Poco X5 Pro
recenze

Poco X5 Pro

Tvrdě za svým cílem
5

Najít ve střední třídě schopný telefon po všech stránkách není nejjednodušší. Tím spíše, pokud jste skutečně nároční. Vaše požadavky však možná splní nové Poco X5 Pro. Má špičkový AMOLED displej, 256GB paměť, rychlé nabíjení či 108megapixelový fotoaparát. Za necelých 9 tisíc korun jde o poměrně slušná lákadla, která přidělají nejednu vrásku konkurenci.

Telefony Poco má na svědomí Xiaomi. Tato takřka vyčleněná řada je specifická tím, že se snaží přinášet až překvapivě dobrou výbavu, která je podtrhnuta zajímavou cenou. Přesně takovým příkladem je žhavá novinka Poco X5 Pro, která cílí na uživatele hledající telefon s opravdu kvalitním displejem, výkonným hardwarem, dobrou výdrží a obstojným hlavním fotoaparátem. Dokáže zastínit veškerou konkurenci, nebo odhalíme nějaká negativa?

Technické parametry Xiaomi Poco X5 Pro 256+8 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce162,9 × 76 × 7,9 mm, 181 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP53
DisplejAMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 778G, CPU: 1×2,4 GHz + 3×2,2 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 642L
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 12
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostúnor 2023, 8 499 Kč

POCO X5 Pro 5G – videorecenze

Obsah balení: pouzdro nechybí

V černožlutém prodejním balení naleznete vyjma samotného telefonu také USB kabel, který má na jedné straně USB-C a na druhé USB-A. Dále nechybí rychlonabíječka a silikonové ochranné pouzdro.

Xiaomi Poco X5 Pro
Líbilo se nám
  • pouzdro navíc

Konstrukční zpracování: snaha o originalitu

Designově se jedná o vcelku povedený kousek, byť z čelní strany neočekávejte žádné invence. Zádům dominuje větší logo značky zakomponované do fotomodulu. Za povšimnutí stojí zajímavý povrch zad, který je decentně hrubší, působí originálně a méně přitahuje otisky prstů. To ale neplatí o již zmíněném fotomodulu, který je lesklý, přitahuje kromě otisků i prach a je v podstatě nevyčistitelný. V ruce se telefon i přes větší rozměry drží pohodlně, svůj díl na tom má malá tloušťka i příjemná hmotnost 181 gramů.

Tlačítka na pravém boku jsou dobře po ruce a jejich stisk je jistý. Ve spodním z nich se nachází čtečka otisků prstů, jež by sice mohla být o něco větší, ale přesto funguje spolehlivě. Po obvodu najdete i dva reproduktory.

Xiaomi Poco X5 Pro

Přes plastové zpracování je tělo bytelné, zcela poplatné střední třídě. Zvýšená odolnost se koná, nicméně pouze ve velmi omezené míře. Stupeň krytí IP53 ochrání jen proti dešti či stříkající vodě.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • funkční čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • velké logo na zádech

Displej: konkurence by se měla třást

Dobrá nálada se nového Poca drží i u displeje. Těšte se na 6,67" AMOLED panel s Full HD+ rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí. Ostudu ve střední třídě rozhodně neudělá, právě naopak. Zdánlivě se dostalo i na režim Always-On, který by na displeji zobrazoval čas a zmeškané události. Bohužel ale vše na displeji vydrží pouze 10 sekund, poté dojde k úplnému vypnutí. Toto řešení se nám vůbec nelíbí a nedává smysl. Malou náplastí budiž fakt, že vše rychle zobrazíte poklepáním/zvednutím mobilu. Na displeji je od výrobce nalepena ochranná fólie, v našem případě však mírně křivě, což rozdrásá nejedno srdce perfekcionisty.

Xiaomi Poco X5 Pro
Líbilo se nám
  • skvěle čitelný AMOLED panel
  • jemné rozlišení
  • 120Hz technologie
Nelíbilo se nám
  • mohl by umět plnohodnotný Always-On

Zvuk: ve dvou se to lépe táhne

Poco X5 Pro disponuje stereo reproduktory, které hrají hlasitě a obstojně kvalitně. Poslech do sluchátek je možný dokonce stále přes 3,5mm jack, což jistě mnozí ocení.

Xiaomi Poco X5 Pro
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
  • stereo reproduktory

Výkon hardwaru: ve znamení místa

V případě telefonů Poco jde málokdy o problémy související s výkonem. Nepřekvapí proto solidní Snapdragon 778G a 8GB RAM. Velkorysé je 256GB úložiště, ze kterého zbývá 231 GB po prvním zapnutí pro vaše data. V praxi to znamená, že pro vaše data je opravdu spousta místa. Kdyby vám přeci jen docházelo, budete mít smůlu, protože slot pro paměťovky chybí.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • solidní procesor
  • velká interní paměť
Nelíbilo se nám
  • nepodpora paměťových karet

Výdrž baterie: více než solidní

V útrobách telefonu je baterie s dnes velice obvyklou kapacitou 5 000 mAh. Výdrž se pohybuje kolem 1,5 dne při středně náročném používání, což je skvělé. Dva dny budou pro mnohé uživatele navíc standardem. Kladně hodnotíme i rychlé 67W drátové nabíjení, pomocí kterého dočerpáte energii za slabých 45 minut.

Xiaomi Poco X5 Pro
Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
  • svižné nabíjení výkonem 67 W

Konektivita: 5G plusem

Mobil je po stránce konektivity velmi dobře vybavený. Disponuje Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 nebo 5G. S telefonem je možné také bezkontaktně platit díky NFC. Vaši polohu pak najdete vždy a spolehlivě díky pozičním systémům GPS, GLONASS a BeiDou. Připraveno je také USB-C a nechybí ani podpora Dual SIM.

Líbilo se nám
  • 5G
  • podpora dvou SIM karet

Fotoaparát: osloví vás 108 megapixelů?

Tři fotoaparáty na zadní straně dávají tušit, co si pro nás Poco X5 Pro připravilo. Hlavní snímač má vysoké 108megapixelové rozlišení, která však již i ve střední třídě není ničím neobvyklým. Bohužel chybí optická stabilizace obrazu, fotografování tak svědčí dostatek světla. Interiéry či noční snímky již nejsou vždy zcela ostré a bez šumu.

Doplňuje jej spíše obyčejnější 8megapixelový ultraširokoúhlý objektiv, který se hodí na focení krajinek. Uvnitř jej trápí nedostatek světla. Výčet zakončuje 2megapixelový makro objektiv, jehož využití výrazně limituje nízké rozlišení.

Ukázkové fotografie

Video můžete natáčet až ve 4K rozlišení s 30 snímky za vteřinu o průměrné kvalitě, selfíčka kamerkou v průstřelu displeje mohou mít 16 megapixelů a pro sdílení skrze sociální sítě plně postačují.

Xiaomi Poco X5 Pro
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • solidní hlavní fotoaparát
Nelíbilo se nám
  • prospěla by optická stabilizace obrazu

Software: neaktuální Android

Zklamání přichází v souvislosti s prostředím. Jinak si totiž nelze vysvětlit fakt, že Xiaomi, které za značkou Poco stojí, přináší v roce 2023 starý Android 12. O nadstavbu se stará MIUI 14, kde je od počátku neskutečné množství zbytečných aplikací, zejména her. Naštěstí můžete vše odinstalovat. Optimalizace není zlá, ale občas si telefon postaví hlavu a načítání domovské obrazovky trvá několik sekund. Alespoň v otázce záplat můžete být spokojeni – aktuálně jsou v telefonu lednové.

Líbilo se nám
  • slušná optimalizace
Nelíbilo se nám
  • zatím bez Androidu 13

Zhodnocení

Poco X5 Pro 5G je zajímavým a do jisté míry tradičním počinem této značky. Klade důraz na kvalitu displeje i výkon v kombinaci se slušným hlavním fotoaparátem a bytelným zpracováním. Kaňkou na kráse je zejména starší Android a absence optické stabilizace u fotoaparátu. Konkurence při ceně 8,5 tisíc korun rozhodně není bezzubá a o zákazníky se bude muset Poco X5 Pro poprat.

Konkurence

Nabízí se totiž například Samsung Galaxy A33 5G, který má sice nepatrně horší displej, ale láká nejen nižší cenou, ale i kvalitnějším fotoaparátem, novějším prostředím a vyšší odolností IP67.

Samsung Galaxy A33 5G

Rozměry159,7 × 74 × 8,1 mm, 186 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 1280,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Zvážit můžete také Motorolu Edge 30 s obdobně kvalitním displejem, kvalitnějším fotoaparátem, ale na druhou stranu horší výdrží na nabití.

Motorola Edge 20

Rozměry163 × 76 × 7 mm, 163 g
DisplejOLED, 6,7" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 778G, 1×2,4 GHz + 3×2,2 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

xiaomi-poco-x5-pro
Klady
  • špičkový AMOLED displej
  • slušný procesor
  • velká interní paměť
  • dobrá výdrž
  • podporuje 5G
Zápory
  • fotoaparát bez OIS
  • starý Android
  • chybí lepší zvýšená odolnost
  • nepodporuje paměťové karty
Diskuze ke článku
Adam Grufík
Adam Grufík
Jako konkurenci bych viděl spíš Samsung A52s, s tím sídlí většinu komponent.
Pc Wifi
Pc Wifi
"RAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSDXC"
opet sotek, karty umi, pak zas neumi...

tohle uz neni omluvitelne aby v takove cenovce nemel OIS... a lidi to furt budou tolerovat, resp. padat na prdel ze super Poco...no kdo chce kam...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze