Nexus 6P
recenze

Nexus 6P

Povedený hliníkový obr

Řada Nexus byla vždy považována za výkladní skříň společnosti Google a operačního systému Android. Zatím poslední přírůstek do této rodiny se jmenuje Nexus 6P a přímo navazuje na svého předchůdce. Zda nejvýkonnější Nexus s obřím displejem obstál v našem testu, to se dozvíte v naší recenzi.

Modely řady Nexus obecně platí za velmi povedené. Těžko věřit, že první model s názvem Nexus One byl představen již v roce 2010, tedy před šesti lety! Od té doby zaznamenala tato řada výrazný růst a celkem jsme se dodnes dočkali osmi smartphonů, čtyř tabletů a jedné chytré krabičky. Každý rok jsme se navíc těšili na to, která společnost dostane vývoj nejnovějšího Nexusu na starosti – byly mezi nimi například Samsung, LG, Motorola nebo HTC.

Nexus 6P

Námi testovaný Nexus 6P byl představen již na konci října minulého roku a jeho vývoj obstaralo Huawei. Dostupnost na našem trhu však byla trochu problém – pravděpodobně vinou Huawei, které nechtělo, aby Nexus 6P přímo konkuroval jejich modelům Huawei Mate S a Huawei Mate 8. Potvrzené to však nemáme, a tak zůstaneme u toho, že Nexus 6P již konečně dorazil i k nám a my jsme jej mohli konečně naplno otestovat.

Obsah balení

  • Telefon Nexus 6P
  • Kabel USB-C – USB-C
  • 15W (5V/3A) nabíječka pro rozhraní USB-C
  • Kabel USB-C – USB-A
  • Nástroj na vysunutí šuplíčku SIM karty
  • Rychlý průvodce
  • Informace o bezpečnosti a záruce

Technické parametry Google Nexus 6P

Kompletní specifikace
Konstrukce159,3 × 77,8 × 7,3 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,7" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12,3 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 810 MSM8994, CPU: 4×2 GHz + 4×1,55 GHz, GPU: Adreno 430
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2016, ?

Google Nexus 6P – videopohled

Design a konstrukce: klouzavý hliník

Design smartphonů bývá samozřejmě do značné míry subjektivní, ale troufám si tvrdit, že se mnou budete souhlasit, když označím Nexus 6P jako velmi pohledný přístroj. Tělo vyrobené z broušeného hliníku dává vyniknout hladkým liniím a zajímavě kombinuje ostré hrany s elegantními tvary. Malý hrb na zádech, skrývající fotoaparát, ho rozhodně nekazí, jako spíš dělá zajímavějším.

Google Nexus 6P

Výrobce vsadil na kovové unibody tělo z broušeného hliníku, který narušuje pouze několik prvků, jako jsou jemné plastové předěly pro antény na horní a spodní hraně nebo plastová spodní část zad. Tento typ konstrukce poskytuje přístroji velkou pevnost a také odolnost proti vnějším vlivům, i když musím zmínit, že jakýkoliv certifikát odolnosti bohužel chybí.

Už předchozí model s označením Google Nexus 6 byl pořádný obr, takže srovnatelné rozměry jeho nástupce jsou pochopitelné. Výška bezmála 160 mm je pro oba modely shodná, novější Nexus 6P je však znatelně užší a také tenčí – šířka činí necelých 78 mm a tloušťka pouhých 7,3 mm. Kvůli menším rozměrům se musel také upravit displej, který má nyní úhlopříčku 5,7 palců.

I přes výrazné rozměry se podařilo udržet hmotnost na relativně rozumné hodnotě 178 gramů, ale rozumná bohužel není ergonomie. Vinu nese kombinace velkých rozměrů, ostrých hran a hliníkových zad. Telefon v ruce klouže, špatně se drží a vůbec se nedivím, že náš testovací kus měl za sebou minimálně jeden letecký den. Po ergonomické stránce je pro mne Nexus 6P jedním z nejhůře řešených smartphonů na trhu. Doporučuji si jej před koupí určitě osahat.

Většinu přední plochy, kterou kryje odolné sklo Gorilla Glass 4, si pro sebe zabral rozměrný AMOLED displej. Nad a pod displejem své místo našly výkonné stereo reproduktory, kdy horní slouží zároveň jako telefonní reproduktor a spodní skrývá navíc mikrofon. V horní části se nachází také čočka předního fotoaparátu a senzory osvětlení a přiblížení.

Spodní hranu okupuje konektor typu USB-C. Před několika měsíci jsem řekl, že to zatím ještě není úplná výhoda – především kvůli jeho malé rozšířenosti. Nicméně poslední čtyři telefony, které jsem mohl testovat, byly vybaveny právě tímto konektorem a jeho podíl se pomalu, ale jistě zvětšuje. Musím tedy přiznat, že i pro mne nastal nejvyšší čas na nákup nějakého USB-C příslušenství. Pro připojení sluchátek ale naštěstí nic kupovat nemusím, protože na horní hraně se nachází klasický 3,5mm jack.

Na levém boku našel své místo šuplíček pro nanoSIM kartu, ale bohužel osamocený. Na paměťovou kartu se totiž nedostalo a vy se tak budete muset spolehnout pouze na interní paměť telefonu. Skvělé umístění na pravém boku má klávesa pro zamykání. Nachází se přesně v dosahu palce, takže i přes větší rozměry telefonu není problém s jejím nahmatáním a stisk je příjemný. Nad sebou má ještě kolébkovou klávesu pro ovládání hlasitosti.

Hladká kovová záda narušuje plastová spodní část, ve které jsou umístěné antény, dále výrazná část s fotoaparátem a čtečka otisků prstů. Její rychlost je příkladná a funguje spolehlivě, ale umístění čtečky na zádech stále považuji za nepraktické. Díky rozměrům Nexusu 6P a nutnosti jej držet trochu jinak mi tam však vadila výrazně méně než u menších smartphonů. Nic to ale nemění na tom, že když máte například telefon displejem nahoru na stole nebo v držáku v autě, čtečka se znepřístupní.

Líbilo se nám:

  • kvalitní konstrukce
  • kovové tělo
  • dobře umístěná tlačítka na boku

Nelíbilo se nám:

  • špatná ergonomie
  • velikost není pro každého

Displej a ovládání: pozor na velikost

Nexus 6P jednoznačně míří do kategorie phabletů nebo, chcete-li, tabletofonů. Odolné sklo Gorilla Glass 4 totiž skrývá obrovský AMOLED displej s úhlopříčkou 5,7 palců a QHD rozlišením. Jemnost 515 PPI je skvělá a zobrazovací schopnosti také: široké pozorovací úhly, příjemné podání barev a spolehlivá automatická regulace jasu.

Bohužel čitelnost na slunci je mnohem slabší, než bych od nejvyššího modelu očekával, a bílá barva je, především při porovnání s LCD displejem, lehce zbarvená do žluta. To jsou však vcelku časté jevy u tohoto typu zobrazovačů a při běžném používání je člověk moc nevnímá. Co jsem však vnímal, byla absence probuzení telefonu poklepáním na displej. Osobně jsem si na tuto funkci již hodně zvykl a u Nexusu mi to dost chybělo.

Nexus 6P se může chlubit kvalitními hlasitými reproduktory

Ovládání samozřejmě obstarává hlavně zmíněný displej s kapacitní dotykovou vrstvou, na kterém mají své místo také typické ovládací klávesy pro systém Android. Dotyky rozpoznává přesně, ale například ovládání v rukavicích bohužel chybí. Odemknutí přístroje probíhá buďto skrze zamykací klávesu na boku, o které jsem již mluvil, nebo skrze čtečku otisků prstů na zádech. Ta je pouze dotyková, takže stačí přiložit prst a telefon se při shodě otisku rovnou odemkne. Jiné funkce, například touchpad, však čtečka nemá a slouží pouze pro zabezpečení telefonu či některých operacích.

Líbilo se nám:

  • vysoké rozlišení
  • velmi dobré podání barev
  • tvrzené sklo Gorilla Glass 4

Nelíbilo se nám:

  • horší čitelnost na slunci

Zvuk a kvalita reprodukce: solidní stereo

Jedním z hlavních prvků Nexusu 6P jsou jeho výkonné stereo reproduktory, které se nachází nad a pod displejem. Stejné řešení jsme mohli vidět také u modelu Nexus 6, přestože výrobcem tehdy byla Motorola, zatímco model 6P má na svědomí Huawei. Na mobilní poměry se jedná o výrazně kvalitnější podání zvuku než bývá běžné, ale na úplnou špičku bohužel nemají. Zvuk se mi zdá lehce zastřený a hlasitost by mohla být vyšší. V porovnání s běžnými smartphony je však kvalita o vlak jinde, takže celkově palec nahoru.

Líbilo se nám:

  • stereo reproduktory na čelní straně

Nelíbilo se nám:

  • hlasitost by mohla být vyšší

Baterie a výdrž: běžný standard

Velké tělo telefonu skrývá mnoho prostoru a díky tomu mohl výrobce použít Li-Pol akumulátor o solidní kapacitě 3 450 mAh. Není to sice úplně nejvyšší nominální kapacita, ale důležité je, že bezpečně dokáže Nexus 6P udržet v provozu celý den, a to i v případě náročnějšího režimu.

Google Nexus 6P

V našem testu streamování videa z internetu se Nexus 6P dostal přes hranici 8 hodin, což lze považovat za obstojný výkon, především s přihlédnutím k velkému displeji. Elektrickou zásuvku ale stejně budete muset hledat minimálně obden, a tak přijde vhod fakt, že s 3A nabíječkou v balení se telefon nabije za méně než 2 hodiny. Velmi snadno tak můžete telefon rychle dobít i během dne.

Líbilo se nám:

  • slušná výdrž baterie
  • rychlé nabíjení s originální nabíječkou

Hardware a výkon: svého času nejlepší…

V době, kdy byl Nexus 6P představen, se jednalo o jeden z nejvýkonnějších smartphonů na trhu. K nám se však dostal se značným zpožděním a od té doby již konkurence představila mnoho výkonnějších zařízení. Přesto ale musím zmínit, že Nexus 6P má výkonu více než dostatek. Obstarává jej čipset Qualcomm Snapdragon 810 s octa-core procesorem o taktu 4×2 GHz + 4×1,55 GHz, grafickým procesorem Adreno 430 a 3 GB paměti RAM, kde po spuštění zbyde volná zhruba polovina. V benchmark testech si Nexus vedl velmi dobře, ale na trhu jsou již mnohem výkonnější přístroje.

Čtečka otisků prstů, klávesy na boku zařízení a SIM slot

I přes vysoké rozlišení displeje si telefon vede za všech okolností skvěle. Je rychlý, plynulý a za celou dobu testování jsem nepozoroval žádné zasekávání či zpomalování. Z velké části za to jistě můžeme vděčit čistému Androidu. Telefon si bez větších potíží poradí se všemi náročnými aplikacemi i hrami a také přepínání mezi nimi nečiní žádné problémy.

Benchmarky AnTuTu, Geekbench 3 a Vellamo

Drobnou vadu na kráse představuje vnitřní paměť telefonu, protože ji nemůžete rozšířit o paměťové karty. Pokud tedy patříte mezi zájemce o tento model, musíte už při nákupu zvážit vaše potřeby a podle toho vybrat variantu s pamětí 32, 64 nebo 128 GB. My jsme testovali 32GB variantu, kde máte k dispozici zhruba 25 GB pro uživatelská data. To lze dnes zaplnit vcelku snadno.

Líbilo se nám:

  • výkonný hardware
  • varianty 32, 64 a 128 GB

Nelíbilo se nám:

  • chybějící slot na paměťové karty

Operační systém a uživatelské prostředí: čistý Android bez úprav

Typickou vlastností zařízení řady Nexus je vždy aktuální verze operačního systému. To samozřejmě platí také pro Nexus 6P, který v sobě nese toho času systém Android 6.0.1 Marshmallow. Minimálně další dva roky však bude dostávat updaty na novější verze OS – jako první ho bude zanedlouho čekat aktualizace na systém Android N.

Domovská obrazovka

Již jsem zmiňoval, že za plynulost a optimalizaci prostředí můžeme z velké části vděčit operačnímu systému Android, který je v modelech Nexus tradičně prostý všech zásahů výrobce. Obsahuje pouze čisté prostředí od Googlu se základní nabídkou aplikací a naopak v něm nenajdete žádný zbytečný bloatware, jako u jiných výrobců.

Notifikační lišta, rychlé volby, přepínání aplikací

Základní prvky systému Android jsou jistě všem známy. Jedná se o sestavu obrazovek, na které si můžete umístit zástupce aplikací nebo nejrůznější widgety. Kompletní přehled aplikací si můžete zobrazit v klasickém menu, přičemž první řádek nabízí návrhy podle vzorce používání daného uživatele.

Nastavení systému a zobrazení na šířku

Zajímavé změny doznal systém Android vzhledem k velikosti displeje. Některé aplikace totiž na větším displeji Nexusu 6P vypadají trochu jinak než na menších – mají například jiné rozložení. To samé se pak týká také uživatelského prostředí, které se například dokáže otočit na šířku. Třeba takové Nastavení se pak ukazuje ve dvou sloupcích. Pokud rádi používáte telefon v orientaci na šířku, možná vás tato funkce potěší.

Trochu mne mrzí, že Google Launcher neumí lépe pracovat s AMOLED displejem a nenabízí například tmavé barevné schéma. Nicméně vhod může přijít funkce ambientního displeje, která ukazuje příchozí notifikace i v zamknutém stavu.

Líbilo se nám:

  • špičková optimalizace
  • aktuální verze OS
  • dvouletá softwarová podpora
  • ambientní displej

Nelíbilo se nám:

  • chybí tmavé prostředí pro menší spotřebu AMOLED displeje

Fotoaparát a videokamera: obstojný fotomobil

Důležitým prvkem každého dnešního smartphonu je fotoaparát. Nexus 6P jej skrývá za odolným sklem, které tvoří dominantní prvek celého přístroje. Pod sklem číhá čočka 12,3Mpx fotoaparátu s automatickým ostřením, přisvětlovací dvoutónová LED a laserové ostření. Bohužel chybí optická stabilizace, ale potěší dobrá světelnost f/2.0 a hlavně velikost samotného čipu. Jedná se o Sony IMX377 o rozměrech 1/2.3", kde jednotlivé pixely mají velikost 1.55 µm. Stejný čip používá kromě Nexusu 6P ještě například Nexus 5X nebo aktuální novinka HTC 10. Díky tomuto čipu podává Nexus 6P velmi dobré výsledky i při horším osvětlení a především tmavší místa fotografií nejsou zdaleka tolik zkreslena digitálním šumem jako u jiných smartphonů.

Celkově hodnotím výsledky fotoaparátu jako barevně věrné a dostatečně ostré, ale při maximálním zvětšení spatříte mírnou ztrátu detailů. Zde totiž nastupuje post-processing, který i vlivem nižšího rozlišení fotoaparátu vyhlazuje detaily možná až příliš. Celkově ale Nexus 6P platí za velmi povedený fotomobil s vyrovnanými výsledky. To samé lze říci o předním 8Mpx fotoaparátu, jehož výsledky mne také mile překvapily.

Testovací fotografie

Trochu hůře je na tom ovšem natáčení videa. Dostatek výkonu sice umožňuje natáčení až v rozlišení 4K, při jeho pořizování je však velmi znát chybějící optická stabilizace. Videa jsou proto často velmi roztřesená, i když samotná kvalita obrazu je velmi dobrá. Softwarová stabilizace dovede nějaký ten otřes kompenzovat, ale to má za následek typické „plavání“ obrazu. Na některých scénách se nedokáže zachytit pevného bodu a tím vlastně přestane fungovat. Nexus 6P si poradí také se záznamem slow-motion videa v rozlišení HD až do 240 snímků za sekundu.

Prostředí fotoaparátu

Fotografická aplikace také pochází z dílny Googlu a za posledních několik let doznala velkých vylepšení. Její prostředí je velmi jednoduché a nabízí také několik zajímavých funkcí: například sférické nebo kruhové panorama či funkci Rozostření objektivu, která dokáže zlepšit hloubku ostrosti u makro fotografií.

Líbilo se nám:

  • kvalitní fotografie
  • nízká hladina šumu
  • zajímavé fotografické funkce

Nelíbilo se nám:

  • lehká ztráta detailů
  • chybějící OIS

Multimediální funkce a aplikace: méně je více

Říká se, že méně je někdy více. V případě smartphonů s tím často souhlasím. Pro mnoho uživatelů je jistě lepší, když mají v telefonu jen základní aplikace a další nejrůznější specialitky si stáhnou sami dle potřeby. V Nexusu 6P se nachází pouze 25 předinstalovaných aplikací a všechny jsou z dílny Googlu.

Hudba Play

Chybí tak například klasický hudební přehrávač. Místo něj v telefonu najdeme aplikaci Hudba Play, která je ale pro poslech z offline paměti velmi nepohodlná a smysl dává pouze tehdy, když jste předplatitelem streamovací služby. Pokud tuto aplikaci ale budete používat, nabídne vám alespoň ekvalizér, což kvituji s povděkem. Bohužel se ale nedostalo na FM rádio.

Aplikace Fotky

Videopřehrávač nebo klasickou galerii fotografií tu zastupuje aplikace Fotky. Nemohu říct, že by tato aplikace byla vyloženě špatná, nabízí například povedený editor fotografií, spoustu možností sdílení nebo zálohování fotografií na účet Google, ale přijde mi velmi nepřehledná. Obrázky z paměťové karty a z vnitřní paměti se občas řadí podivně, často nemohu některé fotografie najít a aplikace mi synchronizuje online alba i přesto, že jsem jí to zakázal.

Aplikace Zprávy a počasí

Chatování umožní Hangouts a sledování online videa pak aplikace YouTube. Jako poslední zmíním aplikaci Zprávy a počasí, jež nabízí předpověď počasí a aktuální novinky z celého světa. Moc toho tedy opravdu není, ale to rozhodně nemusí být na škodu. Jak jsem již zmínil, mnoho uživatelů tento přístup naopak ocení a všechny aplikace pro svou potřebu si mohou nainstalovat z obchodu Google Play.

Aplikace YouTube

Líbilo se nám:

  • minimum bloatwaru

Nelíbilo se nám:

  • chybějící hudební přehrávač
  • ne vždy dobře fungující aplikace Fotky

Telefonování, adresář a zprávy: sestava od robota

Telefonní aplikace

V případě telefonní aplikace se jedná o stejné prostředí, jaké najdeme u mnoha jiných Android zařízení. Je rozdělená na tři samostatné karty: Rychlá volba, Poslední a Kontakty. Obsah jednotlivých karet je zcela zřejmý: Rychlá volba obsahuje uživatelské zkratky pro rychlý přístup k oblíbeným kontaktům, karta Poslední obsahuje přehledný protokol hovorů a karta Kontakty… no samozřejmě kontakty. Můžete se mezi nimi přepínat tahem do strany.

Adresář a kontakty

Adresář je slušně propracovaný, což ostatně z Android zařízení jistě mnoho z vás zná. Ke každému kontaktu si můžete přidat mnoho detailů, čísel, adresy a podobně. Samozřejmě nechybí ani možnost synchronizace například s Gmailem nebo s Microsoft Exchange, dlouhodobě však u Android postrádám možnost synchronizace protokolu CardDAV.

SMS zprávy a klávesnice

SMS zprávy jsou řazené do klasických konverzací v rámci aplikace Messenger. Samotný název Messenger podle mého názoru může mnoho uživatelů trochu zmást, v Googlu by určitě mohli zapřemýšlet nad jejím přejmenováním. Klávesnice je taktéž z dílny Googlu, píše se na ní obstojně a poradí si také s psaním pomocí tahů – tzv. swype. Psaní ale bohužel nemohu označit za pohodlné, protože telefon se mi při psaní nedržel moc dobře a měl jsem často strach, že mi vypadne. A to samozřejmě nemluvím o pokusech psát jednou rukou.

Aplikace Gmail

Pro práci s e-maily výrobce připravil klasickou Gmail aplikaci, která v poslední době doznala mnoha vylepšení. Kromě e-mailových účtů od Googlu se totiž naučila pracovat také s e-mailovými adresami z jiných služeb a naposledy přibyla také podpora Microsoft Exchange ActiveSync. Mnoho uživatelů jej rádo používá, i když já osobně preferuji spíše jiné, například BlackBerry Hub a CloudMagic a v případě iOS pak AirMail.

Líbilo se nám:

  • velmi dobrá kvalita hovoru
  • podrobný adresář

Nelíbilo se nám:

  • kvůli velikosti se na telefonu hůře píše

Organizační funkce a GPS: základ od Googlu

Nabídka aplikací pro organizaci času se nese v podobném duchu jako celková základní výbava. Najdete zde zkrátka jen to nejnutnější. V první řadě je to samozřejmě Kalendář Google, typický kalendář systému Android. Je dobře integrovaný do systému, takže vám dokáže například automaticky přidávat události podle zpráv v e-mailu.

Kalendář Google

Jinak je jeho použití vcelku pohodlné, líbilo se mi hlavně zobrazení Plán s kompletní agendou. Kalendář podporuje také synchronizaci, ale zde jste omezeni pouze na Google účet. Pokud používáte například Exchange, budete si muset doinstalovat ještě jiný.

Dokumenty a tabulky Google

Nálepku Google na sobě má také kancelářský balík. Aplikace Dokumenty, Tabulky a Prezentace pracují s Google Docs a poslouží nejen pro prohlížení dokumentů Word, Excel a PowerPoint, ale také pro jejich editaci. Obecně si myslím, že jsou to velmi povedené aplikace, pracuje se mi s nimi dobře a je fajn, že jsou v systému už od začátku.

Hodiny a kalkulačka

To samé platí o aplikaci Disk Google, i když u té mne hodně mrzí, že nepracuje jako klasický správce souborů. Organizační část uzavřeme zmínkou o aplikacích, jako jsou Hodiny (budík, světový čas, stopky, časovač) a základní kalkulačka, protože to je prakticky vše, co v telefonu najdete.

Google Mapy

Jestliže se někde ztratíte, můžete se spolehnout na podporu amerického systému A-GPS i ruského GLONASS. Základní mapovou aplikací jsou samozřejmě Google Mapy, které nabízí také možnost si mapové podklady s předstihem uložit do paměti, takže navigovat můžete i bez aktivního internetového připojení.

Líbilo se nám:

  • povedený kalendář
  • kancelářský balík

Nelíbilo se nám:

  • chybí správce souborů

Konektivita a internet: připraven na vše

S podporou bezdrátových sítí si nemusíte rozhodně dělat hlavu, protože Nexus 6P vám nabízí téměř vše, na co si vzpomenete. Kromě 2G a 3G sítí nechybí ani LTE a teď sledujte ten seznam podporovaných LTE pásem - 1/2/3/4/5/7/8/9/17/19/20/28/38/39/40 a 41. Rychlá data tedy můžete mít k dispozici prakticky po celém světě a když nebude k dispozici mobilní síť, stále se můžete připojit přes Wi-Fi 802.11 ac/b/g/n. Dále zde máme Bluetooth 4.2 a NFC, ale bohužel se už nedostalo na infraport.

Drátové připojení obstarává USB-C konektor na spodní hraně, který má však jednu zajímavou vlastnost – podle stránek výrobce se totiž jedná o konektor tvaru USB-C, ale jinak odpovídající standardu USB 2.0. Tomuto tvrzení moc nerozumím, ale pravděpodobně se jedná jen o chybu, protože už samotná dodávaná nabíječka má výkon ~15 W, což je mimo vlastnosti USB 2.0.

Surfování na internetu vám umožní známý prohlížeč Google Chrome se všemi svými výhodami i nevýhodami. Je velmi rychlý, celkově skvěle zpracovaný a pokud využíváte Chrome také na vašem počítači, můžete si užít také synchronizaci záložek, hesel a podobně. Dlouhodobě špatná je však práce s multimédii a internetová videa mohou mít často problémy s přehráváním. I proto se snažím většinou přehrávat obsah v samostatných aplikacích.

Líbilo se nám:

  • vynikající konektivita
  • USB-C

Nelíbilo se nám:

  • chybějící infraport

Závěr a zhodnocení: těžký souboj o zákazníka

Nexus 6P je bezpochyby velmi povedený smartphone, na kterém těžko budete hledat zásadnější nedostatky. Asi největší pramení především z jeho velikosti, která sama o sobě tento smartphone pro mnoho uživatelů degraduje. Takto velký smartphone zkrátka není pro každého. Kvůli materiálům a velikosti také trpí ergonomie a zamrzí absence infraportu, optické stabilizace u fotoaparátu nebo certifikace odolnosti. A ocenil bych také slot na paměťovou kartu.

Google Nexus 6P

Jinak je ale Nexus 6P špičkové zpracovaný smartphone se skvělým displejem a povedeným hardwarem. Nabízí dostatek výkonu pro všechny situace, velmi povedený fotoaparát, kvalitní stereo reproduktory, moderní USB-C konektor a špičkově odladěný software. Zmínit samozřejmě musím také fakt, že zařízení řady Nexus mají minimálně na dva roky zajištěné aktualizace na nejnovější verze systému Android, což je také příjemné.

Celkově vzato mi ale u Nexusu 6P chyběl nějaký skutečný tahák. Něco navíc… Něco, co by ho opravdu odlišilo od konkurentů, kterých je v tomto segmentu poměrně hodně. Navíc s přihlédnutím k ceně, která činí zhruba 16 tisíc u 32GB varianty a jde až ke 20 tisícům u nejvyšší 128GB verze.

Konkurence

LG V10

Konkurence je v tomto segmentu phabletů velmi rozmanitá. Nedávno testované LG V10 například láká kromě skvělé výbavy také na kvalitní zpracování nebo malý sekundární displej. Může se chlubit také skvělými zvukovými vlastnostmi, povedeným fotoaparátem a cenově vychází V10 zhruba o tisíc korun příznivěji než Nexus.

Samsung Galaxy Note 4

Trochu jinak na to jde Samsung se svým oblíbeným modelem Samsung Galaxy Note 4. Cenově opět srovnatelný model kromě rozměrného 5,7" displeje nabídne především legendární dotykový stylus, který je pro řadu Galaxy Note typický. Zahanbit se však nedá ani v ostatních disciplínách, zejména ve velmi dobré výdrži baterie.

Huawei Mate 8

Jedním z důvodů, proč se Nexus 6P dostal na náš trh s takovým zpožděním, je podle mnohých model Huawei Mate 8. Zařízení, u kterého se výrobci podařilo do prakticky totožného těla nacpat dokonce 6“ displej, by totiž šlo přímo proti Nexusu, a to se možná Huawei jakožto výrobci obou zařízení úplně nezamlouvalo.

google-nexus-6p
Klady
  • vynikající konektivita
  • kvalitní fotoaparát
  • špičkové materiály
  • kvalitní displej
  • skvělá optimalizace systému
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • kvalitní konstrukce
  • kvalitní stereo reproduktory
  • výkonný hardware
Zápory
  • chybějící optická stabilizace fotoaparátu
  • velikost není zdaleka pro každého
  • špatná ergonomie
  • chybějící slot na paměťovou kartu
Diskuze ke článku
Standa
Nexus měl být vždycky referenční telefon Googlu za dostupnou cenu pro každého, což už dávno není. Možná tak trochu díky prodejcům u nás. I když v Německu o tolik levnější nebude.
Marek
Zdravim, myslim ze by bolo fajn ku kazdemu drahsiemu mobilu zaradit aj fotografie za zhorseneho osvetlenia, pripadne aj nejake nocne sceny... Dik
Absolon Novak
Absolon Novak
Naposledy upraveno: 1. 6. 2016 09:23
Psát na klávesnici jen jednou rukou lze i na velikých displejích, jen si je potřeba pořídit Swype klávesnici, která to umí. Na šířku lze taky zvolit pohodlnější režim.
http://i.imgur.com/HP52JXX.jpg

Nexus má hlavní nevýhody slabý fotoaparát a absenci microSDXC, výhodou může být čistý android, smysl má pouze ve 128 GB variantě, která nestojí o moc víc než verze s nižší kapacitou, které k nám oficiálně dováží Huawei.

Poměrem cena/výkon/užitná hodnota lépe poslouží LG V10, s příchodem update na MarshMallow se mu zlepšila přesnost čtečky otisku prstů, na eBay lze objednat zadní kožený kryt a cívku s Qi nabíjením.

Ještě lepší varianta je Sony Z5 Premium, vynikající 4K IPS panel, o dost lepší fotoaparát, výborné přední stereo reproduktory, zvýšená voděodolnost a prachuvzdornost IP68, navíc disponuje slotem na paměťové karty.
http://www.dxomark.com/Mobiles/Column-right/Mobile-Scores
fgjdfgj
fotky by byly ok, kdyby to umělo líp ostřit

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze