Oppo Reno5 5G
recenze

Oppo Reno5 5G

Když rychlost nabíjení vyrazí dech
1

Nejlépe vybavený smartphone Oppo na českém trhu sází na 90Hz AMOLED, extrémně rychlé nabíjení i výkonný Snapdragon 765G. Bude to stačit na úspěch?

Oppo se řadí mezi největší výrobce smartphonů na světě, a přestože má za sebou již poměrně bohatou historii, na český (a také slovenský a maďarský) trh oficiálně značka vstoupila až nedávno. Zástupce střední třídy, Oppo Reno5 5G, láká na solidní hardwarovou výbavu i líbivý design. Jaké jsou jeho silné a slabé stránky se dozvíte na řádcích níže.

Oppo Reno5 5G – videorecenze

Technické parametry Oppo Reno5 5G

Kompletní specifikace
Konstrukce159,1 × 73,4 × 7,8 mm, 172 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP52
DisplejAMOLED, 6,43" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 765G, , GPU: Adreno 620
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2021, 11 399 Kč

Obsah balení: kompletní

Balení obsahuje kromě telefonu také ochranné pouzdro, napájecí adaptér a kabel typu USB-C/USB-A.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Konstrukční zpracování: praktický kompakt

Oppo Reno5 5G je na dnešní poměry relativně kompaktní smartphone s hmotností 172 gramů a rozměry 159,1 × 73,4 × 7,9 mm, díky čemuž se pohodlně vejde do dlaně a příjemně se ovládá. Konstrukce, ačkoliv plastová, působí bytelně a matná úprava zad zdatně odolává otiskům prstů. Zařízení rozhodně nepůsobí nijak lacině, v cenové hladině okolo 11 tisíc korun však můžeme najít třeba i Xperii 10 III se skleněnými zády s ochranou Gorilla Glass 6. Zvýšenou odolnost proti vodě a prachu u Reno5 5G zajistí alespoň certifikace IP52.

Ovládací prvky mají vcelku běžné rozložení – pravý bok je domovem vypínacího tlačítka, levý tlačítek pro ovládání hlasitosti a také slotu pro dvojici nanoSIM karet. USB-C a 3,5mm jack se nachází na spodní straně, stejně jako mřížka reproduktoru. Design zařízení se podle mého názoru povedl a Oppo dokáže v záplavě konkurence (v testované modré verzi) rozhodně zaujmout.

Líbilo se nám
  • relativně kompaktní rozměry
  • povedený design
  • zvýšená odolnost IP52

Displej: 90Hz AMOLED

Mobil využívá plochou 6,43palcovou AMOLED obrazovku s 90Hz obnovovací frekvencí, díky které se můžete těšit na pěkně plynulé animace během procházení prostředím i hraní (kompatibilních) her. Problém jsem během používání neměl ani s dostatečným maximálním jasem 750 nitů, který zajistí dobru viditelnost i na přímém slunci. Optická čtečka otisků prstů s bílým podsvícením příkladně reaguje na přiložení prstu, mohla by však být o něco výš.

Výrobce nezapomněl ani na podporu režimu Always-On, který si můžete upravit dle potřeb a nechat jej aktivovaný například jen v určitém časovém rozmezí. Oppo chválím rovněž za ochranu Corning Gorilla Glass 5 i předinstalovanou ochrannou fólii.

Líbilo se nám
  • 90Hz AMOLED
  • dostatečný maximální jas
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • Gorilla Glass 5
Nelíbilo se nám
  • čtečka by mohla být výše

Zvuk: proč jen jeden?

Oppo Reno5 5G má překvapivě pouze jeden hlasitý reproduktor, což je vzhledem ke konkurenci nezřídka využívající stereo reproduktory i u podstatně levnějších modelů, vcelku škoda. Zvuková kvalita není nejhorší, stereo efekt to však rozhodně nenahradí. Potěší alespoň 3,5mm jack pro připojení oblíbených drátových sluchátek či mikrofonu.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • pouze jeden reproduktor

Výkon hardwaru: spolehlivá volba

Oppo Reno5 5G pohání osvědčený Snapdragon 765G, kterému dělá společnost 8 GB RAM a 128GB úložiště, ze kterého si systém ukousne zhruba 20 GB. Díky této konfiguraci máte dostatek výkonu na běžné používání i hraní her, problém však pro některé uživatele může představovat velikost úložiště, které není možné rozšířit o paměťové karty.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
Nelíbilo se nám
  • bez podpory paměťových karet

Výdrž baterie: slušná výdrž, extrémně rychlé nabíjení

Spolehlivou jednodenní výdrž i při náročnějším používání zajistí 4 300mAh baterie. Při volnějším tempu se pak lze dostat i na jeden a půl dne bez nabíjení, mnohem působivější je však rychlost nabíjení výkonem 65 W. Adaptérem dodávaným v balení se mi povedlo telefon za pouhých 29 minut nabít z 0 na 90 %. Nabití plné kapacity baterie trvalo dalších 7 minut. Extrémně rychlé nabíjení spolehlivě vynahradí i absenci bezdrátového nabíjení, které je však u telefonů v této cenové třídě spíše výjimkou.

Líbilo se nám
  • extrémně rychlé nabíjení
  • dlouhá výdrž

Konektivita: 5G samozřejmostí

Z konektivity neschází 5G, Bluetooth 5.1, Wi-Fi 5, ani GPS, GLONASS, BDS, QZSS nebo Galileo. K dispozici je i Dual SIM.

Líbilo se nám
  • kompletní výbava

Fotoaparát: neoslní, ani nezklame

Fotovýbava Oppo Reno5 5G čítá několik senzorů, mezi nimiž najdeme i víceméně zbytečné 2Mpx senzory pro makro a bokeh. Hlavní snímač o rozlišení 64 megapixelů však nabídne solidní světelnost f/1.7 i ostření PDAF. Ukázkové fotografie níže mohou působit saturovanějším dojmem, v den jejich pořízení však měla obloha výrazný modrý nádech (na obrázcích viditelný), úroveň saturace tedy oproti mnohé konkurenci není nijak extrémně vysoká. Špatně na tom fotky nejsou ani z hlediska nastavení expozice, dynamického rozsahu nebo detailů (pokud nebudete snímky zkoumat na větší obrazovce). Fotky jsou navíc vcelku slušně barevně sladěné s fotografiemi z ultraširokoúhlého objektivu s 119stupňovým rozsahem. Tento 8Mpx senzor o světelnosti f/2.2 má občas viditelnější zkreslení okrajů, nejedná se však o žádný extrémní problém a svému účelu dobře poslouží.

Čelní strana je domovem 32Mpx selfie kamerky, která natáčí videa maximálně ve Full HD kvalitě. Zadní fotoaparát natáčí videa maximálně ve 4K rozlišení ve 30 FPS. Fotoaplikace funguje svižně, kromě základních režimů disponuje také možností natáčet video na přední i zadní fotoaparát či dedikovaným nočním režimem.

Oppo Reno5 5G 4K 30 FPS

Líbilo se nám
  • podobné barevné podání u hlavního a ultraširokoúhlého snímače
  • kvalitní hlavní snímač
Nelíbilo se nám
  • zbytečné 2Mpx senzory

Software: ColorOS 11

Nadstavba ColorOS 11 v kombinaci s Androidem 11 v některých oblastech připomíná OxygenOS či Realme UI a poskytuje opravdu široké možnosti nastavení. Dle preferencí uživatele lze upravit animaci čtečky otisků prstů, styl ikonek nebo boční panel sloužící k rychlému spuštění aplikací. Prostředí funguje svižně a během používání jsem nezpozoroval zpomalení či zasekávání ani během hraní her, kdy můžete využít rovněž dedikovaný herní režim. Výrobce se bohužel rozhodl do telefonu předinstalovat velké množství bloatwaru, jako je Booking.com, Amazon Music nebo TikTok.

Líbilo se nám
  • svižný chod prostředí
Nelíbilo se nám
  • velké množství bloatwaru

Zhodnocení

Oppo Reno5 5G má s výjimkou extrémně rychlého nabíjení vcelku průměrnou výbavu (v dané cenové kategorii) a v záplavě konkurence nijak zvlášť nevyčnívá. Na druhou stranu vás ani nezklame v důležitých oblastech, jako je displej, fotoaparát nebo výkon, které hrají pro většinu uživatelů prim. Dokážete-li odpustit absenci sekundárního hlasitého reproduktoru nebo slotu pro paměťové karty, může se jednat o zajímavou koupi.

Oppo Reno5 5G

Konkurence

Pokud hledáte další kompaktní telefon s prémiovějším zpracováním a špičkovou výdrží, vyzkoušejte Xperii 10 III. Její slabinou je pouze 60Hz obnovovací frekvence, pomalé nabíjení a horší fotoaparáty.

Sony Xperia 10 III

Rozměry154 × 68 × 8,3 mm, 169 g
DisplejOLED, 6" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 690, 2×2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 500 mAh

Mezi alternativy patří rovněž Redmi Note 10 Pro, který disponuje 120Hz Super AMOLED displejem, 108Mpx hlavním snímačem i stereo reproduktory.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128+8 GB

Rozměry164,5 × 76,2 × 8,1 mm, 192 g
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 732G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 020 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

oppo-reno5-5g
Klady
  • výkonný hardware
  • kvalitní hlavní fotoaparát
  • líbivý design
  • zvýšená odolnost IP52
  • kvalitní 90Hz AMOLED displej
  • extrémně rychlé nabíjení
Zápory
  • velké množství bloatwaru
  • zbytečné 2Mpx fotoaparáty
  • chybí slot pro paměťové karty
  • čtečka otisků prstů by mohla být výše