Nokia 4.2
recenze

Nokia 4.2

Čtyřka by měla být za čtyřku
32

Na český trh konečně dorazila první letošní Nokie, kterou lze označit za cenově dostupnější. Nová Nokia 4.2 klade důraz na osvědčené prvky jako bytelnou konstrukci a čistý aktuální Android a koneckonců i moderní prvky jako duální fotoaparát či výřez v displeji.

Číslo 4 se na začátku označení u mobilních telefonů a zejména Nokií dlouhou dobu vůbec neobjevovalo. Důvodem měl být fakt, že především v Číně je tato číslice považována za nešťastnou. Finská společnost HMD Global však pod značkou Nokia nyní uvedla model 4.2. Zajímavé ovšem je, že žádné modely 4.0 ani 4.1 neexistují. Na každý pád před sebou máme smartphone spíše nižší třídy, který disponuje zdánlivě slušnou výbavou. Hlavním tahákem bude samozřejmě operační systém, stejně jako u jiných Nokií. Jistým zádrhelem může být pro někoho sebevědomá cena atakující pět tisíc korun.

Nokia 4.2 – videorecenze

Technické parametry Nokia 4.2 32/3 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce149 × 71,3 × 8,4 mm, 161 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,71" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 439, CPU: 4×1,95 GHz + 4×1,45 GHz, GPU: Adreno 505
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:42 hodin
Dostupnostkvěten 2019, 4 999 Kč

Obsah balení

Výrobce považuje Nokii 4.2 za levnější model a dle toho také vypadá prodejní balení. Kromě samotného telefonu, nabíječky a USB kabelu nic nečekejte.

Nokia 4.2

Konstrukční zpracování: konzervativně poctivá

Výrobky značky Nokia se v posledních letech chlubily vcelku originálním vzhledem, který vzbuzoval vzpomínky na dávné modely. Letos už to zřejmě platit nebude. Nokia 4.2 totiž vypadá neskutečně tuctově. Tento dojem umocňuje i jediná dostupná varianta, a to černá. Výrobce vsadil na baculaté rozměry, které umocňuje nejen tloušťka 8,5 milimetrů a zaoblené boky, ale i silně oblé rohy. Výhodou však je, že telefon padne skvěle do ruky. Málokterý smartphone nižší střední třídy se drží tak pohodlně.

Vypadá neskutečně tuctově.

Líbí se nám také bytelná konstrukce složená ze skleněných ploch a polykarbonátového rámu. Jednotlivé části přesně lícují a z telefonu dýchá preciznost. V tomto úhlu pohledu jde o poctivou Nokii, jak jsme ji znali a konec konců i nadále známe. Na druhou stranu je celý telefon lesklý a ulpívají na něm otisky prstů.

Na pravém boku si nelze nevšimnout velkého odemykacího tlačítka, které dokáže po svém obvodu svítit a blikat. Jak jistě tušíte, jde o formu informování na zmeškané události. Jelikož je světlo silné a pronikavé, rozhodně jej nikdy nepřehlédnete. Toto tlačítko doplňuje již standardní dvojklávesa regulující hlasitost. Výčet tlačítek tím ale nekončí. Speciální klávesa se nachází na levém boku a spouští u nás jen částečně využitelného Google Asistenta. Funkci tlačítka bohužel nelze změnit – maximálně deaktivovat.

Posledním prvkem vnějšího ovládání je čtečka otisků prstů. Její umístění není zcela ideální – je níže než čekáte a zejména zpočátku jsem prst přikládal spíše na modul fotoaparátu. Po pár dnech si však člověk zvykne. Práce čtečky je trochu pomalejší, ale funguje spolehlivě.

Nokia 4.2

Konektorová výbava? Na spodní hraně straší microUSB konektor a místo něj bychom zde raději viděli USB-C. 3,5m jack má své místo na horní hraně, avšak sluchátka si již musíte sehnat sami – v základním balení chybí.

Líbilo se nám
  • pohodlně padne do ruky
  • bytelná konstrukce
  • praktické tlačítko po pravém boku
Nelíbilo se nám
  • nemožnost levou klávesu přenastavit
  • na těle ulpívají otisky prstů

Displej: tak trochu mdlý

Jak jste si již mohli všimnout, rámečky kolem displeje jsou poměrně tlusté ve všech směrech. Obří brada s logem mohla být využita aspoň pro umístění fotoaparátu, ale místo toho jej najdete v otravném výřezu v displeji, který navíc nelze skrýt. Samotný panel příliš kvality nepobral. Má 5,71palcovou úhlopříčku a HD+ rozlišení. Jemnost rekordy netrhá, ale při běžné práci si rastru nemáte šanci všimnout. Použitý IPS displej je bohužel špatně čitelný na ostrém slunci a barvy jsou vcelku bledé. Jednoduše na něm Nokia hodně šetřila. Klasická informační dioda nad displejem chybí, ale spolehlivě ji supluje již zmíněné svítící boční tlačítko. V nastavení lze najít ještě jednu notifikační funkci, kdy se displej po zameškání události dokáže na moment rozsvítit. Totéž se stane, když telefon uchopíte do ruky.

Nokia 4.2
Líbilo se nám
  • dostatečně velký displej
Nelíbilo se nám
  • podání barev
  • horší čitelnost na slunci
  • zbytečně tlusté rámečky

Zvuk: obyčejný

Na spodní hraně umístěný reproduktor je vhodný jen pro účely vyzvánění. Hlasitý je skutečně dost. Výstup skrze 3,5mm jack pak uspokojí všechny nenáročné posluchače.

Nokia 4.2

Výkon hardwaru: není to tak zlé

Pod kapotou tiká procesor Snapdragon 439 a asistuje mu 3GB operační paměť. Na běžné operace to stačí, slušný je i výsledek v benchmarku AnTuTu. Zahrajete si také většinu her, byť ty náročnější se buď sekají, nebo běží na nižší detaily, což je případ populárního PUBG. Interní paměť má jen průměrných 32 GB a po prvním zapnutí pro vás zbývá necelých 23 GB. Naštěstí nechybí šuplíček, kam kromě paměťovky umístíte i dvě nanoSIM karty.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • slušný procesor
  • podpora paměťovek
Nelíbilo se nám
  • interní paměť mohla být větší

Výdrž baterie: na nabití si počkáte

Baterie má kapacitu 3 000 mAh a ačkoliv se to může zdát dost, tak není. Telefon vydrží jeden celý náročnější den. Více z něj však nevymáčknete, což je škoda. Displej není velký a čipset není žádný trhač asfaltu. Dva dny bez nabíječky již znamenají zásadní omezení aktivního používání.

Nokia 4.2

Nabití nijak extrémně velké baterie trvá neúnosně dlouho. Zabere více než 2,5 hodiny, což je v dnešní době, kdy se i do střední třídy dere rychlé nabíjení, trochu silná káva.

Nelíbilo se nám
  • velmi dlouhé nabíjení

Konektivita: nač si vzpomenete

Po datové stránce nabídne telefon především LTE Cat 4 s maximální rychlostí 150 Mb/s při downloadu a 50 Mb/s při uploadu. LTE funguje ve všech u nás podporovaných pásmech. Z dalších možností bezdrátového připojení máte samozřejmě k dispozici i Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n. Dostalo se také na podporu GPS a GLONASSu, a tak lze telefon rozhodně využít pro navigování. Kromě Bluetooth 4.2 nechybí dokonce ani čip NFC, což u levnějšího telefonu rozhodně potěší.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC

Fotoaparát: na momentky postačí

V rámci moderních trendů má Nokia 4.2 na zádech dva fotoaparáty, kdy klasický 13megapixelový doplňuje spíše zbytečná 2megapixelová kamerka pro práci s hloubkou ostrosti. Nechybí automatické ostření ani přisvětlovací dioda.

Nokia 4.2

Výsledky nejsou nijak úžasné. Za dobrého světla pořídí telefon slušný snímek, který je ostrý, ale barevné podání by mohlo být lepší. S ubývajícím světlem se zvyšuje riziko rozmazání. Nijak oslnivě nevypadá ani záznam videa ve Full HD rozlišení s 30 FPS. Pokud často fotíte, Nokia 4.2 vás tak příliš nenadchne.

Ukázkové fotografie

Nokia 4.2 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Pro nadšence do selfies je zde připravena 8megapixelová čelní kamerka. Pro potřeby sociálních sítí jsou výsledky dostatečné.

Nokia 4.2
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Nelíbilo se nám
  • horší kvalita snímků při horším světle

Software: to nejnovější možné

Přesouváme se k prostředí, což je dlouhodobě velký trumf telefonů značky Nokia. Ani novinka 4.2 není výjimkou a přivítá vás nejnovějším Androidem 9.0 Pie s květnovými bezpečnostními záplatami. Prostředí takřka čistého Androidu běhá ladně, na nic se nečeká a u levnějších telefonů jde o příjemnou změnu. Telefon je zařazen do programu Android One a čekají jej tak pravidelné včasné aktualizace. Po prvním zapnutí se dočkáte jen aplikací od Googlu, a to navíc pouze těch, které Google považuje za nutné. Nic navíc, žádný nepříjemný balast. Co si doinstalujete je tak čistě na vás.

Líbilo se nám
  • nejnovější Android
  • žádné aplikace navíc
  • perfektní optimalizace

Zhodnocení a konkurence

Nokia 4.2 se snaží budit dojem poctivého levnějšího smartphonu, což se jí daří. Za necelých 5 tisíc korun dostanete telefon, který velmi dobře padne do ruky a rozhodně budí dojem robustnosti. V tomto ohledu se na Nokii můžete spolehnout. Vše také dobře funguje, a to i díky perfektně odladěnému prostředí, což je důležitá podmínka pro pohodlné používání. Z dalších výhod zmiňme podporu dvou nanoSIM karet a třeba NFC. Ale to už je skutečně vše. Nová Nokia nepotěší výdrží, unavuje dlouhým nabíjením, zklame nekvalitním displejem a nenadchne fotoaparátem. To vše pak podtrhuje spíše nudný vzhled. Za pět tisíc tak novinka přichází se skromnou nadílkou, kvůli které ji mnohá konkurence rozcupuje na kousky.

Důkazem budiž Xiaomi Redmi 7, které za nižší cenu nabídne výkonnější hardware, dvojnásobné 64GB úložiště, lepší displej i fotoaparát a dokonce též silnější baterii. Vadí-li vám výřez v displeji, Xiaomi nabídne model Mi A2, který má mnohem vyšší výkon i lepší dvojici fotoaparátů. I Mi A2 je levnější než Nokia.

Xiaomi Redmi 7 64 GB

Rozměry158,7 × 75,6 × 8,5 mm, 180 g
DisplejTFT IPS, 6,26" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 632, 4×1,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh

Xiaomi Mi A2

Rozměry158,7 × 75,4 × 7,3 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 010 mAh

Sáhnout můžete také po Huawei P Smart 2019 s lepším displejem či vyšším výkonem. Cena je vyšší jen o pár set korun. Za zmínku stojí také Samsung Galaxy A20e, který opět nabídne lepší displej i fotoaparát.

Huawei P smart 2019

Rozměry155,2 × 73,4 × 8 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 6,21" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 1:57 hodin

Samsung Galaxy A20e

Rozměry147,2 × 69,5 × 8,3 mm, 141 g
DisplejTFT IPS, 5,8" (1 560 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 2×1,6 GHz + 6×1,35 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:24 hodin

Nokia 4.2 neobstojí vůči jakékoliv konkurenci a velmi by jí prospělo snížení ceny alespoň o tisíc korun. Její jediná podstatná výhoda spočívá v čistém a aktualizovaném Androidu. To však zřejmě bude pro běžné uživatele málo.

nokia-42
Klady
  • robustní konstrukce
  • pohodlně se drží
  • potěší konzervativce
  • stavová dioda v bočním tlačítku
  • nejnovější Android
  • perfektní optimalizace prostředí
Zápory
  • horší displej
  • klávesu na levém boku nelze nastavit
  • velmi dlouhé nabíjení
  • starší microUSB konektor
  • jen průměrný fotoaparát
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
Eedx
MicroUSB? Zase?!
htcjirka
htcjirka
MicroUSB je v roce 2019 opravdu vtip a to i u low endu.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Konečně už opadlo to nadšení z návratu Nokie a začíná se hodnotit tak, aby to odpovídalo realitě, která je evidentně dost ubohá.
Martin
Povedený telefon,plánujete také recenzi 5.1 plus prosím?
Jinak tyhle dva (5.2plus více) jsou hw a velikosti docela blízko Motorole One kterou téměř čtrnáct dní vlastním a jsem velmi spokojen.
Rozhodoval jsem se ještě předtím pro zmíněnou pětku,ale M nakonec vyhrála, byť má cpu papírové mírně slabší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze