Redmi 7
recenze

Redmi 7

Levný, ale šikovný
15

Redmi 7 je dalším smartphonem z řady cenově dostupných modelů z dílny čínského výrobce Xiaomi, jenž se rozhodl jít s cenou ještě níž než jeho vyvinutější sourozenec Redmi Note 7. Vyplatí se ušetřit několik stokorun výměnou za kompromisy, které přináší odlehčená verze Redmi 7? A o jaké ústupky se vlastně jedná?

Psát o telefonech vyrobených společností Xiaomi, že nabízí skvělý poměr cena/výkon se stalo oblíbenou frází mnoha technologických redaktorů. A u modelu Redmi 7 tomu pochopitelně není jinak. Smartphone nabízí opravdu slušnou výbavu v čele s relativně výkonným, avšak úsporným čipsetem, dostatečně velkým displejem nebo kapacitou baterie, která umožní dokonce i delší než dvoudenní používání. Novinkou není ani to, že si výrobky Xiaomi samy sobě konkurují, a tak jsem si během recenzování tohoto smartphonu mnohokrát položil otázku, zdali má existence Redmi 7 na trhu vůbec smysl. Jeho sourozenec Redmi Note 7 totiž disponuje ještě lepšími specifikacemi v podobně urostlém těle, a to přitom za příplatek jen několika stokorun, které můžete snadno utratit v restauraci za dobrý oběd ve dvou. Jak to tedy s Redmi 7 vlastně je?

Redmi 7 – videorecenze

Technické parametry Xiaomi Redmi 7 32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce158,7 × 75,6 × 8,5 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 6,26" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 632, CPU: 4×1,8 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2019, 4 200 Kč

Obsah balení: pouzdro chrání před pády i otisky

V bílo-oranžové krabičce se kromě samotného smartphonu nachází bílý nabíjecí kabel typu USB-A/microUSB a pochopitelně nechybí ani stejnobarevný adaptér o výkonu 10 W. K mému překvapení jsem zde našel rovněž ochranné transparentní silikonové pouzdro, které je tmavého zabarvení. Jedná se o zcela tradiční pouzdro, které zaujme jen malým kouskem silikonu navíc v oblasti výřezu pro microUSB konektor, jenž se dá v případě potřeby odchlípnout.

Líbilo se nám
  • ochranné silikonové pouzdro

Konstrukční zpracování: klame tělem

Redmi 7 je telefonem, kterému by méně znalí pravděpodobně netipovali cenovku pod 4 tisíce korun. Plastová záda mají lesklou povrchovou úpravu, které, jak výrobce uvádí, bylo docíleno pomocí transparentního lisování a barevného gradientu s nanopotahem. Nevýhodou je již tradičně „schopnost“ smartphonu se neskutečně rychle upatlat. Pokud tedy chcete, aby váš Redmi 7 vypadal neustále k světu, připravte se věčné leštění nebo nošení v silikonovém pouzdře. Kromě tohoto neduhu však můžu Xiaomi pochválit za volbu materiálu, neboť telefon v ruce klouže méně, než bych předpokládal. S celkovými rozměry 158,7 × 75,6 × 8,5 milimetrů a hmotností 180 gramů jsem rovněž neměl problém. Testovanou černou variantu s označením „Eclipse Black“ doprovází v nabídkách e-shopů také modrá „Comet Blue“ a červená „Lunar Red“. Musím se přiznat, že černá varianta sice působí hezky, ale z těchto tří verzí je tou nejnudnější a bude určena primárně konzervativnímu obecenstvu, ke kterému se většina tuzemských zákazníků bezpochyby řadí.

Xiaomi Redmi 7

Když jsme u zadní strany, stojí za to zmínit, že modul s dvojicí čoček vystupuje nad okolní povrch opravdu minimálně. Při zatlačení na displej telefonu položeného na rovném povrchu se tak nedočkáte žádného kymácení, což je určitě dobře. Pod modulem se nachází přisvětlovací dioda a na již klasickém místě najdeme čtečku otisků prstů. Ta funguje příkladně a telefon odemkne poměrně rychle. Díky jejímu praktickému umístění se na ni vždy bez problémů trefíte. Z biometrických možností zabezpečení nechybí ani možnost rozpoznání pomocí obličeje.

Měl by přežít dokonce i vodní koupel.

Boční rámeček imitující kov je ve skutečnosti plastový. Během několikadenního používání se mi jej ovšem nepodařilo nijak poškrábat, což chválím. Lícování zad a rámečku, potažmo rámečku a displeje, je precizní a nikde jsem nenašel žádný dílenský nedostatek. Telefon nevrže, a to ani při vyvinutí větší síly. Na horní straně navíc nechybí pro Xiaomi typický infraport, kterým můžete ovládat nějakou tu domácí elektroniku. Vedle něj se usídlil 3,5mm audiokonektor a zdířka mikrofonu. Dalším poznávacím znakem Xiaomi je žel i absence oficiální certifikace zvýšené odolnosti. Telefon by však měl zcela bez problémů vydržet nějaká ta polití a na internetu dokonce najdete videa úplného ponoření Redmi 7 pod hladinu, které telefon bez úhony přežil.

Na pravé straně poté máme klasické vypínací tlačítko umístěné pod kolébkou hlasitosti akorát na dosah palce. Dobrému dojmu napomáhá také jistý stisk, při kterém uslyšíte tiché lupnutí. Milým překvapením je u takto levného smartphonu přítomnost šuplíčku, jenž pojme hned dvě nanoSIM karty plus jednu paměťovou microSD kartu. Slot se nachází na levé straně a k jeho vysunutí je potřeba použít dodávanou jehlu. Na spodní straně se usídlil méně praktický microUSB konektor uprostřed, hlasitý reproduktor pod pravou mřížkou a mikrofon pod identicky vypadající mřížkou na levé straně.

Líbilo se nám
  • precizní zpracování
  • zvýšená ochrana (ačkoliv bez certifikace)
  • infraport
  • podpora dvou nanoSIM karet i paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • méně praktický microUSB konektor
  • záda se snadno umastí

Displej: jemnost není jeho výsadou

IPS displej má úhlopříčku 6,26 palců a poměr stran 19:9. Kvůli HD+ rozlišení, tedy 1 520 × 720 pixelů, lze bohužel při přiblížení občas rozpoznat jednotlivé pixely a rozhodně se tedy nejedná o nijak extra jemný panel. Nižší rozlišení však není při běžném používání zásadním problémem. Vadit vám může v případě, že telefon používáte primárně ke sledování videí. Barevné podání a kontrast lze nastavit podle preferencí uživatele v možnostech nastavení, ale to základní mi vyhovovalo. S ohledem na cenu hodnotím pozorovací úhly i maximální svítivost jako dostatečné. Dokonce nechybí ani ochrana displeje Corning Gorilla Glass 5, což považuji v této cenové hladině za nadstandard.

Xiaomi Redmi 7

Výrobce se chlubí tím, že displej pokrývá 86,83 % plochy zařízení, což by při pohledu na tlustší spodní bradu odpovídalo. V ní se rovněž ukrývá titěrná notifikační dioda barvy, jejíž bílý svit nelze nijak upravit. U horního okraje se „stéká“ moderní kapkovitý výřez, který v sobě obsahuje 8megapixelovou selfie kamerku, jež v ideálních světelných podmínkách pořizuje průměrně vypadající snímky. Zároveň mohu konstatovat, že jsem si nevšiml, že by u výřezu došlo k nějakému dodatečnému softwarovému zakulacení, jako například u nedávno recenzovaného Xiaomi Mi 9.

Líbilo se nám
  • Corning Gorilla Glass 5
  • slušná kvalita
  • notifikační dioda, …
Nelíbilo se nám
  • ...byť titěrná a nekonfigurovatelná
  • tlustší brada
  • nižší rozlišení

Zvuk: pouze monoreproduktor

Hlasitý reproduktor na spodní straně neoslní ani nezklame. Zvukové podání je průměrné, však hlasitost dostatečná. Telefonu tak nelze v tomto směru nic moc vytknout. Výstup do sluchátek skrze 3,5mm jack je rovněž v pořádku a nenároční uživatelé nebudou mít námitek. Pochválit musím kvalitu telefonních hovorů, se kterou jsem neměl problém a slyšel jsem druhou stranu stejně jako ona mě bez problémů. Posluchači rádia jistě ocení i dedikovanou aplikaci k jeho příjmu.

Xiaomi Redmi 7
Líbilo se nám
  • někoho může potěšit FM rádio
  • solidní zvukové podání

Výkon hardwaru: úsporný, ale dostačující čipset

Po výkonové stránce se Redmi 7 nemá za co stydět. Uvnitř najdeme úsporný osmijádrový Snapdragon 632 v kombinaci se 2 až 3 GB operační paměti. Samotné úložiště o kapacitě 16, 32 nebo 64 GB podle verze nepředstavuje zásadnější problém, neboť jej lze rozšířit o microSD karty o kapacitě až půl terabajtu. U testované 32GB verze přitom zůstane z interního úložiště uživateli k dispozici přibližně 20 GB volných. Hry i systém frčí vzhledem k uvedené výbavě uspokojivě rychle. Telefon celkově reaguje rychle a během používání jsem se nesetkal s nějakým delším čekáním, čemuž nejspíš napomáhá i nejnovější Android 9 s nadstavbou MIUI 10.

Líbilo se nám
  • Snapdragon 632

Výdrž baterie: dva dny s přehledem

Pokud od telefonu vyžadujete dlouhou výdrž, Redmi 7 vám rozhodně udělá radost. S baterií o kapacitě 4 000 mAh a úsporným procesorem Snapdragon 632 totiž bez větších problémů překoná i metu dvou dnů. Pochopitelně hodně záleží na stylu, jakým smartphone používáte, avšak dva dny by se mohly podle mého stát u mnoha uživatelů standardem.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 17 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 30 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 40 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 56 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 64 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 80 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 91 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 106 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 123 minut

Nabíjení dodávaným adaptérem do zásuvky probíhá výkonem 10 W. Průběh nabíjení si můžete podrobně prohlédnout v tabulce. Nabití na kapacitu 80 % za zhruba hodinu a půl je podle mého soudu plně dostačující.

Líbilo se nám
  • velká kapacita

Konektivita: sbohem, bezkontaktní platby

Bavíme-li se o konektivitě, oplývá Redmi 7 pouze základní výbavou. Nechybí tak například Wi-Fi 802.11b/g/n v pásmu 2,4 GHz, Wi-Fi Direct či Bluetooth 4.2, přičemž z Bluetooth audio profilů telefon podporuje kodeky SBC, AAC, aptX a aptX-HD. Dobrou zprávou pro uživatele dvou SIM karet je, že oba dva sloty na SIM karty umí souběžné VoLTE. Pokud byste se ztratili, můžete se spolehnout na podporu navigačních systémů GPS, Galileo, QZSS, GLONASS i BeiDou. Co však velmi zamrzí je absence technologie NFC. Rozloučit se tak můžete s bezkontaktními platbami nebo třeba možností rychlého párování. Rozhodně je to škoda, ale vzpomenu-li, že NFC modulem nedisponuje ani vybavenější Redmi 7 Note, nepřekvapilo mne to.

Nelíbilo se nám
  • bez NFC
  • nepodporuje 5GHz Wi-Fi

Fotoaparát: dva do páru

Hlavní fotoaparát disponuje 12megapixelovým senzorem o světelnosti f/2.2 a laserovým ostřením. Pro vytvoření populárních snímků s bokeh efektem mu dopomáhá 2megapixelový vedlejší snímač. Pořízené fotografie vypadají na svou třídu velmi slušně. Podání barev při vypnuté umělé inteligenci poměrně odpovídá realitě, i když má telefon občas sklony fotit snímky mírně tmavší. Celkově bych kameru označil za mírně nadprůměrnou a její kvalita u takto levného telefonu potěší.

Pro více informací si přečtete popisek jednotlivých fotografií

Video lze natáčet ve Full HD při 60 FPS, avšak musíte se smířit s absencí stabilizace, takže doporučuji natáčet pouze z místa.

Redmi Note 7 testovací video 1080p 30 FPS

Líbilo se nám
  • mírně nadprůměrné výsledky

Software: mí-jů-áj deset

Jak již bylo zmíněno v kapitole o výkonu, Redmi 7 disponuje v současnosti stále nejnovějším Androidem 9 Pie s nadstavbou MIUI 10. Pohyb nabídkami je dostatečně svižný a prostředí umožňuje poměrně široké možnosti nastavení. Mnohdy slýchávám obavy uživatelů z toho, že je prostředí plné reklam. Pokud však máte telefon z globální distribuce, nemusíte se reklam (snad až na výjimky, kdy instalujete aplikace určené pro čínské smartphony Xiaomi) absolutně čeho obávat. Za přítomnost nejnovějšího Androidu rozhodně chválím. To, zdali je prostředí MIUI pěkné, je však spíše věcí subjektivního názoru. Osobně jsem s ním spokojen, přestože mi více vyhovuje například One UI od Samsungu.

Líbilo se nám
  • rychlé prostředí
  • Android 9 Pie

Zhodnocení

Za cenu 4 tisíc korun u testované varianty se 3 GB RAM a 32GB úložištěm dostanete velký displej se zvýšenou ochranou, mírně nadprůměrný duální fotoaparát, skvělou výdrž i dostatečný výkon, který vás nebude nijak omezovat. Výtku mám k osazení méně praktickým microUSB konektorem a zejména absenci NFC. V ostatních ohledech se ale jedná o velmi povedený smartphone, který vám můžu vřele doporučit.

Xiaomi Redmi 7

Konkurence

Mezi konkurenci můžeme zařadit například Alcatel 5V, který na rozdíl od Xiaomi nabízí možnost platit skrze NFC a nechybí mu ani duální fotoaparát. Nevýhodou však může být slabší procesor MediaTek.

Alcatel 5V

Rozměry153,7 × 74,5 × 8,5 mm, 156 g
DisplejTFT IPS, 6,2" (1 500 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio P22, 8×2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 2:45 hodin

Další alternativou může být Xiaomi Mi A2, které se chlubí o poznání jemnějším displejem bez výřezu. Chybí zde však slot pro paměťové karty i 3,5mm audiokonektor a baterie má o 1 000 mAh menší kapacitu.

Xiaomi Mi A2

Rozměry158,7 × 75,4 × 7,3 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 010 mAh
xiaomi-redmi-7
Klady
  • dlouhá výdrž
  • dostatečný výkon
  • na svou třídu kvalitní fotoaparát
  • líbivý vzhled
Zápory
  • absence NFC
  • méně praktický microUSB konektor
Diskuze ke článku
Lukáš
Proč je u modelu mi a2 fotka mi a2 lite?
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Tak to dopadlo hodně dobře.
briza
Jelikož je na trhu stále Redmi Note 5, který je ve verzi 3/32 za stejnou cenu, přičemž je ale ve všem lepší, nedává tenhle telefon vůbec smysl.
Pesedm
Slušný stroj vzhledem k ceně.
Recenze opět skvělá, nechybí i kvalita hovorů a přehled dobíjení.
Ioannis příště si aktualizuj Android viz video YT :))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze