Lenovo Yoga 900S
recenze

Lenovo Yoga 900S

Výkon ustupuje designu
11

Po krátké době se k nám dostala další Yoga. Ta v mnohém následuje předchůdce v podobě Yogy 900. Designově jde o podobný jazyk, ovšem novinka se zaměřuje na malé rozměry, nízkou hmotnost a dlouhou výdrž. Lenovo Yoga 900S je totiž se svými 12,8 mm nejtenčím konvertibilním notebookem na světě. Povedl se Lenovu, anebo je dopad na výkon až moc velký?

Lenovo Yoga 900 v sobě kombinovala kvalitní zpracování, elegantní design, který byl ozvláštněn kloubem složeným z kovových, do sebe zapadajících částí, a také výkon. To díky procesorům Intel Core „i“. Lenovo se ale tentokrát rozhodlo přeci jen Yogu 900S více zaměřit na celkové rozměry a hmotnost, což se projevilo právě na použitých procesorech a také úhlopříčce displeje, která činí 12,5palců.

Oficiální snímky

TIP: Nové notebooky Lenovo na veletrhu CES 2016

Nově tu tak najdeme Intel Core m5 a m7, tedy druhé generace pasivně uchladitelných, ale stále výkonných čipů, která se představila minulý rok. Pro Yogu to tak znamenalo zbavení se větráčků, čímž se také mohla podstatně zmenšit její hmotnost i rozměry. Yogou 900S se Lenovo pochlubilo ještě před začátkem veletrhu CES v lednu. Navzdory jasnému odkazu na Yogu 900 ale funguje na zcela jiném konceptu. Jejím úkolem bylo především postavit se do čela nejtenčích konvertibilních notebooků na světě a zaujmout.

Technické parametry Lenovo Yoga 900S 80ML004TCK

Kompletní specifikace
Konstrukce208 × 305 × 12,8 mm, 999 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12,5" (2 560 × 1 440 px)
ChipsetIntel Core M 6Y75, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Intel HD Graphics 515
PaměťRAM: 8 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: ne
Konektory1× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: USB-C (DisplayPort), další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor53 Wh, udávaná výdrž: 11 hodin
Dostupnostbřezen 2016, 43 000 Kč

Lenovo Yoga 900S – videopohled

My jsme dostali k otestování druhý nejvybavenější model, který v sobě ukrývá procesor Intel Core m7-6Y75 spolu s 8 GB operační paměti a úložištěm o papírové kapacitě 512 GB. Jako operační systém zde byla předinstalována Windows 10 Home, což neplatí o tisíc korun dražším modelu, ve kterém již naleznete verzi Pro. Za náš kousek si výrobce říká o nemalých 42 tisíc korun. Pokud nevyužijete výkon procesoru, pak nižší model nabízí procesor Intel Core m5-6Y54 spolu s 256GB úložištěm a opět verzí operačního systému Pro. Tento model je nabízen za příznivější cenu 37 tisíc. Opět o tisíc korun méně můžete mít stejný model, ale opět s Windows 10 Pro. Všechny varianty pak vlastní 12,5palcový panel s rozlišením 2 560 × 1 440 pixelů. V prodeji jsou dvě barvy šasi – zlatá a stříbrná.

Obsah balení: základ základů

Lenovo se v oblasti balení drželo zpátky, a tak tu mimo samotného notebooku najdeme už jenom napájecí adaptér a připojitelný kabel s USB na jednom konci. Na druhém, který se připojuje do zařízení, se nachází proprietární konektor, který lze zapojit do portu pro nabíjení. Tento port slouží i jako USB 2.0. Tohle řešení nevidíme u Yogy poprvé, ale opět musíme pochválit. Z výčtu balení je to tedy vše a u takto designově zaměřeného notebooku bychom uvítali i základní pouzdro pro ochranu zařízení.

Lenovo Yoga 900S

Design a konstrukce: ten nejtenčí

Z designového hlediska je Yoga 900S velmi podobná své kolegyni Yoze 900. Opět se tu setkáváme s kvalitními kovovými materiály použitými na šasi, imitací kůže na základně a také s nezaměnitelným prvkem „řetízkového“ kloubu, který je ale tentokrát mnohem tužší. Notebook nemáte šanci otevřít jednou rukou, avšak o to více oceníte naprostou stabilitu v jakékoli poloze, tedy notebooku, stanu, stojanu či tabletu. Model 900S ale tentokrát přichází s jiným konceptem. Jeho hlavním úkolem je zastat funkci extrémně tenkého a lehce přenosného konvertiblu.

Lenovo Yoga 900S

TIP: Recenze Lenovo Yoga 900 – Ultraelegán

A ne že by se to Lenovu nepovedlo. Díky celkovým rozměrům 208 × 305 × 12,8 mm je tak Yoga 900S nejtenčím konvertibilním notebookem na světě. K tomu Lenovo přidalo, nebo spíše ubralo, hmotnost, jež se zastavila na 999 gramech – při přenášení tak o notebooku ani nevíte. V tomto bodě se tedy před výrobcem klaníme a své plány uskutečnil více než dobře. I přes nízkou tloušťku tu na pravé straně nalezneme jedno USB 3.0 a 3,5mm jack. Těm dělá společnost i zapínací tlačítko, které je dostatečně tuhé, abyste ho nestiskli omylem při přenášení. Jack pro připojení reproduktorů nebo sluchátek je ale velmi „těsný“ a při zapojování a vypojování konektoru vynaložíte velké množství síly. Na levém boku si našel místo zmíněný napájecí port, který může sloužit i jako USB 2.0. Dále je tu taky USB-C, které díky podpoře protokolu Display Port poslouží především pro připojení monitoru či televize, a resetovací tlačítko. Ve výčtu vám jistě chyběla i tlačítka pro regulaci hlasitosti, která ale tentokráte chybí a vystačit si budete muset s těmi na klávesnici, což ubírá na pohodlnosti v režimu tabletu. Nakonec pod displejem ale uvítáte senzorové tlačítko Start.

Samotná klávesnice je také jinak rozložená, než by uživatelé čekali. Kvůli jinému rozložení tlačítek okolo klávesy Enter se na levém boku vytvořila dvojitá klávesa. Po chvíli používání si bez problémů zvyknete, ale těžko říct, proč se Lenovo k tomuto řešení uchýlilo. Klávesnice je nicméně velmi pohodlná, prostorná a s extrémně nízkým zdvihem. Nepřekvapí ani ve dvou krocích regulovatelné podsvícení. Touchpad se dvěma zabudovanými tlačítky spadá s přesností do šedého průměru a nekoná se tak žádná evoluce. Na běžné používání postačí, ale na dlouhou práci využijete spíše vlastní myš. Tlačítka jsou dosti tuhá a na jejich stisk potřebujete větší množství síly, než je obvyklé. Dají se stisknout až v dolní třetině bez hlasitého cvaknutí, které by vás při práci rušilo.

Po konstrukční stránce se jedná o velmi pěkné zařízení, které se Lenovu povedlo. Až na pár nedostatků, jako jsou tuhá tlačítka touchpadu a „těsný“ zvukový výstup v podobě 3,5mm jacku, můžeme máloco vytknout. Základna je perfektně pevná, což vás při dané tloušťce příjemně překvapí. Displej má okolo sebe větší rámečky, než by musely být, ale oceňujeme také dobrou oleofóbní vrstvu na tvrzeném krycím skle. Slabé místo, kterým bývá kloub, také nejeví žádné nedostatky a o skřípání ani nemluvě.

Líbilo se nám:

  • nízká tloušťka
  • kvalita zpracování
  • dobré materiály
  • tužší kloub displeje, který víko drží na svém místě

Nelíbilo se nám:

  • nepřesný a obtížně stisknutelný touchpad
  • „těsnější“ 3,5mm jack
  • chybějící tlačítka pro regulaci hlasitosti na boku

Displej: skvělá podívaná

Stejně tak, jako si výrobce dal záležet na displeji u Yogy 900, tak i zde se za něj stydět nemusí. IPS panel s rozlišením 2 560 x 1 440 pixelů poskytne skvělé pozorovací úhly a díky 235 PPI i jemnou podívanou. Displej navíc podporuje digitální pero a dokáže rozeznat až 2 048 úrovní tlaku. V režimu tabletu tak budete moci využít i tuto funkci a psát poznámky či kreslit.

Lenovo Yoga 900S

TIP: Recenze Lenovo ThinkPad X1 Yoga – První s OLED displejem

Pochválit musím i jasné barvy a rovnoměrné podsvícení. Navíc máte k dispozici automatickou regulaci jasu a potěší i maximální jas, díky kterému na displej uvidíte i za slunečného dne. Jediné, co by vám mohlo kazit výsledný dojem, jsou odrazy od lesklého tvrzeného skla. Za zhoršených světelných podmínek jde jas snížit na příjemnou úroveň, kdy vám podsvícení nenamáhá oči.

Líbilo se nám:

  • dobré pozorovací úhly
  • syté barvy
  • pro oči příjemný minimální a maximální jas

Zvuk a webkamera: tradice a překvapení

Yoga 900 se chlubila reproduktory JBL. V tomto případě tomu tak již není a reproduktory s technologií Dolby Home Audio podávají znatelně horší zvukový výstup. Vyšší střední tóny a basy mají zcela průměrnou úroveň, která bude stačit tak akorát pro poslech filmů. K hlasitosti ovšem nemohu mít výtky a je více než dostatečná. Pro vylepšení zvuku je vám k dispozici i software Dolby Audio, který vám pomůže přizpůsobit zvuk ať už pro film, poslech hudby či hraní her. Pokud si chcete hudbu více vychutnat, doporučuji použít 3,5mm jack a připojit vlastní sluchátka.

Lenovo Yoga 900S

Příjemně překvapila webkamera, která má sice standardní HD rozlišení, nicméně i za umělého světla má obraz nadstandardní kvalitu. Šum sice nechybí, avšak drží se nad průměrem a v mnohém se vyrovná i Full HD webkamerám. Ještě lepší jsou výsledky za jasných světelných podmínek, kdy budou videohovory radostí.

Líbilo se nám:

  • vysoká hlasitost
  • software Dolby Audio
  • velmi kvalitní webkamera

Nelíbilo se nám:

  • horší úroveň vyšších středních tónu a plechové basy

Hardware a výkon: ve znamení změny

U Yogy 900S se oproti jejímu předchůdci odehrála poměrně podstatná změna, která vychází z použití procesoru Intel Core m 2. generace, přičemž u kolegy, modelu 900, byly použity procesory Intel Core i. Lenovo se k tomuto kroku odhodlalo zejména kvůli menším rozměrům zařízení, kde by aktivní chlazení rozměry podstatně navýšilo.

Lenovo Yoga 900S

Procesor a operační paměť

Jako procesor v našem modelu figuruje dvoujádrový Intel Core m7-6Y75 se základním taktem 1,2 GHz a maximálním taktem 3,1 GHz, který je rozhodně od minulé generace velkým posunem kupředu. S 8 GB operační paměti LPDDR3 zvládnete prakticky jakékoli pracovní úkony bez nejmenších problémů. Nevýhodou je pak i přes běžné teploty procesoru horká zadní strana, a to zejména v pravé části základny.

Grafika

Dedikovaný grafický čip po 900S rozhodně chtít nemůžete a tak nezbývá, než se spolehnout na Intel HD 515, se kterým si zahrajete jen pramálo her a když, tak spíše na nižší detaily. Takto zapařit si můžete třeba BioShock Infinite, Counter-Strike: GO nebo Tomb Raider (2013). V případě, že čekáte od grafického čipu více, pak pro vás Yoga 900S rozhodně nebude. A není jí ani co vyčítat, protože její zaměření je zcela jiné.

Úložiště

Další překvapení se odehrává u úložiště, a to jak příjemné, tak i nepříjemné. Lenovo papírově u našeho modelu uvádí 512GB PCle SSD. V reálu ale máte po zapnutí k dispozici pouze 395 GB. Část úložiště si vezme Lenovo pro zálohu, část ubere operační systém, ale necelých 400 GB, které vám ve výsledku zbydou, je opravdu malá hodnota a v případě 256GB modelu si výsledný prostor jen těžko představíte. Příjemným překvapením byly naopak rychlosti, na které se můžete podívat ve screenshotu níže. Osazené SSD boduje zejména při čtení, ale ani zápisová rychlost není vůbec špatná.

Líbilo se nám:

  • dobrý výkon
  • 8GB operační paměť

Nelíbilo se nám:

  • z 512GB SSD zbývá volných pouze 395 GB

Operační systém: Windows 10 Home a pomocníci

Naštěstí již nejsme v době, kdy výrobci zahlcovali systém nepotřebným bloatwarem, který jste dlouhý čas odinstalovávali, abyste zvýšili místo na disku. I když by se místo navíc určitě hodilo, tady odinstalovávat jen tak nebudete. Lenovo si pro Yogy připravilo dvojici, v našich recenzích již zmiňovaných programů Lenovo Companion a Settings. Lenovo Companion je utilita, která vám napomůže při základní údržbě systému, jako to třeba umí CCleaner. Mimo vyčištění operační paměti a odstranění nepotřebných položek vám bude kontrolovat a stahovat i aktualizace. Mimo tohoto užitečného nástroje nám Lenovo také nabízí Settings, kde najdete všechna potřebná nastavení od jasu, zvuku až po zapnutí úsporného režimu či nastavení webkamery.

Líbilo se nám:

  • Lenovo Companion zastoupí CCleaner
  • Lenovo Settings usnadní nastavení

Baterie a výdrž: 10,5 hodiny, ale...

Lenovo u Yogy 900S slibuje fenomenální výdrž, která by měla být až 10,5 hodiny při přehrávání lokálně uloženého videa, a to díky úspornému procesoru a Li-Pol baterii s kapacitou 53 Wh. Čekali bychom tedy, že Yoga 900S nebude žádné ořezávátko ani při běžném používání. Bohužel, my jsme se dostali na maximum okolo 8 hodin kancelářské práce, a to při zapnutém úsporném režimu, který Lenovo nabízí v aplikaci Lenovo Settings. V tomto programu můžete nastavit prodloužení výdrže baterie, ale také třeba režim ochrany baterie pro případ, že máte notebook často připojený k síti. Baterie se v tomto případě nabije jen na 55–60 % kapacity, ale zato se prodlouží její životnost.

Pokud ale přeci jen úsporný režim používat nechcete, pak počítejte s výdrží okolo 7 hodin při kancelářské práci a o hodinu kratším časem při surfování. Streamování Full HD videa zařízení vydrží pouze okolo 2 hodin, než začne požadovat energii. Ten samý čas pak trvá nabití baterie do 100 % kapacity.

Líbilo se nám:

  • režim ochrany baterie

Nelíbilo se nám:

  • nízká výdrž baterie při kancelářské práci a surfování

Komunikace: jednoduše

Z hlediska komunikace rozhodně počítejte s rychlou a také stabilní Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.0. K dispozici je vám také GPS. Variantu s podporou LTE bohužel nenajdete.

Líbilo se nám:

  • stabilní Wi-Fi

Nelíbilo se nám:

  • absence mobilních sítí

Závěr: výkon ustupuje designu

Záměrem Lenova bylo přivést na trh nejtenčí zařízení s nízkou hmotností, kvalitním zpracováním a hodnotnými materiály. To se mu také bezpochyby povedlo a máme tu opět krásný notebook, se kterým v práci a ve společnosti rozhodně nezapadnete do šedivého průměru. Pochválit musíme také displej, který má jasné barvy, jemné rozlišení a skvělé pozorovací úhly. Společnost mu dělá automatická regulace jasu. Z kladů musíme zmínit i software od Lenova, který pomůže méně zkušeným uživatelům udržovat notebook v kondici.

Lenovo Yoga 900S

Mezi největší mínusy rozhodně patří výsledná kapacita úložiště pouze 395 GB, což se papírové kapacitě 512 GB přibližuje jen vzdáleně. Také výdrž baterie nás mírně zklamala. I přes tyto dva největší neduhy je ale Yoga 900S krásné a kvalitní zařízení, za které si ale Lenovo také nechá zaplatit. Jak jsme předesílali na začátku, cena je 42 tisíc korun, což jistě není málo. Pokud vám nezáleží na výkonu a oceníte především subtilnost a nízkou hmotnost, pak je 900S ideálním kandidátem. Pokud potřebujete i vysokou dávku výkonu navíc, pak spíše doporučím větší Yogu 900.

Konkurence

Největšího soka z jiné stáje mu dělá ASUS ZenBook Flip UX360CA, který nabídne základní Intel Core m3 spolu s 8 GB operační paměti a 256GB rychlým úložištěm. Velikost displeje se vyhoupla na 13palců a nabízí pouze Full HD rozlišení. Cena je ale mnohem přívětivějších 27 tisíc.

TIP: Asus ZenBook Flip UX360CA: zenově konvertibilní

ASUS ZenBook Flip UX360CA

Druhým konkurentem je mu Lenovo Yoga 700-11ISK s jedenáctipalcovým Full HD displejem a identickým výkonem spolu s 256GB úložištěm. Cena se zastavila na 26 tisících, což je i vzhledem k plastové konstrukci přijatelná hodnota.

Lenovo Yoga 700-11ISK
lenovo-yoga-900s
Klady
  • skvělé zpracování
  • kvalitní materiály
  • dobrý displej s jemným rozlišením
  • kvalitní HD webkamera
  • tloušťka a hmotnost
Zápory
  • slabá výdrž baterie
  • snížená kapacita úložiště
  • horší zvuk
  • tuhý stisk touchpadu
Diskuze ke článku
Vojtěch Vincze
Vojtěch Vincze
Jojo, Lenovo a jeho dementní touchpady poslední doby. Korunu tomu dala řada Edge s E530 atd...
Tohle je sice pěkná mašinka, ale přesně jak je v nadpisu "výkon ustupuje designu"...
Martin Čihák
Martin Čihák
Zdravím redakci, docela by mě zajímal stroj, který by sloužil jen jako brouzdaliště po internetu, přehrávání YouTube a stream videí a drobné úpravy fotek z telefonu. Velikost kolem 13". Zato kvalitní příjem Wi-Fi signálu a možná i AC. Nevím co si mám myslet o atomech a nevím, jak zvládají právě výše uvedené požadavky. S cenou bych se rád vešel pod 10 tisíc. Mohl by mi někdo na tento dotaz odpovědět? Děkuji
Ještě aby se na displej dalo koukat z více úhlů.
gdjdggjd
značku lenovo jsme ve firmě přestali nakupovat. zásadní problém je vysoká poruchovost thinkpadů a edgů, katastrofální servis. i kdyby to fungovalo, lenovo chrlí tolik modelů, že se v tom sami nevyznají (např. u dedikovaných grafik nejde není dokovací konektor, což vám neřekne prodejce ani na zastoupení), pak osazení díly které se nedávají ani do lowendů (hd panely bez černé barvy a pozorovacími ůhly nula nula prd). lenovo se vyplatilo někdy do roku 2012 teď určitě nekupovat!!!!
Kamil Kotlář
Kamil Kotlář
Vy jste marní, od kdy je 8 hodin kancelářské práce málo na notebook?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze