Poco F4
recenze

Poco F4

Výkon schovaný v elegantním hávu
2

Snapdragon 870, 120Hz AMOLED nebo rychlé 67W nabíjení? To jsou jen některé z předností Poco F4, jenž se momentálně prodává zhruba za 11 tisíc korun v segmentu s dost možná s nejdravější konkurencí. Bude zajímavá výbava stačit na úspěch?

Poco F4 sice nenabídne tak špičkovou výbavu jako dříve testované Poco F4 GT, zato je však cenově dostupnější a stále má mnoho co nabídnout. Jak se telefon osvědčil během používání, to se dozvíte na řádcích níže.

Poco F4 (RECENZE) - Výkon schovaný v elegantním hávu

Technické parametry Xiaomi Poco F4 256+8 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce163,2 × 76 × 7,7 mm, 195 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 870, CPU: 1×3,2 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 650
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 12
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 0:38 hodin
Dostupnostčerven 2022, 10 999 Kč

Obsah balení: zaslouží pochvalu

Krabička Poco F4 obsahuje vše důležité, tedy kabel typu USB-A/USB-C, 67W napájecí adaptér, samotný telefon, ale také ochranný kryt. Nic důležitého tak neschází.

Líbilo se nám
  • bohatý obsah balení

Konstrukční zpracování: nenápadný elegán

Poco F4 sází na kombinaci skleněných zad a plastových rámečků, zařízení však působí i přesto poměrně hodnotně, čemuž napomáhá rovněž dobře vyvážených 195 gramů hmotnosti. Použité sklo, které tentokrát nepochází od Corning a údajně ani žádného jiného z těchto známých výrobců, má lesklou povrchovou úpravu, a tak příliš dobře neodolává otiskům prstů. Zajímavý je rovněž fotomodul, který vystupuje nad okolní povrch zad ve dvou úrovních, či samotný design uspořádání jednotlivých fotoaparátů, jenž se mi líbí. Možná důležitější je však umístění vypínacího tlačítka, které je v ideálním dosahu palce bez nutnosti přehmatávat, či nad ním nacházejícího se voliče hlasitosti.

Telefon se chlubí rovněž zvýšenou odolností dle certifikace IP53. Déšť či postříkání vodou tak nepředstavuje žádný problém. Dole pak na uživatele čeká šuplíček, který pojme dvě nanoSIM (podpora eSIM schází), nahoře zaujme již nepříliš vídaný infraport. Biometrické rozpoznávání prstu obstarává senzor v již zmíněném vypínacím tlačítku, který funguje poměrně svižně. Rychlost odemykání nepatří k těm úplně nejvyšším, čekat však rozhodně nebudete.

Líbilo se nám
  • působí hodnotně
  • certifikace IP53
  • elegantní design
Nelíbilo se nám
  • lesklá záda zachytávají otisky

Displej: skvělá podívaná

Jako displej byl nasazen 6,67" AMOLED panel s podporou HDR10+, 120Hz obnovovací frekvencí a zcela dostačujícím jasem pro používání venku během slunných dnů. Od Poco F4 GT se však liší nižší obnovovací frekvencí dotykové plochy (360 místo 480 Hz) a také absencí Gorilla Glass Victus. Ochranu však zastává Gorilla Glass 5, tudíž to nepředstavuje žádný zásadní problém. Jednoznačně pozitivně hodnotím také fakt, že je displej plochý, přesto má okraje mírně zaoblené, tudíž je používání gest maximálně příjemné.

V neposlední řadě ani tloušťka rámečků není nijak závratná. Brada je klasicky o něco širší, za tlusté však rámečky označit nelze. Displej bohužel není typu LTPO, což je však u telefonů v této ceně běžné, tudíž neumí snížit frekvenci na extrémně nízké hodnoty. Uživatelé si však mohou vynutit 60/120 Hz, případně nechat přepínání těchto hodnot na smartphonu.

Líbilo se nám
  • povedený displej s dostatečným jasem
  • Gorilla Glass 5

Zvuk: fajn stereo

Zvuk obstarává dvojice hlasitých reproduktorů, které zaujmou především nadprůměrnými basy, ale také vysokou hlasitostí. K dispozici je také funkce Dolby Atmos, která zvuk mírně vylepší, 3,5mm jack naopak chybí. V balení je však redukce z 3,5mm jacku na USB-C.

Líbilo se nám
  • kvalitní hlasité reproduktory
Nelíbilo se nám
  • hráčům by mohl scházet 3,5mm jack (redukce je však v balení)

Výkon hardwaru: Snapdragon 870

O výkon se stará Snapdragon 870 s 6 GB RAM typu LPDDR5, což je kombinace zajišťující více než dostatek výkonu a zároveň není z mých zkušeností ani nijak extrémně energeticky náročná. S telefonem tak nebudete mít problém rozběhnout jakoukoliv hru na nejvyšší detaily bez zasekávání a věřím, že i za pár let bude mít Poco F4 dostatek výkonu pro plynulý běh. Novinkou je také vylepšené chlazení (LiquidCool Technology 2.0), které se osvědčilo i během vysokých letních teplot a udržovalo zařízení relativně chladné i při náročných operacích.

V testované konfiguraci jsem měl k dispozici rovněž 128GB úložiště, což může být pro náročnější uživatele trochu málo, neboť paměťové karty zařízení nepodporuje. K dispozici je však rovněž varianta 256 GB + 8 GB RAM.

Líbilo se nám
  • výkonný hardware
Nelíbilo se nám
  • někomu by mohl chybět slot pro paměťové karty

Výdrž baterie: rychlé nabíjení k dispozici

Poco F4 je vybaveno 67W (drátovým) nabíjením, které zvládne z 0 na 50 % doplnit energii zhruba za 15 minut a do plna přibližně za 40 minut. Čekat na to, než se telefon nabije, tak rozhodně nebudete, ačkoliv zde není tak extrémní výkon jako u Poco F4 GT se 120W adaptérem. Po stránce výdrže pak zajistí 4 500mAh baterie zcela s přehledem jeden den a obvykle jsem měl ještě 20 až 30 % večer k dobru. Teoreticky tak lze přečkat až 1,5 dne, avšak s výjimkou výletů někam mimo civilizaci k tomu neexistuje důvod.

Líbilo se nám
  • velmi rychlé nabíjení
  • slušná výdrž

Konektivita: 5G na palubě

V oblasti konektivity nabízí Poco F4 pravděpodobně vše, co byste si jen mohli přát. Kromě 5G je to Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, NFC, veškeré navigační služby a také starý dobrý infraport, třeba pro ovládání klimatizace.

Líbilo se nám
  • bezproblémová konektivita

Fotoaparát: 64Mpx snímač s OIS a horší makro

Poco F4 má velmi podobnou fotovýbavu jako model GT, v něčem je dokonce lepší. Konkrétně hlavní 64Mpx snímač má optickou stabilizaci, která dražšímu GT scházela. 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv pak zůstává stejně jako 2Mpx makro kamerka. Právě makro kamerka však byla paradoxně mnohem schopnější u modelu Poco F3, kde se jednalo o 5Mpx tele/makro snímač. V tomto případě je to klasicky zbytečný senzor s nízkým rozlišením a kvalitou.

Pokud se však omezíte na focení hlavním a ultraširokoúhlým objektivem, případně využijete 2× digitálního zoomu, který fotoaplikace nabízí, nebudete zklamáni. Stejně tak si nemohu stěžovat na 20Mpx selfie snímač. Snímky z hlavního fotoaparátu se většině zalíbí pěkným barevným podáním a obvykle i správně nastavenou expozicí, špatná přitom není ani úroveň detailů, ačkoliv lze na fotkách najít i oblasti, kde jsou snímky méně ostré.

Xiaomi Poco F4
Selfie snímek

Spolehnout se lze také na 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv, který podává konzistentní výsledky, jež vystihuje dostatečně široký záběr (119 stupňů), slušná korekce zaoblení okrajů, pěkné barvy a solidní úroveň detailů. 20Mpx přední kamera pak rovněž nezklame, vyfotit pěkný snímek se správně nastavenou expozicí zvládne i ve zhoršených světelných podmínkách.

Poco F4 4K 60 FPS

Mobil zvládá také noční režim, který snímky prosvítí tak akorát, či natáčení videa až ve 4K s 60 FPS, ostření však bohužel není nejrychlejší ani nejspolehlivější.

Líbilo se nám
  • slušná kvalita snímků
Nelíbilo se nám
  • zbytečné 2Mpx makro

Software: MIUI s Androidem 12

Novinka dorazila s Androidem 12 doplněným o nadstavbu MIUI plnou mnoha doplňkových funkcí, které jsou však obvykle „zahrabané“ někde hluboko v nastavení. Často jsem využíval například funkci dvojitého/trojitého poklepání na záda pro spuštění notifikační rolety (či jiné funkce). Zamrzí však, že telefon neumožňuje na poklepání namapovat spuštění konkrétní aplikace a musíte si vybrat z přednastaveného seznamu.

Další věc, ze které nejsem příliš nadšen, je množství zbytečně předinstalovaných aplikací, jako je Facebook, Booking.com, TikTok, Amazon Shopping a různé další, které si každý, kdo o ně má zájem, přeci doinstaluje sám. V případě prohlížení internetu vám však aspoň značka necpe vlastní prohlížeč a v telefonu najdete jen Google Chrome. Třeba najít takové ovládání gesty může být pro uživatele, kteří nejsou na nadstavbu MIUI zvyklí, vcelku oříšek, nachází se totiž v sekci „zobrazení na celou obrazovku“. A různých menších chybiček a nepřesností v překladu nadstavby je zde více. Pokud jste fanoušci spíše čistého Androidu, může být pro vás MIUI vcelku významným rozhodovacím kritériem.

Líbilo se nám
  • spousta doplňkových funkcí MIUI
Nelíbilo se nám
  • zbytečně předinstalované aplikace

Zhodnocení

Poco F4 je v hladině okolo 11 tisíc korun velmi zajímavý smartphone, který okouzlí špičkovým výkonem i kvalitním zobrazovacím panelem či povedenými stereo reproduktory. Úctyhodná je rovněž rychlost nabíjení a neurazí ani fotovýbava. Kromě mezigeneračně zkažené makro kamerky mu lze něco vytknout jen stěží a mohu jej bez problémů doporučit.

Konkurence

Samsung za podobnou cenu nabídne Galaxy A53, kterému neschází zvýšená odolnost IP67 či větší baterie. Výhodou může být také delší softwarová podpora, výkonu však nemá ani zdaleka tolik jako Poco.

Samsung Galaxy A53 5G 256+8 GB

Rozměry159,6 × 74,8 × 8,1 mm, 189 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 1280,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

V této cenové hladině lze sáhnout i po Nothing Phonu (1), což je stylovka se slušnou hardwarovou výbavou v podobě Snapdragonu 778G+ či 120Hz displeje s integrovanou čtečkou otisků prstů. Výhodou Nothing Phonu (1) je rovněž podpora 15W bezdrátového nabíjení.

Nothing Phone (1) 256+12 GB

Rozměry159,2 × 75,8 × 8,3 mm, 193,5 g
DisplejOLED, 6,55" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 778G+,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 500 mAh
Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
xiaomi-poco-f4
Klady
  • velmi rychlé nabíjení + slušná výdrž
  • výkonný hardware
  • kvalitní hlasité reproduktory
  • obrazovku chrání Gorilla Glass 5
  • povedený displej s dostatečným jasem
  • telefon působí hodnotně
  • certifikace IP53
  • bohatý obsah balení
Zápory
  • zbytečně předinstalované aplikace
  • nekvalitní 2Mpx makro
  • lesklá záda zachytávají otisky
Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
nerozumim, proc je jako konkurence uveden A53, kdyz o nem se jasne vi ze je horsi nez A52s z hlediska vykonu...ale asi je novejsi a to je timpadem asi pro nekoho lepci tak to tam je. Pekne blbnete lidi...
Petr Wasted
Petr Wasted
No, nástupce mého Poco F2 Pro to není ale co už. :))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze