KUKE
recenze

KUKE

Nabíjecíh pouzdro s pamětí pro iPhone 6s
3

Recenzované příslušenství KUKE od Kuneru skloubí 3v1. Jde o pouzdro pro iPhone, externí baterii a rozšiřující paměťové úložiště. A na rozdíl od podobného pouzdra od Applu to není "hrbáček", nýbrž klasicky vyhlížející obal na telefon, který vám nejeden majitel šestkového iPhonu bude závidět. Více se dočtete v naší recenzi.

KUKE nabíjecí pouzdro pro iPhone 6s

Když se zeptáte uživatelů chytrých telefonů, co je na svém smartphonu nejvíce trápí, zpravidla odpoví, že výdrž baterie. Zeptáte-li se Applistů, tato odpověď se rovná jistotě. Špatná výdrž baterie se dá řešit několika způsoby. Jednak můžete s sebou vozit neustále nabíječku a kdykoliv se ocitnete blízko zdroji elektrické energie, dát svůj telefon dobíjet. Lepší variantou, kdy nejste závislí na zásuvce, je použití powerbanky, které se dneska vyrábí ve všemožných tvarech a kapacitách, tudíž není problém kdykoliv sáhnout do batohu či kabelky a napojit chytrý telefon k tomuto externímu zdroji energie. Poslední a řekl bych nejpraktičtější variantou je použití pouzdra s baterií. Jedno takové nám dorazilo na recenzi a rovnou v úvodu musím říci, že loučení s ním pro mne bude velmi těžké.

KUKE nabíjecí pouzdro pro iPhone 6s

Pouzder s baterií pro iPhony na trhu najdete celou řadu a když před nedávnem i sám Apple jedno takové představil, byla pro výrobce výzva ono nabíjecí pouzdro překonat. Čínské značce Kuner se to podařilo. Těch důvodů je hned celá řada. Jejich pouzdro KUKE pro iPhone 6 a iPhone 6s, ale k dostání je i pro iPhone 6 Plus a 6s Plus, se „nepyšní“ oním hrbolem na zádech, kterému se směje celý svět ještě doteď. KUKE je kompaktní pouzdro, do kterého zasadíte telefon a nemáte pocit, že vám nějak dramaticky ubírá na použitelnosti či designu.

KUKE nabíjecí pouzdro pro iPhone 6s

Hlavním materiálem nabíjecího pouzdra je nepřekvapivě plast. Výrobce do něj ukryl baterii o kapacitě 2 400 mAh a také flashovou paměť. K té ale později. Boční strany tvoří pryž, která má přesné výřezy na tlačítka a také konektory iPhonu. Zadní část pouzdra tvoří hladký lesklý plast, na kterém bohužel ulpívají otisky prstů. Výrobce vyrábí 5 barevných variant, přičemž základní černou a bílou doplňuje růžová, modrá a zlatá varianta. Nám na test dorazila fádní bílá a pokud bych si mohl vybírat, bílá by to rozhodně nebyla.

KUKE nabíjecí pouzdro pro iPhone 6s

Jednak iPhone mám ve vesmírně černé variantě a černý telefon plus bílé pouzdro tak nějak nejde dohromady. A za druhé: bílý plast pouzdra ne mě nepůsobil zrovna dvakrát hodnotným dojmem. Na zadní část výrobce krom svého loga umístil i tlačítko, kterým spustíte nabíjení telefonu. Vedle tlačítka pak ještě nalezneme čtveřici LED, které symbolizují stav dobití pouzdra. Jedna dioda se rovná 25 % kapacity. Diody se rozsvítí i v momentě, kdy pouzdro dobíjíte. Tuto vlastnost kvituji, neboť můžete mít telefon položený displejem ke stolu a přesto vidíte, zda se stále dobíjí.

O dobíjení pouzdra se stará Lightning port. Ano, čtete správně, jde o stejný konektor, který naleznete na iPhonu. Tato vlastnost pouzdra mě těšila asi nejvíce, neboť jeho přítomnost na příslušenství třetích stran není samozřejmá. U KUKE pouzdra vám odpadá starost s sebou nosit microUSB kabel a řešit tak kompatibilitu. Když jsme u nabíjení, samotné pouzdro se z 0 do 100 procent dobije za zhruba 3 hodiny. Proces dobíjení s iPhonem v pouzdře pak probíhá tak, že po připojení do elektrické sítě se prioritně začne dobíjet telefon – pouzdro v tu chvíli téměř žádnou energii nepřijímá. Až je iPhone zcela dobit, začne se doplňovat energie i v pouzdru.

Plné dobití telefonu i pouzdra zabere necelých pět hodin. V momentě, kdy vám dochází baterie v iPhonu, stisknete tlačítko na zadní straně pouzdra a spustí se proces, kdy se iPhone dobíjí pouzdrem. Přestože kapacita baterky ukrytá v pouzdru činí 2 400 mAh, tedy o dost více, než je kapacita iPhone baterie, nedojde k plnému dobití, ale nabíjení se zastaví na 85 %. Jak už to tak bývá u podobných Li-Pol baterií, ztrátovost se vždy pohybuje okolo 10 %. Zde k tomu musíme přičíst i vnitřní úložiště, o jehož správu se stará procesor, který si o přísun energie též řekne.

A jak je to s onou pamětí v pouzdru? Při koupi se budete muset rozhodnout, po jaké kapacitě sáhnete, protože výrobce pouzdra prodává 16GB nebo 64GB variantu. Na baterii paměť nemá vliv, ta v obou případech zůstává stejná. Pokud jste majiteli 16GB iPhonu, je možnost rozšíření interní paměti o 64 GB velice lákavá. Abyste s pamětí v pouzdru mohli pracovat, musíte si z App Store stáhnout aplikaci nesoucí název KUKE.

KUKE nabíjecí pouzdro pro iPhone 6s

Aplikace je velmi přehledná, ve vrchní části obrazovky máte graficky znázorněné informace o kapacitě baterie a obsazené a volné paměti v pouzdru. Dále se aplikace dělí na čtyři podkategorie: fotky, videa, hudba a dokumenty. Do každé této skupiny můžete nahrávat své soubory. Import z telefonu je velmi jednoduchý. Chcete-li si právě natočené video iPhonem uložit do paměti pouzdra, v aplikaci KUKE v sekci videa zvolíte import a vyberete si video, které chcete uložit. Paměť v pouzdru patří k těm rychlejším. Gigabajtové video se do pouzdra kopíruje necelé dvě minutky. Pro nahrání souboru z počítače či Macu nejprve zvolíte v aplikaci KUKE režim PC a pouzdro se pak chová jako klasický flash disk, kdy po připojení do počítače nahrajete do adresářů své soubory.

Ukázka aplikace KUKE pro iOS

Bohužel se iOS potýká s omezením, že jakékoliv externí úložiště se chová zcela jinak než to interní, kterým iPhone disponuje. Budete tedy značně omezeni. S fotkami a hudbou problém mít nebudete, ty aplikace KUKE zvládne zpracovat. S dokumenty a hlavně filmy už problém mít budete. Základní MP4 aplikace přehraje, ale jiné formáty, notabene film s titulky už zobrazit nedokáže. Řešením, jak už to tak bývá, je zkopírování filmu do telefonu a následné otevření například ve VLC přehrávači. Jde o určitý kompromis. Situace je bohužel (nebo bohudík?) taková, že iOS je natolik bezpečný systém, že každá aplikace běží v tzv. sandboxovém prostředí, kdy jedna aplikace nevidí do druhé a hraje si tak „na vlastním písečku“.

Oficiální fotografie pouzdra KUKE od Kuneru

Závěrem bych doplnil rozměry KUKE pouzdra, které činí 142 x 71 x 11 mm. Telefon tedy nepatrně naroste, přičemž největší rozdíl se pochopitelně odehrává v tloušťce, která naroste o 4,1 mm. Hmotnost činí 68,5 gramů a když k tomu přičteme hmotnost iPhonu, dostáváme se těsně nad hranici 200 gramů. Osobně mi telefon v pouzdru nepřišel nějak dramaticky těžký a větší tloušťka naopak napomáhá k lepšímu držení v dlani a jistějšímu úchopu.

A finální verdikt? Pokud jste hledali podobné řešení, kdy skloubíte ochranné pouzdro, baterii a paměť do jednoho produktu, tak je KUKE od Kuneru tím pravým. Oproti konkurenci od Applu nebo Mophie má značně kompaktnější rozměry a také váží méně. Navíc oproti Applu nabídne i vnitřní úložiště. A cena? Za 16GB variantu pro iPhone 6 a 6s zaplatíte 2 490 korun a za 64 GB variantu dáte o tisíc víc. Rozdíl v ceně mezi 16GB a 64 GB iPhonem je 3 200 korun. Jak se tedy nakonec rozhodnete je čistě na vás. Za sebe mohu KUKE nabíjecí pouzdro vřele doporučit.

Apple Battery Case a Mophie Space Pack
Klady
  • přívětivá aplikace
  • spolehlivé dobíjení telefonu
  • rychlé paměťové úložiště
  • nabíjecí konektor Lightning
  • kompaktní rozměry pouzdra
Zápory
  • lesklá plastová záda
Diskuze ke článku
iffo
Predavaju ho v Sunnysofte aj v cz aj sk, maju na sklade. Cena je ok.
Lukáš
Je hezčí a logičtější než originál Apple pouzdro. Ale tu vnitřní paměť bych snad ani neřešil. Vzhledem k omezení jaká v iOS jsou pro práci s externími úložišti je to tak krkolomné řešení, že to akorát zbytečně prodražuje celý kryt.
Jirka.S
Mě se líbí jak si vždy fanoušek Applu očividné nevýhody hned omluví a udělá z nich výhody :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze