Nokia X20
recenze

Nokia X20

Draze vykoupená podpora
8

Společnost HMD Global započala rokem 2021 novou etapu mobilních telefonů Nokia. Etapu, která bude rozhodně jiná a přichází ve jménu ekologie. Etapu, kterou nejvíce pocítí peněženka zájemců. Nokia X20 se na českém trhu prodává bezmála za 10 tisíc korun a za ně nabízí nepříliš oslnivý procesor, čtyři fotoaparáty nebo čistý Android 11 s dlouhou podporou.

Po dlouhé době k nám dorazila novinka od Nokie, která má alespoň dle výrobce ambici prorazit. Prozatím se nám pod kůži zapsala zejména cenou téměř 10 tisíc korun. Hlavním lákadlem má být nejnovější prostředí a hojnost aktualizací na tři roky dopředu. Bude to však stačit k úspěchu, ačkoliv zbylá výbava budí rozpaky?

Nokia X20 – videorecenze

Technické parametry Nokia X20

Kompletní specifikace
Konstrukce168,9 × 79,7 × 9,1 mm, 220 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 480, CPU: 4×2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 619
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 470 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2021,

Obsah balení

Prodejní balení vypadá na pohled identicky jako u starších Nokií, avšak výrobce se rozhodl najet na rádoby ekologickou vlnu. Mobil tak postrádá nabíjecí adaptér. Škoda, že prostor po něm v krabici zeje prázdnotou. V balení kromě telefonu najdete jen USB kabel a 100% kompostovatelné pouzdro.

Nokia X20

Konstrukční zpracování: obyčejný plasťák

Na první pohled si Nokia příliš práce s designem nedala a máme před sebou vlastně identický model jako loni či předloni. Nokia X20 je také poměrně velká, především šířka narostla na 80 milimetrů a o pohodlí při držení nemůže být ani řeč.

Telefon působí neuvěřitelně obyčejně.

Mnohem horší však je, že smartphone působí neuvěřitelně obyčejně, za což mohou i lacině vypadající plasty. Ne, že bych měl něco proti plastům, ale není to něco, co v této podobě chcete vidět u telefonu za deset tisíc korun. Pochvalu si výrobce zaslouží alespoň za matná záda, která nepřitahují otisky prstů. Samotné zpracování je však solidní a telefon rozhodně nijak nevrže. Vážně ale zamrzí zcela nulový progres. Novou Nokii hravě zaměníte se starými modely řady 3 či 4.

Nokia X20

Nepohodlné držení pak ještě prohlubuje vysoká hmotnost 220 gramů. Jedná se opravdu o extrémní hodnotu, kterou běžně vídáme u mobilů celoskleněné či keramické konstrukce. Nokia to „zvládla“ s plastovými zády, bohužel. Špatnou ergonomii podtrhují nevhodně umístěná boční tlačítka, a to včetně velké klávesy kombinované se čtečkou otisků prstů. To se Nokii jednoduše nepovedlo. Čtečka alespoň funguje poměrně spolehlivě.

O ochranu telefonu se může postarat výrobcem dodávané pouzdro, kterému rozhodně nelze upřít značnou míru originality. Žádný průhledný silikon či fádní barvy se nekonají. Pouzdro se pohodlně nasazuje, je příjemné na dotek a současně je v rámci ekologie 100% kompostovatelné. Bohužel zvětší již tak značné rozměry telefonu.

Líbilo se nám
  • matná záda
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • vysoká hmotnost
  • telefon se špatně drží
  • nevhodně umístěná tlačítka
  • pouze plastová záda

Displej: dnes již nestačí

Čelní straně dominuje 6,67palcový IPS displej s Full HD+ rozlišením a bohužel i poměrně masivními rámečky. Finové, zdá se, usnuli zimním spánkem a zapomněli, že již máme rok 2021. Kdyby zapracovali na rámečcích, telefon by nejen lépe vypadal, ale také by se pohodlněji držel. Samotný displej je pouze průměrný. Ano, je dostatečně jemný i velký, jenže proč jsme se nedočkali OLED panelu nebo vyšší obnovovací frekvence, když obojí je u konkurence běžné? Na to zná odpověď zřejmě jen Nokia.

Nokia X20

Na každý pád ani v tomto ohledu proti konkurenci neobstojí. Dodejme, že ochrana displeje byla svěřena do rukou sklíčka Gorilla Glass 5. Za vyzdvihnutí stojí alespoň fakt, že Nokia X20 disponuje režimem Always-On, navzdory nasazení IPS panelu. Pokud budete chtíti, displej může neustále decentně svítit a bílé zobrazovat hodiny, datum, počasí a zmeškané události.

Líbilo se nám
  • slušný IPS panel
  • praktický Always-On
Nelíbilo se nám
  • čekali bychom AMOLED panel
  • jen 60Hz obnovovací frekvence

Zvuk: škoda chybějícího sterea

Na těle Nokie X20 najdeme nejen USB-C, ale i 3,5mm jack, což je super. Poslech hudby je tak naštěstí možný právě přes jack, neboť jediný hlasitý reproduktor na spodní hraně kvalitou neoslní.

Nokia X20
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • chybí stereo reproduktory

Výkon hardwaru: nedostatečný

Hardware působí jako z jiného segmentu. Posuďte sami. Připadá vám adekvátní nasadit do telefonu za 10 tisíc korun Snapdragon 480? Zřejmě ne. Nám také ne. Telefon se sice nezadýchává, zdaleka ne, ale u velmi náročných aplikací už mu spuštění trvá déle, totéž může nastat u her. Mohli bychom nad tím mávnout rukou, jenže nejde veškerá konkurence nabízí za stejné peníze výrazně výkonnější stroje. Nic nezachrání 8GB RAM nebo 128GB úložiště (po spuštění je dostupných 112 GB), které lze rozšířit až 512GB paměťovou kartu.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • velká operační paměť
  • podporuje paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • slabší procesor
  • malé úložiště

Výdrž baterie: solidní průměr

Příliš optimismu nepřináší ani baterie s kapacitou 4 470 mAh. Naštěstí optimalizace se výrobci povedla a zhruba 1,5 dne je metou reálnou i pravidelně dosažitelnou při středně náročném využívání. Kritiku si ale zaslouží pouze 18W nabíjení, které rychlostí neoslní. Mnohem horší je, že Nokia nasedla na „eko vlnu“ a do krabičky nedala nabíjecí adaptér. Místo po něm ale zůstalo. Ve výsledku tak budete muset využívat adaptér po svém starém telefonu, případně si dostatečně výkonný dokoupit.

Nelíbilo se nám
  • výrobce nedodal nabíječku
  • pomalejší nabíjení

Konektivita: 5G na značkách

Navzdory velmi průměrnému procesoru jsme se dočkali podpory sítí 5G, v tomto ohledu tedy Nokia X20 naštěstí nijak nezaostává. Dále tu máme rychlou Wi-Fi ac, kompletní LTE a nechybí ani NFC či Bluetooth 5.0. Samozřejmostí je nasazení moderního USB-C. Velkou pochvalu zaslouží A-GPS, kterou doplňuje i ruský systém GLONASS. Vždy velmi rychle našla polohu a nevykazovala velké odchylky.

Nokia X20
Líbilo se nám
  • podporuje 5G

Fotoaparát: tři zbytečné

Již tradiční kruhový fotomodul na zadní straně ubytovává čtveřici fotoaparátů, jenže jaké je to nemilé překvapení, že hned tři by tu vůbec nemusely být, a to navzdory tomu, že Nokia neopomněla dodat logo Zeiss, které samozřejmě vůbec nic nedokazuje.

Nokia X20

Hlavní snímač má 64megapixelové rozlišení a podává velmi dobré výsledky s věrnými barvami i ostrostí po celé ploše. K dokonalosti mu však chybí optická stabilizace obrazu. Nokia nasadila i ultraširokoúhlý objektiv, avšak s velmi nízkým 5megapixelovým rozlišením, kvůli čemuž jsou výsledky výrazně za očekáváním a odpovídají mobilům za pár tisíc. Zbylé dva fotoaparáty sloužící pro makro a portrétní snímky jsou jen 2megapixelové, opět tedy spíše zbytečné.

Záznam videa smartphone zvládá, ale schválně, kdy naposledy jste viděli telefon za 10 tisíc Kč, který by neuměl 4K videa? Nevíte? Právě se na něj díváte. Vrcholem Nokie X20 je Full HD rozlišení s 60 snímky za vteřinu. Plynulost je bohužel náladová a video někdy i tak působí trhaně. Důvodem možná bude fakt, že u videí s nastavenými 60 snímky za vteřinu se ne vždy této plynulosti přiblížíte. Ta totiž kolísá již od 40 FPS.

Nokia X20 (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Nezapomeneme ani na čelní fotoaparát v průstřelu displeje se 32 megapixely, který pořizuje kvalitní fotky, jak dělané pro sdílení na sociálních sítích.

Nokia X20
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • slušný hlavní fotoaparát
Nelíbilo se nám
  • postrádá optickou stabilizaci obrazu
  • nekvalitní ultarširokoúhlý snímač
  • makro fotoaparát s nízkým rozlišením
  • videa nejsou plynulá

Software: sázka na vše

Silnou stránkou Nokií má být prostředí a podpora. Nokia X20 využívá služeb takřka zcela čistého Androidu 11 a dubnových bezpečnostních aktualizací. Chod je svižný, optimalizace se tedy povedla. Výrobce slibuje tříletou podporu, což znamená, že by na telefon měl dorazit například Android 14. Je to lákavé, ale dnes již vyloženě nic světoborného. Nokia rozhodně telefony nemůže stavět jen na softwarové podpoře, která by měla být samozřejmostí. Ve výsledku tak vidíme, jak výrobce vsadil vše na software, ale bohužel si neuvědomil, že je rok 2021 a podobným směrem se ubírá kdekdo.

Líbilo se nám
  • nejnovější Android 11
  • skvělá optimalizace prostředí
  • příslib 3leté podpory

Zhodnocení

Na nové Nokie jsme čekali dlouho. Namísto vysněné vlajkové lodě jsme se dočkali letošního vrcholu v podobě Nokie X20, která by nebyla špatná, nebýt extrémně vysoké ceny. Za 9 699 Kč vám výrobce nadělí mobil s průměrným displejem, podprůměrným procesorem, velkými rámečky, méně pohodlným držením či sestavou nijak oslnivých fotoaparátů. Pochválit Nokii můžeme jen za matná záda či povedené prostředí s adekvátní podporou. A to je zatraceně málo. Netřeba dodávat, že konkurence Nokii X20 vymaže z povrchu světa.

Konkurence

Patrně největší ukázkou toho, jak je Nokia tentokrát mimo, je Samsung Galaxy A52 5G, který je sice nepatrně dražší, ale nabízí zvýšenou odolnost, mnohem lepší displej, výkonnější procesor či fotoaparát s optickou stabilizací obrazu.

Samsung Galaxy A52 5G 128+6 GB

Rozměry159,9 × 73,6 × 8,4 mm, 187 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 750G, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 500 mAh

Ještě vyšší výkon nabídne nové Poco F3, které má procesor Snapdragon 870, skvělý 120Hz AMOLED displej nebo podporu rychlého nabíjení. A cena? Takřka identická s Nokií.

Xiaomi Poco F3 256+8 GB

Rozměry163,7 × 76,4 × 7,8 mm, 196 g
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 870, 1×3,1 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor4 520 mAh, doba nabíjení: 0:52 hodin

Extrémně vysokou cenu Nokie X20 nakonec dobře ilustruje i Realme 7 5G, které nabízí výkonnější procesor, výrazně lepší displej či rychlé nabíjení. Cena je přitom o více než 3 tisíce korun nižší.

Realme 7 5G 128+6 GB

Rozměry162,3 × 75 × 9,1 mm, 194 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 800U, 2×2,4 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 1:03 hodin

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

nokia-x20
Klady
  • nejnovější Android
  • skvěle optimalizované prostředí
  • příslib 3leté softwarové podpory
  • slušný hlavní fotoaparát
  • velká operační paměť
Zápory
  • vysoká cena
  • slabší procesor
  • jen průměrný displej
  • výrobce nedodal nabíječku
  • tři zbytečné fotoaparáty
  • nepodporuje záznam 4K videa
  • vysoká hmotnost
  • nepohodlně se drží
Diskuze ke článku
Stickler Stickleru
Stickler Stickleru
Snapdragon 480 za 10,5tis je docela sranda :D :D
Jakub Herget
Jakub Herget
Myslím že značku NOKIA společnost HMD Global pomalu ale jistě pohřbívá daleko rychleji než Microsoft.
Jiri Fiala
Jiri Fiala
Big shit :D
Mara Studna
Mara Studna
Opravdu velmi slabé-jsem dost zklamaný.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze