Nokia XR21
recenze

Nokia XR21

Civilní obrněnec
8

Odolnost IP69K, dlouhá výdrž či relativně nízká hmotnost a dlouhá podpora. To jsou některé z klíčových předností Nokie XR21, která se již brzy podívá na český trh. Jaké jsou mé dojmy z jejího testování?

Nokia XR21 je nejnovějším zástupcem dnes již poměrně limitované nabídky odolných smartphonů. Novinka, která se prezentuje jako chytrý ekvivalent legendární Nokie 3310, láká na programovatelná tlačítka, dlouhou softwarovou podporu, ale třeba také nadstandardní 3letou záruku. Bude to stačit na úspěch?

Nokia XR21 je odolný telefon co dobře vypadá – videorecenze

Technické parametry Nokia XR21

Kompletní specifikace
Konstrukce168 × 78,6 × 10,5 mm, 231 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP69K
DisplejTFT IPS, 6,49" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetQualcomm Snapdragon 695,
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 12
Akumulátor4 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2023, 14 499 Kč

Obsah balení: především environmentální

Krabička je již tradičně vyrobena z recyklovaných materiálů a kromě samotného telefonu zde narazíte pouze na USB-C/USB-C kabel, legislativou vyžadované manuály a také nástroj pro vytažení slotu na SIM.

Líbilo se nám
  • environmentální balení

Konstrukční zpracování: nač pouzdro, když máte XR21?

Nokia XR21 je odolným telefonem dle mých představ, neboť konstrukce, ačkoliv je extrémně odolná, nevypadá vyloženě outdoorově a telefon vám rozhodně neudělá ostudu ani někde na schůzce v obleku. Sázka na jednolité černé barevné provedení s jemně zdrsněným pogumovaným povrchem je navíc praktická i z toho hlediska, že se zařízení skvěle drží v ruce a rozhodně vám jen tak nevyklouzne, ani když jej zrovna vytáhnete z bazénu nebo jej budete používat v zimě. Tím zároveň odpadá i nutnost používat jakékoliv pouzdro, neboť je zařízení extrémně odolné již samo o sobě. A s čím tedy vlastně máme u Nokie XR21 čest?

Asi největší předností je odolnost dle IP69K, která je stále výsadou spíše jen hrstky odolných smartphonů a nad rámec běžnější certifikace IP68 nabízí v tomto případě například schopnost odolat stříkající vodě o teplotě až 80 stupňů Celsia pod tlakem až 100 barů, což je vyšší hodnota než tlak nutný k roztržení bytelné požární hadice. Zřejmě nikdo si nebude pořizovat Nokii XR21 s vědomím, že by jí takovéto tortuře chtěl vystavit, ovšem vědomí, že to telefon zvládne bez úhony, rozhodně potěší. Výrobce nezapomněl ani na odolnost dle vojenského standardu MIL-STD-810H a garantuje konkrétně schopnost bez újmy přežít pád z výšky až 1,8 metru či provoz v extrémně nízkých/vysokých teplotách, i ve velké vzdušné vlhkosti. Opět musím vyzdvihnout, že vše výše uvedené telefon zvládne navzdory tomu, že vypadá relativně civilně, což považuji za jednu z jeho největších předností.

Není to však ale pouze odolnost, kterou se snaží Nokia XR21 zaujmout, neboť má rovněž dvojici programovatelných tlačítek – menší s červeným akcentem nahoře a větší v černém provedení na levém boku. Skvělou zprávou je, že výrobce k tlačítkům napevno nepřiřadil vybranou funkci a uživatelé si mohou vše nastavit dle svých potřeb. Na první pohled se může zdát, že jde o maličkost, ovšem historie telefonů s pevně naprogramovanými dedikovanými tlačítky ukazuje, že se nejedná o samozřejmost. Jednotlivé funkce (ať už například spuštění svítilny, která mimochodem svítí pěkně výrazně, či spuštění aplikace) lze přiřadit u každého tlačítku ke krátkému stisknutí, ale i dlouhému podržení.

Nokia XR21

Kromě toho, že má XR21 programovatelná tlačítka a s přihlédnutím k odolnosti podle mě i dobře vypadá, mohu telefonu pochválit i za pohotovou čtečku otisků prstů ve vypínacím tlačítku na pravém boku. Celkově se zařízení dobře drží a hmotnost 231 gramů je dobře rozložená, přičemž bych tipoval i méně. Haptická odezva se řadí k průměru a na rozdíl od nedávno testované Nokie G22 u tohoto modelu výrobce neumožňuje uživatelskou výměnu komponent bez ztráty záruky. Ta je na druhou stranu nadprůměrná a činí celé 3 roky.

Líbilo se nám
  • příjemně se drží
  • povedený design (vzhledem k odolnosti)
  • odolnost dle IP69K i MIL-STD-810H
  • programovatelná tlačítka
  • spolehlivá čtečka otisků prstů

Displej: 120Hz IPS LCD

Jelikož byla v době sepsání této recenze cena telefonu stále neznámá, lze hodnotit adekvátnost použitého displeje o něco hůř, za předpokladu, že bude zařízení stát více než 10 tisíc korun, však může být pro někoho použitý panel mírným zklamáním. Kromě absence OLED panelu totiž displej nijak neohromí jasem, který činí pouze 550 nitů, což je na dnešní poměry (a zejména u odolného telefonu) trochu málo. Čitelnost na slunci vyloženě problematická nebyla, ovšem uživatelskému komfortu by výrazně přispělo, kdyby byla hodnota jasu alespoň o 50 % vyšší.

Snáze odpustitelným aspektem jsou pak podle mě tlustší rámečky (zejména brada), které jsou u odolných smartphonů (bohužel) stále vcelku běžné. K rozlišení Full HD+ ani velikosti 6,49" pak výtek nemám a potěší i maximální 120Hz obnovovací frekvence. Displej lze uzamknout na 60 Hz i jej ponechat v adaptivním nastavení, kdy se zvýší až na zmíněných 120 Hz. Telefon má dokonce navzdory použitému panelu i klasický Always-On, který umí zobrazovat čas a informace. Displej lze rovněž probudit dvojitým poklepáním či zvednutím telefonu, ale také se může automaticky rozsvítit u příležitosti nové notifikace. Notifikační dioda schází, co naopak ve výbavě nechybí, to je ochranné sklo Gorilla Glass Victus či možnost obrazovku ovládat s mokrými dlaněmi či v rukavicích, což jsem vyzkoušel a vše funguje příkladně.

Líbilo se nám
  • 120Hz zobrazovací panel
  • ochrana Gorilla Glass Victus
  • možnost komfortně ovládat s mokrými prsty
  • Always-On
Nelíbilo se nám
  • pouze IPS LCD
  • nižší maximální jas

Zvuk: slušné stereo

Nokia XR21 disponuje dvojicí hlasitých reproduktorů, jejichž maximální hlasitost činí až 96 dB, díky čemuž je skutečně nepřeslechnete. Stran kvality jim lze vytknout slabší basy a také fakt, že na maximální hlasitost je poslech již mírně nepříjemný, neboť vysoké tóny lidově řečeno tahají za uši. Alternativou je 3,5mm jack, v rámci bezdrátového poslechu se pak mohou uživatelé spolehnout na podporu kodeků aptX Adaptive, aptX HD a aptX Classic.

Líbilo se nám
  • hlasité reproduktory
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • slabší basová složka

Výkon hardwaru: běžnému uživateli postačí

Nokia XR21 je osazena osvědčeným čipsetem Snapdragon 695 s podporou 5G, který je vhodnou volbou především z hlediska výdrže na nabití. Po stránce výkonu jako takového je na tom XR21 dobře a běžné úkony i občasné hraní nijak zvlášť náročných her zvládá bez problémů, ačkoliv je dnes 6GB RAM u telefonů s cenou nad 10 tisíc korun spíše menší. Celkový dojem však výrazně kazí absence slotu pro paměťové karty, především kvůli tomu, že má zařízení pouze 128GB úložiště.

Líbilo se nám
  • dostačující výkon
Nelíbilo se nám
  • malé úložiště
  • bez podpory paměťových karet

Výdrž baterie: dva dny jsou reálné

Novinka je osazena 4 800mAh baterií, která není uživatelsky vyměnitelná, avšak zajistí velmi slušnou výdrž. Jeden den je u XR21 jistotou, problém však není se dostat ani na 1,5 až 2 dny používání na nabití (minimálně bez zapnutého Always-On). Výdrž je tedy velmi slušná a potěší i podpora 33W nabíjení. Vzhledem k rostoucímu počtu cenově dostupnějších smartphonů s podporou bezdrátového nabíjení Qi je pak tak trochu škoda, že XR21 tuto možnost nepodporuje. Podobně jako u displeje i tentokrát vycházím z předpokladu, že bude cena zařízení přesahovat 10 tisíc korun.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž a 33W nabíjení
Nelíbilo se nám
  • potěšilo by bezdrátové nabíjení

Konektivita: je libo eSIM?

Konektivitu zde zastává podpora Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, NFC či lokalizačních systémů GPS, GLONASS, Beidou, QZSS, NavIC a Galileo. Menším překvapením je podpora eSIM (o to více však možná zamrzí absence slotu pro microSD), která doplňuje možnost využít šuplíček se sloty pro dvojici nanoSIM. Standardně platí, že najednou lze mít aktivované pouze dvě SIM.

Líbilo se nám
  • bezproblémová konektivita včetně eSIM

Fotoaparát: odolné sklíčko, kam se podíváš

Fotovýbava Nokie XR21 čítá celkem tři snímače, z nichž najdeme dva na zádech a jeden v displeji. Dvojici objektivů na zadní straně pak chrání sklíčko Gorilla Glass DX+, jež má mít ideální optické vlastnosti a propouští 98 % dopadajícího světla. Hlavní snímač o rozlišení 64 megapixelů nabídne clonu f/1.79 i automatické ostření, doprovodný 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv disponuje pouze pevným ostřením, stejně jako selfie kamerka o rozlišení 16 megapixelů.

Hlavní fotoaparát Ultraširokoúhlý objektiv Čelní kamerka
Rozlišení 64 Mpx 8 Mpx 16 Mpx
Světelnost objektivu f/1.79 f/2.2 f/2.45
Velikost snímače 1/2" 1/4" 1/3,06"
Velikost pixelů 0,7 µm 1,12 µm 1,0 µm
Ohnisko/rozsah ? 112 stupňů ?
OIS bez stabilizace bez stabilizace bez stabilizace
Typ ostření AF fixní ostření fixní ostření

Fotovýbava je pak zajímavá také sklíčkem, jež chrání objektivy, kterým je Corning Gorilla Glass DX+. Tento druh skla zajišťuje vyšší odolnost a dokáže zprostředkovat i lepší optické vlastnosti. Výrobce se konkrétně chlubí tím, že skrze něj pronikne 98 % veškerého světla.

Ukázka nočních snímků pořízených na hlavní a ultraširokoúhlý objektiv (včetně manuálně aktivovaného nočního režimu)
Ukázka hlavního snímače a ultraširokoúhlého objektivu, včetně maximálního 8násobného zoomu
Ukázka portrétního režimu a selfie kamerky

Do komentářů nám jako vždy můžete napsat, jak se vám snímky pořízené novou Nokií XR21 zamlouvají. Prohlédnout si můžete rovněž videa, jejichž maximální rozlišení činí 1080p ve 30 snímcích za sekundu.

Kvalita snímků odpovídá zaměření telefonu a navzdory přítomnosti umělé inteligence, kterou se výrobce chlubí, jsou spíše průměrné a lepší fotomobily lze najít i v relaci pod 10 tisíc korun. Fotografie mají spíše saturovanější barvy a na displeji telefonu (na sociálních sítích) nevypadají špatně, u ultraširokoúhlého objektivu si lze však snadno všimnout deformace v rozích, u nočních snímků zase vysoké úrovně šumu. Fotoaplikace pak obsahuje rovněž i režim Pro s většími možnostmi nastavení či natáčení videa, vzhledem k procesoru však maximálně ve Full HD s 30 FPS.

Nokia XR21 1080p 30 FPS

Nokia XR21 1080p 30 FPS selfie video

Líbilo se nám
  • vzhledem k zaměření průměrná kvalita snímků
Nelíbilo se nám
  • limit natáčení videí na Full HD kvůli použitému čipsetu

Software: garance Androidu 15

Po softwarové stránce je Nokia XR21 víceméně čistým Androidem s několika málo úpravami od výrobce, což je podle mě mnohem lepší varianta než leckdy mohutné nadstavby čínských značek. Méně potěší, že zařízení dorazilo na trh s Androidem 12, garance tří velkých aktualizací systému tak v praxi znamená, že se dostane „pouze“ na Android 15. Velmi pozitivně naopak vnímám záruku měsíčních bezpečnostních aktualizací po dobu 4 let či již zmíněnou tříletou záruku na zařízení jako takové.

Líbilo se nám
  • dlouhá softwarová podpora
  • víceméně čistý systém Android
Nelíbilo se nám
  • Android 12

Zhodnocení

Komplexně zhodnotit Nokii XR21 z hlediska poměru cena/výkon je kvůli neznalosti doporučené ceny tak trochu oříšek, i přesto si však dovolím tvrdit, že pokud se výrobce neutrhne ze řetězu a udrží cenu pod hranicí 15 tisíc korun, své zájemce si telefon najde. Je jasné, že se bude jednat především o uživatele, kterým jde o zvýšenou odolnost (eventuálně programovatelná tlačítka) v kombinaci s dlouhou výdrží i zárukou. Po ostatních stránkách lze totiž najít lépe vybavené i cenově dostupnější smartphony. Za největší zklamání u novinky považuji zbytečně malé úložiště bez podpory paměťových karet či nižší jas displeje, příjemným překvapením je naopak eSIM či dlouhá softwarová podpora.

Konkurence

Loňskou XR20 lze v současnosti pořídit již za 10 tisíc korun, přičemž nabídne vysokou odolnost, ale i bezdrátové nabíjení. Nevýhodou je absence zvýšené obnovovací frekvence u displeje či méně výkonný čipset.

Nokia XR20 128+6 GB

Rozměry171,6 × 81,5 × 10,6 mm, 248 g
DisplejTFT IPS, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx
ProcesorQualcomm Snapdragon 480, 2×2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 630 mAh

Za 15 tisíc korun může být váš CAT S75 s podporou bezdrátového nabíjení i odolností dle standardu IP69K. Výkon obstarává procesor Mediatek Dimensity 930 a nutné je počítat i s výrazně vyšší hmotností 268 gramů.

CAT S75

Rozměry171 × 80 × 11,9 mm, 268 g
DisplejTFT IPS, 6,58" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 930, 2×2,2 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

nokia-xr21
Klady
  • dlouhá softwarová podpora a tříletá záruka
  • podporuje eSIM i Wi-Fi 6
  • dlouhá výdrž a 33W nabíjení
  • stereo reproduktory + 3,5mm jack
  • 120Hz zobrazovací panel s Always-On
  • programovatelná tlačítka
  • odolnost dle IP69K i MIL-STD-810H
  • povedený design (vzhledem k odolnosti)
Zápory
  • Android 12
  • chybí bezdrátové nabíjení
  • malé úložiště a bez podpory paměťových karet
  • nižší maximální jas a pouze IPS LCD
Diskuze ke článku
Kubajz Domlatil
Kubajz Domlatil
Pochopil bych, kdyby telefon stal cca 6-8 tis...ok. ale uprimne dat za to 10, nedej boze 15? Za ubohej IPS, bez bezdrat.nabijeni, s podmerecnym vykonem a ani ne s A13? To je fakt pro blazny. To si kup Sam A53/54 , k tomu tvrzeny sklo a outdoor obal. Bude to reseni za polovinu a mnohem rozumnejsi
František Csanady
František Csanady
( S prominutím) to si koupí jen chlupák.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
dlouhou softwarovou podporu.. Tomu nevěříme, protože je jasné že i když má 3 roky, tak má 2 roky reálných, takže Android 16 nedostane to je jasné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze