Huawei P smart 2019
recenze

Huawei P smart 2019

Namyšlený krasavec
46

Huawei se letos pokusí navázat na loňský úspěch v nižší střední třídě. K tomu má posloužit nová generace modelu P smart pro rok 2019. Nově je telefon celý lesklý, displej povyrostl a máme zde i větší interní paměť. Cena opět startuje na 6 tisících. Povede stejný recept k obdobně výborným výsledkům?

Na první pohled by se mohlo zdát, že Huawei své telefony zaměřuje na vyšší patra a do levnějšího segmentu posílá své výrobky brandu Honor. Ale to bychom po čínském výrobci chtěli příliš pedantský pořádek. A tak se tu dnes setkáváme s nižší střední třídou v podobě Huawei P smart 2019. Jak název napovídá, jde o přímého nástupce loňského P Smartu, který se těšil a stále těší značné oblibě. Nabízí totiž vyvážený poměr cena/výkon. O to těžší to aktuální novinka bude mít. Snaží se však působit moderněji. Je lesklá, má větší displej i baterii a dostalo se i na dvojnásobné interní úložiště.

Technické parametry Huawei P smart 2019

Kompletní specifikace
Konstrukce155,2 × 73,4 × 8 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,21" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetHuawei Kirin 710, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkceHSPA: 42 / 5,76 Mb/s, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:57 hodin
Dostupnostleden 2019, 4 487 Kč

Huawei P Smart (2019) – videorecenze

Obsah balení

Základní balení ukrývá nejen samotný telefon, ale také nezbytné příslušenství pro základní používání. Jde o koncovku nabíječky a USB kabel. Dostalo se také na základní pecková sluchátka. Příslušenství je sladěno do bílé barvy.

Huawei P smart 2019

Konstrukční zpracování: nesahat

Pokud si vzpomenete na loňský Huawei P Smart, šlo o klasicky vypadající hliníkový telefon, který si získal oblibu především díky vyváženému poměru cena/výkon. V případě nástupce prakticky nezůstal v tomto ohledu kámen na kameni. Čeho si všimnete v prvé řadě jsou lesklá záda. Ta vypadají skutečně dobře, především v naší gradientní modré barvě, kdy světle modrý odstín přechází přes tmavě modrou až do fialova. Pokud vám tato extravagance nic neříká, můžete sáhnout i po konzervativní černé.

Zadní stranu a boky tvoří plast, který je extrémně náchylný na poškrábání. První oděrky se na telefonu objevily po pár hodinách a po dvou týdnech běžného používání jsou záda slušně poškrábaná. Toto výrobce opravdu nezvládl. Telefon je sice hezký, ale opravdu jen chvíli. A to jsme ještě nehovořili o ulpívajících otiscích prstů a vystupujícím fotoaparátu, který dojmu rozhodně nepřidává. Telefon se alespoň nijak zásadně nekývá při položení na stůl. Na zadní straně samozřejmě nemůže chybět čtečka otisků prstů. Ta je zcela klasická a funguje spolehlivě.

Záda jsou extrémně náchylná na poškrábání.

Novinka vcelku příjemně padne do ruky. Boky jsou zaoblené a ovládání tlačítek po pravém boku je snadné. Mají jistý zdvih i stisk. Spodní hrana je domovem konektorů. Huawei bohužel tvrdohlavě používá starší microUSB a prodlužuje tak přechodnou dobu dvou konektorů. Dále zde vidíme 3,5mm jack a průduchy hlasitého reproduktoru. Horní hrana už ubytovává pouze šuplíček hybridního slotu pro dvě nanoSIM karty, nebo jednu SIMku a jednu paměťovku.

Záda telefonu jsou v podstatě okamžitě poškrábaná

Její umístění pak lze označit za vhodně zvolené, ukazováček ruky na ni přesně dosedá. Zpracování, alespoň to konstrukční, vypadá vcelku dobře. Povrch je však náchylný na škrábance a navíc opravdu hodně klouže. Osobně si nemohu za poslední roky vybavit telefon, který by v ruce tak klouzal.

Líbilo se nám
  • díky zaobleným bokům dobře padne do dlaně
  • moderní barevná variace
Nelíbilo se nám
  • povrch extrémně náchylný na škrábance
  • ulpívající otisky prstů
  • velmi kluzký povrch
  • starý microUSB konektor

Displej: velké lákadlo

Na displej Huawei hodně vsází. Uznejte sami – 6,21palcová paráda s Full HD+ rozlišením dokáže zaujmout. Tentokrát se to už neobešlo bez výřezu, byť malého kapkovitého tvaru, který lze softwarově skrýt. Po skrytí se však jen prostor kolem výřezu podbarví černě a notifikační ikonky jsou stále vidět. Displej je kvalitní, dobře čitelný, s režimem pro ochranu očí a automatickou regulací jasu, která funguje spolehlivě a rychle. Výrobce na displej nalepil i ochrannou fólii, ačkoliv v našem případě ne zrovna rovně.

Huawei P smart 2019

Rámečky kolem displeje samozřejmě jsou, ale v rámci telefonu do šesti tisíc jsou velmi malé. Huawei nezapomněl ani na informační diodu. Jenže kam s ní? Nad displejem místo není, i reproduktor se musel vtěsnat do rámečku. Dioda tak má své místo překvapivě v prostoru pod displejem. Různobarevným blikáním vás upozorňuje na zmeškané události. Bohužel ji ale nelze nijak nastavit.

Huawei P smart 2019
Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • malé rámečky
Nelíbilo se nám
  • výřez v displeji
  • informační diodu nelze nastavit

Zvuk: standard

Hlasitý reproduktor nepřeslechnete, ale kvalitou příliš neoplývá. Pro potřeby vyzvánění však stačí.

Huawei P smart 2019

3,5mm výstup do sluchátek uspokojí všechny nenáročné posluchače, stejně jako dodávaná pecková sluchátka. Ta by ale přeci jen mohla hrát o něco hlasitěji. V hlučnějším prostředí již například mluvené slovo neslyšíte zřetelně.

Výkon hardwaru: průměrný výkon, slušná paměť

Pod kapotou se nachází průměrný procesor Kirin 710 spjatý s 3GB operační pamětí. Není to nijak oslňující kombinace, ale například na hraní her to stačí. Oblíbené PUBG spustíte na střední detaily, byť snímkovací frekvence ani v takovém případě není zcela ideální.

Benchmark testy

V benchmarku AnTuTu telefon dosáhl na takřka 130 tisíc bodů. Větší radost udělá velké 64GB úložiště, což je dvojnásobná porce oproti předchůdci. Navíc jej můžete rozšířit paměťovou kartou. Reálně vám zůstane po prvním zapnutí 53 GB, přičemž v telefonu není ani příliš zbytečných aplikací. Navíc jsou zde jen aplikace Huawei, například Zdraví, s čímž je však při koupi telefonu s nadstavbou EMUI nutno počítat.

Líbilo se nám
  • dostatečně velké úložiště
  • slušný výkon hardwaru
  • podpora paměťových karet

Výdrž baterie: velmi solidní

V útrobách telefonu se nachází baterie s kapacitou 3 400 mAh, což je slušná porce. Pozitivně se to projevuje na výdrži, kdy telefon hravě zvládá 1,5denní náročnější provoz. Dva dny bez nabíječky tak nejsou metou vzdálenou. Při našem testu výdrže telefon přehrával streamované video po dobu 8 hodin 34 minut.

Nabíjení však trvá vcelku dlouho. Počítejte téměř se dvěma hodinami.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž

Konektivita: nechybí ani NFC

Připojit se rychle a snadno k internetu již nesmí být výsadou jen dražších telefonů. A tak i P smart nabízí Wi-Fi ac a základní LTE (podporované na obou SIM slotech), které s rychlostí stahování až 300 Mb/s bohatě stačí všem běžným uživatelům. Spolehnout se dále můžete na Bluetooth 4.2 a dokonce i podporu NFC. Geolokační služby zajišťuje GPS, GLONASS a BeiDou. Vyhledání vaší polohy je rychlé a přesné i v městské zástavbě.

Líbilo se nám
  • NFC
  • LTE
  • přesná lokalizace vaší polohy

Fotoaparát: bohužel jen na momentky

Na zádech se lze kromě hezké barvy těšit i z duálního fotoaparátu. Jeho přítomnost je ale v podstatě zbytečná. Hlavní 13megapixelový snímač totiž doplňuje jen 2megapixelová kamerka pro potřeby portrétního režimu, jehož výsledky nijak nenadchnou.

Huawei P smart 2019

Pokud se přenesete přes sekaný chod aplikace fotoaparátu, pořídíte za dobrého světla slušné a barevné věrné snímky. Ostrost je ve středu výborná, ale směrem ke krajům snímku rychle klesá. Rohy fotografií jsou téměř vždy rozmazané. Pokoušet se fotografovat v noci je pošetilé.

Ukázkové fotografie včetně portrétního režimu na konci

Pro potřeby selfies je zde čelní 8megapixelový fotoaparát s průměrnou obrazovou kvalitou a možností si tvář softwarově vyžehlit.

Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je oproti fotografiím vcelku slušný, a to až ve Full HD kvalitě s 60 snímky za vteřinu. Nastavit můžete i běžné HD rozlišení.

Huawei P smart 2019 (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • slušný záznam videa
Nelíbilo se nám
  • slabé hlavní fotoaparáty

Software: děsivá optimalizace

U prostředí nám Huawei udělal radost nasazením nejnovějšího Androidu 9.0 Pie a nadstavby EMUI. To je u levnějšího smartphonu příjemná změna. Nadstavba se příliš neliší od starších kousků Huawei. Výrobci se ale bohužel hrubě nepovedla optimalizace. Celé prostředí běží neskutečně pomalu.

Horší optimalizaci by člověk pohledal.

Jedná se i o zcela základní operace, jako je vyvolání nabídky naposledy spuštěných aplikací, kdy musíte čekat. Nejvíce je nedostatečná optimalizace patrná na animacích. Telefon navíc hrozivě hospodaří s operační pamětí a aplikace po minimalizaci takřka ihned uzavře – když se chcete vrátit, zdlouhavě čekáte na opětovné spuštění. Není nic „příjemnějšího“, než prohlížet Facebook, odskočit si zkontrolovat odjezd autobusu a následně se vracet do Facebooku s tím, že několik vteřin čekáte. Bohužel musím konstatovat, že hůře optimalizované prostředí jsem již nějaký pátek neviděl. Jelikož máme v redakci i konkurenční novu 3i s takřka totožným hardwarem a mnohem plynulejším během, máme tušení, že za problémy s prostředím stojí devítkový Android, se kterým se Huawei „pere“. Model nova 3i totiž zatím využívá starší Android 8.

Závěrem kapitoly jen doplňme, že telefon lze ovládat gesty či klasicky přes softwarová navigační tlačítka na displeji. Huawei také nasadil funkci z devítkového Androidu, která vám hlídá, jak které aplikace používáte. Pojmenoval ji jako Digitální zůstatek.

Líbilo se nám
  • Android 9.0 Pie
Nelíbilo se nám
  • velmi špatná optimalizace prostředí

Zhodnocení

Huawei si pro nás letos opět přichystal záplavu mnoha telefonu, v nichž bychom se špatně orientovali i s podrobnou mapu. Nový P smart 2019 má však ambice vyčnívat. Navazuje na vcelku úspěšný loňský model, má trendy velký displej a na pohled skutečně líbivý vzhled. Příjemně padne do ruky a papírově má i slušné parametry, ať už hovoříme o výkonu či fotoaparátech. Kromě displeje a baterie však snad všechno skřípe. Nad microUSB konektorem by snad ještě šlo přimhouřit obě oči, ale slabý fotoaparát zklame. Uživatelé dnes fotí více než kdy dříve. Vše pak dokonale zazdí odfláknutá optimalizace prostředí. Netřeba připomínat, že na něm stojí a padá, zda telefon půjde pohodlně používat. A nový P smart 2019 se používá velmi obtížně.

Stojí sice sympatických 6 tisíc korun, ale pokud výrobce aktualizací nezdokonalí optimalizaci, nemá příliš smysl nad ním uvažovat. A tak se raději pojďme podívat ke konkurenci, zda nedokáže nabídnout lepší kousky.

Konkurence

Horkým tipem je například Xiaomi Mi A2 s čistým Androidem a mnohem výkonnějším hardwarem. Lépe také fotí a funguje. Je přitom levnější.

Xiaomi Mi A2

Rozměry158,7 × 75,4 × 7,3 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 010 mAh

Vyznáváte-li spíše klasiku, chybu neuděláte s Nokií 6.1. Má sice menší displej, ale lepší fotoaparát, vyšší výkon a čistý Android. Cenově vychází podobně jako Huawei P smart 2019.

Nokia 6.1

Rozměry148,8 × 75,8 × 8,6 mm, 172 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Lze doporučit i již zmíněný model nova 3i. Ano, je o něco dražší než P smart 2019 a má zatím starší Android, ale lépe funguje a dle nás je pohodlné používání prostředí to vůbec nejdůležitější.

Huawei nova 3i

Rozměry157,6 × 75,2 × 7,6 mm, 169 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor3 340 mAh, doba nabíjení: 1:56 hodin
huawei-p-smart-2019
Klady
  • stylový a módní design
  • příjemně zaoblené boky zařízení
  • velký a kvalitní displej
  • slušná výdrž
  • 64GB interní paměť
  • Android 9.0 Pie
  • podporuje NFC
Zápory
  • záda se velmi snadno poškrábou
  • ulpívající otisky prstů
  • velmi kluzký povrch
  • nepříliš kvalitní hlavní fotoaparát
  • špatná optimalizace prostředí
  • nevhodné hospodaření s RAM
  • microUSB konektor
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Kupte si hezký a lesklý telefon... ale ouha, on strašně klouže. Tak ho dáme do obalu. A k čemu teď je vlastně ten lesklý telefon?
Foťák mě přenesl ve vzpomínkách do doby Lumie 610, ta fotila podobně... No jo, ale to už je sedm let... Ale třeba je to pro fanoušky retro stylu. K tomu přeci patřilo i zasekané prostředí a pomalost i na výkonném hardware...
Pak má člověk chtít Huawei za něco chválit...
Mirek
Huawei by v současnosti koupil leda blázen.
peripsen
v porovnání s xiaomi mi a2 by si tohle koupil asi jen blázen
Standa
Než cokoliv od Huawei, tak to radši tlačítkový od Nokie. Ani igelitku od nich...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze