedy rozhodně vyplatí.

V přímém srovnání si lze povšimnout, že s adaptérem StilGut hrají sluchátka o zhruba 10 % hlasitěji, než s dodávaným adaptérem.

Pokud se ptáte, jestli lze v průběhu poslouchání hudby iPhone také synchronizovat, zklameme vás, Lightning port na redukci je určený pouze pro napájení.

Závěr, cena, dostupnost

Adaptér StilGut 2v1 Lightning Adapter je k dispozici za cenu jen něco málo převyšující 400 korun, což lze považovat za částku odpovídající. Kabel splňuje vše, na co láká, tedy umožní připojit sluchátka, i když chcete zrovna nabíjet svůj iPhone. Kvalita reprodukce nijak zásadně neklesá, což považujeme za nejdůležitější.

Za zapůjčení příslušenství StilGut 2v1 Lightning Adapter děkujeme společnosti Celkom s.r.o. provozující internetový obchod ShopBlackBerry, kde si jej můžete také zakoupit.

Polemizovat můžeme nad hodnocením vzhledu. Jedná se o adaptér, čili málokdo očekává designový skvost, přesto se lze nad designem zamyslet, stejně tak i černo zlaté provedení není pro každého. Pokud vám však tyto „nedokonalosti“ nevadí, StilGut 2v1 Lightning Adapter vás při své rozumně nastavené ceně rozhodně nezklame.

Klady
  • kvalita reprodukce
  • možnost nabíjení a poslouchání hudby zároveň
  • odpovídající cena
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • dostatečně dlouhý přívodní kabel
Zápory
  • adaptér nelze využít pro synchronizaci dat
  • barevné provedení nemusí vyhovovat každému
  • při maximální hlasitosti digitální šum
Diskuze ke článku
Dano
Toto super riešenie si pamätám ešte zo starých telefónov HTC s Windows mobile. Už vtedy by som za to niekoho zastrelil... Priblblé krkolomné redukcie... Odkedy som sa dostal k HD2 kde už konečne bola aj koncovka na nabíjanie aj 3,5mm Jack tak som si konečne vydýchol. A teraz tu je nočná mora zasa...
peppa
twl. .. pravěk je tu. :-D :-D
Marcek
Pane Bože těm jablíčkářům fakt jebe na hlavu a ostatní se k nim ještě přidávají.
Vracíme se zpět na začátek př. Kr.
Lukáš
Nebojte milé ovečky, Apple jednoho pěkného dne příjde zase s iphonem, kde steroe jack bude zpět. Tento unáhlený krok Applu moc nepomohl, navíc naložil na bedra svých zákazníků další předstírání a nalhávání si, že jim to nevadí a že koupě bt sluchátek za několik tisíc je vlastně fajn, v reálu stejně většina používá ty drátová lightning co byly v balení, jenom s tím rozdílem, že přišly o klasický jack konektor, který tady s námi ještě pár dlouhých let bude. Na to je Apple malý pán a těch pár chudáčků výrobců co ho následují na to doplatí stejně jako on. Pro mě, ač jsem na iphonech vyrostl, tyto telefony automaticky končí, protože si nenechám diktovat jaké příslušenství můžu používat a které ne, abych mohl používat vše co mám doma, tak jedině s redukcí jako za krále klacka. Ona totiž hifi technika bluetooth spojení moc neholduje. Takto je to dnes u Applu skoro se vším, došlo to do extrému kdy i pouhé připojení iphonu k macu neprovedu jinak než bez redukce, nebo se speciálním kabelem, bohužel s tím co je přibalen k iphonu to nelze. Používat produkty Applu dnes znamená být v zajetí redukcí, různých doků apod., taková omezení mě od té firmy odradily, dřív to takový extrém hlavně nebyl. tfuj

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze