Oppo Enco Buds2
recenze

Oppo Enco Buds2

Osvědčený recept na úspěch?
1

Společnost Oppo na český trh nedávno uvedla nová sluchátka Enco Buds2, která lákají na příznivou cenu, nízkou hmotnost, ale také solidní výdrž na nabití. Jak se osvědčila?

Pokud hledáte cenově dostupná sluchátka s poměrně neutrálním designem, která si díky odolnost IPX4 poradí s deštěm i potem během cvičení, navíc se chlubí relativně dlouhou výdrží, mohla by vás zaujmout nová Oppo Enco Buds2.

Technické parametry Oppo Enco Buds2

Hmotnost (pouzdra/sluchátka) 30 g/4 g
Barevná provedení bílá
Připojení Bluetooth 5.2
Kodeky SBC, AAC
Délka poslechu (dle výrobce) až 7 hodin hudebního poslechu, celkem až 28 hodin
Obsah balení sluchátka, příručka pro rychlý start a silikonové náušníky několika velikostí
Standard odolnosti IPX4

Konstrukční zpracování: bílá je dobrá

Oppo Enco Buds2 sází na dobře známý kruhový tvar pouzdra i bílé provedení v lesklé povrchové úpravě. Ta sice zpočátku působí líbivě a nejsou na ní tolik viditelné otisky prstů, avšak postupem času se lesklý plast téměř zákonitě poškrábe, což již tak dobře nevypadá. Chvalitebná je rozhodně hmotnost pouzdra pouhých 30 gramů, kdy každé ze sluchátek váží 4 gramy, čímž se dostáváme na celkových 38 gramů. Pouzdro je osazeno USB-C na spodní straně, u nějž neschází ani dioda signalizující úroveň nabití, respektive probíhající nabíjení.

Co se týče zpracování pantu, rozhodně se nemusíte obávat toho, že by se jakkoliv viklal či působil nekvalitně. Naopak, měl jsem z otevírání/zavírání pouzdra dobrý pocit, přičemž pružinka v pantu umístěná je relativně silná, pouzdro se tak vždy efektně (a s poměrně hlasitým cvaknutím) dovře samo. Uvnitř pouzdra je dvojice sluchátek (bez doprovodné LED, jak tomu občas bývá), která se chlubí odolností IPX4, což znamená dostačující odolnost před deštěm či potem. S IPX4 však počítejte pouze u sluchátek jako takových, nikoliv u pouzdra.

Díky již osvědčenému/univerzálnímu tvaru budou sluchátka podle mého názoru bez problémů sedět v uších většiny posluchačů. Ovládání probíhá skrze dotykové plošky, které reagují na dotyk, bohužel však musím konstatovat, že sluchátka častokrát reagují spíše podle toho, jak se jim zachce, na ovládání tak není příliš spoleh.

Líbilo se nám
  • díky univerzálnímu tvaru dobře drží v uších
  • odolnost IPX4
Nelíbilo se nám
  • nespolehlivé ovládání pomocí plošek

Zvuk: potěší i náročnější?

Sluchátka se chlubí 10mm měniči s titanovou membránou, která má mj. zprostředkovat výraznější basy. Hudební přednes je však podle mých zkušeností spíše plochý a s opravdu výraznou basovou složkou nepočítejte ani s nastavením „Bass boost“. Během poslechu jsem si navíc všímal velmi jemného šumu na pozadí (poslech primárně skrze iPhone a aplikaci Tidal), s čímž se lze občas setkat právě u cenově dostupnějších modelů. Co se kvality zvuku týče během hovorů, jsem vesměs spokojen, neboť jsem slyšel protistranu i ona mě relativně dobře.

K dispozici je rovněž ANC, avšak pouze pro hlasové hovory. To funguje relativně dobře, co se týče odhlučnění (nižších) frekvencí, zároveň však působí vcelku „uměle“, na což jsou někteří poměrně citliví. V propojení s telefony značky Oppo pak výrobce nabízí i možnost herního režimu s latencí 94 ms, ten jsem však neměl příležitost vyzkoušet. Propojení probíhá standardně skrze Bluetooth 5.2 za využití kodeků SBC a AAC, multipoint schází.

Nelíbilo se nám
  • ANC pouze pro hlasové hovory, navíc působí „uměle“
  • jemný šum v pozadí
  • potěšil by multipoint

Funkce a ovládání: aplikace pouze pro Android

Oppo nabízí ke sluchátkům podpůrnou aplikaci HeyMelody (bez české lokalizace), ovšem u testovaného modelu Enco Buds2 s tou nevýhodou, že u zařízení s iOS nebude možné sluchátka s aplikací spárovat (samotná sluchátka, tj. bez aplikace, samozřejmě ano), což je poměrně velká nevýhoda pro majitele iPhonů. Majitelé smartphonů s Androidem pak mohou pomocí aplikace snadno kontrolovat stav nabití nebo upravovat ovládání sluchátek. Uživatelé telefonů značky Oppo mohou dokonce nastavit možnost dvojitým poklepáním na sluchátko pořídit snímek v rámci fotoaplikace smartphonu.

aplikace HeyMelody (OS Android)
Líbilo se nám
  • doprovodná aplikace
Nelíbilo se nám
  • sluchátka nelze propojit s aplikací pro iOS

Výdrž baterie: až 7 hodin na jedno nabití?

Oppo se chlubí celkovou výdrží až 28 hodin se zohledněním energie v pouzdru a přehráváním na 50% hlasitost. Samotná sluchátka pak mají za těchto podmínek zvládnout až 7 hodin hudebního přednesu, v praxi se tak budete pohybovat s poslechem na 75% hlasitost okolo 4 až 5 hodin. Výdrž je tedy v pořádku, navíc je k dispozici i rychlé nabíjení, kdy lze za 10 minut nabíjení získat 1 hodinu poslechu.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž + relativně rychlé nabíjení

Zhodnocení

Oppo Enco Buds2 s cenou okolo tisíce korun cílí především na náročné posluchače, které potěší dlouhá výdrž na nabití, zvýšená odolnost či praktický design. Po zvukové stránce lze však najít i o dost lépe hrající alternativy s plnohodnotným ANC, které navíc zaujmou třeba i vyšší odolností či podporou multipointu, případně funkcí Fast Pair.

Konkurence

Redmi Buds 5 jsou skvělou volbou pro všechny, kteří si chtějí pořídit dobře hrající sluchátka s ANC doplněná o povedenou aplikaci a praktickou funkci multipoint. Pochválit mohu rovněž podle mého názoru povedený design i odolnost IP54, stejně tak potěší Fast Pair.

Konkurentem mohou být například nedávno testovaná Sluchátka od T-Mobilu, která jsou bez voucheru zhruba o čtyři sta korun dražší a s voucherem o šest set korun levnější. V každém případě se může jednat o ještě levnější variantu, která vás nezklame kvalitou hudebního přednesu a disponuje slušným ANC i multipointem.

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

Klady
  • dobrá výdrž + relativně rychlé nabíjení
  • odolnost IPX4 a osvědčený tvar
Zápory
  • sluchátka nelze propojit s aplikací pro iOS
  • ANC pouze pro hlasové hovory, navíc působí „uměle“
  • nespolehlivé ovládání pomocí plošek
  • nepřesvědčivá kvalita zvuku