LG Optimus Sol
recenze

LG Optimus Sol

Sympaťák se sluncem v duši
4

Ještě na sklonku roku 2011 se LG pokouší rozčeřit vody s telefony střední třídy, kam vypouští svůj nový model Optimus Sol. Ten láká na stylový design v čele s Ultra AMOLED displejem. Zajímavě vypadá třeba i Bluetooth 3.0 nebo funkce Wi-Fi Direct. Dokáže však Optimus Sol obstát v silné konkurenci?

LG Optimus Sol - oficiální fotografie

Nikomu asi neuniklo, že se v letošním roce LG příliš nedaří a když už s něčím dobrým přijde, dokáže si to samo zazdít. Změna údajně nastane až příští rok a abychom dlouho jen nečekali, byl na trh vypuštěn ještě model Optimus Sol. Nutno podotknout, že s modelem Optimus Sol jsme se měli setkat mnohem dříve. Ladění Androidu 2.3.4 však zabralo více času a Optimus Sol horko těžko stíhá vánoční trh. Vstupuje navíc do přeplněné střední třídy s telefony okolo ceny 7 000 Kč. Výbavu sice nemá špatnou, ale také nijak zvlášť výjimečnou. Bude mu stačit pár trumfů a získá si své zákazníky?

Technické parametry LG Optimus Sol

Kompletní specifikace
Konstrukce122,5 × 62,5 × 9,8 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejUltra AMOLED, 3,8" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 QSD8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 1 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2011, 7 000 Kč

LG Optimus Sol – videopohled

Design a konstrukce: černá kam se podíváš

Hned na začátku tasí Optimus Sol svůj první velký trumf, kterým je design. Ne nadarmo je LG silné právě v designu. V případě Optimusu Sol vsadilo na temně černou přední stranu, kterou v podstatě nic nenarušuje a hnědo-šedá záda, která s přední stranou zajímavě kontrastují. Efektně je také vyřešen přechod mezi oběma odstíny. Na bocích se obě linie potkávají a v úhlopříčce se lámou. Výrobce také vsadil spíše na kulaté hrany a to zejména ve spodní straně, což přispívá k pohodlnému držení telefonu. Zajímavým designovým prvkem je i jakási brada pod displejem. Lákat bude Optimus Sol i na tloušťku necelý jeden centimetr.

Optimus Sol je sympatický telefon

Je jasné, že se tento model chce řadit spíše ke stylovým modelům. V ten moment však naráží na konkurenci z vlastní stáje, které se navíc i z části podobá. Možná již víte, že mám na mysli právě Optimus Black.

Kombinace černého a hnědo-černého odstínu vypadá velmi dobře

Vraťme se ještě na chvíli k přední straně. Z větší dálky na ní opravdu takřka nic neuvidíte, ustoupit muselo i logo výrobce. Při bližším zkoumání objevíte trojici senzorových tlačítek, kterým překvapivě nechybí popisky. Podsvětleny jsou však jen samotné piktogramy, což je dobře. LG to se světlem poněkud přehnalo a ve tmě vás telefon docela nepříjemně oslňuje. Displej se v černé barvě doslova ztrácí a tak si spíše povšimnete malého reproduktoru a čelní kamerky. Opomenuty nezůstaly ani senzory.

Tloušťka se dostala pod 1 centimetr

Boky telefonu se výrobce snažil, co možná nejméně narušit. Nalevo je jen malá kolébková klávesa regulující hlasitost a další nezbytnosti se pak nasáčkovaly na horní hranu. Zleva jde o 3,5mm jack konektor, pod krytkou schovaný Micro USB konektor a odemykací tlačítko. Zadní strana dává konečně jistotu o výrobci, neboť se na ní nachází logo LG. Nalevo od něj je pak průduch hlasitého reproduktoru. Úplně nahoře je umístěna čočka fotoaparátu, která je ovšem zcela osamocena.

Ačkoli vypadá Optimus Sol na první pohled sebevíc stylově, po uchopení do ruky přijde studená sprcha. Je to plasťák. Kov nebo jiné hodnotné materiály byste hledali marně. Lesklý plast čelní strany je také magnetem na otisky prstů. Budete-li chtít budit se Solem pozornost, noste u sebe stále čistící utěrku. Alespoň zpracování prozatím budí solidní dojem. Nic nevrže, nic se nekroutí. Po 14 dnech používání je však na rozsáhlé hodnocení konstrukce přeci jen trošku málo.

Baterie a výdrž

LG Optimus Sol je vybaven akumulátorem Li-Ion s kapacitou 1 500 mAh. Tato kapacita by se měla stát celosvětovým standardem pro minimální kapacitu akumulátoru, protože dnešní smartphony jsou na tom s výdrží opravdu bídně. Jedná se navíc o stejný akumulátor, kterým LG letos vybavilo všechny vyšší modely. Výdrž proto rozhodně není špatná. Navíc se s novým Androidem zlepšila. Jeden den tak Solu nečiní vůbec žádné problémy. Nemusíte se tedy bát, dát mu pořádně do těla. Při střídmějším používání se dostanete i na dvou denní výdrž.

Zadní kryt na svém místě drží bytelně

Zvuk: muzikantem nebude

Silnou stránkou Solu rozhodně nebude zvuk. Z hlasitého reproduktoru se dočkáte spíše jen vysokých tónů a plastová konstrukce na kvalitě také nepřidává. Navíc pokud telefon položíte, krásně si celou reprodukci utlumíte. Doslova k smíchu jsou přibalená pecková sluchátka, která ani nemusíte vybalovat a raději rovnou připojte nějaká vlastní, lepší.

Displej a uživatelské prostředí: Ultra je Ultra

Dostává se zřejmě k tomu nejlepšímu, co Optimus Sol může nabídnout a čím své konkurenty srazí na kolena. LG ve svých telefonech používá mnoho různých displejů. Vzpomeňme například na NOVA displej u modelu Black. Tentokrát však vše vsadilo na AMOLED technologii. Abych byl konkrétní, jde o Ultra AMOLED displej. Ten se vyznačuje perfektním podáním černé barvy a čitelností na slunci.

Displej se jedním slovem povedl

Bez dlouhého přemýšlení mohu displej Solu zařadit mezi ty nejlepší, které jsou aktuálně na trhu. Srovnání snese i se Super Amolety od Samsungu. Žasnout budete nad podáním černé barvy. LG si zakládá na tom, že takřka nepoznáte, kde končí displej a začíná okolní černý plast. Krásné jsou však i další barvy. Především jejich kontrast a sytost.

Další předností je čitelnost displeje. Samozřejmostí jsou excelentní pozorovací úhly. Text je čitelný opravdu za jakýchkoli podmínek. Tím narážím i na ostré slunce. Optimus Sol to má ostatně i ve svém jméně, že je sluncem kamarád. I za ostrého denního světla na displeji vždy uvidíte vše čitelně. Za toto LG velmi chválím.

Opomenout nesmím ani ostatní parametry. Uhlopříčka se zastavila na takřka ideální hodnotě 3,8 palce a rozlišení je krásných 800 x 480 pixelů. Displej bohužel není krytý odolním sklíčkem Gorilla Glass. LG se to zkusilo vyřešit lehce vyvýšenými kraji krytu. Když telefon položíte displejem k desce, nepoškrábe se. V kapse se však cizím předmětům neubrání. Zobrazovací technologii jsme si již přiblížili a tak snad jen dodám, že dotyková vrstva je samozřejmě kapacitní.

Mini Info a benchmarky - Quadrant, SmartBench 2011 a CF-Bench

Uživatelské prostředí

Uživatelské prostředí konečně obstarává novější Android 2.3.4 Gingerbread s nadstavbou od LG, která žádných výrazných změn nedoznala. Vidina aktualizace na Android Ice Cream Sandwich zatím není příliš reálná. Gingerbread však LG vyladilo pěkně a během používání jsme se nesetkal s žádným větším problémem. Občasné vteřinové zamyšlení bych Solu odpustil. Hardware je taktéž velmi silný. Počítejte s jednojádrovým procesorem o taktu 1 GHz a 512 MB RAM. Uživatel má k dispozici 375 MB RAM, ale po zapnutí zbývá většinou kolem 150 MB RAM.

Pohotovostní obrazovky s widgety

Hodně se mi například líbila lišta pro přidávání widgetů, zástupců a složek na plochu. Elegantně zaoblené prvky s průhledností působí velmi příjemně. Widgety můžete rozmístit klasicky na 7 domovských obrazovek. Ve spodní části obrazovky jsou statické 4 ikony, které si můžete dle libosti měnit, ale při změně obrazovek nebo v menu stále zůstávají viditelné.

Úprava widgetů a informační lišta

Vzhled menu si pak můžete vybrat z celkem 3 možností. První z nich je seznam řazený podle složek (tak to nazývá LG, já bych tomu spíš říkal záložky), dalším stylem je seznam ikon řazený podle názvu a jako poslední jsou ikony umístěné na stránkách, mezi kterými můžete přepínat.

Různé podoby menu - lze vytvářet kategorie a položky libovolně přesouvat

Telefonní funkce

LG Optimus Sol je uvnitř čistokrevný Android se vším všudy. Uživatelské prostředí sice trochu skrývá skutečnou tvář, ve funkcích a nastaveních se však Android pozná snadno. Telefonní aplikace je provedena přehledně, stejně jako u ostatních Androidů.

Telefonní aplikace a adresář jsou vlastně spojeny v jednu aplikaci, kde jsou pomocí záložek odděleny obrazovky pro vytáčení, s protokolem hovorů, s kontakty a se skupinami kontaktů. Při telefonování je repráček dostatečně hlasitý a zvuk čistý, senzor přiblížení funguje skvěle a zabrání vám tak stisknout nějaké tlačítko při hovoru tváří.

Zprávy

Jako každý Android, tak i LG Optimus Sol nabízí všemožné druhy textové komunikace. SMSky, e-maily, sociální sítě či kecálky typu GTalk.

Emailové klienty nabízí Android v LG Optimus Sol celkem 2. První je pro potřeby Google účtu a Gmailu. Gmail nabízí přehledně roztříděnou poštu do složek, umožňuje v ní vyhledávat a vlastně můžete v telefonu dělat prakticky cokoliv co v internetovém rozhraní. Druhý emailový klient obstarává ostatní emailové schránky jako je například Exchange. Podporuje samozřejmě POP, IMAP i SMTP a nastavení je velice jednoduché – stačí zadat email a heslo k němu a nastaví se vše samo.

Správa SMS zpráv je také kvalitní. Zprávy se zobrazují ve stylu konverzací s daným kontaktem, takže máte k dispozici i historii komunikace přehledně na jedné obrazovce. Pomocí pohodlné klávesnice můžete cvakat SMSky jak v poloze na výšku, tak v poloze na šířku. Nově je klávesnice vyvedena v tmavším odstínu a celkově se mi na ní psalo lépe, než na starších modelech.

Fotoaparát: nutný ústupek

Integrovaný fotoaparát nabízí rozlišení 5 megapixelů a nechybí automatické ostření. Naopak se nedostalo na LED diodu. To je obrovská škoda, neboť takřka každý konkurenční telefon ji má. Důvod je však zcela jasný. Nutnost odlišit nižší Sol od vyššího modelu Black. Výsledné snímky jsou rozhodně horší než z modelu Black. Nevypadají nijak otřesně, ale občas narazíte na přepaly a ani podání detailů není v dané třídě dobré. Na druhou stranu potěší věrné barvy. Se shoršujícími se světelnými podmínkami rychle klesá i kvalita fotografií. V interiérech si pak nevyfotíte prakticky nic.

Ukázkové snímky


Fotoaparát je pouze průměrný. Absence LED diody zamrzí

Umožněn je záznam videa v rozlišení 1 280 × 720 pixelů. Obrazová kvalita není špatná, nicméně Sol se zřejmě teprve učí ostřit. Někdy tedy přeostřuje zbytečně, někdy pomalu. Výsledkem je často neostrá scéna. Nepotěší ani mizerný zvuk.

Zábava a multimédia

I přes nějaké ty ústupky vás Sol dokáže zabavit při dlouhých zimních večerech. Navíc k tomu vybízí i perfektní displej. Začněme pro tentokrát například video přehrávačem. Sledování filmů či seriálů je na jasném Ultra AMOLED displeji lahůdkou. Poměrně slušná je i podpora formátů. Samozřejmostí jsou kodeky DivX a Xvid. Problém nepředstavují ani 720p videa, ovšem a rozumnou velikostí. Sol také hravě zvládne titulky, ke kterým navíc nabízí i bohaté nastavení (velikost, barva, apod.).

Hudební přehrávač je na tom také velmi dobře. Nabízí přehledně rozdělené skladby podle názvu skladby, interpreta, alba nebo seznamu skladeb. Prostředí přehrávače je jednoduché, přehledné a naleznete tam vše potřebné. Přehrát si můžete skladby ve formátech MP3, AAC, AAC+, WAW, WMA. K dispozici je také ekvalizér s nejrůznějšími předvolbami a vhod může přijít také nastavení časového spínače režimu spánku. Můžete tak například s puštěnou hudbou a telefon sám po určité době ukončí přehrávání.

Díky operačnímu systému Android a vnitřní pamětí 1 GB, společně s 2GB paměťovou kartou v balení, si můžete do zařízení uložit nejen spoustu dat, ale také nainstalovat spoustu aplikací nebo her. Umožní vám to především Android Market, kde naleznete desítky tisíc aplikací, které jen čekají na to, až si je stáhnete / koupíte a vyzkoušíte.

Internet a sociální sítě

Internetový prohlížeč je dlouhodobě u Androidu jednou z nejsilnějších stránek. Dokáže zobrazit stránky v kompletním zobrazení a to včetně flashového obsahu. Samotné prohlížení je svižné, nic se neseká, netrhá. Úplně komfortním však brouzdání po internetu nazvat nelze. Stále totiž na displeji překáží notifikační a ke všemu ještě spodní lišta. Ve výsledku se tak obsah tísní na poměrně malém prostoru.

Spolehnout se můžeme na podporu sociálních sítí, ta je v LG zvládnutá skvěle. LG do zařízení předinstalovalo aplikace pro Facebook, Twitter a jako v každém Androidu ani zde nechybí Google Talk. Můžete tak být nonstop v kontaktu se svými přáteli na těchto sítích.

Organizační funkce: dokumenty po ruce

Organizační funkce v LG Optimus Sol jsou zpracované na jedničku. S měřením času, buzením a podobně vám pomůže zvláštní aplikace, která do sebe integruje na jednotlivých záložkách budík, stopky, odpočet a světový čas. Vše je tak po ruce a připraveno k rychlému použití.

Kalendář je notorický známá aplikace z ostatních Andoridů, opět provedená s precizností Googlu vlastní. Zobrazíte si náhled dne, týdne, měsíce nebo celé agendy nebo můžete přidat nové události. Můžete pracovat s kompletním Google kalendářem, který se synchronizuje s vaším Google účtem a to včetně podkalendářů.

V LG Optimus Sol nalezneme také aplikaci Polaris Office. Tato aplikace plní hned několik funkcí. V první řadě se jedná o správce souborů, který v Androidu bohužel chybí. Můžete tak spravovat celý filesystem ve svém telefonu. Kromě toho však tato aplikace slouží také jako kancelářský balík. Dokáže pracovat se soubory Word, Excel i PowerPoint a umí je nejen prohlížet, ale také editovat a vytvářet. Pro základní úpravu dokumentů je tato aplikace jistě více než dostačující.

Datové funkce: pořádná porce

LG Optimus Sol dokáže telefonovat jak v sítích GSM, tak v sítích 3G. Přes tyto sítě se dokáže samozřejmě také připojit k internetu a pokud nechcete utrácet za internetové připojení od operátora, tak můžete využít i sítě Wi-Fi typu b, g nebo n. Wi-Fi využijete i u jedné speciální funkce, kterou je Wi-Fi Direct. Díky ní můžete z LG posílat soubory skrze Wi-Fi jiným zařízení s touto funkcí. Přenos desítek MB tak bude otázkou okamžiku.

Nesmí chybět samozřejmě čip A-GPS, díky kterému můžete plnohodnotně využívat navigaci Google Maps. Spojení se satelity funguj poměrně rychle a je stabilní. Taktéž navigace pomocí Goog Map je bezproblémová a jedinou vadu tak zůstává nemožnost trvalého stažení podkladů do paměti.

S počítačem můžete LG Optimus Sol spojit buď přes microUSB kabel nebo pomocí Bluetooth. A pokud holdujete sdílení médií v síti, pak můžete využít i DLNA v telefonu a přehrávat si multimédia z vaší sítě přímo v telefonu skrze aplikacei SmartShare.

Závěrečné zhodnocení

LG Optimus Sol přichází v trochu nešťastnou dobu. Vánoce stíhá jen těsně a spousta zákazníků o něm ani neví. Jak by také mohli, když jej LG nijak nepropaguje a v nabídkách operátorů se má objevit až v lednu. Dalším záporem je fakt, že lidé již vyhlížejí telefony pro rok 2012. Sol navíc ani nemá jistotu aktualizace Androidu na vyšší verzi.

Nejnovější LG se bude muset plně spolehnout na úchvatný displej a zdařilý design. Výbava je zcela odpovídající třídě a ceně, ovšem s několika ale. Tím prvním je fotoaparát, který jednak nepořizuje nijak kvalitní snímky a kterému navíc chybí LED dioda. Nijak nadšen jsem nebyl ani ze záznamu videa a kvality zvuku. Co by však Solu mohlo doslova zlomit vaz, je konkurence ve vlastní stáji. Optimus Black není o mnoho dražší, nabídne taktéž stylový design, kvalitní displej, ale navíc se vyvaruje chybám, které trápí Sol. Hodně bude záležet na sympatiích ke konkrétnímu modelu. Ve hře je také ostatní konkurence. Zmíním určitě Sony Ericsson Xperia ray nebo Nokii 700.

Největší konkurenti: Sony Ericsson Xperia ray, Nokia 700 a LG Optimus Black
lg-optimus-sol
Klady
  • datové funkce
  • příjemná hmotnost
  • tloušťka necelý 1 centimetr
  • Android 2.3.4
  • zdařilý design
  • perfektní Ultra AMOLED displej
Zápory
  • cena by mohla být nižší
  • jen průměrný fotoaparát bez LED diody
  • podprůměrná kvalita zvuku
  • displej náchylný k poškrábání
  • pouze plastové tělo
Diskuze ke článku
Pavel K.
Chtěl bych se zeptat jaké subpixely má ten Ultra AMOLED displej. PenTile jako mají Super AMOLEDY nebo klasicke GBR jako má SGS2(Super AMOLED +)


Shido
K čemu takový telefon když soft. podpora výrobce je takřka nulová. Bohužel mám tel. LG a je to můj poslední telefon od této značka. Pravda je, že po hw. stránce jsou telefony od LG povedené ale bez dobrého soft. je to jen krabička hw.
fry
na takto vybavený mobil nedajú diodu, tak to ma podrž.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze