Redmi Buds 5
recenze

Redmi Buds 5

Parádní špunty s povedenou aplikací

Kromě nové řady Redmi Note 13 jsme se dočkali rovněž uvedení cenově dostupných sluchátek Redmi Buds 5. Novinka nabídne zhruba za tisíc korun podporu ANC, povedený design i slušnou výdrž. Jak se sluchátka osvědčila v testu?

Nabídku cenově dostupných sluchátek nově rozšířil model Redmi Buds 5, který se snaží oslovit především okřídlenou frází „za málo peněz spoustu muziky“. Zda je tomu tak i v praxi, nejen na papíře, prozradím na řádcích níže.

Technické parametry Redmi Buds 5

Hmotnost (pouzdra/sluchátka) 42 g/5,3 g
Barevná provedení černá, bílá, modrá
Připojení Bluetooth 5.3
Kodeky SBC, AAC
Délka poslechu (dle výrobce) až 10 hodin hudebního poslechu, celkem až 40 hodin
Obsah balení sluchátka, USB-C/USB-A nabíjecí kabel, příručka pro rychlý start a silikonové náušníky několika velikostí
Výrobcem doporučená cena 1 099 Kč

Konstrukční zpracování: modrá je dobrá

Redmi Buds 5 sází na celoplastovou konstrukci, což u takto levných sluchátek nepřekvapí, přesto nemohu říct, že by na mě působila lacině. Levnější provedení je patrné například u víka od pouzdra, které je velmi tenké, stejně tak u pantu, jenž v podstatě neklade žádný odpor, přesto mám ze sluchátek poměrně dobrý pocit. Líbí se mi například, že je pouzdro lehké (zhruba 40 gramů) i relativně kompaktní díky rozměrům 61 × 50 × 24,6 mm. Stejně tak chválím za matnou povrchovou úpravu i relativně decentní stříbrné logo Redmi. Téměř neviditelné je pak párovací tlačítko na pravém boku a na první pohled si nemusíte všimnout ani diody na přední straně.

Velmi pěkně vypadají sluchátka, respektive pouzdro, také po rozevření víka, kdy zaujme především dlouhý LED proužek. Všimnout si lze rovněž toho, že vnitřní část pouzdra má mírně odlišný barevný odstín a tvoří ji lesklý plast, stejně jako sluchátka. Ta jsem pochopitelně testoval „stacionárně“, tedy v sedě během práce, i při procházkách se psem. Sluchátka drží v uších velmi dobře a necítil jsem nutnost je například po hodině používání vytáhnout, pochopitelně je to však značně individuální. Kromě testované modré „Sky Blue“ se nabízí také bílá „White“ a černá „Black“. Na závěr zmíním, že nechybí zvýšená odolnost dle IP54, což znamená, že sluchátka nerozhodí například déšť či pot.

Líbilo se nám
  • pěkně zpracované pouzdro se stylovou LED uvnitř
  • pohodlná a dobře drží v uších
  • odolnost dle IP54

Zvuk: bez výtek, včetně ANC

Ačkoliv jsou Redmi Buds 5 pouze „základním“ modelem (výrobce má v nabídce také Redmi Buds 5 Pro s podporou kodeku LDAC), nemohu si na kvalitu hudebního přednesu stěžovat. Maximální hlasitost je více než dostačující i do velmi rušného prostředí, stejně tak jsem byl spokojen s podáním jednotlivých frekvencí i jejich oddělením mezi sebou. Sluchátka nejsou výrazně „přebasovaná“, za což jsem osobně rád, ačkoliv je i toto velmi subjektivní záležitost. Čistota zvuku pak odpovídá ceně i možnostem podporovaných kodeků (SBC a AAC) a obecně lze konstatovat, že průměrně náročný uživatel bude zcela spokojen.

Xiaomi Redmi Buds 5

Obstojně si vede rovněž ANC, u nějž se výrobce chlubí schopností snížit okolní ruch až o 46 dB. Ve scénářích, kdy jsem ANC testoval (doma, v kavárně či při chůzi rušnější ulicí Prahy), fungovalo ANC velmi solidně. Platí přitom, že nejlépe odhluční konstantní zvuk spíše nižší frekvence, celkový výsledek je však, řekl bych, mírně nadprůměrný (opět s ohledem na cenu). K dispozici mají uživatelé také několik režimů transparentního poslechu, tedy úmyslného propouštění okolních ruchů do sluchátek. Ten působí, stejně jako 99 % všech ostatních sluchátek s touto funkcí, často poměrně „uměle“ a nepřirozeně. Osobně jsem jej tak nepoužíval, ale dokážu si představit, že například při jízdě na kole může někomu v rámci bezpečnosti posloužit dobře.

Líbilo se nám
  • dostatečně kvalitní zvuk
  • dobře fungující ANC
Nelíbilo se nám
  • transparentní režim působí „uměle“

Funkce a ovládání: bez problémů

Zřejmě nikoho nepřekvapí, že ovládání probíhá skrze kapacitní plošky na bocích, což funguje spolehlivě a intuitivně. Oproti fyzickým tlačítkům je toto řešení výhodné i v tom, že při každém dotyku si nebudete sluchátka zbytečně tlačit hlouběji do uší. Nečekanou vlastností s ohledem na cenu je pak funkce Fast Pair, kterou ocení majitelé zařízení s Androidem pro snadnější párování.

Další pochvalu sluchátka dostanou za pěkně zpracovanou aplikaci Xiaomi Earbuds dostupnou pro iOS i Android. V ní můžete například upravit nastavení, ale také pomocí aplikace sluchátka v případě potřeby prozvonit (například, když je nemůžete doma najít). V této aplikaci si rovněž můžete pohrát s nastavením zvukového režimu či upgradovat jejich firmware.

Poslední plusový bod sluchátka získávají za podporu multipoint připojení. Není tak problém je mít najednou připojena k PC + telefonu a automaticky přepínat zdroj zvuku dle potřeby. Tuto funkci ještě nedávno zvládala pouze prémiová sluchátka, takže za ni mají Redmi Buds 5 velkou pochvalu.

Líbilo se nám
  • možnost duálního propojení
  • vyhledávání sluchátek prozvoněním
  • doprovodná aplikace

Výdrž baterie: 40 hodin s přehledem

Co se výdrže týče, slibuje výrobce až 40 hodin poslechu na nabití při zohlednění 480mAh baterie v pouzdru a 54 mAh v každém ze sluchátek. Nabíjení pak probíhá výlučně skrze USB-C, nikoliv bezdrátově. Samotná sluchátka mají zvládnout až 10 hodin nepřetržitého poslechu. Z průběhu testování mohu potvrdit skutečně dlouhou výdrž, která se podle mých zkušeností skutečně pohybuje na úrovni 8 až 10 hodin poslechu na jedno plné nabití (se střídavě zapnutým ANC), jedná se tedy o skvělý výsledek.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá výdrž

Zhodnocení

Redmi Buds 5 jsou skvělou volbou pro všechny, kteří si chtějí pořídit dobře hrající sluchátka s ANC doplněná o povedenou aplikaci a praktickou funkci multipoint propojení. Pochválit mohu rovněž podle mého názoru povedený design i odolnost dle IP54, stejně tak potěší funkce Fast Pair.

Konkurence

Konkurentem mohou být například nedávno testovaná Sluchátka od T-Mobilu, která jsou bez voucheru zhruba o čtyři sta korun dražší a s voucherem o šest set korun levnější. V každém případě se může jednat o ještě levnější variantu, která vás nezklame kvalitou hudebního přednesu a disponuje slušným ANC i multipoint propojením.

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

Klady
  • multipoint propojení
  • povedený design i odolnost dle IP54
  • Fast Pair pro zařízení s Androidem
  • povedená aplikace s možností prozvonění sluchátek
  • solidní ANC
  • kvalitní hudební přednes
Zápory
  • transparentní režim působí „uměle“
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze