LG Watch Urbane
recenze

LG Watch Urbane

Ten hezčí sourozenec
13

Chytré hodinky jsou oblastí, kde mohou výrobci trochu popustit strojenost vlastní dnešním mobilním telefonům a trochu se designově odvázat. Poslední chytré hodinky od LG tak zaujmou nejenom špičkovou výbavou, kruhovým displejem, ale také reprezentativním vzhledem. Bude to vše stačit, aby si obhájily poměrně vysokou cenu?

Trh s chytrými hodinkami se poměrně polarizuje. Jedna větev modelů se snaží být spíše příslušenstvím pro sportovce a technicky zaměřené jedince (jako například poslední chytré hodinky od Sony), zatímco druhá část spektra se naopak cítí dobře pod rukávem saka. To jsou například Asus ZenWatch anebo LG Watch Urbane.

LG Watch Urbane

Pokud se v nabídce chytrých hodinek trochu orientujete, pak vám postačí sdělení, že se jedná o starší, ale stále velmi vydařený model LG G Watch R, který je pouze osazen do luxusnějšího těla, vybavený lepším páskem a vyšší cenovkou, která činí bezmála osm tisíc korun. Hardware a software je jinak prakticky shodný.

Technické parametry LG Watch Urbane

Kompletní specifikace
Konstrukce45,5 × 52,2 × 10,9 mm, 66 g, odolnost: IP67
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejPOLED, 1,3" (320 × 320 px), tvar: kruhový
SystémAndroid Wear, kompatibilní s: Android
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ne
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8212, CPU: 4×1,2 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor410 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
DostupnostQ1 2015, 7 990 Kč

Design a konstrukce: vítejte ve vyšších kruzích

Zatímco původní LG Watch R působily nenápadně a dalo by se říci, že až nemastně a neslaně, toto je jiná káva. Lesklé stříbrné tělo na sebe poutá patřičnou pozornost, zlepšila se také kvalita koženého pásku. Ten je vyroben z lepší a jemnější kůže a navíc obšitý světlou nití. Samozřejmě je to otázka vkusu – někomu by něco takového mohlo přijít až nemístně kýčovité. Jiný zase sáhne po něčem neutrálním, co se bude hodit jak k obleku, tak ke sportovnímu oblečení, což o tomto kousku říci nelze.

Balení a jeho obsah.

Pásek je ovšem výměnný, takže není problém si doladit vzhled podle svého gusta. Používá se standardní 22mm uchycení, což znamená, že vás v každém hodinářství zahrnou množstvím alternativního pásků.

Hodinky jsou lehké, 66 gramů (bez pásku) na ruce prakticky necítíte. Působí však velmi masivně, i když se od původních G Watch R v rozměrech liší jenom o milimetry. Z tohoto důvodu se hodí spíše na mužská zápěstí, na tom ženském by to byla přílišná extravagance. Potěší i vysoká certifikace odolnosti proti vodě, konkrétně IP67.

Jsou hezké, nebo ne? Na to je těžké odpovědět.

Displej: ať žije P-OLED

Displej rovněž zůstal beze změny. Má průměr 1,3 palce a na něm rozlišení 320 × 320 pixelů. Může se to zdát málo, ale jde o naprosto dostačující hodnotu. Kruhový displej je i po roce od svého uvedení stále něco, co vzbuzuje zájem.

Nejdůležitější je ale fakt, že LG sáhlo po vhodné technologii pro zobrazování. P-OLED dobře vypadá: černá je opravdu černá a nejsou problémy ani s čitelností na přímém slunci. A jako hlavní bonus je zde fakt, že energii spotřebovávají jen ty pixely, které jsou rozsvícené. Při použití tmavých ciferníků tak lze výrazně zvýšit výdrž, nemusíte se ani bát používat ambientní displej (svítí jen ručičky).

Displej je velmi kvalitní.

Jediné, co tak lze hodinkám vytknout, je chybějící čidlo jasu. Nejspíše nastavíte něco kolem středu, to je ale pro přímé slunce docela málo, v noci to zase oslňuje. A chodit neustále do menu, to nikoho bavit nebude.

Baterie a výdrž: jako všichni ostatní

Vestavěná baterie má kapacitu 410 mAh, což je jedna z nejvyšších, jakou dnes naleznete v chytrých hodinkách na platformě Android Wear. Vyšší už mají jen Sony SmartWatch 3, konkrétně 420 mAh.

Co to znamená v praxi? Den bez nabíječky absolvujete bez problémů a vybít hodinky za méně jak 16 hodin by chtělo pořádnou snahu. Na druhou stranu by bylo stejně náročné dostat se na dva dny. To už byste museli mít neustále vypnutý displej a hodinky skoro nepoužívat.

Nabíjecí kolébka a její detail.

Počítejte tak s každodenním nabíjením. To je naštěstí velmi jednoduché. Hodinky jenom položíte na kolébku, magnet je přitáhne a kovové piny dosednou na plošky na hodinkách. Je to snadné, nijak to neobtěžuje, tedy až na fakt, že je potřeba vozit kolébku s sebou na cesty. Nabití z nuly na sto procent je relativně rychlé a trvá asi hodinu a čtvrt.

Hardware: další člen kartelu

Prakticky všechny novější hodinky s Android Wear na palubě mají shodnou hardwarovou výbavu. Nikdo se nesnaží nijak experimentovat, ostatně chytré hodinky nejsou něco, kde by se hrálo na maximální výkon. Snapdragon 400, 512 MB RAM a 4 GB vnitřní paměti – tato kombinace naprosto bez problémů stačí pro plynulý chod operačního systému a všech jeho aplikací.

Pro běh potřebují být hodinky propojeny s mobilním telefonem, na kterém běží Android 4.3 a vyšší. Spojení probíhá standardně přes Bluetooth 4.0, ale když se od sebe hodinky a mobil vzdálí více, hodinky dokáží pro propojení s mobilem použít i Wi-Fi.

LG Watch Urbane

Ještě před pár dny byly Urbane ve velké výhodě tím, že to byly hodinky podporující Wi-Fi. Naštěstí ale dorazila aktualizace, která tuto funkci zpřístupnila i na starším modelu. Protože se v oblasti hodinek jedná stále o poměrně novou věc, pojďme se na ni podívat trochu blíže.

Často totiž slýchávám otázku, čemu je takové Wi-Fi v hodinkách vůbec dobré. Využité bude vícero, osobně vidím největší přínos pro ty, kteří žijí ve větších bytech nebo domech. Když totiž přijdete domů, žíznivý smartphone obvykle putuje na nabíječku, zatímco jeho majitel se pohybuje všude okolo. Brzy pak zjistí, že slibovaný desetimetrový dosah Bluetooth je spíše teoretický. Stačí jedna železobetonová zeď a spojení se rozpadá. Wi-Fi se šíří o něco lépe a taky je tu fakt, že spousta lidí má pokrytí vyřešeno ke své plné spokojenosti vícero routery, repeatery a podobnými domácími sítěmi.

Detail přezky, nabíjecích konektorů a měřiče tepu.

Jsou zde jen dva drobné nedostatky. Hodinky jsou docela citlivé na sílu a kvalitu signálu, což není vzhledem k velikosti jejich antény žádné překvapení. A za druhé, nedokáží se připojit k sítím, které vyžadují nějakou akci ve webovém prohlížeči, jako například ty v hotelích nebo některých kavárnách. I přesto je Wi-Fi v hodinkách celkem důležitá funkce a neměla by ve vašem příštím přístroji chybět.

Operační systém a aplikace: ještě spousta práce

Jak už jsme říkali, hodinky ožijí až v případě, že je propojíte s mobilním telefonem. Na ten je potřeba doinstalovat obslužnou aplikaci a v ní oba dva přístroje spárovat. A co pak můžete s hodinkami dělat?

Jednou z hlavních předností je, že všechny notifikace, které se objeví v telefonu, se za méně než sekundu objeví i na hodinkách. Budete tak mít lepší přehled o tom, co po vás telefon žádá, propásnout něco důležitého bude mnohem méně pravděpodobné.

S notifikací pak můžete i v omezené míře pracovat. Tady je ale prozatím spousta prostoru pro zlepšení, a to zejména u vývojářů jednotlivých aplikací. Nejlépe to ilustruje následující příklad, jak se se situací vypořádají dva rozšířené programy pro chatování. Hangouts od Googlu se chová ukázkově. Poté, co přijmete zprávu, si na hodinkách můžete otevřít celou konverzaci a nadiktovat odpověď, Skype je o poznání slabší. Ukáže vám jen poslední přijatou zprávu, pro všechno ostatní musíte vytáhnout telefon z kapsy.

Systém Android Wear je stejný prakticky ve všech hodinkách.

Podobné je to i aplikací. Android Wear nefunguje jako samostatný operační systém, ale jako nadstavba „velkého“ Androidu. Takže aplikace mají rozhraní pro telefon a pak, v ideálním případě, i pro hodinky. Opět příklad pro osvětlení: Mapy od Googlu v hodinkách používají stejná data, ale umí jen zobrazovat pokyny z navigace anebo malý výřez mapy okolo vás.

Celkově je Android Wear ještě stále ve fázi vývoje, jak ukazuje článek o dlouhodobých zkušenostech. Práce však postupují rychle kupředu, což potvrdí text o posledním velkém balíku vylepšení a také o možnostech hlasového ovládání v češtině.

Doplňkové funkce: až na GPS vše

Jednou z funkcí, které jsme ještě nezmínili, je senzor tepu. Ten se nachází na zadní straně a používá diodu pro prosvětlení kůže. I když to asi není tak přesná metoda jako profesionální pásy kolem hrudníku, rekreačním sportovcům to může pomoci při jejich tréninku.

LG Watch Urbane

K dokonalosti tak hodinkám chybí už jen GPS čip, ale to je minoritní funkce.

Zhodnocení a konkurence: jen pro někoho

Hodinky s Android Wear od jednotlivých výrobců se od sebe v aktuální generaci příliš neliší. Hardwarová výbava je prakticky stejná, stejně tak jako vnitřní prostředí. O výběru tak rozhoduje vzhled (pokud vybíráte srdcem) anebo nějaký zajímavý detail v technické výbavě, pokud vybíráte hlavou.

LG Watch Urbane v sobě kombinují jak maximum výbavy, tak i snahu o luxusní vzhled. Jestli je vydařená, na to si musíte zodpovědět sami. Otázka to bude ale docela složitá, protože LG si za tento kousek žádá necelých osm tisíc, což je cena průměrného telefonu nebo tabletu.

LG G Watch R, Asus ZenWatch a Motorola Moto 360.

Se starším modelem, který je ale hůře k sehnání, můžete ušetřit až dva tisíce. Jedná se přitom o prakticky totožné přístroje. Zhruba patnáct set korun můžete ušetřit při nákupu Asus ZenWatch, byť za cenu horší výbavy. Za úvahu stojí také Motorola Moto 360, byť jsou to hodinky staršího data výroby a již se spekuluje o jejich nástupci.

Diskuze ke článku
Tomáš
Děkuji za tuto recenzi.
Honza Jedlink
Honza Jedlink
Proc neni videopohled?
blue.sun
Lze zjistit, jaký typ senzoru na měření tepu hodinky používají? Snímače Mio nebo Valencell dosahují přesnosti hrudního pásu a rychlostí reakce na změnu jej i předstihují. Pokud je to ovšem vlastní konstrukce (dle pouze jedné LED usuzuji), bude to zase problematické...
Pan Chytrý
Jdou spárovat i s tabletem?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze