Samsung Gear S2
recenze

Samsung Gear S2

Středobod dění

Chytré hodinky se stávají stále oblíbenějším doplňkem, čemuž se uzpůsobuje jak funkčnost, tak především styl. Model Gear 2 od Samsungu se snaží nabídnout jak zajímavé praktické novinky v podobě otočné lunety a bezdrátového nabíjení, tak také design, který se podobá klasickým hodinkám.

Samsung Gear S2 a S2 Classic na oficiálních snímcích výrobce

Samsung Gear S2 – videopohled

Obsah základního balení: příjemný bonus

  • hodinky Gear S2
  • náhradní (menší) silikonový pásek
  • bezdrátová dobíjecí základna
  • nabíječka s microUSB koncovkou
  • základní manuály
Samsung Gear S2

Design a konstrukce: kovový kruh s lunetou

Dnešní trend v segmentu chytrých hodinek je jasný – vyrovnat se svým vzhledem klasickým hodinkám, na které jsou zákazníci zvyklí. To se zpočátku nepodařilo pochopit všem, postupně na to ale přicházejí další a další výrobci a designová linka se začíná sjednocovat. Chtíč zákazníků po klasickém tvaru zaznamenal i Samsung, a tak je jeho druhá generace chytrých hodinek řady „Gear S“ kulatá. Připomeňme, že loňská generace, která byla spíše „smartphonem na zápěstí“, nabízela zakřivený hranatý displej. Tento design se ale příliš neuchytil, hodinky navíc působily dosti těžkopádným a nevzhledným dojmem.

Samsung Gear S2

Hned na úvod zmíníme, že námi testované hodinky s označením Gear S2 lze chápat jako sportovní alternativu k ostatním chytrým hodinkám dalších výrobců; luxusnější chytré hodinky nabízí Samsung pod označením Gear S2 Classic, jejichž přibalené kožené pásky navíc snadno vyměníte za svoje vlastní, a to díky klasickému 20mm upínacímu mechanismu. Rozdíl spočívá také ve vroubkované lunetě, o které si více povíme později. Novinky tedy od sebe rozeznáte pouze díky těmto dvěma rozdílům – úhlopříčka displeje ani použité materiály se nijak nemění.

Samsung Gear S2

Jak už jsme nakousli, námi testovaná varianta je spíše sportovního charakteru, čemuž odpovídají i silikonové pásky. Ty jsou naštěstí výměnné také, ovšem nahradit je můžete jen za ty z dílny společnosti Samsung, protože upínání k tělu probíhá pomocí speciálních kovových drážek, které se do vystupující části kruhu zasouvají. Musíme proto upozornit na to, aby majitelé hodinek dbali na správné zacvaknutí kovových drážek do těla hodinek, což doprovází nepatrné cvaknutí. V opačném případě riskujete, že se jedna či druhá západka uvolní a hodinky vám sklouznou ze zápěstí. Uvolnění pásku z těla hodinek je vcelku snadné, vyžaduje ovšem vyvinutí větší síly - při správném zacvaknutí se tedy nevědomého uvolnění obávat nemusíte.

Samsung hned v balení dodává pásek náhradní, ve stejném odstínu, ale menší. Je to logické, vzhledově jsou hodinky vcelku neutrální, a tak mohou zaujmout i něžné pohlaví. Menší pásek je jako dělaný pro ženské zápěstí tak, aby zbytečně nepřečníval.

Samsung Gear S2

Ihned po vybalení z krabičky překvapí, jak malé hodinky jsou. Na tiskových materiálech a dokonce i některých reálných snímcích působí obřím dojmem, ovšem skutečnost je jiná. Oproti takovým Moto 360 od Motoroly se opravdu jedná o znatelný rozdíl. Potěší navíc také příjemná hmotnost pod 50 gramů. Tělo hodinek je vyvedeno z kovu a působí velmi pevně. Kruhová konstrukce je velmi elegantní, ovšem ještě než se dostaneme k displeji a jednomu bonusu navíc, zaměříme se na další prvky. Na pravém boku nalezneme dvě tlačítka, přičemž vrchní slouží pro návrat o úroveň zpět (to lze provést i gestem posunu z vrchní části obrazovky směrem doprostřed) a druhé spodní pak pro přímý vstup do nabídky aplikací. Obě tlačítka se pyšní skvělým stiskem a příkladnou zpětnou odezvou.

Samsung Gear S2

Na zadní straně ještě nalezneme senzor tepové frekvence, který pro prosvícení kůže používá zelené světlo. Zadní strana v sobě ukrývá ještě magnetický štítek, jenž napomáhá přiblížení a uchycení k dobíjecí základně. Potěší také odolnost dle certifikace IP68.

Displej a luneta: alfa a omega

Přední část hodinek zdobí 1,2palcový displej s rozlišením 360 × 360 pixelů. I s ohledem na kruhový tvar tak jemnost činí příjemných 301 pixelů na palec. Právě 300 PPI je hranicí, kdy běžné lidské oko přestává vnímat přechody mezi jednotlivými pixely. Obraz se tedy jeví jako špičkově ostrý, především pokud se na něj díváte z běžné vzdálenosti zhruba 30 až 40 centimetrů. Displej se chlubí technologií Super AMOLED a nikdo tedy nemusí pochybovat, že černá je opravdu černá a barevné podání je velmi syté. U hodinek hodnotíme velmi pozitivně také jas, který je na maximální úroveň opravdu nadstandardní - problémy nezpůsobí ani to nejostřejší polední slunce. Za displej si Samsung zaslouží velkou pochvalu.

A co senzor okolního světla? I když to na první pohled nevypadá, Gear S2 nabídnou i tento senzor. Kde se nachází? Samsung se poučil od konkurence a senzor vhodně umístil přímo doprostřed displeje, senzor je navíc pouhým okem nedetekovatelný. V případě, že se nacházíte venku, automaticky se spustí „venkovní mód“, v tomto režimu je automatická regulace jasu vypnuta. Pokud přejdete do vnitřních prostor (respektive do interiéru), jas můžete regulovat automaticky, dle libosti. Venkovní mód můžete vyvolat i uvnitř, pokud na displej hodinek posvítíte výrazným zdrojem světla (například baterkou).

Samsung Gear S2

Displej ovšem není to jediné zajímavé, co na přední straně nalezneme. Okolo samotné části displeje je totiž ještě otočná luneta, která slouží jako ovládací prvek. Ano, jedná se o hardwarové řešení, luneta se opravdu točí, nejde tedy o princip dotykového senzoru. Každý jeden posun lunety doprovází jemné cvaknutí, které považujeme za vcelku příjemné, výhodou je i možnost ovládat lunetu jedním prstem. Na fungování lunety jsme si zvykli okamžitě, jde o velmi příjemný bonus a během pár dní jsme dokonce chtěli podobným způsobem ovládat i konkurenční hodinky – i na tom jde hezky vidět, jak rychle si na tento prvek zvyknete.

Lunetou lze otáčet na obě strany a slouží především pro posouvání v menu a v aplikacích, kde je zapotřebí scrollování – například v Galerii. Využijete ji také pro zvětšování/zmenšování v Mapách

Baterie a výdrž: jednodenní standard

Integrovaná baterie v Samsung Gear S2 nabídne kapacitu 250 mAh a je jedno, jestli máte klasickou nebo sportovní verzi. Už na první pohled není kapacita nijak závratná, ale velký důvod ke strachu to není – celý jeden den náročného používání vydrží hodinky bez větších problémů, občas se dočkáte i dne a půl standardního používání. Displej po chvilce nečinnosti automaticky pohasne, čímž šetří energii, stále je ovšem viditelný čas. I tuto možnost však můžete v nastavení vypnout a displej se tak zcela utlumí. Tak jako tak doporučujeme nabíjet jednou denně, ideálně každý večer, pokud tedy nutně nepotřebujete monitorovat vaši spánkovou aktivitu, případně se nechcete nechat budit vibracemi na zápěstí.

Samsung Gear S2

Samsung se konečně poučil a vzal si od konkurence jednu z největších předností – bezdrátové nabíjení. K tomu poslouží maličký stojánek, ve kterém je ukrytá cívka a malý magnet. Ten si hodinky přitáhne, prostředí hodinek se přetočí o 90 stupňů a začne nabíjení. Pokud máte hodinky vypnuté, zobrazí se ještě efektní linka, která se táhne po obvodu displeje. Ta signalizuje stav nabití. Samsung jsme v minulosti kritizovali za používání různých adaptérů, skříněk a kolébek, do kterých se za účelem nabíjení musel modul hodinek umístit. Bezdrátové nabíjení je samozřejmě nejpohodlnější, avšak hodinky mají i vlastní microUSB konektor. Tak či tak Samsung chválíme - z nabíjení se tak konečně nestává problém jako u předchozích verzí.

Kompatibilita a Gear Manager

Chytré hodinky od Samsungu se vždy s chytrým telefonem propojovaly pomocí aplikace Gear Manager. Žádná změna nenastala ani u Gear S2. Rozdíl tu však přeci jenom najdeme: s příchodem nových hodinek se Samsung uvolil k nabídnutí aplikace také pro konkurenční telefony s operačním systémem Android. Podmínky však existují, konkrétně se jedná o minimálně 1,5 GB paměti RAM a verzi softwaru Android 4.4 a vyšší. Aplikaci pro zařízení Samsung najdou majitelé v obchodě Samsung Apps, ostatní mohou směle hledat v obchodě Google Play. Samsung i tentokrát upřednostnil svůj vlastní - pro hodinky speciálně upravený- operační systém Tizen před Android Wear.

Samsung Gear S2

Notifikace jsou samozřejmě alfou a omegou chytrých hodinek. Z aplikace Gear Manager můžete snadno spravovat všechny notifikace. Můžete si vybrat, jaké aplikace nainstalované ve vašem smartphonu chcete s chytrými hodinkami propojit, samozřejmostí jsou aplikace jako Gmail nebo Zprávy. Při nastavování hodinek si v aplikaci Gear Manager vždy můžete zvolit, jaké aplikace budou posílat své notifikace do propojeného smartphonu, výběr je tedy jen na vás. Pokud tedy například nastavíte Gmail jako aplikaci, která posílá své notifikace do hodinek, po přijetí můžete udělat následující:

  • notifikaci vymazat
  • na notifikaci odpovědět – smajlíkem, nebo přímo na klávesnici
  • vymazat zprávu z propojeného zařízení
  • archivovat zprávu
  • zablokovat aplikaci pro zobrazení notifikace

I když Gear S2 nenabízejí Android Wear, správa Google aplikací je na vysoké úrovni a propojení je dokonce tak robustní, že můžete skrze hodinky příchozí zprávu klidně i hodit do koše. To je oproti předchozím modelům z řady Gear velké plus.

Gear Manager

Samsung pro SMS notifikace vnucuje předinstalovanou aplikaci Zprávy. Pokud používáte Hangouts, hodinky bohužel odmítnou na příchozí zprávu odpovědět. Stejně tak nemůžete odpovědět ani na chat Hangouts, pokud je aplikace Hangouts nastavena pro přijímání SMS jako primární. To je ovšem trochu schizofrenní chování, protože pokud vám přijde zpráva skrz klasický chat na Hangouts a jako defaultní aplikaci pro SMS máte nastavenou aplikaci Zprávy, na chat odpovědět můžete. Zde Samsung trochu zaváhal.

Samsung Gear S2

Na malém displeji není reakce na různá oznámení nejjednodušší, ale jde to. Příkladem je již zmíněná aplikace Zprávy, kdy můžete na přijatou SMS reagovat jak přednastavenou frází (jejich nabídku můžete rozšířit opět v aplikaci Gear Manager), tak také smajlíkem a hlasovou nebo při troše snahy dokonce na míru vytvořenou SMSkou. Jak? Trochu komplikovaně skrze integrovanou alfanumerickou klávesnici. QWERTY alternativa vzhledem k velikosti displeje vůbec nepřicházela v úvahu, ale i tak je klávesnice opravdu velmi malá.

Aplikace Gear Manager toho samozřejmě zvládne mnohem více než správu notifikací a přednastavených frází. Skrze aplikaci můžete snadno spravovat vzhled ciferníku, vyhledat propojené hodinky ve vašem okolí, případně přenášet média do integrované 4GB paměti. Když už jsme u paměti, zmíníme také výkonnostní složku. O výkon se stará procesor vlastní výroby Exynos s taktem 1 GHz, jemuž sekunduje 512 MB operační paměti. Mezi další funkce hodinek patří nízkoenergetické Bluetooth 4.1, Wi-Fi a NFC.

Prostředí: příjemný Tizen

To, že prim namísto Android Wear hraje operační systém Tizen, sice na jednu stranu umožní integraci více funkcí, ale na druhou stranu musí být aplikace tvořené přímo pro tuto platformu, což bohužel neodpovídá trendu sjednocování.

Uživatelské prostředí

Prostředí je velmi přehledné. Ovládání je pro takto malý displej uzpůsobeno a již zmíněnou lunetou se s lehkostí pohybujete jak v menu, tak také v nabídce rychlých zástupců. To vyvoláte jednoduše: stačí lunetou otočit po směru hodinových ručiček a hned se dostanete k nejbližším událostem z vašeho kalendáře, případně ke kontaktům, měření srdečního tepu nebo fitness funkcím, které v telefonu spravuje aplikace S Health – ta je s hodinkami kompatibilní. Potěší také zástupce hudebního přehrávače.

Uživatelské prostředí

Hlouběji do menu se dostanete po stisku spodního tlačítka. Naleznete tam aplikace jako Zprávy, E-Mail, Počasí, Záznamník hlasu, Upozornění, Stopky, Minutku a Mapy. Ve výbavě nechybí ani specializovaná fitness aplikace Running. Další je možné doinstalovat z Gear Manageru, povětšinou se jedná o různé hříčky na principu Flappy Bird a především nové vzhledy ciferníků.

Ukázky ciferníků

Když už jsme u ciferníků, hodinky jich nabídnou opravdu velké množství - tuto část Samsung rozhodně nepodcenil. Téměř všechny ciferníky lze navíc stylizovat k obrazu svému. Snadno tedy změníte barvu pozadí nebo přidáte datum. Pokud se vám nelíbí ani jeden z předinstalovaných, přichází na řadu stažení jiného, a to právě skrze Gear Manager a obchod určený pro Tizen v chytrých hodinkách.

Správa notifikací

Aplikace: vše potřebné

Některé aplikace jsme v průběhu recenze již zmínili, jejich počet je ovšem ve výsledku samozřejmě vyšší. V této části se zaměříme na všechny zajímavé aplikace, které v hodinkách naleznete předinstalované. Začneme aplikací Telefon, která si z propojeného smartphonu automaticky přetáhne seznam protokolů, na který můžete reagovat buď vytočením hovoru z propojeného smartphonu, nebo SMS zprávou (za předpokladu, že je jako defaultní aplikace pro SMS nastavena aplikace Zprávy). Pokud vás někdo kontaktuje z neznámého čísla, přímo z hodinek můžete na jeho základě požádat o vytvoření nového kontaktu. Hodinky vás pak přesměrují do telefonu, kde kontakt vytvoříte, zde tedy malou klávesnici hodinek využít nelze.

Dále v menu nalezneme jednoduchý kalendář, aplikaci na kontrolu počasí, budík, časovač, stopky, hudební přehrávač, galerii, e-mail, mapy, hlasové poznámky a kalkulačku. Zastavíme se nakrátko u map, které využívají podklady služby Here: přímo v aplikaci můžete lokalizovat svoji polohu, zvětšit či zmenšit mapu a zvládnete dokonce i naplánovat trasu. Pro navigaci však musíte do hodinek stáhnout aplikaci Navigator, která se propojí s aplikací Here Maps v propojeném smartphonu. Následně se v hodinkách spustí aplikace Here for Gear, která už nezobrazuje mapu, nýbrž vám pouze naznačí směr, kudy se máte vydat (informace opět dodává propojený smartphone). Další aplikace nainstalujete skrze propojený smartphone.

Senzory

Senzor, který se nachází na vnitřní straně hodinek, funguje jako měřič tepové frekvence. Ideální pomocník pro veškeré sportovní aktivity? Jak se to vezme. Hodinky nemůžete mít umístěné standardně na zápěstí tak, jak je běžně nosíte, protože by nasedaly na kost, kde toho moc nezměříte. Musíte je tak posunout před nebo za kosti zápěstí tak, aby vnitřní strana přiléhala na měkkou tkáň, ideálně na místo, pod nímž máte více cév. Tak bude totiž měření nejpřesnější.

Samsung Gear S2

Pak už stačí jen spustit měření. Zatímco například smartphone Galaxy S5 si pomáhá červeným světlem, hodinky si na vaši cévu posvítí zeleně. Klidový režim většinou zvládnou změřit dobře - hodnoty se nijak zvlášť neliší od profesionálních přístrojů. I při tréninku lze Gear S2 používat celkem dobře. Nesmíte ale samozřejmě očekávat naprostou přesnost, neb jde spíše o orientační měření. Hodinky mají samozřejmě i celou řadu dalších senzorů, včetně akcelerometru a gyroskopu, takže toho dokážou měřit spoustu dalšího.

Po celou dobu nošení hodinek je aktivní pedometr (krokoměr, chcete-li), který vám dnem i nocí měří vaše kroky a naměřené údaje posílá do aplikace S Health ve vašem telefonu Samsung Galaxy. Díky senzorům dokážou Gear S2 monitorovat i spánek, výsledek měření je ovšem spíše pro zajímavost.

Co hodinky bohužel zcela postrádají je GPS čip, ten není přítomen ani ve verzi Classic. Výjimku tvoří 3G verze, která obsahuje jak slot na SIM kartu, tak také GPS čip. Vzhledem se podobá k dnes testované sportovní variantě, nabídne totiž silikonové pásky. Bohužel, vzhledem ke slotu a GPS čipu narostla také tloušťka této verze. Na druhou nás to příliš trápit nemusí, na tuzemský trh se Gear S2 se SIM kartou zřejmě jen tak nedostanou (a možná také vůbec).

Fitness funkce: jděte ven

Aplikace S Health v hodinkách Gear S2 zastřešuje hned několik funkcí. Kromě měření tepové frekvence se hodinky postarají také o monitoring vašeho spánku. Stačí pouze nasadit hodinky před spánkem, zahájit monitoring a ráno se podívat na to, jak kvalitní váš spánek byl. Ze zaznamenaných údajů si pak na grafu můžete udělat obrázek o tom, jak kvalitní máte spánek za poslední období. Z dalších funkcí musíme vyzdvihnout pedometr. Ten vás po nastavení cílového počtu kroků motivuje k tomu, abyste jej v ten který den nachodili. V nastavení si můžete i zvolit, po jak dlouhé době nečinnosti se hodinky ozvou, aby vám připomněly, že byste se měli začít hýbat. V případě splnění cíle vás pak nemine medaile. Z dalších funkcí aplikace S Health zmíníme monitoring běhu, jízdy na kole nebo pěší turistiky. Vše se samozřejmě automaticky synchronizuje s propojeným smartphonem. Výhodou je, že si můžete váš profil (věk, výška, váha) nastavit přímo z hodinek. Stejně tak snadno si nastavíte i denní cíl.

Fitness funkce

Pokud je vám aplikace S Health málo, můžete využít předinstalované alternativy Running. Ta funguje podobně, její možnosti synchronizace jsou ovšem větší. Základ v podobě aplikace S Health je ale podle nás dostatečný, Samsung s ní za dobu svého vývoje ušel pořádný kus cesty.

Zhodnocení a závěr: povedené, ale drahé

Chytré hodinky od Samsungu se povedly. Gear S2 navazuje na aktuální designový trend, ve výbavě pak nechybí nic důležitého. Velmi chválíme dosazení bezdrátového nabíjení a samozřejmě již několikrát zmíněné otočné lunety, jejíž používání je velmi návykové. Výdrž baterie neohromí, při troše snahy se však dočkáte i téměř dvoudenní výdrže. Propojení se smartphonem je příkladné, potěší také možnost odpovídat na přijaté e-maily či SMS zprávy. I když jde o nouzové řešení, občas to „vytrhne trn z paty“.

Víceméně jediné výraznější negativum tkví v cenovce. Základní sportovní verze vyjde na 9 000 Kč, což není zanedbatelná suma. Vyšší verze Classic je pak dokonce o 1 000 Kč dražší, i když v takovém případě dostanete nejenom dobře vybavené, ale také reprezentativní zařízení. Pokud zákazníci budou vyšší cenu akceptovat, mají nové Gear S2 šanci zaujmout.

Konkurence

Samozřejmě ale narazíme také na konkurenci, které není zrovna málo. Začneme například předchozí generací Gear S. To je jakýsi smartphone na vašem zápěstí, protože umožní vložit SIM kartu a fungovat téměř samostatně. Nabídne 2palcový zakřivený displej, podporu Wi-Fi a nechybí ani senzor tepové frekvence. Jejich cena je okolo 9 000 Kč. Z přímé konkurence zaujmou například Watch od Huawei, kde se ještě více hledělo na samotný design, ale pozadu nezůstala ani výbava. Potěší displej s úhlopříčkou 1,4" a rozlišením 400 × 400 pixelů. V nabídce je množství variant s různými pásky, potěší také možnost zvolit si barvu samotných hodinek. Cena startuje okolo 10 000 Kč za stříbrnou verzi s černým koženým páskem.

Samsung Gear S, Huawei Watch, Motorola Moto 360 (2015), Apple Watch

Dále mohou zaujmout chytré hodinky Motorola Moto 360 druhé verze. Ty existují ve třech variantách, pánské se liší velikostí (46 nebo 42 milimetrů). Menší nabídnou 1,37" displej s rozlišením 360 × 325 pixelů, baterie má vyšší kapacitu 400 mAh. Opomenout samozřejmě nemůžeme ani Apple Watch. Sportovní edice těchto hodinek začíná s cenou na hranici 14 000 Kč, ovšem spokojit se musíte s plastovým páskem a hliníkovým tělem. Displej u větší 42mm verze nabídne úhlopříčku 1,65" a rozlišení 312 × 390 pixelů. Konkurence tedy existuje, záleží na vašich preferencích.

samsung-gear-s2
Klady
  • kompatibilita
  • bezdrátové nabíjení
  • senzor tepové frekcence
  • jemný Super AMOLED displej
  • otočná luneta
  • výměnné pásky (plastové, kožené)
  • povedený design
  • odolnost dle certifikace IP68
  • umístění senzoru okolního světla
Zápory
  • slabší výdrž baterie
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
Michal Lipert
Michal Lipert
Vypadají jako ideální nástupce mých dosluhujících Gear první generace, ale pokud nespadne časem cena, asi mi ty původní ještě chvíli vydrží.
Michal
Hodinky Gear S2 jsem měl na 1 den vypůjčené, luneta je perfektní a displej také. Bohužel jejich velikost je pro většinu chlapů naprosto nepřijatelná. Na ruce působí jako damské hodinky.
Slovák
Jakej STŘEDOBOD?
Odkud jste?
David
Taky mi přišli dost malé. Takže stále se rozhoduji mezi huawei, které mi přijdou šíleně vysoké. Moto 360, Gear S2 nebo LG Urbane W150.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze