Nokia 6303 classic: těžký život nástupců legend
recenze

Nokia 6303 classic: těžký život nástupců legend

31

Přímý nástupce legendární Nokie 6300 přináší opět elegantní design, snadnou ovladatelnost a standardní výbavu s několika vylepšeními, čítající větší displej, 3,2 Mpx fotoaparát s LED diodou nebo nové uživatelské prostředí. Bude to však na konkurenci stačit? Recenze Nokie 6303 classic vám dá odpověď.

Nokia 6300 je jedním z historicky nejúspěšnějších telefonů finského výrobce. Jeho recenzi jsme vám přinesli přesně před dvěma lety a od té doby se model 6300 stal doslova masovým telefonem. Nepřinesl nic převratného, spíše pouze zabalil standardní funkce pro každodenní život do elegantního a poměrně tenkého obalu, jehož design se líbil. Dočkali jsme se též vylepšené verze 6300i s typickým íčkem na konci a podporou Wi-Fi.

Nokii 6303 classic můžete zakoupit v obou barevných variantách ve značkovém internetovém obchodě Nokia.


Slavný předchůdce - masově prodávaná Nokia 6300 a její vylepšená íčková verze

Na úspěchy legendy se Nokia snaží navázat hned dvěma nástupci. Přímým následovníkem je dnes recenzovaný model 6303 classic. Komu však jeho funkce nestačí, mohla by jej zaujmout Nokia 6700 classic, která v designově i rozměrově podobném obalu přináší lepší fotoaparát nebo integrované GPS. Pojďme se nyní podívat, jak si povede model 6303 classic a zda se mu podaří navázat na úspěchy předchůdce.


Dva nástupci - levnější Nokia 6303 classic a lépe vybavená Nokia 6700 classic

Technické parametry

Rozměry 109 x 46 x 11,7 mm
Hmotnost 96 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení černé, stříbrné
Sítě GSM 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,2"
Paměť 19 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 8 GB, v balení 1 GB karta)
Otevřený operační systém ne / Series 40 6th edition
Organizační funkce e-mailový klient s přílohami a HTML zobrazenm, kalendář, úkolovník, poznámky, diktafon, kalkulačka, opakovaný budík, odpočítavač, stopky, světový čas, převodník velikostí, převodník jednotek, vyzváněcí profily, hlasové vytáčení
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač, FM rádio s RDS, přehrávač videa, 3,5 mm konektor Jack, Java 2.0, internetový prohlížeč Opera Mini
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 px), autofocus, 2x LED dioda, až 8x digitální zoom
nahrávání VGA videa (640 x 480 px, 15 snímků/s)
GPS navigace podpora externího GPS přijímače, předinstalovaná aplikace Nokia Mapy
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS, EDGE (obojí multi-slot třídy 32)
Baterie a výdrž Li-Ion 1050 mAh
Doba hovoru: až 7 hodin, pohotovostní režim: až 450 hodin
Cena a dostupnost 4 500 Kč s DPH
červen 2009

V krabici naleznete

  • český návod a instalační CD se softwarem
  • stereo headset WH-102 / HS-125
  • cestovní nabíječku
  • Li-ion baterii s kapacitou 1020 mAh
  • USB kabel
  • paměťovou kartu microSD s kapacitou 1GB

Sony Ericsson W880i Plusy

  • kvalitní konstrukce včetně ocelových krytů
  • kompaktní rozměry, telefon velmi dobře padne do ruky
  • přehledné menu a pohodlné, klasické ovládání
  • 3,5 mm Jack pro připojení vlastních sluchátek
  • slot pro paměťové karty
  • dobrá výdrž baterie
  • větší a kvalitnější displej
  • inovovaný fotoaparát, který už lze použít k focení i natáčení
  • vestavěná mapová aplikace s možností navigaci (s externím modulem)
  • FM rádio s RDS

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • chybí 3G
  • nešikovná krytka USB konektoru
  • občasná pomalost telefonu
  • pouze jeden budík
  • omezený emailový klient
  • webový prohlížeč mohl být mnohem lepší
  • telefon nerozezná svou přibližnou polohu v aplikaci Mapy podle vysílačů

Pro koho je Nokia 6303 classic?

  • Pro uživatele Nokie 6300, hledající nepříliš odlišného nástupce
  • Pro všechny, kteří chtějí konzervativní telefon s průměrnou výbavou bez zbytečností
  • Pro zájemce o levný manažerský telefon

Pro koho naopak Nokia 6303 classic není?

  • Pro ty, kteří hledají velmi dobře vybavený telefon s dobrým poměrem výbavy k ceně
  • Pro uživatele, kteří často využívají datové služby – zejména email a web
  • Pro uživatele, kteří si potrpí na bezpodmínečnou rychlost telefonu

Design, konstrukce – kovový elegán s rysy low-endu

Při pohledu na Nokii 6303 classic je snaha navázat na vzhled modelu 6300 zřejmá. Designéři opět vsadili na neutrální notu a telefon zabalili do kovu s konzervativními, ale elegantními tvary. Oproti předchůdci se ale vše víc zakulatilo. Možná kvůli tomu 6303 classic trochu připomíná low-endové modely s podobnými rysy. Do prodeje v České republice novinka míří jak v kovově stříbrném provedení, tak v černé barvě se svítivě modrými prvky. Obě varianty mají něco do sebe, ale mně osobně, i lidem v mém okolí, se více líbila stříbrná varianta.


Nokia 6303 classic v kovové verzi - konzervativní design s nerezem na mnoha místech


Pro srovnání černá verze se výrazně odlišuje - kovové části tolik nevynikají a telefon působí obyčejněji

Rozměry telefonu činí příjemných 109 x 46 x 11,7 milimetrů a hmotnost se tentokrát zastavila těsně pod stogramovovou hranicí, na hodnotě 96 gramů. Díky zaobleným tvarům padne Nokia 6303 classic skvěle do ruky. Příjemnému pocitu napomáhá také skvělé zpracování přístroje. Vše pevně drží na svém místě, nic nevrže a telefon působí jako z jednoho kusu. Kryt je vyroben z větší části z nerezové oceli, která kromě ušlechtilého vzhledu přináší i určitou záruku trvanlivosti kvalitní konstrukce. Pohybující se kryt baterie, o kterém jsem se zmiňoval v prvních dojmech, byl záležitostí pouze prvních kusů na trhu. Druhý námi zapůjčený telefon tuto vadu již nevykazoval a kryt seděl tak, jak má. Při koupi telefonu se však nejdříve přesvědčte, zda nepochází z první série s touto malou vadou, která je ale při používání nepříjemná.

Displej, o kterém bude řeč dále, má větší úhlopříčku 2,2 palce a nově disponuje též světelným čidlem, automaticky regulujícím jeho poosvětlení. Na klávesnici zbyl dostatek místa a ovládání je velmi pohodlné. Potěší snadno dostupné ovládací tlačítko na horní straně telefonu, nebo klávesy pro regulaci hlasitosti na pravém boku. Vespod nalezneme kromě nabíjecího konektoru konečně také 3,5 mm Jack. Nic vám tak nebrání připojení vlastních sluchátek. Maličkost, ale potěší. Za obtížně snímatelnou plastovou krytkou se skrývá micro-USB konektor. Nevím, proč Nokia trvá na této konstrukci krytky, která se neosvědčila ani u předchůdce.

Zadní straně dominuje kryt baterie z nerezové oceli, který drží pevně na svém místě, ale při správném zatlačení jej lze velmi snadno odsunout. Poté získáme přístup k slotu pro paměťové karty, do kterého můžeme rovnou vložit přibalenou 1 GB kartu. Na odiv se vystavuje také 3,2 Mpx fotoaparát, vedle kterého nalezneme dvojici LED diod a na druhé straně pak reproduktor.


Zadní strana se opět nese v konzervativním duchu

Baterie a výdrž – 2-3 dny běžného provozu

Pod zadním krytem si hoví Li-ion baterie s kapacitou 1050 mAh, poskytující telefonu dostatek energie pro běžné používání. Díky absenci 3G, GPS a dalších pokročilých a baterii vybíjejících funkcí, vydrží při běžném používání telefon v provozu poměrně dlouho. Pokud denně provedete několik hovorů, pošlete pár SMS zpráv, vyfotíte několik snímků a chvíli posloucháte FM rádio nebo hudební přehrávač, můžete se těšit na výdrž zhruba 3 dny. V případě využívání datových funkcí si pak odečtěte zhruba den.

Zvuk - konečně 3,5 mm Jack

Reproduktor na zadní straně má sice výraznou mřížku, ale jeho hlasitost je pouze průměrná. Zejména v rušném městě a u méně výrazných zvonění bychom určitě ocenili vyšší hlasitost. Pochválit ale musím relativně kvalitní podání hudby, která nezní plechově a nechybí ani náznak basové složky.

Hudbu však samozřejmě budete poslouchat zejména skrze sluchátka. Pokud vám nebude stačit přiložený headset typu HS-125, můžete si díky přítomnosti 3,5 mm Jacku připojit svá vlastní sluchátka. Díky grafickému ekvalizéru s možností vlastního nastavení si lze zvuk vyladit a z Nokie 6303 classic tak dostat vcelku kvalitní výstup, který více než uspokojí průměrného posluchače. Hlasitost při poslechu skrze sluchátka je vysoká a ani v metru, či letadle, nebudete mít problém. Náročnějším posluchačům bude možná vadit méně výrazná basová složka a zastřenější výšky. Vzhledem k tomu, že se nejedná o hudební telefon, to však lze přejít bez povšimnutí. Pro úplnost dodám, že poslech hudby je možný i bezdrátově, a to díky Bluetooth A2DP profilu.

Klávesnice – posun kam?

Tvar kláves byl přepracován, aby odpovídal kulatějším obrysům telefonu. Oblejší jsou zejména kontextové klávesy, které jsou spojeny s tlačítky pro ovládání hovorů. Ze začátku budete kvůli tomuto spojení občas mačkat i klávesu vedle, ale po pár hodinách si nebudete moci funkční část klávesnice vynachválit. To platí i o kurzorovém ovládacím tlačítku, které se ovládá taktéž velmi dobře.


Klávesnice je klasická, kvalitní a snadno ovladatelná

Na alfanumerické klávesnici se také dobře píše. Klávesy jsou sice měkčí, s nízkým zdvihem a méně výraznou odezvou, ale pohodlnému psaní to nijak nebrání. Díky prostorovému odlišení kláves by neměli mít se psaním problémy ani uživatelé s pořádnou tlapou. Těm jistě ovládání usnadní i fakt, že funkční blok kláves je o něco výše, než alfanumerické klávesy. K překlepům by tak docházet nemělo.

Displej – o 2 desetiny větší

Displej nám oproti předchůdci 6300 o kousek narostl a musím říct, že mu to jedině prospělo. Úhlopříčka 2,2 palce je rozumná velikost pro běžné používání, přičemž v kombinaci s rozlišením 240 x 320 bodů, TFT technologií a schopností zobrazit 16 milionů barev dostáváme stále ještě jemné a kvalitní zobrazení. Zejména při nastaveném světlejším tématu potěší dobrá čitelnost na přímém slunci. Pozorovací úhly displeje jsou také velmi dobré. Jas displeje regulovat manuálně nelze, je upravován automaticky světelným čidlem. Změny jsou rychlé, ale nepříliš výrazné.


Displej se oproti předchůdci zvětšil, a to mu prospělo

Prostředí a ovládání – S40 6.generace, ale ze staré školy

Nokia 6303 classic je opět telefonem s uzavřeným systémem, konkrétně se známým prostředím Series 40, tentokrát 6.generace. Změn sice není mnoho, ale ty, které se udály, jsou rozhodně k lepšímu. Zmínit mohu nový webový prohlížeč, který konečně načítá stránky rychle a vše zobrazuje podobně, jako prohlížeč na chytrých telefonech se Symbianem S60. Místy se setkáme s nově zpracovanými nabídkami ve stylu Symbianu a potěší také přítomnost vestavěné navigační aplikace Nokia Mapy.


Tři možnosti zobrazení pohotovostního režimu - bez prvků, s ikonami a aktivní pohotovostní režim s možnostmi úprav

Po startu a přehrání inovované melodie vás opět přivítá pohotovostní režim, který může být vyzdoben také flashovou animací. Zobrazit si můžete buď pouze tapetu, tapetu doplněnou o ikony směrů kurzorového kříže a nakonec známý aktivní pohotovostní režim. Je opět plně upravitelný, jednotlivé moduly lze posouvat, mazat, či přidávat jiné. Nechybí ani možnost vybrat si vlastní zástupce do pruhu odkazů. Změnou prošlo záhlaví displeje s informacemi o stavu signálu, baterie a zapnutých funkcích. Ikonky jsou větší, názornější a ukazatel baterie konečně zčervená v případě, že se blíží vybití.


Vlastní nabídka Jdi Na | Hlavní menu | podoba submenu

Hlavní menu již důvěrně známe. Lze jej zobrazit ve čtyřech možných režimech. Klasický seznam položek, matice menších ikonek v rozložení 3 x 4 (což je v tomto případě k ničemu, protože v menu je pouze 9-10 položek – spodní pruh je tedy prázdný), matice velkých ikonek s popisy v rozložení 3 x 3 nebo praktický, leč pomalejší režim záložek. Ikonky již oproti předchůdcům nejsou animované, což trochu prospělo rychlosti pohybu v menu. Přesto však nelze Nokii 6303 classic označit za rychlý telefon. Občasné prodlevy jsou znát, i když nejsou překážkou. Rychlostí se tak novinka zařadí k průměru.


Díky tématům lze snadno měnit vzhled menu

Menu lze obléct do různých témat, kterých je v paměti telefonu připravených 5. Od decentních černých a bílých, po motiv s animovanými rybičkami nebo opicí. Další motivy lze pochopitelně stáhnout.


Další témata plná barviček jsou méně konzervativní

Fotoaparát: 3,2 mega s LED diodkou a autofocusem

Fotoaparát prošel jedním z největších vylepšení oproti Nokii 6300. Dostal větší rozlišení, automatické zaostřování i LED diodky. Zatímco v 6300 byl fotoaparát spíše „nouzovkou“, zde se již dá rozumně používat. Bohužel ale na boku telefonu nenajdeme spoušť a ostřit i fotit tak musíme středovým tlačítkem, jehož přidržením se zostří a po jeho puštění se snímek vyfotí. Nepříliš praktické řešení…


Aplikace fotoaparátu nedoznala příliš velkých změn

Kvalita snímků je sice výrazně lepší, než u předchůdce, zázraků jsme se ale nedočkali. Vzhledem k viditelné kompresi a šumu lze fotografie zařadit do průměru. Ty, kteří si občas vyfotí nějaký ten text, jistě potěší přítomnost automatického zaostřování. Díky němu lze fotit kvalitní makrofotografie a text je na snímcích dobře čitelný. Za zhoršených světelných podmínek potěší LED diody, které jsou překvapivě silné a noční snímky neobsahují ani přílišné množství šumu. S telefonem lze fotit na výšku i na šířku, přičemž možnosti nastavení jsou standardní – nechybí vyvážení bílé, efekty, samospoušť nebo jas. Jistě potěší též možnost kompletně vypnout zvuky fotoaparátu.


Fotoaparát je oproti přechůdci výrazně lepší - pomáhá zejména automatické ostření i LED diody - kvalita fotografií však stále není nijak vysoká


Ukázka fotografií za zhoršených světelných podmínek za použití LED diody

Pochválit musím nahrávané video, které se zaznamenává ve VGA rozlišení (640 x 480 bodů) rychlostí 15 snímků za vteřinu. Je poměrně kvalitní a pro běžné účely bohatě dostačuje. Dražší telefony pochopitelně natáčí video, jehož kvalita je o třídu výše.

VIDEO z telefonu (640x480, 3GP, 4MB)

Hudební funkce i video: přehrávám, tedy jsem

Přehrávání hudby již dávno není výsadou pouze hudebních telefonů a i přístroje v cenové kategorii kolem 4 tisíc musí být v této disciplíně zdatné. Nokia v tomto modelu nabízí standardní funkce, které však budou většině uživatelů bohatě stačit. Nechybí roztřídění skladeb dle ID3 tagů, možnost vytvářet automatické či vlastní seznamy písní. Pohyb po knihovně skladeb je okamžitý, při žádné operaci není nutné čekat, a to chválíme. Samotný přehrávač je graficky přehledně a elegantně zpracovaný, nechybí ani zobrazení obrázku alba. Vybrat si lze z více motivů zobrazení přehrávače. Nechybí ekvalizér zvuku a přehrávač samozřejmě umí hrát i na pozadí. Pokud máte zapnutý aktivní pohotovostní režim, zobrazí se název právě přehrávané skladby v hudebním modulu a lze v něm přeskočit i na předchozí nebo další skladbu.


Hudební přehrávač | FM rádio s RDS

Přehrávač videa je sjednocen s tím hudebním a nabídne přehrávání na celém displeji na šířku i přetáčení. Poradí si s videi ve formátu 3GP i MP4, ale vždy pouze s omezeným datovým tokem. Například video natočené a poslané Nokií N97 se na 6303 classic nepříjemně sekalo. FM rádio taktéž nechybí a oproti předchůdci se dočkalo mnoha vylepšení. Nově nechybí RDS, automatická změna frekvence neb inovovaný vzhled. Telefon má překvapivě lepší zvuk při poslechu FM rádia, než z hudebního přehrávače. Obzvláště basová složka je u rádia hutná a lépe podaná.

Multimédia, aplikace a hry: Galerie i JAVA tak, jak je známe

Zde se prakticky nic nezměnilo, nabídka Galerie i Aplikací se drží zaběhnutých tradic. K dispozici je kolem 20 MB vnitřní paměti telefonu a poté paměťová karta microSD. S telefonem dostanete 1GB kartu, ale telefon zvládne i 8 GB. Do složek jsou přehledně rozděleny grafické, hudební i video soubory. Opět zde máme tři různé pohledy na Galerii, možnost vytvářet nové složky a soubory mezi nimi libovolně přesouvat či kopírovat. Příjemnou vlastností je, že když vám přes Bluetooth někdo pošle velký soubor, telefon jej automaticky uloží na paměťovou kartu a nehrozí tak zrušení přenosu z důvodu zaplněné vnitřní paměti.


Prohlížení obrázků v klasické Galerii, která takřka neprochází změnami

Prohlížeč fotografií je opět stejný, nechybí možnost prohlížení či prezentace na celém displeji, otáčení i úprava fotek, či upravení kontrastu. Prohlížeč by však mohl být mnohem rychlejší, telefonu načtení jedné fotky trvá dlouho.


Fotografie lze pochopitelně i upravovat - možnosti jsou však omezené

Malá revoluce se odehrála v obsahu JAVA her. Světe div se, Nokia 6303 classic mezi přeinstalovanými hrami nenabízí legendárního hada. Spokojit se tak budete muset neméně zábavným pokračováním další legendy – Bounce tales (vzpomínáte na Nokie 7210 a 6610, kde měla první verze Bounce premiéru?). V nabídce je dále i chytlavé flashové Sudoku, Brain Champ k procvičení mozkových závitů, nebo arkádově strategické City Bloxx. S Nokií 6303 classic se tak ani v případě základních her nudit nebudete. A co nalezneme v aplikacích? Nechybí světový čas, převodník jednotek i velikostí oblečení, aplikace pro sdílení na ovi i Flickru a také Opera Mini či nezbytná nabídka Stáhnout. Díky přítomnosti JAVA 2.1 a standardnímu rozlišení displeje lze stáhnout nepřeberné množství dalších her a aplikací.


Předinstalované JAVA hry: Bounce tales | Brain Champion | City Bloxx | Sudoku

GPS a Mapy: GPS se nekoná, mapy ano

V nabídce organizace nalezneme nově zcela integrované Mapy, které jsou co do funkcí velmi podobné aplikaci z chytrých Symbianových telefonů. Na paměťové kartě jsou již mapy České republiky předinstalovány, takže je možné je bezplatně používat, vyhledávat adresy či zájmové body. Bez externího GPS modulu však není možné používat navigaci a bez něj vám telefon bohužel ani nesdělí polohu. Přitom by ji mohl alespoň přibližně vypočítat podle okolních vysílačů tak, jak to dělal například první iPhone, který rovněž neobsahoval GPS modul.


Navigační aplikace Mapy. Chybí jen to vestavěné GPS

Telefonování, zprávy a organizace času

V těchto disciplínách zvládne Nokia 6303 navlas to samé, jako řada dalších telefonů Series 40. Občas se sice setkáme s mírně inovovanou grafikou, ale funkce zůstaly zachovány. Telefonní seznam pojme 2000 kontaktů, je samozřejmě vícepoložkový a nechybí možnost seřadit kontakty podle jména nebo příjmení, vyhledávat je podle více písmen a standardní záležitostí jsou i skupiny volajících.


Různé možnosti zobrazení kontaktů

Každý kontakt může být navíc odlišen obrázkem, videem a tónem. Vzhledem k absenci sítí 3G můžete zapomenout na videohovory. Neschází však hlasové ovládání, od kterého už někteří výrobci upouštějí.


Ke každému kontaktu lze uložit mnoho detailů

Ve zprávách se žádného překvapení nedočkáme. SMSky a MMSky mají opět jednotný editor, který mění typ zprávy v závislosti na obsahu. Potěší vzorné odpočítávání znaků, které však v zápětí upozorní na zkracování zpráv, pokud píšete s diakritikou. V nastavení textových však lze toto změnit a telefon pak bude před odesláním diakritiku ořezávat a jedna SMSka bude mít opět až 160 znaků. Paměť pro SMS zprávy je omezena pouze kapacitou vnitřní paměti telefonu, na paměťovou kartu však zprávy ukládat nelze.


Psaní textové zprávy s různými velikostmi písma

Maximální velikost odesílaných MMS zpráv je 300 kB. Nechybí ani emailový klient, který se příliš nezměnil. Práce s ním je sice poměrně rychlá, ale vzhledem k omezeným možnostem poněkud těžkopádná. Zobrazí sice grafické HTML emaily, ale nelze se v nich posouvat horizontálním směrem a obsah zprávy tak zůstane většinou skryt. Jinak klient nabídne práci s mnoha schránkami, automatickou aktualizaci na pozadí a práci s přílohami, které však nesmí být větší, než 594 kB.


MMS zpráva | emailový klient | zobrazení HTML emailu je možné, ale nevyužitelné, protože se nelze posouvat v horizontálním směru

Organizaci času nelze nic vytknout. Samozřejmostí je kalendář, umožňující uložit 6 typů záznamů, včetně jednání, volání, narozenin, výročí nebo pozmámky. Pokud ke kontaktu v telefonním seznamu přidáte narozeniny, objeví se automaticky i v kalendáři. Kromě měsíčního pohledu je samozřejmostí též týdenní grafický a denní textový pohled.


Kalendář: grafika prošla kosmetickými změnami, funkce zůstaly

Graficky nový je seznam úkolů, vedený odděleně. Nechybí ani poznámky, kalkulačka s vědeckými funkcemi a počítáním půjček, stopky a odpočítávací měřič. Zamrzí pouze jeden opakovaný budík. Mnoho uživatelů si potřebuje na různé dny nastavit jiné budíky a zde to není možné. Všechny aplikace jinak dělají přesně to, co se od nich očekává a nic překvapivého navíc nenabídnou. Dodám jen, že vše se spolehlivě synchronizuje skrze PC Suite s počítačem.


Kalkulačka | odpočítávací měřič | stopky | převodník jednotek | převodník velikostí | světový čas

Internet a datové funkce: konečně nový prohlížeč

Snad odnepaměti trápil Series 40 nekvalitní a pomalý prohlížeč. V poslední době se Nokia snažila tento neduh vyřešit předinstalováním Opery Mini. V některých telefonech to dokonce je výchozí prohlížeč. V 6.edici Series 40 jsme se však konečně dočkali nového vykreslovacího jádra vestavěného prohlížeče, díky kterému se stránky zobrazují téměř stejně, jako na počítači. Jádro vypadá být stejné nebo podobné, jako u prohlížečů v chytrých telefonech se Symbianem S60. Zlepšení se však dočkalo pouze vykreslování. Na další funkce se nedostalo. Čekáte li náhled stránky, či další pokročilé funkce, budete zklamáni. Ani rychlost není nijak závratná a pohyb po stránce je zdlouhavý. Po chvilce zkoumání jsem se tak opět vrátil k osvědčené Opeře Mini.


Nový webový prohlížeč si konečně poradí s plnohodnotnými stránkami. Funkce však stále pokulhávají

Nabídka datových funkcí patří dnes již k podprůměru a jedná se o jeden z největších rozdílů oproti Nokii 6700 classic, kterou lze považovat za druhého, vybavenějšího nástupce Nokie 6300. Nokia 6303 si totiž rozumí pouze s GSM sítěmi, takže je omezena na GPRS a EDGE. I když jsou v nejrychlejší konfiguraci, v dnešním 3G světě to již prostě nestačí. Telefon, který by měl být masovým produktem, ovládajícím trh mnoho měsíců, by si určitě podporu sítí 3.generace zasloužil. V nabídce datových funkcí nechybí Bluetooth nebo připojení skrze microUSB, přes které ale nelze nabíjet baterii. Kromě režimu PC Suite nabídne Nokia 6303 classic i režim pro přenos dat (Mass Storage) pro paměťovou kartu, případně pak multimediální režim pro synchronizaci například s Windows Media Playerem.

Zhodnocení: novou legendou nebude, úspěch má ale zaručen

Nokia 6303 již zřejmě nebude takovou legendou, jakou ve své době byl model 6300. Doba již pokročila a též potřeby uživatelů se vyvíjí. Světu nyní vládne iPhone spolu s dalšími dotykovými telefony a klasických přístrojů postupně ubývá. Na druhou stranu stále existuje obrovská skupina lidí, kteří hledají tradiční, designově neutrální a funkčně průměrný telefon za dobrou cenu, který jim dobře poslouží a nebudou si muset zvykat na žádné novoty. Takoví uživatelé po nové 6303 classic rádi sáhnou, i když jich bude méně, než před dvěma lety. 6303 classic je i modelový firemní telefon pro níže postavené zaměstnance. Pokud tedy chcete poměrně levnou a kvalitní Nokii se snadným ovládáním a přehledným menu, výbavou zahrnující vše podstatné, a zároveň nepotřebujete 3G, Wi-Fi, GPS a další moderní vymoženosti, je pro vás Nokia 6303 classic jako stvořená.

nokia-6303-classic
Klady
  • kvalitní konstrukce včetně ocelových krytů
  • kompaktní rozměry
  • telefon velmi dobře padne do ruky
  • přehledné menu a pohodlné
  • klasické ovládání
  • 3,5 mm Jack pro připojení vlastních sluchátek
  • slot pro paměťové karty
  • dobrá výdrž baterie
  • větší a kvalitnější displej
  • inovovaný fotoaparát
  • který už lze použít k focení i natáčení
  • vestavěná mapová aplikace s možností navigaci (s externím modulem)
  • FM rádio s RDS
Zápory
  • chybí 3G
  • nešikovná krytka USB konektoru
  • pouze jeden budík
  • omezený emailový klient
  • webový prohlížeč mohl být mnohem lepší
  • telefon nerozezná svou přibližnou polohu v aplikaci Mapy podle vysílač
Diskuze ke článku
Michal Pospech
To ze je zkouska fotoaparatu? Vzdyt jste nefotil nic venku, vse je v mistnostech. Ty fotky nemaji vypovidajici hodnotu o nicem. Napravil byste to prosim? Pro me je telefon dulezity i z hlediska fotografovani.
Neo
Pokud je pro Vás důležity fotoaparát, tak na Nokii 6303 rovnou zapomeňte-tento telefon je na focení absolutně nevhodný. Pokud chcete telefon na focení, jedině Nokie Nseries, nejlépe N82.
Martin Pultzner
Dobrý den,

omlouvám se za nedopatření. Nenahrála se mi cel série fotografií a při kontrole jsem si toho nevšiml. Dobře, že jste se ozval :)

s pozdravem

Martin Pultzner
proof
Na té fotografii před tramvají je zachycena kapsářka v akci? Cool. :-D

Jinak díky za recenzi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze