Pebble Time Steel
recenze

Pebble Time Steel

Nová generace oblíbených hodinek
9

Chytré hodinky Pebble se začaly oficiálně prodávat i v České republice. Kdy jindy tedy otestovat nejvyšší model Pebble Time Steel, který představuje zajímavou alternativu k Apple Watch i Android Wear? Oproti nim zaujmou úsporným e-paper displejem a velmi dlouhou výdrží na jedno nabití. Mají ale vzhledem k omezenějším funkcím smysl? To odhalí naše recenze.

Hodinky Pebble na sebe strhly obrovskou vlnu pozornosti již v roce 2012. První generace totiž dokázala na serveru Kickstarter vybrat více než deset milionu dolarů. Po nich nastoupila řada Pebble Steel, avšak se stejným hardwarem a displejem. Právě displej je hlavním poznávacím znamením všech hodinek značky Pebble. Speciální displej e-paper, který většina lidí zná například z populárních čteček elektronických knih (ačkoliv se jedná o trochu odlišnou technologii), dokáže hodinky udržet v chodu celý týden na jedno nabití. Energetická náročnost displeje je totiž velmi nízká a displej je tak neustále zapnutý.

Pebble Time Steel

Technické parametry Pebble Time Steel

Kompletní specifikace
Konstrukce47 × 40 × 10,5 mm, 62 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejE Ink, ?" (? × ? px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Akumulátor150 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnost, ?

Po více než třech letech od první generace se na trh dostaly nové hodinky s označením Time. Ty do vínku obdržely především novou generaci barevého e-paper displeje či nové rozhraní Timeline. Stejně jako první generace, tak i Time zaznamenaly rekordní počet předobjednání na Kickstarteru, kdy se vybralo více než dvacet milionu dolarů. Na první pohled se tak může zdát, že jde o revoluční chytré hodinky, o které je enormní zájem z řad užitelů chytrých telefonů a zařízení. Dosavadní Pebble jsou zatím kompatibilní se zařízeními běžící na platformě Android a iOS, ale díky velmi aktivní komunitě vývojářů je možné je používat také se zařízeními BlackBerry a Windows.

Pebble Time Steel

Na podrobnou recenzi jsem si vybral ocelovou verzi Pebble Time Steel v černé barvě s koženým páskem. Nová generace Pebble totiž nabízí hned tři modely. Kromě již nejvyšší ocelové verze, můžete na trhu zakoupit i verzi Pebble Time či Pebble Classic. Záměrně jsem si zvolil pomyslnou vlajkovou loď chytrých hodinek Pebble, přičemž jednotlivé typy mají stejné rozhraní a liší se pouze v materiálu a designu.

Design a zpracování hodinek

Pebble Time Steel v obchodě zakoupíte v obyčejné černé krabici z tvrdého kartonu s průhledným plastovým víkem. Kromě hodinek, naleznete v balení i nabíjecí adaptér, pár reklamních samolepek a základní návod. Osobně bych uvítal trochu reprezentativnější balení, které by se rovnalo ceně, kterou jsem za hodinky zaplatil.

Pebble Time Steel

Po vybalení jsem však zjistil, že hodinky na první pohled nevypadají vůbec špatně. Zaujalo mě především praktické vykrojení na spodní straně hodinek. Díky tomu Pebble lépe padnou a drží na vašem zápěstí. Tělo je kompletně z kovu, přičemž samotný displej kryje tvrzené sklo Gorilla Glass. Hodinky přitom váží šedesát dva gramů s průměrem ciferníku 40,5 milimetrů. Během měsíčního používání jsem tak na displeji nezaznamenal jediný škrábanec, což však nelze říct o koženém pásku.

Pebble Time Steel

Nikdy by mě nenapadlo, že po pár týdnech běžného a velmi šetrného používání skončí kožený pásek tak zmasakrovaný. Již po první týdnu byly na pásku totiž znatelné rýhy po zapínání řemínku. Po pár týdnech vypadá pásek, jako po dvou letech používání, což se mi rozhodně nelíbí. V mnoha zahraničních recenzních jsem četl, že pásky Pebble jsou lepší, než u Apple Watch. Tento mýtus tak naprosto vyvracím, jelikož k hodinkám od Applu mám šest pásků, včetně jednoho koženého, který i po půl roce vypadá jako nový.

Pebble Time Steel

Na obranu Pebble však musím podotknout, že všechny pásky jsou vyměnitelné. Na zadní straně se totiž nachází malá nenápadná páčka, kterou lze snadno řemínek uvolnit a vyměnit za jakýkoliv jiný. Pebble tak připomínají běžné hodinky a pokud doma máte nějaký svůj oblíbený pásek, snadno si ho můžete vyměnit. Zapínání hodinek je zcela stejné, jako u normálních hodinek.

Ovládání

Zpočátku mi dělalo obrovský problém ovládání. V dnešní době se všechna zařízení ovládají pomocí dotyku, což však u Pebble neplatí. Mnohokrát jsem se tak přistihl, jak bezmyšlenkovitě patlám po displeji a ono se nic neděje. Ovládání hodinek totiž probíhá pomocí čtyřech tlačítek, přičemž tři se nacházejí na pravé straně a jedno tlačítko vlevo na boku. Pebble také podporují klávesové zkratky, kdy stačí nějaké tlačítko trochu déle podržet a nastavit si požadavanou funkci, například kalendář nebo počasí - vše v závislosti na uživatelském nastavení.

Pebble Time Steel

Timeline - minulost, současnost a budoucnost

S novým modelem Pebble Time došlo i k celkovému přepracování systému a rozhraní hodinek. To nyní funguje jako pomyslná časová osa - timeline. Hlavní obrazovku hodinek tak tvoří současnost, kterou si můžete libovolně vylepšit. V nabídce totiž nechybí stovky různých ciferníků, animací, obrázků a všeho na co si jen vzpomenete. Na hlavní straně se vám zobrazují i všechna upozornění, notifikace či volání a SMS zprávy.

Pebble Time Steel

Pokud si je jednou přečtete, najdete je již v minulosti. Tam se dostanete pomocí horního tlačítka na pravé straně. Po zmáčknutí si jednoduše můžete prohlížet historii všech oznámení, zpráv, počasí, úkolů v kalendáři a podobně. Pomocí prostředního tlačítka si jednotlivé notifikace můžete detailně otevřít a přečíst jejich obsah. O krok zpět či až na hlavní obrazovku se vždy dostáváte pomocí bočního levého tlačítka.

Spodním pravým tlačítkem se naopak přesouváte do budoucnosti. Zde si snadno můžete prohlédnout naplánované události, mrknout jaké bude počasí a tak dále. Vždy záleží také na tom, jaké aplikace a funkce na hodinkách používáte. Platí však jedno jednoduché pravidlo: hodinky si minulost i budoucnost pamatují vždy dva dny dopředu a dozadu. Celkem tedy pět dní včetně aktuálního.

Displej a výdrž hodinek

Co mě však obecně u všech hodinek Pebble značně chybí a zároveň i mrzí je fakt, že výrobce nevyužil celý potenciál displeje. Na okraji se totiž nachází černý rámeček a samotnému aktivnímu displeji byl věnován jen velmi malý kousek displeje. V porovnání s konkurenčními hodinkami, typu Apple Watch, tak Pebble působí celkem komicky až směšně.

Svůj podíl na tom jistě má i barevný e-paper displej, který připomíná barevné omalovánky. Na druhou stranu je to zároveň i největší výhoda celých hodinek. Díky tomuto displeji vydrží hodinky na jedno nabití v porovnání s konkurencí velmi dlouho.

Varianta Time slibuje výdrž až jeden týden na jedno nabití, dražší varianta Time Steel pak až deset dnů. Vždy záleží na uživatelském použití a míře aktivity. Osobně jsem s hodinkami Time Steel vydržel bezpečně od pondělí do pondělí, při šetrnějším používání se však dá bez problémů dostat i na zmíněných deset dnů. Hodinky navíc nabízí také úsporný režim, který se automaticky aktivuje při určité hodnotě baterie.

Pebble Time Steel

Samotný displej pak spadá do kategorie pasivních LCD displejů schopný zobrazit 64 barev. Samotnou baterii čerpá pouze ve chvíli, kdy potřebuje displej překreslit. Nepotřebuje tak žádné podsvícení a tím se dostáváme k zázračnému výdrži celých hodinek. Displej na Pebble totiž svítí či funguje neustále, nikdy nezhasne, tedy velmi podobně jako displej na elektronických čtečkách knih.

Pozitivní je také fakt, že displej je velmi dobře čitelný jak na přímém slunci někde venku, tak i v temné místnosti. V nejhorším případě, vždy můžete zmáčknout nějaké tlačítko a displej si lehce rozsvítit. Zajímavé je také to, že když vám přijde nějaké upozornění, zpráva nebo událost, tak na displeji hodinek zůstane do té doby, dokud ji sami nějakým způsobem nevyřídíte či nezmáčknete nějaké tlačítko. U Pebble lze také nastavit funkce podsvícení pouhým otočením zápěstí či nastavovat určité prodlevy, kdy má displej svítit.

Pebble Time také mají senzor okolního světla, takže nebudou svítit, pokud jsou dostatečně osvětlené. Uvnitř hodinek se pak nachází Li-Ion baterie s kapacitou 150 mAh, což je vůbec nejméně ze všech lepších konkurenčních hodinek. Jen pro zajímavost, Apple Watch mají kapacitu 205 mAh, Moto 360 a Samsung Gear Live mají baterii s kapacitou 300 mAh či LG G Watch mají 400 mAh. Přesto však Pebble ve výdrži zcela vyhrávají a svůj podíl na tom má použitý displej.

Nabíjení a úsporný režim

Nabíjení hodinek pak probíhá pomocí přiloženého magnetického konektoru. Nabíjet můžete jak pomocí USB konektoru například v počítači či rovnou v elektrické zásuvce. Stačí si jen vypůjčit z mobilního telefonu redukci.

Pebble Time Steel

Šikovné je i to, že nabíjecí konektor je oboustranný, takže nezáleží jakým směrem ho do hodinek strčíte. Nabíjecí port se pak nachází na zadní straně hodinek. Vývojáři také slibují, že v budoucnu představí různá příslušenství a chytré náramky, které budou mít v sobě například GPS lokátor. Vše drží a funguje, tak jak má. Jak již bylo avizováno, v případě, že hodinky dosáhnou posledních pěti procent baterie, tak se automaticky přepnou do úsporného režimu. V něm vám nebudou chodit žádné notifikace ani zprávy. Jediné co bude fungovat je ukazatel času, a to po dobu dvanácti hodin.

Co dalšího se nachází uvnitř?

Podle mého názoru jsou hodinky velmi očesané o další funkce či hardware. Uvnitř totiž nenaleznete žádný GPS modul, ani Wi-Fi, NFC, senzory tepu, natož nějaký zvukový výstup. Jediné co nové Pebble umí, jsou velmi hlasité vibrace. Ty vás upozorňují jak na jednotlivé notifikace a změny v telefonu, ale zároveň i na příchozí hovory či zprávy. Silné vibrace pak můžete pocítit především, když jsou hodinky položené na nějakém dřevěném nebo skleněném podkladu. Při vibraci totiž dělají pořádný randál. Uvnitř se také nachází akcelometr a mikrofon. Ten můžete využít k diktování základních odpovědí. Pebble však nejsou lokalizovány v češtině, takže je to poněkud obtížné.

Jednoduše tak lze konstatovat, že hodinky Pebble fungují pouze jako prodloužená ruka vašeho zařízení, jelikož nejsou absolutně nijak aktivní. Naopak celkem pozitivní je fakt, že by měly být voděodolné až do třiceti metrů pod vodou.

Aplikace Pebble Time

Hodinky jsem používal se svým iPhonem 6 Plus. Před prvním použití stačilo jen stáhnout aplikaci Pebble Time, zaregistrovat se a vyplnit všechny potřebné údaje a počkat na vzájemné spárování. To proběhlo během pár minut a již jsem mohl stahovat všechny aplikace či nové ciferníky. Vše potřebné lze přitom nalézt ve vlastním Pebble obchodu. Na stejném místě také probíhá veškeré nastavení hodinek. Bohužel zklamu všechny uživatele, kteří by čekali českou lokalizaci. Hodinky jsou kompletně v angličtině, což na druhou stranu není až takové omezení.

Pebble Time Steel

Pebble aplikace a obchod připomíná svým designem obchod Google Play a další Androidové služby, což mě osobně celkem vadilo. Obchod je dle mého názoru velmi nepřehledný a design působí zvláštním způsobem. Na druhou stranu lidem, kteří používají zařízení s Androidem, bude připadat zcela normální, jde jen o zvyk.

Aplikace Pebble Time je přitom rozdělena do několika částí - My Pebble, Get Watchfaces a Get Apps. Jak již z názvů vyplývá, tak v sekci My Pebble naleznete nainstalované ciferníky a aplikace. Naopak v záložce Watchfaces můžete vybírat ze stovek různých ciferníků od kreslených postaviček, operačních systémů, her, počasí, různých animací či jen obyčejných ukazatelů času. Tuto možnost oceňuji na hodinkách Pebble vůbec ze všeho nejvíce. U každého ciferníku si můžete rozkliknout detailní popis, otevřít nastavení či si všimnout, pro jaký typ hodinek je určen a kolikrát byl uživateli stažen.

Podobná pravidla fungují i v sekci s aplikacemi - tedy Get Apps. Uvnitř lze nalézt totožné aplikace jaké známe z běžného App Storu či Google Play. Nechybí ani populární aplikace na správu sociálních sítí, aplikace na produktivitu, kalendáře, úkoly, GTD, základní hry či zdravotní a fitness aplikace.

Pebble Time Steel

Kromě nového rozhraní timeline a barevného e-paper displeje se také změnil systém komunikace s telefonem a práce hodinek s aplikacemi. Hodinky totiž nejsou omezené vnitřní pamětí, ale pokud by se nějaká aplikace nevešla do vnitřního úložiště, bude se spouštět právě z aplikace v telefonu. Správa aplikací přitom probíhá přímo v aplikaci Pebble Time.

Samotné párování hodinek s telefonem je velmi snadné. Stačí jen mít zapnutou funkci Bluetooth. Spojení je následně spolehlivé a během testování jsem nezaznamenal, že by se hodinky odpojovaly.

Všechny stažené aplikace a ciferníky následně naleznete v sekci My Pebble. Příjemné je, že si ciferník můžete kdykoliv změnit. Stejně tak si v aplikaci můžete změnit své pořadí zobrazovaných Timeline aplikací a funkcí, tedy můžete si různě přidávat nové aplikace a přizpůsobit si zobrazení vlastním potřebám.

Neustálé aktualizace

Během měsíčního testování jsem také byl příjemně překvapen, že jen za tu dobu přišly dvě důležité aktualizace firmwaru. Rovněž si v nastavení můžete zapnout speciální vývojářský mód a hodinky tak můžete mít zcela pod vlastní kontrolou. Je evidentní, že výrobci neusínají na vavřínech a hodinky se stále snaží pousouvat dál. K jedné aplikaci je také možné spárovat hned několik Pebble hodinek najednou, což opět ocení především vývojáři.

Pebble Time Steel

Pro koho hodinky Pebble jsou?

Osobně z nové generace Pebble nejsem vůbec nadšen. Podle mého názoru hodinky skoro nic neumí a ve srovnání s Apple Watch jde o nebe a dudy. Citelně mi chybí senzory tepu, které využívám během sportování či možnost GPS navigace v autě. Stejně tak nejsem úplně spokojen s ovládáním, které dle mého názoru je zbytečně náročné a zdlouhavé. Pebble totiž nenabízí žádné standardní menu a k jednotlivým aplikacím se musíte vždy procvakat, buď směrem do minulosti či budoucnosti.

Stáhnout Pebble

Google Play (zdarma) App Store (zdarma) Microsoft Store (zdarma)

Jak jsem již jednou řekl, Pebble na mě působí jako prodloužená ruka zařízení. Celkem mě potěšil fakt, že notifikace, zprávy či zmeškané hovory se na Pebble displeji zobrazovaly stejně rychle jako na Apple Watch. Naopak mě vadí malý a nevyužitý displej a barvy jako z omalovánek, které mají jedinou potencionální výhodu - výdrž, ale za jakou cenu. Na druhou stranu lze vyzdvihnout fakt, že s Pebble můžete spát a hodinky vám celou noc trackují spánek. Stejně tak lze hodinky spárovat s Apple aplikací Health či speciální aplikací Pebble Health a všechna data do ní přenášet.

Pebble Time Steel

Samozřejmostí je i podpora různých chytrých a fitness náramků, napřílad Jawbone či Misfit. V obchodě pro Pebble lze také nalézt všechny populární aplikace, které znáte z tradičního App Storu či Google Play, tedy například Endomondo, Uber, aplikace pro správu Twitteru a mnoho dalších.

Pebble Time Steel

V dnešní pokrokové době je také zvláštní, že výrobci neudělali alespoň jednu variantu svých hodinek s dotykovým ovládáním. Na trh mají v blízké době sice přijít nové Pebble Time Round, které ale budou zcela totožné jako model Steel. Nejvíce zarážející je však cena nových Pebble hodinek. Testovaný model Pebble Time Steel lze totiž zakoupit za 8.499 korun, což je poměrně hodně za to, co hodinky nabízejí, tedy spíše nenabízejí. Trochu nerozumím tomuto rapidnímu zdražení, jelikož pokud si dobře pamatuji, tak první generace Pebble hodinek byla doslova za hubičku.

Konkurence

Pebble Time tak ocení především uživatelé, kteří chtějí mít kompletní kontrolu nad svým telefonem a patří mezi geeky. Naopak Apple uživatelé budou velmi zklamáni. Mezi konkurenty Pebble Time Steel můžeme jednoznačně zařadit hodinky Apple Watch, které i nadále drží status nejlepších chytrých hodinek na trhu. Další volbou v podobné cenové hladině, mohou také být Huawei Watch, Samsung Gear S2 nebo LG Watch Urbane.

pebble-time-steel
Klady
  • absence zvukového výstupu
  • podpora komunity
  • možnost vývojářského módu
  • velký výběr ciferníků
  • výdrž baterie
  • multiplatformní hodinky
Zápory
  • velmi omezená možnost diktování
  • bez české lokalizace
  • absence GPS a tepových senzorů
  • nekvalitní kožený řemínek
  • displej
  • cena
Diskuze ke článku
Lukáš Pěnička
Lukáš Pěnička
Zdravím. Neví náhodou někdo jak je to s notifikacema u Pebble Time na iPhonu?? V aplikaci pro ios není nastavení notifikací jako je tomu u Androidí aplikace :-( Díky
Dusan
Nerozumiem celkom dobre nazoru redaktora, ze je z nich sklamany. Pebble su predsa presne o tom byt "predlzenou rukou telefonu". Na to boli vymyslene a na to aj vyrobene. Ja pouzivam Pebble Original a iPhone uz rok a som spokojny, vobec mi nechyba nfc ani dotykovy displej, aj ked je pravda, ze by ma niekedy potesilo, keby hodinky vedeli byt viac samostatne (kvoli vydrzi telefonu), ale inak splnaju presne to, co maju - zobrazit okamzite udalost, aby ste nemuseli vytahovat telefon.
ANO
"Podle mého názoru hodinky skoro nic neumí a ve srovnání s Apple Watch jde o nebe a dudy. Citelně mi chybí senzory tepu, které využívám během sportování či možnost GPS navigace v autě. " ja to necetl, jen prolitl a po tehle vete ani cist nebudu ....... srovnavat s necim, co ma v nazvy "watch" a ani ne denni vydrz? Jinak tristni je, ze to poradne neumi notifikace a podobne, taky ta tydenni vydrz neni zadny zazrak. Proste o nicem. Kdo by chtel pres hodinky odpovidat na SMS nebo mail, to fakt netusim;) Nebo vestaveny webovy prohlizec, to uz je fakt megaulet ..... hlavne, ze to neumi, to co by clovek od chytrych hodinek cekal .... redaktorovi bych poradil si na sportovani poridit sporttester, ktery bude nekde uplne jinde nez nejake "hodinky" ...
thegrid
Jako čekám na barevný kulatý E-ink jako na smilování, ale pořád tak nějak uznávám hodinky jako šperk zvlášť pro chlapy. Tyo ale za tohle bych se musel stydět. Vždyť to vypadá jako pro 6tileté dítě :-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze