Lenovo Yoga 900
recenze

Lenovo Yoga 900

Ultraelegán
3

Po krátké době se nám dostala do redakce další Yoga, tentokráte s označením 900. V tomto modelu se Lenovo rozhodlo spojit luxusní vzhled, vysoký výkon a také konvertibilitu, kterou zajišťuje zajímavě vyvedený kloub navazující na Yogu 3 Pro. Jak si Yoga 900 vedla při testování a vyplatí se do ní investovat?

Lenovo není v oblasti konvertibilních notebooků žádným začátečníkem . Jeho Yogy jsou na trhu již nějakou dobu a za tu si Lenovo nasbíralo spoustu spokojených uživatelů. Jedním z vrcholných modelů této řady je i Yoga 900. Ta se pyšní především elegantním a luxusně vyhlížejícím zpracováním z kvalitních materiálů. Yoga 900 se také odlišuje velkou zajímavostí v podobě originálně vyvedeného kloubu, který tvoří malé, do sebe zapadající kovové články.

Oficiální snímky

Nám zapůjčená varianta nezaujme pouze krásným tělem, ale i vysokým výkonem, který zajišťuje procesor Intel Core i7 z rodiny Skylake, jemuž napomáhá i 8 GB RAM. Integrovaný grafický čip Intel HD sice není stavěn na složité grafické operace, ale nutno dodat, že se Intel v integrovaných kartách oproti minulé generaci zlepšil. Tento výkon pak vizuálně zprostředkovává 13palcový displej s vysokým QHD+ rozlišením. I přes takto vysokou hustotu pixelů si Yoga 900 udržuje dlouhou výdrž na jedno nabití.

Technické parametry Lenovo Yoga 900 80MK00FRCK

Kompletní specifikace
Konstrukce324 × 225 × 14,9 mm, 1 290 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (3 200 × 1 800 px)
ChipsetIntel Core i7 6500U, CPU: 2×2,5 GHz, GPU: Intel HD Graphics 520
PaměťRAM: 8 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: microSDXC
Konektory2× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: USB-C (DisplayPort), další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor66 Wh, udávaná výdrž: 9 hodin
DostupnostQ3 2015, 40 000 Kč

Lenovo Yoga 900 – videopohled

Obsah balení: od prvního okamžiku

Yoga 900 míří svým zaměřením především do stylových vod a tomu také odpovídá balení. V něm se sice nenachází mimo samotného zařízení a napájecího adaptéru nic zajímavého, ale nutno uznat, že provedení samotné krabice působí luxusně. Při odklápění dvoukřídlého víka vyjíždí podložka s notebookem. Tento efekt již pár výrobců použilo a musím říci, že to pořád zaručeně funguje a vy máte pocit, že jste si vybrali něco opravdu výjimečného.

Design a konstrukce: flexibilní Yoga s řetízkem

Právě kloub je tím, co na Lenovu tak zaujme. Díky němu si Yogu 900 snadno zapamatujete, podobně jako tomu bylo u Yogy 3 Pro. Zde Lenovo kloub vyvedlo velmi podobně, ale neskládá se celých z článků . Přesto notebook vypadá stylově a elegantně, a to zvláště v našem barevném provedení „Champagne Gold“. Pokud by se vám tato barva nezamlouvala, lze vybírat ještě ze stříbrné a hravější oranžové.

Lenovo Yoga 900

Zmiňovaný kloub má ideální tuhost. Notebook neotevřete jednou rukou, ale ve svých pozicích drží víko displeje stabilně na svém místě. Při dotyku v režimu notebooku se pouze lehce kýve, což používání nijak výrazně nevadí. Úmyslně nemluvíme o úhlech. Těmi pozicemi totiž pochopitelně narážíme na konvertibilitu, kterou Yoga proslula. V případě potřeby s ní můžete zacházet jako s klasickým notebookem. Pokud chcete využít spíše dotykovou plochu, lze Devítistovku uvést do režimů tabletu, stanu nebo stojanu. Pro ovládání a zobrazení informací tak naplno využijete 13palcový QHD+ displej. Zbytek šasi tvoří plast, kov či jeho kombinace plastu a kovu. V každém případě je povrch na dotek příjemný. Po delším používání jsme si ale na zadní straně všimli škrábanců, ačkoliv s notebookem bylo po dobu testování zacházeno velmi opatrně.

Celková hmotnost zařízení se jen těsně vměstnala pod 1,3 kg. To není špatná hodnota, přesto bychom čekali o něco lehčí tělo. Notebook se při delším přenášení dost pronese. Mnohem více zaujme tloušťka, která činí 14,9 mm. S tou se Yoga 900 stává nejtenčím notebookem s plnohodnotnými procesory Intel Core. Zbylé hodnoty jsou pak běžných 324 × 225 mm.

Velké překvapení čeká uživatele po otevření. Povrch základny totiž kryje pogumovaný povrch, který na dotyk i pohled připomíná kůži. Nejen že díky němu na základně neulpívají otisky prstů, ale zároveň působí notebook výjimečně. Tento povrch zasahuje až na boky přístroje. V tomto případě si však nejsem jistá, zda byla tato volba materiálu vhodná. Měkčený povrch tak může čelit velké zátěži při připojování konektorů , což by se po čase mohlo projevit na jeho opotřebení. V každém případě design působí vyváženě a vypadá to, že v tomto ohledu si Lenovo opravdu dalo záležet.

Na bocích zařízení se nachází i portová výbava, která činí dvě USB 3.0 a jedno USB 2.0, které funguje i jako napájecí konektor. Nesmí chybět ani USB-C, které se už objevuje čím dál častěji. K dispozici je i 3,5mm jack a slot na SDXC karty. Nebylo by to Lenovo, kdyby nepřidalo ještě sadu tlačítek, kterou najdete na pravé straně. Jedná se o pohodlně vystouplé zapínací tlačítko, které nahmátnete vždy s vysokou přesností. Vedle něj se nachází ještě tlačítko „Rotation Lock“ pro (de)aktivaci automatického přetáčení displeje.

Zastavit se musíme také klávesnice. Ta se oproti klasickým thinkpadovským klávesnicím liší. Má nízký zdvih a je dost tuhá. Navíc je její dopad měkký, a tak občas ztratíte přehled, zda jste danou klávesu opravdu stiskli. Výhrady mám i k netradičnímu umístění kláves Home a End. Ty se přemístily na pravou stranu, čímž ubraly prostor důležitějším klávesám BackSpace a Enter. Často se tak budete překlikávat. Horní řadu si pro sebe uzmuly klávesy regulace hlasitosti, jasu displeje a dalších funkcí. Ke klasické řadě F1 až 12 se dostanete pomocí Fn. Skvělé je ale podsvícení, které se rozprostírá rovnoměrné a můžete ho cyklicky regulovat ve dvou úrovních prostřednictvím Fn a mezerníku. Netradičně malý je ale další ovládací prvek, kterým je touchpad. Na 13palcové zařízení se Lenovo nemuselo bát protáhnout ho do strany. Povrch je sice příjemný, ale ovládání kurzoru bohužel trpí velkou nepřesností a působí těžkopádně. Dvě integrované klávesy vydávají nepříjemné klapnutí, které vás může rušit při práci, a tak raději připojíte myš.

Líbilo se nám:

  • kvalita zpracování
  • dobré materiály
  • zajímavě vyvedený kloub displeje

Nelíbilo se nám:

  • malý a nepřesný touchpad
  • klávesy Home a End umístěné na pravé straně
  • tuhá klávesnice

Displej: QHD+, není to moc?

Lenovo Yoga 900 se pochlubí IPS displejem s úhlopříčkou 13,3 palců, kterou v posledních dvou letech výrobci používají nejčastěji. Kritická slova nemohu říct ani k možná až zbytečně jemnému rozlišení 3 200 × 1 800 pixelů, tedy QHD+. Displej vypadá nádherně a jedinou jeho překážkou by mohla být vysoká spotřeba baterie, kvůli níž se většina výrobců rozhodne pro klasické Full HD. Lenovo ale na rozlišení opravdu šetřit nemuselo, protože jak si řekneme níže, na výdrž má jen pramalý dopad.

Pozorovací úhly jsou jako tradičně u IPS displeje velmi dobré. Pouze z horního pohledu působí černá spíše jako tmavě modrá. Ostatní barvy se naštěstí tak výrazně nemění. Sytost musím pochválit, displej se orientuje na přirozenost. Postranní diody panel podsvěcují rovnoměrné. Minimální jas za zhoršených podmínek nedráždí oči, jako ale téměř vždy budu mít výtky k tomu maximálnímu, který by mohl být vyšší – vzhledem k lesklému displeji budete mít na přímém slunci problém. Rozhodně však potěší automatická regulace jasu, která funguje velmi spolehlivě.

Líbilo se nám:

  • dobré pozorovací úhly
  • syté barvy včetně černé
  • minimální jas nedráždí oči

Nelíbilo se nám:

  • nízký maximální jas

Zvuk: JBL opět v akci

Yoga 900 se chlubí dvěma reproduktory od známé značky JBL umístěnými na zadní straně základny. Ty by měly zajistit dobrý zvukový výstup po všech směrech. K tomu jim dopomáhá i podpora Dolby Home Theatre. Hlasitost je výborná a sousedi z vašeho nového notebooku radost mít nebudou. Výšky i basy mají nadprůměrnou úroveň a nenáročným posluchačům budou na krátký poslech hudby vyhovovat. U filmů zastanou reproduktory svou práci také dobře. Pro audiofily to ale nebude a raději se spolehnou na 3,5mm jack.

Líbilo se nám:

  • vysoká hlasitost
  • výšky i basy na dobré úrovni vzhledem k typu zařízení

Webkamera: jedna jako druhá

Webkamera tradičně umístěná nad displejem nese rozlišení 720p. Žádné zázraky od ní nečekejte, jedná se o naprostý standard dodávaný do notebooků. I tady se tedy budu opakovat s tím, že za dobrého osvětlení nebudete mít s videohovory problém, ale se snížením denního světla kvalita obrazu prudce klesá a objevuje se značný šum.

Nelíbilo se nám:

  • vysoký šum za sníženého osvětlení

Hardware a výkon: více než čekáte

U takto tenkého zařízení byste očekávali, že výrobce osadil jeden z řady procesorů Intel Core M. V tomto případě se Lenovo rozhodlo osadit plnohodnotný Intel Core i7 Skylake. Ten zajišťuje notebooku dostatečný výkon pro téměř všechny úkony. Během testování se notebook ale nijak zvláště nezahříval a i vyšší vytížení doprovázelo relativní ticho.

Procesor a operační paměť

Dvoujádrový procesor Intel Core i7-6500U z rodiny Skylake tiká na 2,5 GHz a jeho maximální frekvence dosahuje 3,1 GHz. Z toho vyplývá, že notebook z hlediska výpočetního výkonu není žádné ořezávátko. Ani za 8 GB RAM se stydět nemusí a stačí téměř na všechny úkony. Během testování se neprojevily žádné známky toho, že by svou práci nezvládal. Při zatížení benchmarkem FurMark se jeho maximální teplota pohybovala okolo 80 stupňů, což je naprosto v normě.

Grafika

Roli grafického čipu zastává integrovaný Intel HD 520. Ten se oproti grafickým čipům z rodiny Broadwell sice zlepšil, ale na nejnovější herní pecky a náročné profesionální grafické programy stačit nebude. Starší hry typu Counter-Strike: GO anebo Tomb Raider (2013) si sice zahrajete, avšak pochopitelně pouze na střední detaily.

Úložiště

Ani v tomto ohledu Lenovo nedělalo kompromisy. Osadilo rovnou 512GB SSD, z čehož pro vaše data zbývá jen 401 GB . Je to jistě méně, než jsme čekali, ale uživatelé s více daty si přesto starost dělat nemusí a úložiště zvládne i menší porci filmů. Celou svou sbírku do něj sice nepřidáte, přesto se jedná o slušný parametr. To platí i o rychlostech disku, které jsou lehce nad průměrem.

Líbilo se nám:

  • na svou kategorii překvapivě výkonný procesor
  • 8GB operační paměť

Nelíbilo se nám:

  • z 512GB SSD zbývá volných pouze 401 GB

Operační systém: oceňujeme utility

Operační systém asi představovat nemusím. Jedná se o Windows 10 Home, který ale doznal menších vylepšení od výrobce pomocí utilit. Není zvykem, abychom chválili programy, které ve většině případů spíše zabírají místo. Tato recenze ale bude výjimkou a ne, ani tentokrát rozhodně nebudu chválit všudypřítomný antivirus McAfee. Velmi užitečným programem je Lenovo Settings, jenž jaksi soustřeďuje nastavení všech funkcí na jedno místo. Jeho výhoda je hlavně přehlednost. Horní lišta s ikonami vám ihned poví, jaké máte zapnuté a vypnuté funkce od podsvícení klávesnice přes nastavení jasu až k Wi-Fi. Dále máte k dispozici inteligentní nastavení, kdy si ručně či automaticky nastavíte režim Paper Display. Ten ztlumí modré tóny a bílou převede do žlutých tónů tak, že při horším světle nebude displej ničit vaše oči. Dále lze automaticky měnit nastavení zvuku podle momentální činnosti: volit můžete mezi režimy Hudba, Film, Hry, Hlas a Dynamický režim.

Dalším vylepšení přináší Lenovo Companion. Tahle utilita bude velmi nápomocná především těm, kteří se ještě neseznámili s pokročilejšími nástroji jako například CCleaner. Lenovo Companion pomůže s čistěním paměti RAM, odstraní všechny nepotřebné položky včetně vysypání koše a také kontroluje aktualizace – pro začátečníky tedy jednoduchá možnost, jak svůj počítač udržet v dobrém stavu. Chybí pouze čistič registrů. Mimo těchto dvou použitelných utilit se zde nachází také Lenovo ID, kde můžete registrovat svůj produkt a založit si účet pro zálohu. Za všechny programy si Lenovo zaslouží jedničku a konečně tu máme na sto procent využitelné pomocníky.

Líbilo se nám:

  • Lenovo Companion zastoupí CCleaner
  • Lenovo Settings usnadní nastavení

Baterie a výdrž: když vyšší rozlišení nevadí

Rozlišení QHD+ by se na 13palcové úhlopříčce zdálo jako zbytečné a navíc ubírá více energie baterii. To je jistojistě pravda, ale baterie to v tomto případě rozhodně neodnáší tak, jak bychom čekali. Notebook v sobě integruje akumulátor o kapacitě 66 Wh a měl by zařízení držet naživu až 9 hodin. Tato hodnota není vůbec nereálná, Yoga 900 si i v tomto ohledu vedla více než dobře. Při běžné kancelářské práci bez zapnuté Wi-Fi se dostanete na skvělou hodnotu téměř 8,5 hodiny. Pokud zapnete Wi-Fi a ke kancelářské práci přidáte surfování, dostanete se na hodnotu okolo 7 hodin. I to hodnotím jako velmi nadprůměrný výsledek, zvláště pokud bereme v potaz vysoký výkon.

Lenovo Yoga 900

Pokud chcete výdrž ještě zvednout, můžete zapnout režim V letadle, anebo opět pomocníka Lenovo Settings a nastavit úsporný režim. Ten zvedne výdrž až o další hodinu a půl. Lenovo se tedy řadí do té lepší poloviny, co se týká výdrže, a směle může konkurovat například HP Spectre x360.

Líbilo se nám:

  • výdrž přes 8 hodin při kancelářské práci

Konektivita: USB-C a multifunkční napájecí port

Stále častěji máme u notebooků pocit, že výrobci spoléhají na to, že si uživatelé dokoupí potřebné redukce. Své konvertibilní notebooky osadí jedním nebo dvěma USB porty, HDMI a tím veškerá výbava končí. Přestože Yoga 900 představuje nejtenčí konvertibilní notebook, nabízí uživateli veškerou možnou portovou výbavu. V čele stojí dvě USB 3.0 a jedno 2.0, které zároveň slouží jako napájecí zdířka. Lenovo tak velmi šikovně zabilo dvě mouchy jednou ranou.

V portové výbavě nechybí ani USB-C, které se v zařízení už objevují čím dál tím více. Díky tomu mohl výrobce vypustit HDMI. Nesmíme zapomenout ani na 3,5mm jack. LAN port bohužel chybí. Do těla tenkého 14,9 mm by se sice teoreticky vešel, ale přeci jen by se to neobešlo bez kompromisů. Navíc se v dnešní době čím dál tím více spoléhá na Wi-Fi.

Líbilo se nám:

  • napájecí port s funkcionalitou USB 2.0
  • USB-C

Nelíbilo se nám:

  • chybějící LAN port

Komunikace: rychlá Wi-Fi

V tomto ohledu se většina notebooků liší minimálně. Naprostou samozřejmostí je Wi-Fi. V této cenové kategorii se pak pochopitelně jedná o standard 802.11ac. Wi-Fi běží naprosto stabilně a žádný problém nenastal. To samé se dá říci o Bluetooth 4.0. avšak chybět by vám mohly mobilní sítě.

Lenovo Yoga 900

Líbilo se nám:

  • stabilní Wi-Fi

Nelíbilo se nám:

  • absence mobilních sítí

Závěr: pan zapamatovatelný

Lenovo Yoga 900 je bezesporu elegantní a výkonné zařízení, které v oblasti vzhledu předčí mnohé své konkurenty. Vděčí za to hlavně článkovému kloubu, díky kterému si Devítistovku jasně zapamatujete a zaujme většinu potencionálních zákazníků. Výkonnostně se nejedná o žádného budižkničemu, nýbrž o schopné pracovní a multimediální zařízení. Jediné, co výkon mírně brzdí, je absence dedikovaného grafického čipu. To ale odpustím, protože její zaměření je jiného charakteru.

Lenovo Yoga 900

Naše varianta si vyžádala cenovku 40 tisíc korun. To jistě není málo, ale Yoga 900 za to má jistě co nabídnout a vezmeme-li v potaz i jistou unikátnost ve zpracování díky jejímu pantu displeje , tak je to cena přiměřená . V nabídce jsou navíc i jiné varianty. Pod tou naší se vyjímá ta s identickým výkonem i displejem, ale s menším 256GB SSD. Ta má cenovku 37 tisíc korun. Za 35 tisíc je k mání Devítistovka se slabším procesorem Intel Core i5-6200U a opět s 256GB úložištěm. Cenový rozdíl dělají i jiné barevné varianty.

Lenovo Yoga 900 míří na vrchol žebříčku elegantních a stylových notebooků. V tomto ohledu se jí to daří a uživatelům se jen tak neokouká. Pokud tedy hledáte klenot mezi notebooky, ale odmítáte dělat velké kompromisy ve výkonu, pak je Devítistovka jasný kandidát.

Konkurence

Prvním v pořadí je konkurent ze stejné stáje v podobě IdeaPad Yogy 700. Ta nenabídne tak prémiové zpracování. Hlavní roli hraje pouze plast. Displej s Full HD rozlišením narostl na 14 palců. Procesor a operační paměť se ale shodují. Výhodou je dedikovaný grafický čip nVidia GeForce 940M. SSD nabídne 256 GB. Cena 30 tisíc korun se mi však jeví jako velmi dobře nastavená.

TIP: Lenovo Yoga 700 z IFA 2015: parťák na cesty

Lenovo Yoga 700

Největším sokem jiného výrobce je HP Spectre x360 s identickým procesorem i RAM pamětí. Na 13 palcích ale nabídne „pouze“ Full HD rozlišení a 256 GB SSD. Slabší parametry však vykupuje nižší cena 36 tisíc korun.

TIP: Recenze HP Spectre x360 – Luxus samozřejmostí

HP Spectre 13 x360

Nemůže tu také chybět Acer Aspire R 14 se 14palcovým Full HD displejem a identickým procesorem. Oproti Devítistovce ale nabídne menší 256 GB SSD. Cena činí 30 tisíc korun. Za tuto nižší cenovku opět musíte oželet designové zpracování.

Acer Aspire R 14
lenovo-yoga-900
Klady
  • kvalitní zpracování
  • dobrý výkon
  • napájecí port s funkcionalitou USB 2.0
  • USB-C
  • automatická regulace jasu displeje
Zápory
  • nízký maximální jas
  • tuhá klávesnice s netradičním rozložením
  • nepřesný touchpad
Diskuze ke článku
Cateye
Vypadá sice hezky, ale za čtyřicet tisíc bych očekával lepší zpracování klávesnice a touchpadu. Navíc ten kloub do sebe prý pěkně natahuje nečistoty, nitě apod. Rámečky displeje mohly být také subtilnější. Co se mě týče, volil bych lepší, elegantnější a především mnohem levnější alternativu než vyjmenované - Dell Inspiron 13z Touch...
Jinak ale pěkná recenze.
Jirka T.
Pro mě je jasnej vítěz lenovo X1 carbon 3 generace, jen kdyby nestal v plný palbě 70k :D ... Už 5 let mám t410si a kromě baterie která vydrží hodinu je to skvělý notebook, lenovo je prostě top! :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze