Nokia C2-01
recenze

Nokia C2-01

3G z levného kraje
24

Zatímco střední třídu a vyšší třídu zcela ovládly dotykové telefony, v nejnižší třídě panují klasické telefony. Pokud hledáte levný telefon, který vám však nabídne slušný displej, fotoaparát, 3G a zdařilý design, zbystřete. Na náš trh vstoupila Nokia C2-01.

Nokia C2-01 na oficiálních fotografiích

Nokia své novodobé značení stihla přenést i do řad základních modelů. Vězte však, že k zorientování vám postačí malá chvilka. Mezi nejlevnějšími Nokiemi totiž zatím je zastoupena jen řada C. Modely C1-XX přináší jen nutný základ a slouží především k telefonování a psaní zpráv. Pokud však požadujete přeci jen trochu více, je pro vás přichystána řada C2. Dnes testovaný model C2-01 vás na první pohled dokáže zaujmout designem i zajímavou funkční výbavou, kde se nachází dokonce 3 megapxielový fotoaparát, podpora paměťových karet či 3G. To vše za cenu jen lehce převyšující dva tisíce korun.

Technické parametry Nokia C2-01

Kompletní specifikace
Konstrukce109,6 × 46,9 × 15,3 mm, 89 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2" (240 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 320 × 240 px, 15 FPS
Chipset, GPU: ano
PaměťRAM: 64 MB, vnitřní paměť: 60 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40 6th Edition
Akumulátor1 020 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2011,

Nokia C2-01 – videopohled

Design a konstrukce: zlatý bochánek

Do redakce nám dorazila stylová zlatá varianta Nokie C2-01. Na první pohled tento kousek budí dojem mnohem dražšího telefonu. Že se jedná o zástupce low-endů zjistíte až po uchopení do ruky. Plast jednoduše dá jistotu o cenovém zařazení telefonu. Design je pěkně uhlazený a jak přední, tak i zadní kryt je lehce vypoulený. Výsledný bochánkový dojem působí pěkně. Rozměry činí 109,8 × 46,9 × 15,3 milimetrů. Spolu s příjemnou hmotností 89 gramů jde o poměrně malý telefon, který skvěle padne do ruky. Příkladné je i zpracování. Celý telefon je pevný, nikde nic nevrže. Bytelně na svém místě drží i zadní kryt.

Na první pohled se design novinky nijak neliší od starších modelů

Přední strana je rovnoměrně rozdělena na dvě části. Do horní temně černé části je zasazen displej spolu s logem Nokie a reproduktorem pro hovory. Horní část ukončuje zlatavě lesklá linka, která obíhá okolo celého telefonu a právě uprostřed se spojuje. Ve spodní části je samozřejmě klávesnice, která se také nese ve zlatém nádechu. Boky telefonu jsou tmavě šedé a nenajdeme v nich jediné tlačítko. Spodní hrana je tak zajímavá pouze mikrofonem. Velká škoda, že tam není 3,5 mm jack konektor. Ten je typicky a méně šikovně na horní hraně, kde mu společnost dělá 2 mm nabíjecí konektor. Na levé straně sídlí pod krytkou schovaný slot pro paměťové karty. Další krytku hledejte na opačné, tedy pravé straně. Pod ní je samozřejmě microUSB konektor.

Zaoblené tvary padnou dobře do ruky

Zadní strana je vyvedena ve stejném odstínu zlaté, jako část s klávesnicí. Nebýt fotoaparátu, který je sice opět zlatý, ale alespoň se leskle, byla by zadní strana vcelku nudná. Mírné oživení mají na svědomí ještě průduchy hlasitého reproduktoru.

Nabíjet je možné jak skrz 2mm konektor tak i přes microUSB konektor

Baterie a výdrž: jednou týdně do zásuvky

Přímo ukázkový je zadní kryt. Ačkoliv na svém místě drží pevně, jeho sundání je velmi jednoduché a nenáročné. Žádné lomcování či snad vylamování jako to dnes často vídáme. Pod ním se již nachází Li-Ion baterie o kapacitě 1 020 mAh. To je na telefon s malým displejem a uzavřeným operačním systémem nadprůměrná kapacita, která se zákonitě pozitivně projevila na výdrži. Při běžném používání, kdy je uživatel na přijmu v sítích 3G a vyřídí dva tři hovory, odešle pár SMS zpráv a několik desítek minut denně poslouchá hudbu se výdrž dostane i na pět dní. Týden bez nabíječky proto není nereálný. Potěšující informací je fakt, že Nokii C2-01 lze dobíjet i skrz microUSB konektor.

Příslušenství obsahuje pouze nabíječku a obyčejná sluchátka

Klávesnice: jednička s hvězdičkou

Nokia své alfanumerické klávesnice umí a dokázala to i v levném modelu C2-01. Funkční blok kláves dostal dostatek místa. Zejména kontextové klávesy si nebudete moci vynachválit. Pohodlně se používá i čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem. Chválit musím ovšem i alfanumerický blok kláves. Jsou sice nahuštěny těsně na sebe bez mezer, nicméně stejně jako design telefonu i ony jsou bochánkovitého tvaru a bezpečně tudíž rozeznáte přechod mezi řadami či sloupci. Tlačítka mají ideální zdvih i odpor. Psaní dlouhých textovek je na Nokii C2-01 jedna radost.

Klávesnice se povedla na výbornou

Zvuk: slušný a hlasitý

Nokia nás málokdy zklame svým hudebním podáním a výjimkou nechce být ani model C2-01. Hlasitý reproduktor dostává svému jménu. Jde o pořádný ječák a rozhodně se nemusíte bát, že například přeslechnete vyzvánění na rušné ulici. Hudba je pak poslouchatelná i na maximální úroveň hlasitosti, kdy dochází jen k nepatrnému zkreslení zvuku oproti tiššímu nastavení.

Spokojeni budete i s produkcí hudby ve vašich sluchátkách. Přibalená sluchátka od výrobce ovšem doporučuji nahradit vlastními. Nebude to činit žádný problém, neboť Nokia C2-01 nepostrádá 3,5mm jack konektor. I ve sluchátkách je zvuk dostatečně hlasitý a potěší přítomností basové složky. Osobní vkus lze doladit prostřednictvím ekvalizéru.

Displej: škoda pozorovacích úhlů

Nový hudebník disponuje klasickým nedotykovým TFT displejem s úhlopříčkou 2 palce a rozlišením 240 × 320 bodů (QVGA). Nutno podotknout, že prostoru je kolem displej extrémně mnoho a výrobce mohl nějakou tu desetinu na úhlopříčce přidat. Čitelnost na slunci je veskrze průměrná. Kvůli lesklé čelní straně nejde o žádný zázrak, ale vše lze bez problému přečíst i za letního jasného poledne. Stejně, jako u loni testované Nokie X2, zamrzí i zde špatné pozorovací úhly. Už při mírnějším natočení doleva a nahoru se barvy mění, což například při ukazování fotografií přátelům nepotěší. Už při natočení zhruba 45 stupňů doleva je displej velmi tmavý a barvy invertované. To se Nokii nepovedlo.

Uživatelské prostředí: dospívající S40

Za mnoho let vývoje nám začíná i platforma S40 dospívat. I přesto, že je celé prostředí shodné s loňskými modely (například s X2), zopakuji, že pohotovostní displej lze bohatě upravovat a uživatel skoro nabude dojmu chytrého telefonu v rukách. Zcela tak můžete vymazat hodiny a namísto nich si na displej umístit něco užitečnějšího. Nabízí se výpis e-mailů či Facebooku.

Pohotovostní obrazovka může obsahovat spoustu informací

Ve výchozím zobrazení hlavního menu nalezneme 12 poměrně malých ikonek s titěrnými popisky, což není nic pro osoby s horším zrakem. Podoba hlavního menu může ale naštěstí mít až čtyři tváře – kromě zobrazení ikonek a ikonek s popisky si můžete vybrat i podobu seznamu nebo zobrazení pomocí záložek. Ikonky lze v menu uspořádat a nechybí ani vlastní menu Jdi na, přístupné z pohotovostního režimu.

Při zobrazení menu ve stylu mřížky bez popisků jej uvidíte celé na jednom displeji

Ten lze nechat zobrazit bez jakýchkoliv informací a kochat se nastavenou tapetou, kterou může být i Flash animace nebo slide-show obrázků. Nokia je tradičně silná v disciplíně aktivního pohotovostního režimu, který nechybí ani zde. Na domácí obrazovku si tak lze naskládat, jak jsem se zmínil již výše, šikovné moduly dle libosti.

Prostředí a jeho ovladatelnost je samo o sobě bezproblémové a Nokia stále hraje první housle, co se pohodlnosti ovládání telefonů týče. Konkrétně tento telefon reaguje standardně rychle, ale rozhodně to žádný rychlík není. Při prohlížení fotografií nebo webu by se rychlejší reakce hodily. Nepotěší také vcelku pomalá Java. Na druhou stranu vás ale telefon nenechá někdy vysloveně čekat a dá se s ním obecně pracovat se slušnou rychlostí. Nokia C2-01 je poměrně vhodná i pro osoby s horším zrakem, protože lze jednotně v nastavení změnit velikost písma napříč menu a například pro zprávy a kontakty nastavit opravdu obří font. Kritiku si však Nokia zaslouží za absenci multitaskingu, což je dnes opravdu na pováženou. Aplikace tak nemohou běžet na pozadí. Píšete například email a chcete se podívat na internet, Facebook nebo do kalendáře? Bez šance. Aplikaci vždy musíte zavřít, vykonat požadovanou činnost a poté znovu otevřít a začít znovu. V této disciplíně je Nokia roky pozadu. U Nokie jsem nečekal ani problémy s překladem, kterých v menu ale pár nalezneme. Zarazí například označení videokamery jako „dig.fotoaparát“ a podobné nepřesnosti. Tato skutečnost se opakuje již poněkolikáté a vypadá to, že ji Nokia řešit nehodlá. Malou novinkou je, že aktuální čas i stav baterie se signálem uvidíte kdekoliv v menu.

Multimediální funkce: MP3 nahradí

Čím začít u hudebního telefonu? Pochopitelně hudebním přehrávačem, který oproti dalším Nokiím nijak nepřekvapí – je totiž stejný. Skladby šikovně roztřídí podle interpretů, alb a dalších kritérií. Nechybí seznamy skladeb ani stereo efekt nebo vlastní ekvalizér, díky kterému si lze vyladit zvuk. Ke každé skladbě lze zobrazit i obrázek alba a další doplňující informace. Potěší také možnost změnit vzhled přehrávače. Malou změnou oproti dřívějším modelům je absence položky nastavení. Ke všem se nyní člověk dostane jednoduše z menu voleb přehrávače. Hudební výkon je velmi dobrý, o tom jsem se ale ostatně zmínil už v sekci zvuku. Nokia C2-01 snese srovnání i s hudebními modely značky. Výčet hudebních funkcí doplňuje FM rádio s podporou RDS. K jeho poslechu však musíte připojit nějaká sluchátka.

Hudební přehrávač nepostrádá nic podstatného

Z vnitřní paměti telefonu lze pro aplikace a další soubory využít zhruba 60 MB. Pokud by vám tento prostor nestačil, budete muset investovat do paměťové karty. Nokia C2-01 si bez problémů poradí i s 16 GB. A co prohlížení fotografií? Díky použitému prostředí Series 40 asi víte, co si pro nás Nokia C2-01 nachystala. Hlavním rozcestníkem do světa zábavy jsou v hlavním menu ikonky Fotografie a Aplikace. Ve fotogalerii vás čeká možnost zobrazení všech fotografií v jednom seznamu s hezkým zobrazením a pohodlným procházením. Jen ty reakce by mohly být svižnější. Potěší možnost obrázky upravovat a prohlížet je na šířku. Pro lepší orientaci lze zobrazit fotografie na časové ose nebo si řadit vaše výtvory do alb. Vzhledem k nevalné kvalitě fotoaparátu ale alba asi nebudou příliš plná. Samozřejmě lze prohlížet veškeré soubory v paměti telefonu a na paměťové kartě pomocí standardního prohlížeče souborů, který se nachází pod položkou Galerie v sekci Aplikace.

Nokia se konečně poučila a všechny programy psané v Javě jsou nyní správně umístěny pod položkou Aplikace. Naleznete tam celkem 7 různých her a další si samozřejmě můžete doinstalovat. Dále Nokia přichystala i několik šikovných aplikací. Mezi nimi nechybí převodník jednotek, velmi šikovný převodník konfekčních velikostí, Flickr a Ovi Share klient, světový čas a konečně také Facebook klient, u kterého se na chvíli zdržím.

Fotoaparát: slušné 3 megapixely

Příjemné překvapení přináší integrovaný fotoaparát. Ve své kategorii nabízí lehce nadprůměrné 3 megapixely. Chybějící automatické ostření a přisvětlení lze vzhledem k ceně odpustit. Fotí se v režimu na šířku, ale přepnout lze i na portrétní režim. V průběhu fotografování máte k ruce poměrně dost grafických efektů a nastavení. Kromě vyvážení bílé můžete aktivovat jeden ze šesti efektů nebo zapnout samospoušť s volitelnou dobou prodlevy. Pozitivní je, že lze kompletně vypnout zvuky fotoaparátu.

Výsledné snímky svou kvalitou obstály. Zejména v exteriérech potěší vcelku nízká hladina šumu, kterou by mohl závidět lecjaký dražší model. Slušná je ostrost fotografií. Problém představují světlá a tmavá místa. Model C2-01 tak často vykouzlí nepěkně přepálená místa na snímku. Celkově je však kvalita fotografií v porovnání s konkurencí nadprůměrná.

Ukázkové fotografie


Záznam videa je poplatný ceně. Rozlišení 320 x 240 pixelů je ještě ucházející, ovšem s 15 snímky za vteřinu se ve výsledku dočkáte spíše sledu rychle za sebou jdoucích obrázků, než plynulého videozáznamu.

Videoukázka - 320 x 240 px, 15 FPS (1,44 MB, 3gp)

Telefonní seznam a telefonování: finský standard

Telefonní seznam nabídne uložení 2 000 vícepoložkových kontaktů, což bude jistě většině uživatelů dostačovat. Kontakty mohou obsahovat více čísel, emailovou adresu, vlastní vyzvánění nebo odlišení obrázkem. Také je můžeme zařadit do libovolných námi předefinovaných skupin. Jednotlivé kontakty můžeme kopírovat, přesouvat či hromadně mazat. Pochválit musím také bezproblémové řazení jmen s diakritikou, které nejsou přesouvány na konec seznamu, ale správně podle abecedy. Jako jeden z mála výrobců umožňuje Nokia zobrazení čísel na SIM kartě i v telefonu v jednom seznamu. Vhod přijde propojení narozenin u kontaktů s kalendářem, ve kterém se poté automaticky ukazují. Stejně jako u ostatních Nokií Series 40, i C2-01 má dobře vyřešeno filtrování hovorů a nastavení profilů. Kvalita hovoru je dobrá a zvuk ve sluchátku je čistý. V dané cenové relaci potěší, že je přítomno 3G. Videohovory si však kvůli chybějící přední kamerce stejně neužijete.

Zprávy: pro textovkáře jako dělaný

V oblasti textových zpráv již tradičně nacházíme výborný standard. Při psaní textové zprávy se zobrazuje odpočítávání od 160-ti znaků. Můžeme aktivovat nebo deaktivovat vestavěný slovník T9, který nám usnadní psaní. Bohužel psaný text je včetně diakritiky, která výrazně zkracuje délku zprávy. Diakritiku ale naštěstí lze deaktivovat v nastavení textových zpráv a využít tak plnou délku zprávy. Od majitelů telefonů s operačním systémem lze často slyšet nářky na absenci animovaných ikon – smajlíků. Tato „hloupá“ novinka nám je naštěstí nabídne. Paměť na přijaté zprávy je sdílená a není tak problém uchovat stovky zpráv dle vlastní libosti. Zprávy MMS s poměrně pochopitelným vytvářením rovněž nechybí a vy tak své fotografické i jiné výtvory můžete posílat přátelům.

Textový editor je pohodlný. E-mailový klient možná až příliš jednoduchý

Do dřevních dob se Nokia vrací e-mailovým klientem. Ten je nutné totiž vždy manuálně otevřít a ručně se navíc přihlásit k jednotlivým účtům. O automatickém stahování zpráv a upozorňování na ně si tak můžete nechat jen zdát. To, že vám přišel e-mail, nijak nezjistíte a vždy si to musíte pracně ručně ověřit. Pozitivní je snadné nastavení pro velké e-mailové providery (Gmail, Live, Yahoo) i vlastní e-mail a podpora příloh s kompresí na serveru. Tím ale chvála končí a následují výtky. Chybí podpora HTML emailů a vše trvá neuvěřitelně dlouho. Pro občasné stažené jednoduché textové pošty samozřejmě tento klient dostačuje, ale nic víc očekávat nelze.

Facebook klient Nokiím S40 citelně chyběl a konkurence Finy v této disciplíně tvrdě válcovala. Ani teď však není příliš důvod k jásání. Facebook klient sice nabídne všechny základní operace včetně zobrazení a změny statusů, profilu, přátel a zpráv a nechybí ani možnost položky „likeovat“ a komentovat.


Facebook v Series 40 je novinkou

Potěší dokonce funkce pro nahrávání fotek nebo přímo možnost vyfotit a odeslat snímek. Iritující je ale neskutečná pomalost aplikace, což jde na vrub pomalé Javě a špatné optimalizaci aplikace. Na odezvu se běžně čeká v řádu vteřin, což je opravdu nepřijatelné. Kvůli absenci multitaskingu navíc nelze mít Facebook spuštěný na pozadí a přijímat aktualizace a upozornění. Vždy je nutno aplikaci otevřít a zase zavřít. Klienty pro Twitter nebo YouTube v telefonu nenalezneme, díky přítomnosti Ovi Store si ale můžete stáhnout další hry a aplikace.

Organizační funkce: základ plus mapy

Organizační funkce mají už dlouho neměnný základ. Spolehnout se můžeme na přítomnost poznámek, úkolů i kalendáře, který nabídne týdenní nebo měsíční vyobrazení. Opět zde platí stejné „paměťové“ pravidlo, že kapacita je vázána na dostupnost volné sdílené paměti. Budík může být pouze jeden, za to nás může budit periodicky, a můžeme si zvolit libovolný vyzváněcí tón.

Sportovně založení lidé jistě uvítají přítomnost stopek či odpočítávání, nechybí ani kalkulačka. Navrátily se také Ovi Mapy. Ačkoliv jdou samozřejmě využívat jen přes internet a vaší polohu určí skrz BTS vysílače. K plnohodnotnému využití je nutné připojit externí GPS modul.

Internet a datové funkce: třetí rychlostní stupeň

Na internet se v Nokii C2-01 dostanete pomocí výborné Opery Mini 4, která je v telefonu nainstalována jako výchozí prohlížeč. K dispozici je i zastaralý Nokia browser, jehož funkčnost ale výrobce omezil pouze na pár předpřipravených stránek, na otevřený internet se s ním nedostanete. Pomocí Opery mini lze sledovat také RSS kanály nebo záložky synchronizovat se stolním prohlížečem Opera. Doporučuji však upgrade na verzi 5, která nabízí přívětivější uživatelské rozhraní. Naopak se vyhněte nejnovější šesté verzi, která je až zbytečná náročná.

K brouzdání po internetu slouží především Opera Mini

S Nokií C2-01 je často spojována podpora sítí třetí generace. Jde o funkci navíc, která v levných Nokiích nebývala. Nicméně důvod k jásotu není. Přítomno je holé 3G bez nadstavby HSDPA a rychlost tedy stále není nijak výrazná. Je to škoda, protože například Sony Ericsson Cedar si s daty poradí lépe. Konektivita s okolním světem je pak zajištěna prostřednictvím konektoru Micro USB nebo technologie Bluetooth 2.1.

Zhodnocení: líbivá finka se slušnou výbavou

Nokia C2-01 je zástupkyní zcela klasického telefonu. To tentokrát není vůbec na škodu, neboť právě po takovýchto modelech je aktuálně sháňka. C2-01 padne skvěle do ruky, potěší zdařilým designem i zpracováním a navíc kromě základních funkcí nabídne i něco navíc. Hodit se může obstojný fotoaparát či 3G připojení. Pokud se podíváme na podobnou konkurenci, nabízí se Sony Ericsson Cedar. Ten za ještě méně peněz nabídne vesměs lešpí výbavu, ve které potěší částečný multi-tasking, HSDPA či větší displej. Nokia C2-01 kontruje lepším fotoaparátem a pohodlnější klávesnicí. Velkou konkurenci má novinka i ve vlastní stáji. Stačí si totiž připlatit jen několik sto korun a můžete mít mnohem kvalitnější Nokii 6303i. Ta sice postrádá 3G, ale ve všech ostatních oblastech vyniká.

Nokia C2-01 můžete zakoupit na značkovém e-shopu Nokia

nokia-c2-01
Klady
  • 3G sítě
  • slušný 3,2 Mpx fotoaparát
  • zdařilý design
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • přítomnost standardních konektorů
  • kvalitní zvuk ve sluchátkách
Zápory
  • v balení chybí USB kabel
  • chybí multitasking
  • omezený e-mailový klient
  • displej má špatné pozorovací úhly
Diskuze ke článku
Pavel
Tato Nokie se mi při prvním představení-listopad 2010 velice líbila vzhledem i funkcemi a vážně jsem o ní uvažoval.Je to asi měsíc,co si jí koupila moje sestra,tak jem si jí vyzkoušel.Moje největší zklamání bylo z displeje,jak je uvedeno v této recenzi.Já měl několik Nokií-6233,6300,5310 a nyní 6303Clasic a to jsou lepší displeje!
Lizzy
a čo to stojí? lebo vyzerá to celkom dobre...
merunik
túto nokiu som mala pred dvoma rokmi a som bola s ňov veeeľmi spokojná :D bola pekná, skoro všetky funkcie a vlastnosti mala...
BDF
Mam otazku dostal jsem ted k narozeninam tento mobil a nevim jakou pam. kartu si mam do nej koupit vim akorat ze muzu do 16gb...ale nevim jestli to je Micro SD nebo Micro SDHC muzete mi poradit napiste prosim na muj e-mail Slezak94@seznam.cz

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze